Naslov: Razina selena u serumu ženske populacije Zagreba
Naslov: Razina selena i estradiola u serumu žena (ref. 2)
Naslov: Selen i plodnost muškaraca (ref.3)
Naslov: Selen u plazmi hiperaktivne djece s poremećajem
pozornosti (ref.4)
Naslov: Prilog selenskoj karti svijeta (ref.5)
Naslov: Selen u pilećem mesu u Hrvatskoj (ref. 6)
Naslov: SELENIUM LEVEL IN FOODSTUFFS OF ANIMAL ORIGIN
Naslov: Istraživanje selena u namirnicama animalnog podrijetla
Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Zagreb
Autor: ADLER NEVENKA
Datum obrane: 25.11.93
Jezik: hrvatski
Broj stranica: 111
Sažetak: Za istraživanje su izabrane dvije vrste namirnica-jetra i
mišićbuta, triju vrsta domaćih životinja - peradi, svinja i junadi.Jetra
izabrana kao indikator razine Se u organizmu, a mišić butakao hranidbeno
visokovrijedna namirnica. Rezultati su pokazali daje meso peradi
najbogatije selenom. Njegova razina u jetri ibatku pilića čini ove
namirnice značajnim izvorom Se u prehraniljudi. To je posljedica serioznog
i sustavnog dodavanja Se uhrani za intenzivni uzgoj peradi. Razina Se u
jetri i mišiću butasvinja niža je nego u peradi. U usporedbi s
jednakovrsnimnamirnicama u europskim zemljama koje brinu o zastupljenosti
Se uprehrani svoje populacije, svinjsko meso u nas siromašnije jeselenom.
Najniža razina Se zabilježena je u junećem mesu isvrstava nas među
najsiromašnije u Europi. Posljedica je topotpunog izostanka kontrole i
dodavanja Se u hranu za goveda.
Ključne riječi: metabolizam, nedostatak selena, nutricionizam, spektrofluorometrija
Ministarstvo znanosti i tehnologije |
Engleski jezik |
Svibor početna stranica |
Abecedni popis |
Složeno po šifri projekta |
Složeno po ustanovi projekta |
Pretraživanje | Pomoć |