SVIBOR - Projekt broj: 3-03-289

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Šifra projekta: 3-03-289


ISTRAŽIVANJE I ZAŠTITA SISAVACA JADRANSKOG MORA


Glavni istraživač: GOMERČIĆ, HRVOJE (13875)Suradnici
Tip istraživanja: temeljno
Trajanje od: 01.01.95.

Ukupno radova na projektu: 26
Naziv ustanove: Veterinarski fakultet, Zagreb (53)
Odjel/Zavod: Zavod za antomiju, histologiju i embriologiju
Adresa: 10000 ZAGREB, Heinzelova 55, CROATIA
Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (1) 23 90 250
teleFaks: 385 (1) 214 697
E-mail: gomercic@olimp.irb.hr

Sažetak: U teritorijalnom moru Republike Hrvatske promatrani su i Ť bilježeni su susreti s morskim sisavcima (sredozemna medvjedica, Ť dupini i kitovi). Zabilježeno je nekoliko viđenja, sredozemne Ť medvjedice, iako vrlo rijetkih oko otoka Palagruže, Lastova i Ť Paga. Dupini su viđani relativno često iako se uvijek radilo samo Ť o vrsti dobri dupin (Tursiops truncatus), a postoji sumnja da su Ť samo u dva navrata viđeni po jedan primjerak glavatog dupina Ť (Grampus griseus). Jednom smo vidjeli kita iz porodice Ť Balaenoptera. Osim toga nađena je lešina mladunčeta velikog Ť sjevernog kita (Balaenoptera physalus, L.) dugog 11 m. Pregledali Ť smo i trupla 10 mrtvih dupina. U njih smo odredili starost, vrstu Ť i zdravstveno stanje. Pet trupala je pripadalo vrsti dobri dupin, Ť a prvi puta je u ovim vodama nađen uginuo i jedan primjerak Ť plavobijelog dupina (Stenella caeruleoalba). Na osnovi izvršenih Ť istraživanja zaključujemo da u Jadranu danas živi uglavnom samo Ť dobri dupin, čija populacija ne prelazi 150-300 jedinki. Izrađen Ť je pismeni i obrazloženi prijedlog za trajnu i potpunu zaštitu Ť dupina i ostalih Cetacea u Hrvatskoj, koji je upućen Ministarstvu Ť graditeljstva i zaštite okoliša Republike Hrvatske, kao i ostalim Ť relevantnim institucijama u Hrvatskoj koji je činio osnovu za Ť prihvaćanje prijedloga da se sve vrste kitova u Republici Ť Hrvatskoj zakonski zaštite, što je Hrvatski sabor i prihvatio. Ť Mjesec dana je proučavan rijedak slučaj dupina samotnjaka, ženke Ť dobrog dupina koji je boravio u luci Bakra o čemu je izvještena Ť svjetska stručna javnost. Istovremeno s prihvaćanjem zakonske Ť zaštite dupina, tiskan je i veliki plakat (68 X 49 cm) u nakladi Ť od 3000 primjeraka koji je razdijeljen uzduž hrvatske obale Ť Jadrana kako bi se podigla svijest pučana i turista o zaštiti Ť ovih vrsta životinja u Jadranskom moru. U velikoj je nakladi Ť tiskan i letak slične namjene s uputama o slanju obavijesti o Ť nalazima dupina. Održano je nekoliko javnih predavanja i nastupa Ť na HTV sa svrhom poboljšanja svijesti širokih masa pučanstva o Ť neophodnosti zaštite ovih životinja. Izrađena su i dva diplomska Ť rada i nekoliko znanstvenih priopćenja iz tog područja, a u Ť pripremi je objavljivanje i nekoliko znanstvenih radova. Sa Ť sigurnošću je utvrđeno da dosada jadransku populaciju dobrog Ť dupina nije zahvatila infekcija morbilivirusom koja se vrlo jako Ť proširila svijetom i izazvala brojna uginuća dupina i ostalih Ť morskih sisavaca čak i u Sredozemnom moru. Na osnovi Ť anamnestičkih podataka postoji sumnja o jednom uginuću Ť plavobijelog dupina na otoku Korčuli, ali ta vrsta međutim nije Ť uobičajeni stanovnik Jadranskog mora.

Ključne riječi: dupini, dobri dupin, Tursiops truncatus, plavobijeli dupin, Stenella caeruleoalba, kitovi, Cetacea, istraživanje, zaštita, Jadransko more, Hrvatska, sredozemna medvjedica.

Ciljevi istraživanja: Ciljevi istraživanja su upoznati biološke osobitosti populacije morskih sisavaca u hrvatskom dijelu Jadranskog mora, te da se prirede uvijeti za njihovu zaštitu. Izumiranje pojedinih vrsta zbog čovjekovog nemara, moglo bi dovesti do ozbiljne poremetnje biocenoze odnosno ekološke ravnoteže u Jadranskom moru. Osim toga cilj je da se istraže vrste dupina u Jadranskom moru koje danas u njemu žive ili samo povremeno prebivaju, te da se utvrdi njihovo zdravstveno stanje. Dobiveni rezultati će omogućiti pravilno gospodarenje ovim vrstama životinja, odnosno pravilno gospodarenje čitavom jadranskom biocenozom. Dobiveni rezultati će osim navedenog, pridonijeti ukupnoj svjetskoj znanosti opoznavanju morskih sisavaca, koja su danas vrlo aktualna.


SURADNJA - PROJEKTI
SURADNJA - USTANOVE


 1. Naziv ustanove: Armed Forces Institute of Pathology, Deptartment of Veterinary Pathology
  Tip ustanove: Other
  Tip suradnje: Povremena razmjena informacija
  Grad: 20306-6000 - Washington DC, USA

 2. Naziv ustanove: Tethys Research Institute
  Tip ustanove: Neprofitna
  Tip suradnje: Sustavna razmjena informacija
  Grad: Milano, Italia

Ostali podaci o projektu.
MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Datum zadnje promjene: 18.10.95
Informacije: svibor@znanost.hr