SVIBOR - Projekt broj: 2-15-123

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Šifra projekta: 2-15-123


STUDIJ PRIJENOSA TVARI I ENERGIJE U MIJEŠALICI


Glavni istraživač: VOJNOVIĆ, IVO (52845)Suradnici
Tip istraživanja: primjenjeno
Trajanje od: 01.01.91. do 31.12.95.

Ukupno radova na projektu: 27
Naziv ustanove: Tehnološki fakultet, Split (11)
Odjel/Zavod: ZAVOD ZA KEMIJSKO INŽENJERSTVO I TEHNOLOGIJE Laboratorij za tehnološko inženjerstvo
Adresa: Teslina 10
Grad: 21000 - Split, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (0)21 341-633
teleFaks: 385 (0)21 341-624

Sažetak: Ispitivan je utjecaj geometrije, te dinamičkih i fizikalnih karakteristika sustava na prijenos tvari i energije u miješalici. Rezultati, pored znanstvenog doprinosa u području fenomena transporta u miješalici, mogu naći primjenu kod: 1) operacija prijenosa tvari u miješalici u sustavu čvrsto- kapljevito 2) operacija vezanih za suspendiranje čvrstih čestica u miješalici a time i kod uzorkovanja suspenzija iz miješalice (otapanje, katalitičke kemijske reakcije, precipitacija, kristalizacija) 3) suspenzijske perl-polimerizacije stirena 4) istraživanje premaznih sredstava u miješalicama 5) operacija prijenosa topline u procesima s miješanjem, kao i u aparaturama za prijenos topline. Za svako navedeno područje dobiveno je više empirijskih jednadžbi u obliku bezdimenzijskih značajki koje međusobno povezuju čitav niz parametara koje imaju utjecaja na pojedine operacije prijenosa u miješalici. Definirani parametri i njihovi međusobni odnosi predstavljaju temeljne podatke potrebne kod projektiranja uređaja i aparatura u kojima se vrši prijenos tvari i energije.

Ključne riječi: Prijenos tvari, prijenos energije, miješalica, suspendirane čestice, uzorkovanje suspenzija, polimerizacija stirena, premazna sredstva, posuda s plaštom, posuda sa spiralom, posuda sa U-cijevi

Ciljevi istraživanja: Industrijski procesi temeljeni na fenomenima prijenosa nalaze se pod kontrolom čovjeka, pa istraživanja iz tog područja imaju za cilj definirati uvjete pod kojima će se proces provesti najbrže, najjednostavnije i najekonomičnije. Miješanje se u tome javlja ne samo kao pomoćna operacija već kao i glavni promotor prijenosa tvari i energije. Očekivani rezultati definiraju čitav niz parametara potrebnih za projektiranje uređaja kemijske industrije u kojima se odvija prijenos tvari i energije.

Ostali podaci o projektu.
MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Datum zadnje promjene: 09.10.95
Informacije: svibor@znanost.hr