Naslov: Eksperimentalna aparatura za mjerenje prelaza topline sa
vibrirajućihpovršina pri ključanju
Naslov: Boiling Heat Transfer from Oscillating Surface
Naslov: Boiling Heat Transfer of Ethyl Alcohol from Vibrating
Surface
Naslov: Boiling Heat Transfer in the Ethyl Alcohol and Water from
the Oscillating Surface
Naslov: Temperature Fluctuation of the Pool Boiling Heat Transfer
in the Vicinity of the Oscillating Surface
Naslov: Boiling Heat Transfer of Binary Mixtures from the
Oscillating Heating Surface
Naslov: Experimental Equipment for Measuring Boiling Heat
Transfer from Horizontally Oscillating Surface
Naslov: Boiling Heat Transfer from Horizontally Oscillating
Surface
Naslov: Poboljšanje prijelaza topline kod isparivanja tekućina
Naslov: Temperature Fluctuation in Boundary Layer Induced by
Surface Oscillation
Naslov: Doprinos izučavanju prijenosa topline pri ključanju sa
vibrirajućih površina
Fakultet: Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilište u Zagrebu
Datum obrane: 29.04.95
Jezik: hrvatski
Broj stranica: 244
Sažetak: U okviru ovog rada izvršena su eksperimentalna istraživanja
mehanizma, intenziteta i strukture dvofaznog sustava kapljevina-para pri
induciranju oscilacija ogrijevne površine. Pri ovome posebna je pažnja
posvećena izučavanju utjecaja induciranih oscilacija ogrjevne površine na
fluktuaciju parametara u blizini međufazne površine. Eksperimentalna
istraživanja fenomena prijenosa topline i mase u blizini međufazne površine
vršena su pri toplinskom toku do 60.104 W/m2, amplitudi do 0,002 m i
frekvenciji do 70 Hz. Parametarska analiza utjecaja oscilacija ogrijevne
površine na koeficijent prenosa topline pri čistim komponentama i njihovim
smjesama ima za cilj stvaranja osnova za kvalitetnije projektiranje
odgovarajućih tehničkih sustava gdje problemi vibracija ogrijevnih površina
mogu dovesti do hazardnih situacija.
Ključne riječi: Prijelaz topline, isparivanje kapljevina, isparivanje binanih smjesa, isparivanje pri vibraciji površina.
Naslov: Eksperimentaln istraživanje prijenosa topline pri
ključanju vode na vodoravno vibrirajućoj ogrjevnoj stijenci
Fakultet: Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilište u Zagrebu
Autor: LUČIN DAVOR
Jezik: hrvatski
Broj stranica: 176
Sažetak: Prijelaz topline prisutan je kao važan činilac u brojnim
tehnološkim procesima i inženjerskim problemima, pa stoga postoje opravdani
razlozi za izučavanje mogućnosti njegovog poboljšavanja. Intenzitet procesa
prijenosa topline ovisi, u prvom redu, o karakteristikama sudionika u
procesu - fizikalnim osobinama zagrijavanog medija, karakteristikama
ogrijevne površine (površinska hrapavost, fizički utjecaji na njeno stanje)
i uvjetima okoline. Promjenom nekog od nabrojenih parametara ili stanja
moguće je utjecati na kvalitet procesa izmjene topline, pa je smisao ovog
rada analiza jedne od takvih mogućnosti. S obzirom da nedostatan broj
eksperimentalnih rezultata sa problemima vodoravno vibriranih ogrijevnih
modela pruža mogućnost za sticanje novih spoznaja, odabrano je ispitivanje
mogućnosti poboljšanja prijenosa topline vodoravnim mehaničkim vibriranjem
ogrijevne stijenke. Kao model je, pri tome, poslužio eksperimentalni rad na
okomito vibriranoj stijenci Š16-21Ć.
U radu je eksperimentalno istražen utjecaj vodoravno induciranih vibracija
na koeficijente prijelaza topline kod razvijenog mjehurastog isparivanja
vode u velikom obimu, na atmosferskom tlaku. Za vrijeme procesa isparivanja
korištene su vibracije vodoravne ogrjevne stijenke u rasponu frekvencija
do 70 Hz i amplituda do 2 * 10-3 m. Granični korišteni toplinski tokovi na
ogrjevnoj stijenci dosežu do 60 * 104 W/m2.
Pored osnovnih mjerenja sa ciljem analize utjecaja vodoravnih vibracija na
poboljšanje procesa izmjene topline na ogrjevnoj stijenci, izvršeno je i
mjerenje fluktuacija temperatura u njenoj neposrednoj blizini. Mjerenje je
provedeno pomoću specijalno konstruiranog mikrotermopara K klase, promjera
žica 40 m. Svrha ovih mjerenja je analiza pregrijanja tekućine u dubini
graničnog sloja, pa su mjerni položaji mikrotermopara prilagođeni ovom
zahtjevu i nalaze se na udaljenostima 0.25, 0.5, 1.5, 2.5, 3.5, 4.5 i
5.5*10-3 m od ogrijevne stijenke. Prije mjerenja mikrotermoparom, izvršeno
je dinamičko i statičko umjeravanje preko cijelog mjernog lanca.
Naslov: Kada voda vrije
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ministarstvo znanosti i tehnologije |
Engleski jezik |
Svibor početna stranica |
Abecedni popis |
Složeno po šifri projekta |
Složeno po ustanovi projekta |
Pretraživanje | Pomoć |