Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr
SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH
Šifra projekta: 3-03-306
SELEN U NAMIRNICAMA I SERUMU ZDRAVE POPULACIJE U HRVATSKOJ
Glavni istraživač
: MATEŠIĆ, DUBRAVKA (82231) Suradnici
KRANJEC, LJUBICA (178634)
ŠATOVIĆ, VIKTOR (46163)
Tip istraživanja: primjenjeno Trajanje od: 01.03.91. do 01.03.94. Ukupno radova na projektu: 9
Radovi na projektu citirani u Current Contents: 7
Naziv ustanove: Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb (58) Odjel/Zavod: Tehnologija mesa i ribe Adresa: Pierottieva 6 Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (0)
Telefon: 385 (0)41 440-422 / 327
Sažetak: Selen je mikroelement neophodan za očuvanje zdravlja ljudi i životinja. Raspoložive količine u organizmu ovise o njegovoj prisutnosti u stočnoj hrani, odnosno, namirnicama. Razvijene zemlje svijeta( SAD, Kanada i većina europskih zemalja ) već su provele niz istraživanja i odredile ne samo status selena u svojim sredinama ( tlo, namirnice, ljudi ) već i poduzele odgovarajuće korake u slučaju ustanovljenog deficita. Sličnih podataka za Hrvatsku nema i ovo istraživanje predstavlja doprinos u tom pogledu.
Ključne riječi: selen u hrani, selen u serumu, atomska apsorpcijska spektrometrija, estradiol, subfertilnost muškaraca,
Ciljevi istraživanja: U vrijeme kada većina europskih zemalja
raspolaže podacima o razini selena u tlu, namirnicama i serumu svoje
populacije, istraživanja u nas bila su ograničena na stočnu hranu i
veterinarsku medicinu, a ukazala su na nedovoljnu prisutnost selena. Stoga
je bilo potrebno provesti istraživanja koja bi pokazala da li smo
populacija siromašna selenom. Utvrđivanje prosječne razine selena u serumu
naših ljudi moglo bi doprinijeti pojašnjenju etiologije i učestalosti nekih
bolesti. Kako je razina selena u krvi odraz prisutnosti ovog mikroelementa
u hrani, trebalo ga je analizirati i u namirnicama i uključiti kao
parametar njihove hranidbene vrijednosti. Ostali podaci o projektu.