SVIBOR - Radovi u CC - projekt broj: 4-01-133
MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE
Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr
SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH
Radovi citirani u Current Contents na projektu 4-01-133
Broj radova citiranih u CC: 6
Broj ostalih radova: 21
Ukupno objavljenih radova: 27
Naslov: Genetic basis of breadmaking quality of Croatian wheat
cultivars
- Autori:
Jošt, Marijan (56322)
Fišter, Radojka
Skenderija, Maja
Mrazović, Božena
Časopis: Prehrambeno-tehnološka i biotehnološka revija
Broj: 2-3
ISSN: 0352-9193
Volumen: 33
Godina: 1995
Stranice: od 103 do 109
Broj referenci: 21
Jezik: engleski
Sažetak: Pšenični ljepak (gluten), u vodi netopljivi dio proteina
endosperma zrna, daje tijestu dragocjeno svojstvo viskoelastičnosti. Dio
lijepka čine glutenini velike molekularne mase (HMW) koji najjače utječu na
fizičke osobine tijesta. Do sada je poznato ukupno 20 alela koji kodiraju
sintezu podjednica HMW glutenina. Geni za sintezu HNW podjedinica glutenina
locirani su na duljem kraku kromosoma homeologne skupine I: kromosomi 1A,
1B i 1D. Premda pšenica na svakom od spomenutih kromosoma može imati 2
gena, dakle ukupno 6, većina sorata ima samo od 3 do 5 podjedinica HMW
glutenina. Svaka podjedinica drugačije utječe na pekarsku kakvoću. Tako
podjedinice 7+8, 7+9 i 17+18 kodirane alelima Glu-B1b, Glu-B1c i Glu-B1i
kao i podjedinice 5+10 kodirane alelom Glu-D1d imaju signifikantan
pozitivan utjecaj, dok multipli aleli istih lokusa Glu-B1d i Glu-D1a za
podjedinice 6+8 i 2+12 imaju signifikantan negativan utjecaj.
Hrvatski sortiment pšenice svrstan je prema vrijednosti HMW podjedinica
glutenina i uspoređen s pekarskim pokazateljima. Izneseni su rezultati
stvaranja novih sorata pšenice temeljeni na poznzvznju genetičke kontrole
osobina o kojima ovisi kakvoća kruha. Razmatrana je strategija i
perspektiva oplemenjivanja pšenice prema podjedinicama HMW glutenina.
Ključne riječi: pšenica, pekarska kakvoća, ljepak velike molekularne mase, oplemenjivanje
Naslov: Stvaranje model biljke za održivu poljoprivredu. 1.
Reakcija pšenice (T.aestivum ssp. vulgare, cv. Pitoma) na smanjenje razine
gnojidbe i zaštite
- Autori:
Jošt, Marijan (56322)
Jurić, Albin (157686)
Vukobratović, Želimir (88702)
Srečec, Siniša
Pohl, Ljerka (174233)
Časopis: Sjemenarstvo
Broj: 3-4
ISSN: 1330-0121
Volumen: 11
Godina: 1994
Stranice: od 157 do 173
Broj referenci: 33
Jezik: hrvatski
Sažetak: S ciljem prilagodbe postojeće agrotehnike proizvodnje
pšenice zahtjevima održive poljoprivrede provedena su preliminarna
ispitivanja reakcije pšenice (sorta Pitoma) na smanjenje količine dušika
dodanog tijekom vegetacije. U istraživanju je komparirana, maksimalna
ishrana dušikom koju sorta može podnjeti bez opasnosti od polijeganja
(kontrola), s tri razine reducirane ishrane i smanjenom primjenom pesticida
kako slijedi:
I Puna primjena intenzivne agrotehnike s maksimalnom količinom ukupnih
N gnojiva (307 kg N/ha) i potpunom zaštitom usjeva (herbicid, 2x fungicid i
insekticid).
II Agrotehnika s cca 10% smanjenom količinom dodanog dušika, uz
primjenu herbicida i jednog tretiranja fungicidom.
III Agrotehnika s cca 25% smanjenom količinom dodanog dušika, uz
primjenu herbicida i bez upotrebe fungicida.
IV Agrotehnika s cca 60% smanjenom količinom dušika u ishrani, bez
ikakve prihrane i bez upotrebe herbicida, fungicida i insekticida.
U I kontrolnoj varijanti s maksimalnom agrotehnikom postignut je urod
zrna od 9,22 t/ha. U varijanti II prirod (8,66 t/ha) je smnajen za oko 6%.
U III varijanti agrotehnike urod (6,72 t/ha) je smanjen za oko 27%, a u IV
varijanti uroda (5,45 t/ha) smanjenje je iznosilo oko 40%. Rezultati
istraživanja ukazuju da kod novih polupatuljastih sorata, polijeganje
usjeva zbog intenzivne ishrane dušikom više nije limitirajući faktor
primjene N gnojiva. Racionalnu kemizaciju proizvodnje pšenice neminovno će
diktirati ekonomska računica, te spoznaja o potrebi zaštite životnog
okoliša od zagađivanja. Dobiveni rezultati koristiti će se kod stvaranja
model-biljke za održivu poljoprivredu.
Ključne riječi: pšenica, racionalna agrotehnika, održiva poljoprivreda, zaštita okoliša
Naslov: Stvaranje model biljke za održivu poljoprivredu. 2.
Reakcija ozime pšenice intenzivnog (cv. Široka) i ekstenzivnog tipa (cv.
Divana) na četiri nivoa ishrane dušikom
- Autori:
Jošt, Marijan (56322)
Vukobratović, Želimir (88702)
Samobor-Galović, Vesna (136084)
Redžepović, Sulejman
Sertić, D.
šebečić, Blaženka
Fišter, Radojka
Časopis: Sjemenarstvo
ISSN: 1330-0121
Volumen: 13
Godina: 1996
Jezik: hrvatski
Sažetak: Sciljem prilagodbe postojeće agrotehnike proizvodnje
pšenice zahtjevima održive poljoprivrede, kao i usporedbe reakcije pšenice
intenzivnog i extenzivnog tipa na agrotehničke mjere, prvenstveno nivo
gnojidbe dušikom, provedena su preliminarna ispitivanja reakcije pšenice
(cv. Široka i cv. Divana) na četiri nivoa gnojidbe:
I Maksimalna količina ukupnog N gnojiva za Široku (430 kg N/ha) i za
Divanu (320 kg N/ha),
II cca 40% smanjena količina dodanog dušika (250 i 200 kg N/ha),
III cca 70% smanjena količina dodanog dušika (130 i 100 kg N/ha) i
IV cca 80% (Široka) i 100% (Divana) smanjena količina N u ishrani 985 I
0 KG n/ha)
U I varijanti s maksimalnom gnojidbom dušikom postignud je urod zrna od
7,12 t/ha (Široka) i 6,62 t/ha (Divana). U II varijanti prirod je uvaćan za
oko 30% (Široka: 9,37 t/ha), odnosno oko 15% (Divana: 7,53 t/ha). Uvečanje
uroda javilo se i u trećoj varijanti za oko 25% (Široka: 8,93 t/ha),
odnosno 13% (Divana: 7,41 t/ha), a u IV varijanti smanjenje uroda je
iznosilo oko 20% (Široka: 5,68 t/ha) i 25% (Divana: 4,86 t/ha) u odnosu na
I varijantu s najjačom gnojidbom. Kod obje sorte maksimalna gnojidba
dušikom imala je negativni efekat koji se odrazio u polijeganju usjeva i
smanjenju hektolitarske i mase 1000 zrna (šturo zrno). Kvalitetne
karakteristike takođe su bile pod utjecajem nivoa ishrane.
Ključne riječi: pšenica, održiva poljoprivreda, racionalna agrotehnika, oplemenjivanje pšenice, zaštita okoliša
Naslov: Phenotypic and genotypic analysis of spike abnormality in
bread wheat (Triticum aestivum L. em Thell) cv. Pitoma
- Autori:
Srečec, Siniša
Jelenić, Srečko (174900)
Papeš, Dražena (34935)
Časopis: Cereal research communications
Broj: 1-2
ISSN: 0133-3720
Volumen: 23
Godina: 1995
Stranice: od 63 do 69
Broj referenci: 11
Jezik: engleski
Ključne riječi: Triticum aestivum, bread wheat, spike sterility, phenotypic abnormalities, mitotic index, chromosomal aberrations, herbicides, dichlortoluron
Naslov: Udio pšenice s 1B/1R kromosomskom translokacijom u
sortimentu bjelovarske regije
- Autori:
Srečec, Siniša
Pohajda, J.
Časopis: Sjemenarstvo
Broj: 4-5
ISSN: 1330-0121
Volumen: 9
Godina: 1992
Stranice: od 279 do 285
Broj referenci: 5
Jezik: hrvatski
Sažetak: Na području bjelovarske regije praćene su površine i
prinosi kultivara pšenice sa i bez 1B/1R kromosomske translokacije, u
razdoblju od 1984. do 1991. godine.Stalni porast površina zasijanih
kultivarima pšenice s 1B/1R kromosomskom translokacijom rezultat je dosta
visokih i stabilnih prinosa koje ti kultivari daju u odnosu na kultivare
bez translokacije. Analizirajući te podatke i uspoređujući ih sa stanjem u
Republici Sloveniji, nameće se misao da bi kultivari pšenice s 1B/1R
kromosomskom translokacijom mogli imati veću prilagodljivost i stabilnost,
na što upućuju i rezultati inozemnih istraživača.
Ključne riječi: pšenica, prirod, sjeme, kultivar, nicanje, sklop
Naslov: Inheritance of high molecular weight glutenins in wheat
(Triticum aestivum L.)
- Autori:
Vapa, Ljiljana
Andrić, B.
Kraljević-Balalić, Marija
Jošt, Marijan (56322)
Časopis: Genetika
Broj: 3
ISSN: 633-11
Volumen: 24
Godina: 1992
Stranice: od 189 do 194
Broj referenci: 14
Jezik: engleski
Sažetak: U radu je proučavan način nasljeđivanja subjedinica
glutenina velike molekulske mase kod raznih sorti pšenice (Triticum
aestivumL.) metodom SDS-PAGE. Za analizu su korištene F1 i F2 generacije
nastale ukrštanjem sorti koje se međusobno razlikuju u gluteninskim alelima
kontrolisanim sa lokusa Glu-A1, Glu-B1 i Glu-D1. Rezultati su pokazali da
je F1 generacija sadržavala sve subjedinice glutenina koje su posjedovala
oba roditelja. U F2 generaciji subjedinice glutenina su se razdvajale i
nasljeđivale u skladu sa Mendelovim pravilima. Razdvajanje subjedinica
glutenina x-tipa sa lokusa Glu-A1, bilo je u skladu s dominantnim (1:N,
2*:N) ili kodominantnim (1:2*) dejstvom gena (Tab.2). Subjedinice glutenina
kontrolisane sa lokusa Glu-B1 i Glu-D1, a koje su pripadale x-, ili y-tipu
kontrolisali su pojedinačni geni, ili čvrsto povezani geni (koji su
djelovali kao jedan gen) sa kodominantnim dejstvom (Tab.3 i Tab.4).
Informacije: svibor@znanost.hr