SVIBOR - Projekt broj: 3-03-291

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Šifra projekta: 3-03-291


RESORPCIJA MINERALA U PROBAVNOM SUSTAVU DOMAĆIH ŽIVOTINJA


Glavni istraživač: MITIN, VLADIMIR (32053)Suradnici
Tip istraživanja: temeljno
Trajanje od: 01.01.91. do 31.12.94.

Ukupno radova na projektu: 22
Naziv ustanove: Veterinarski fakultet, Zagreb (53)
Odjel/Zavod: Zavod za fiziologiju i radiobiologiju
Adresa: Heinzelova 55
Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (0)1 2390 172, ili 2390 111
teleFaks: 385 (0)1 214 697

Sažetak: Pokusi su izvršeni metodom vrećica načinjenih od preživjele sluznice pojedinih odjeljaka goveđeg želuca, sluznice svinjskog caecuma i colona, te pilećih caecuma. Istraživane su interakcije minerala pri resorpciji. Natrij je u pravilu stimulirao resorpciju fosfata kroz pretražene sluznice. Ni prisutnost željeza nije umanjila taj stimulacijski učinak. Visoke koncentracije natrija u sadržaju inhibirale su resorpciju kalcija, a niske su tu resorpciju stimulirale u pilećim caecumima. Niske koncentracije amonijaka u sadržaju ne utječu, srednje koncentracije stimuliraju, a visoke inhibiraju resorpciju fosfata iz svinjskog colona. Željezo iz anorganske soli i kelirano željezo može se resorbirati iz svinjskog caecuma i to anorgansko željezo saturiranim procesom, a kelirano željezo ovisno o koncentraciji kelata u sadržaju. Željezo stimulira resorpciju kalcija iz goveđeg sirišta. Magnezij se resorbira iz svinjskog caecuma ovisno o koncentraciji u sadržaju, pri čemu dodatak amonijaka smanjuje veličinu njegove resorpcije.

Ključne riječi: resorpcija, fosfati, željezo, kalcij, magnezij, učinak natrija, učinak amonijaka, burag, knjižavac, sirište, govedo, svinjsko slijepo crijevo, svinjsko debelo crijevo, pileća slijepa crijeva.

Ciljevi istraživanja: Naša saznanja tijekom proteklih 25 godina o resorpciji minerala u probavnom sustavu domaćih životinja kao i podaci u literaturi ukazuju da između različitih minerala, neophodnih za život, postoji prilikom resorpcije interakcija, čiji rezultat može biti stimulacija resorpcije ili pak inhibicija. Postojanje takvih odnosa pokazali smo u našim dosadašnjim istraživanjima, prvenstveno u pojedinim odjeljcima složenog želuca preživača. To daje osnovu našoj radnoj pretpostavci da istražimo resorpciju minerala i iz drugih odsječaka probavnog sustava u domaćih životinja i to posebice iz slijepog i debelog crijeva omnivora i ptica. Antagonizam i sinergizam pojedinih minerala prilikom resorpcije u probavilu izuzetno je važan za pravilno sastavljanje obroka u modernom načinu uzgoja i iskorištavanja životinja. Bez poznavanja ove problematike nema uspješne i rentabilne proizvodnje u stočarstvu, kao niti sprečavanja patologije, koja je uzrokovana nedostatkom pojedinih minerala zbpg nemogućnosti njihove resorpcije u probavilu.

Ostali podaci o projektu.
MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Datum zadnje promjene: 25.02.94
Informacije: svibor@znanost.hr