SVIBOR - Projekt broj: 2-11-059

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Šifra projekta: 2-11-059


ZNANSTVENE OSNOVE ZA RAZVOJ NAVODNJAVANJA U HRVATSKOJ


Glavni istraživač: KOS, ZORKO (22381)Suradnici
Tip istraživanja: primjenjeno
Trajanje od: 01.01.91. do 31.12.96.

Ukupno radova na projektu: 0
Naziv ustanove: Građevinski fakultet, Rijeka (114)
Odjel/Zavod: Zavod za hidrotehniku i geotehniku
Komunikacija

Sažetak: Projekt je koncipiran kao znanstveno-teorijska osnova za razvoj navodnjavanja, ponajprije u Hrvatskoj, ali i šire. Cilj mu je prikupiti i našim prilikama prilagoditi najnovija svjetska dostignuća u području planiranja i projektiranja natapnih sustava i pojedinih građevina u njemu kako bi bila lako dostupna našim planerima i projektantima. Predviđeno je da se gradivo tiska u šest knjiga priručnika, od kojih će svaka sadržavati po jednu tematsku cjelinu, odnosno: 1. Opći dio; 2. Potrebe za vodom za natapanje; 3.Načini natapanja; 4. Sustavi, građevine i oprema za natapanje; 5. Planiranje, projektiranje i upravljanje natapnim sustavima; 6. Kvaliteta vode za natapanje (dopunski svesci-eventualno); 7. Optimalizacija natapnih sustava; 8. Mehanizacija natapanja Predviđeno je da se izda jedna knjiga godišnje tako da bi trajanje projekta iznosilo najmanje šest, a najviše osam godina. U tom bi razdoblju članovi ekipe objavili i veći broj znanstvenih i stručnih članaka u domaćim i međunarodnim časopisima kao i na znanstvenim skupovima.

Ključne riječi: Natapanje, planiranje, plodored, potreba za vodom, natapni sustav, pedološka istraživanja, kvaliteta vode, modeliranje, simuliranje, mehanizacija, upravljanje.

Ciljevi istraživanja: Osnovni je cilj ovoga istraživačkog projekta stvaranje uvjeta zakvalitetno planiranje, projektiranje i građenje natapnih sustava.Ovo je zapravo prva faza razvoja; iza nje slijedi druga faza,koja se sastoji u izradi idejnih studija i projekata, te zadnjafaza, a to je realizacija, odnosno građenje sustava. Ovoj je fazi pripreme cilj da izradi teorijske i praktične osnoveza kasnije faze. Time će se stvoriti kvalitetna i podudarnapomagala velikom broju inžinjera-projektanata koji će bitizaposleni na izradi projekata. Najveće uštede koje se mogupostići pri realizaciji natapnih projekata ovise o kvalitetnojpripremi ove faze. Pojedini rezultati, koji će biti objavljeni uznanstvenim glasilima i zbornicima, mogu se potom ozakoniti uobliku standarda ili uputa za obaveznu primjenu, kako se to inačečini u većem broju zemalja.


SURADNJA - PROJEKTI


  1. Naziv projekta: Applied scientific research

Ostali podaci o projektu.
MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Datum zadnje promjene: 25.10.95
Informacije: svibor@znanost.hr