SVIBOR - Projekt broj: 2-06-271

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Šifra projekta: 2-06-271


SHEMA ZA PREDSTAVLJANJE ZNANJA U SUSTAVIMA RAČUNALSKOG VIDA


Glavni istraživač: RIBARIĆ, SLOBODAN (112300)Suradnici
Tip istraživanja: temeljno
Trajanje od: 01.02.91. do 01.02.94.

Ukupno radova na projektu: 77
Radovi na projektu citirani u Current Contents: 3
Naziv ustanove: Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb (36)
Odjel/Zavod: Zavod za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave
Adresa: Avenija Vukovar 39
Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (0)1 6129 935
teleFaks: 385 (0)1 6129 653
E-mail: Slobodan.Ribaric@fer.hr

Sažetak: Cilj projekta je razvoj i verifikacija integralne sheme za predstavljanje deklarativnog i postupkovnog znanja u inteligentnim informacijskim (računalnim) sustavima. Dobiveni rezultati istraživanja poslužit će kao teorijski i praktični temelji za oblikovanje složenih sustava s vizualnom povratnom vezom u inteligentnim industrijskim i robotskim okruženjima. Razvijena je izvorna shema za predstavljanje znanja KRP. Ona se temelji na teoriji Petrijevih mreža. Shema se upotrebljava za izvedbu semantičke razine i razine pravila u hijerarhijskim bazama znanja za sustave robotskog vida. Shema omogućava prikaz deklarativnog i postupkovnog znanja u jedinstvenom obliku i dopušta dinamičku interakciju između njih. Shema, također, pruža pogodni mehanizam za podršku konzistentnog zaključivanja u relativno predvidljivim radnim okolicama. Razvijeni su i ispitani postupci zaključivanja (nasljeđivanje i raspoznavanje).

Ključne riječi: računalski vid, shema za predstavljanje znanja, postupkovno znanje, deklarativno znanje, automatsko učenje, arhitektura računalskog sustava

Ciljevi istraživanja: Cilj projekta je razvoj i verifikacija integralne sheme za predstavljanje deklarativnog i postupkovnog znanja u inteligentnim informacijskim (računalnim) sustavima. Razvijena je izvorna shema za predstavljanje znanja KRP. Ona se temelji na teoriji Petrijevih mreža. Shema se upotrebljava za izvedbu semantičke razine i razine pravila u hijerarhijskim bazama znanja za sustave robotskog vida. Shema omogućava prikaz deklarativnog i postupkovnog znanja u jedinstvenom obliku i dopušta dinamičku interakciju između njih. Shema, također, pruža pogodni mehanizam za podršku konzistentnog zaključivanja u relativno predvidljivim radnim okolicama. Razvijeni su i ispitani postupci zaključivanja (nasljeđivanje i raspoznavanje). Ostvareni rezultati su teorijska i praktična baza za oblikovanje složenih sustava s vizualnom povratnom vezom u industrijskim robotskim sustavima. Razvijen je i ispitan sustav koji objedinjuje vizualni podsustav robotske ruke, a upotrebljava shemu KRP.

Ostali podaci o projektu.
MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Datum zadnje promjene: 14.09.95
Informacije: svibor@znanost.hr