SVIBOR - Projekt broj: 3-01-266

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Šifra projekta: 3-01-266


ISTRAŽIVANJA DEFORMACIJA I BOLESTI KUKA ULTRAZVUKOM


Glavni istraživač: MATASOVIĆ, TIHOMIL (29460)Suradnici
Tip istraživanja: temeljno
Trajanje od: 30.04.91. do 30.12.95.

Ukupno radova na projektu: 17
Radovi na projektu citirani u Current Contents: 3
Naziv ustanove: Medicinski fakultet, Zagreb (108)
Odjel/Zavod: Klinika za ortopediju Zavod za ultrazvuk Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Centar za ultrazvučnu dijagnostiku sustava za kretanje
Adresa: Šalata 6,7
Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (0)41 449921,440097,274254
teleFaks: 385 (0)41 277810

Sažetak: U projektu se istražuju rane i neagresivne ultrazvučneŤ dijagnostike rasta, razvoja i patoloških promjena zgloba kukaŤ svih uzrasta. Istražuju se mogućnosti praćenja liječenja teŤ verifikacija rezultata liječenja. Rezultati istraživanja kuka tj.Ť praćenje dijagnostike i liječenja podliježe objektivnojŤ dokumentaciji slikom.Istražuju se mogućnosti i načini probira i predobrane deformacija i bolesti kuka u najranije doba.

Ključne riječi: kuk, rast, razvoj, rano otkrivanje, predobrana, liječenje, ultrazvuk

Ciljevi istraživanja: Obuhvaćanje cjelokupne dijagnostike rasta, razvoja i patologije kuka uz praćenje liječenja. Prenatalna, konatalna pa i rana postnatalna dijagnostika kuka klinički je bila do pojave ultrazvuka vrlo oskudna i nesigurna bez objektivizacije. Prepoznavanje i praćenje podraženog zgloba kuka što je do sada bez ultrazvuka u najranijoj fazi bilo nemoguće. Ozljedama, bolestima, tumorima i degerativnim promjenama promijenjen zglob kuka i njegova neposredna okolina nisu se do sad mogli dovoljno rano prepoznati. Istraživanjem se nastoje utvrditi objektivne mogućnosti zamjene agresivnih dijagnostičkih metoda pregleda kuka sa neagresivnim ultrazvukom. Također se nastoji utvrditi mogućnosti najranije dijagnostike kao dijagnostike u ambulantnom pogonu u većem opsegu nego drugim načinima.To se odnosi i na praćenje liječenja. Cilj je sagledati mogućnosti i razraditi shematsku konstrukciju probira i predobrane zgloba kuka ultrazvukom. Očekivani rezultati: Ranom dijagnostikom i objektivizacijom nalaza te dobrim probirom i predobranom prepoznati pravovremeno deformacije i patološke promjene te tako poboljšati opseg, vrijednost liječenja u kraćem vremenu, što više ambulantno i sa manje troškova. Do sada je pregledano preko 5000 kukova u osoba različite dobi. Dostignuti rezultati potvrđuju mogućnost ranije, ambulantne, jeftinije provedbe diagnostičkog postupka i praćenja liječenja.


SURADNJA - USTANOVE


  1. Naziv ustanove: ZAVOD ZA ORTOPEDSKA POMAGALA I REHABILITACIJU KBC-a ZAGREB, Istraživač dr.med.dr.sc. Blanka Gložinić-Matanović ( 146741 )
    Tip ustanove: Međunarodna organizacija
    Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska

  2. Naziv ustanove: ZAVOD ZA FIZIKALNU MEDICINU, REHABILITACIJU I REUMATOLOGIJU OB "Sv. Duh", Istraživač dr.med.dr.sc Marija Graberski ( 141460 )
    Tip ustanove: Međunarodna organizacija
    Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska

Ostali podaci o projektu.
MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Datum zadnje promjene: 07.03.94
Informacije: svibor@znanost.hr