SVIBOR - Projekt broj: 2-01-135

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Šifra projekta: 2-01-135


SMANJENJE PROPUSNOSTI STIJENA BUŠOTINSKIM FLUIDIMA


Glavni istraživač: STEINER, IVO (44756)Suradnici
Tip istraživanja: temeljno
Trajanje od: 01.01.91. do 31.12.95.

Ukupno radova na projektu: 75
Radovi na projektu citirani u Current Contents: 3
Naziv ustanove: Rudarsko geološko naftni fakultet, Zagreb (195)
Odjel/Zavod: Odjel za rudarstvo, geotehniku i naftu Zavod za naftno rudarstvo
Adresa: Pierottijeva 6, 41000 Zagreb
Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (041) 440406
teleFaks: 385 (0)440008

Sažetak: Dobivanje ugljikovodičnih fluida (nafte i plina) i vode putem bušotina ovisi o uvjetima protjecanja tih fluida kroz pribušotinsku zonu. Pod djelovanjem diferencijskog tlaka u pribušotinsku zonu prodiru fluidi koji ispunjavaju bušotinu tijekom bušenja, opremanja bušotine i njezinih popravaka, te smanjuju njezinu propusnost. Proučavaju se uvjeti u kojima nastaju oštećenja pribušotinske zone, te kako se ta oštećenja mogu spriječiti ili kako se može ukloniti posljedice štetnih djelovanja. Proučavanjima relevantne literature, analizama proizvodnih pokazatelja i laboratorijskim pokusima koji podražavaju uvjete u stijenama nastoje se pronaći rješenja za poboljšanja uvjeta proizvodnje korisnih mineralnih fluida. Laboratorijski uređaji , među kojima ima i vlastitih konstrukcija, upotrebljeni su za podražavanje procesa u ležištima fluida i u bušotinama. Iz literature pronalaze se recepture za fluide za gušenja bušotina koji ne oštećuju ili neznatno oštećuju stijene duž bušotine. Predlaže se svrsishodna uporaba vodoravnih i vrlo zakrivljenih bušotina kojima se stvaraju povoljniji uvjeti pritjecanja fluida u bušotine. Proučava se sprečavanje stvaranja proizvoda korozije i kemijskih taloga, koji mogu smanjiti propusnost stijena u pribušotinskoj zoni. U 1994. i 1995. godini nastavljeno je istraživanje utjecaja tehnologiije izrade bušotina na sprečavanje smanjenja propusnosti stijena i to prvenstveno uporabom zakrivljenih i vodoravnih bušotina. te poboljšavanjem stabilnosti stijenki bušotina. Unapređena je uporaba rendgenske kompjutorizirane tomografije u proučavanju protjecanja kroz jezgre.

Ključne riječi: smanjenje propusnosti stijena, kemijsko smanjenje propusnosti, mehaničko smanjenje propusnosti, gušenje bušotine, vodoravne bušotine, kemijski talog, proizvodi korodiranja, proizvodnja mineralnih fluida, rendgenska kompjutorizirana tomografija

Ciljevi istraživanja: Temeljni cilj istraživanja utjecaja bušotinskih fluida (isplaka,slanih voda i drugih fluida u bušotinama) na smanjenjepropusnosti proizvodnih pješćenjaka i drugih stijena s naftom,plinom i vodom je poboljšanje kvalitete radova kod izrade,učvršćenja, opremanja, osvajanja i održavanja bušotina, odnosnopovećavanje dobivanja korisnih fluida kroz te bušotine sasmanjenim troškovima po jedinici obujma tih fluida. Očekuje se: 1. Recepture bušotinskih fluida za manje oštećivanje proizvodnihstijena; 2. Projektiranje trodimenzijskih mlaznica za dlijeta koje zajednaku djelotvornost čišćenja dna bušotine zahtijevaju manjebrzine mlaza i manje tlakove ispirnog fluida na stijene na dnubušotine; 3. Programiranje izrade vrlo zakošenih i vodoravnih bušotina uodabrana ležišta fluida radi stvaranja uvjeta za povoljnijedotjecanje korisnih fluida.


SURADNJA - PROJEKTI


  1. Naziv projekta: 2-01-135 Smanjenje propusnosti stijena bušotinskim fluidima
    Naziv ustanove: Rudarsko-geološko-naftni fakultet Sveucilišta
    Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska

Ostali podaci o projektu.
MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Datum zadnje promjene: 12.10.95
Informacije: svibor@znanost.hr