SVIBOR - Projekt broj: 3-01-004

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Šifra projekta: 3-01-004


NOVI PRISTUPI POBOLJŠANJU PRESAĐIVANJA KOŠTANE SRŽI


Glavni istraživač: MARUŠIĆ, MATKO (29254)Suradnici
Tip istraživanja: temeljno
Trajanje od: 01.01.91. do 31.12.93.

Ukupno radova na projektu: 11
Radovi na projektu citirani u Current Contents: 6
Naziv ustanove: Medicinski fakultet, Zagreb (108)
Odjel/Zavod: Zavod za fiziologiju
Adresa: Šalata 3
Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (041 4566 913
teleFaks: 385 (0)1 4566 724

Sažetak: Predlaže se istraživanje triju novih pristupa poboljšanju rezultata presađivanja koštane srži. Predviđen je mišji pokusni model. Prvo se (na temelju vlastitih prethodnih pokusa) pretpostavlja da se obradom stanica koštane srži in vitro kombinacijom ciklosporina A i hidrokortizona mogu ukloniti zreli limfociti T koji izazivaju GVHR. Drugo, testira se hipoteza da zrli limfociti u presatku koštane srži djeluju povoljno na matične stanice koštane srži i neutralizacijom dijela reakcije primaoca protiv presatka, čime štede matične stanice. Treće, testira se mogućnost da se dodavanjem izvanstaničnog matriksa, posebice laminina ili agensa koji inhibiraju njegovo vezivanje na stanični receptor (protulamininskih protutijela ili inhibicijskih peptida) može utjecati na stupanj naseljenja i proliferacije matičnih stanica iz presatka koštane srži. Svi će pokusi biti napravljeni u simetričnim i istovjetnim kombinacijama danalaca i primalaca presatka (singena, alogena, semisingena, semialogena i minor), a izlazna informacija za sve pokuse odnosit će se na preživljenje primalaca, dinamiku imunohematološkog oporavka i stupanj kimerizma na razini limfnih stanica.

Ključne riječi: presađivanje koštane srži, miševi, limfociti T, ciklosporin A, hidrokortizon, ekstracelularni matriks, laminin, kimerizam, GVHR, matične stanice

Ciljevi istraživanja: Cilj projekta je poboljšanje rezultata presađivanja koštane srži. Testiraju se tri pristupa. 1. Odstranjenje limfocita T iz presatka koštane srži, tako da se stanice koštane srži obrade ciklosporinom A i hidrokortizonom. Hipoteza je da takva obrada uklanja limfocite T a ne oštećuje sposobnost rasta matičnih stanica koštane srži in vivo i stvaranje kolonija in vitro. Potvrda hipoteze in vivo i in vitro dala bi jeftinu, jednostavnu i djelotvornu metodu čišćenja limfocita T iz koštane srži. 2. Predobrada limfocita T u presatku koštane srži, tako da oni zadrže svoju antigeničnost i sposobnost lučenja limfokina, a izgube sposobnost izazivanja reakcije presatka protiv primaoca (engl. GVHR). 3. Bolje upoznavanje interakcija matičnih stanica koštane srži s izvanstaničnim matriksom, tako da se poboljša naseljenje i umnožavanje matičnih stanica koštane srži. Presadak koštane srži miješat će se s komponentama izvanstaničnog matriksa i/ili obraditi forbol-esterom (engl. PMA) kako bi se utjecalo na rečene interakcije, koje se konačno reflektiraju kroz bolje preživljenje i imunohematološki oporavak letalno ozračenih primalaca koštane srži.


SURADNJA - USTANOVE


  1. Naziv ustanove: KBC Zagreb, Interna klinika, Zavod za hematologiju
    Tip ustanove: Međunarodna organizacija
    Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska

Ostali podaci o projektu.
MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Datum zadnje promjene: 18.10.95
Informacije: svibor@znanost.hr