SVIBOR - Radovi - projekt broj: 4-01-133

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Radovi objavljeni na projektu 4-01-133


Broj radova citiranih u CC: 6
Broj ostalih radova: 21
Ukupno objavljenih radova: 27


  1. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: The USA-Croatia scientific cooperation - Genetic erosion in agriculture

    Autori:
    Jošt, Marijan (56322)
    Urednici
    Paar, Vladimir
    Izdavač: Školska knjiga
    ISBN: 953-0-61314-8
    Godina: 1995
    Stranice: od 74 do 76
    Jezik: engleski

  2. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Kako do kvalitetne namjenske pšenice?

    Autori:
    Jošt, Marijan (56322)
    Časopis: Hrvatski pekar - Posebni prilog Mlinarstvo
    Broj: 11
    ISSN: 1330-1977
    Volumen: 3
    Godina: 1995
    Stranice: od 10 do 12
    Jezik: hrvatski

  3. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Uporaba APAGE elektroforeze gliadinov za identifikacijo 1BL.1RS translokacije pri križancih pšenice VG-88

    Autori:
    Babuder, G.
    Jošt, Marijan (56322)
    Javornik, Branka
    Časopis: Zbornik Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani
    Volumen: 57
    Godina: 1991
    Stranice: od 47 do 51
    Broj referenci: 19
    Jezik: slovenski
    Sažetak: Za identifikacijo 1BL.1RS translokacije pri križancih VG-88 ozimne pšenice je bila uporabljena metoda elektroforeze gliadinov. Elektroforetsko je bilo analizirano 30 vzorcev pšenice križancev VG-88. Pri omenjenem številu zrn posameznih vzorcev smo naključno izbrali po štiri zrna iz vsakega vzorca in jih elektroforetsko analizirali. Zastopljenost 1BL.1RS translokacije je bila ugotovljena pri devetih križancih VG-88.
    Ključne riječi: pšenica, elektroforeza gliadinov, APAGE, 1BL.1RS translokacija

  4. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Items from Yugoslavia

    Autori:
    Jošt, Marijan (56322)
    Srečec, Siniša
    Redžepović, Sulejman
    Sertić, D.
    Jošt, Milica (100670)
    Savić, Nedeljko
    Časopis: Annual Wheat Newsletter
    Volumen: 38
    Godina: 1992
    Stranice: od 290 do 291
    Jezik: engleski

  5. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Prvi znanstveno-istraživački i stručni rad u poljoprivredi kod nas - povodom 90 godišnjice osnutka Kraljevskog višeg gospodarskog učilišta i Kraljevskog Hrvatsko-Slavonskog zemaljskog agrikulturnokemijskog zavoda u Križevcima

    Autori:
    Jošt, Marijan (56322)
    Jurić, Albin (157686)
    Časopis: Agronomski glasnik
    Volumen: 55
    Godina: 1993
    Stranice: od 359 do 369
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Od osnutka Kraljevskog gospodarskog učilišta u Križevcima (1860), poljoprivredno školstvo, a s njime u vezi i stručni te znanstveno-istraživački rad prolaze niz organizacijskih i kvalitetnih promjena. Bilježeći stalni napredak u obimu i kakvoći, vrhunac znanstvenog djelovanja Učilište postiže početkom ovog stoljeća (1900-1919. godine). U tom periodu osnivaju se novi zavodi, a u stručnim glasilima publiciraju značajne stručne rasprave i štampaju novi uđbenici. Stoga prisjetimo se tog vremena, a poznavaoci stanja instituta danas, neka naprave korisnu im usporedbu sa stanjem znanstvenog rada iste institucije pred 90 godina.

  6. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Variation of breadmaking quality traits within wheat sister lines having the same HMW glutenin subunits composition

    Autori:
    Jošt, Marijan (56322)
    Fišter, Radojka
    Vapa, Ljiljana
    Javornik, Branka
    Urednici
    Javornik, Branka
    Bohanec, Borut
    Kreft, Ivan
    Naslov zbornika: Proc. of Int. Colloquiun on Impact of plant biotechnology on agriculture
    Jezik: engleski
    Mjesto: Ljubljana, R. Slovenija
    Godina: 1994
    Stranice: od 273 do 279
    Skup: International colloquium on Impact of Plant biotechnology on agriculture
    Održan: od 05.12.94 do 07.12.94

  7. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: VG-90-HP - nova visokokvalitetna krušna pšenica - poboljšivaču pekarskoj industriji

    Autori:
    Jošt, Marijan (56322)
    Vodopivec, Stjepan
    Fišter, Radojka
    Skenderija, Maja
    šebečić, Blaženka
    Žanić, Dragica
    Urednici
    Katica, Dijana
    Naslov zbornika: Hrvatska: biološki vrednijom hranom u Europu
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1995
    ISBN/ISSN: 953-6387-01-8
    Stranice: od 147 do 153
    Skup: Hrvatska biološki vrijednijom hranom u Europu
    Održan: od 15.09.93
    Sažetak: Kao rezultat usmjerenja našeg oplemenjivačkog programa na stvaranje sorata poboljšane pekarske kakvoće, te sorata za uzgoj po principima održive poljoprivrede, predstavljamo novu liniju pšenice VG-90-HP, koja se nalazi u procesu priznavanja. To je visokokvalitetna krušna pšenica (poboljšivač u pekarstvu), s najpogodnijom kompozicijom subjedinica glutenina visoke molekularne mase (2*,7+9,5+10), povišenim sadržajem bjelančevina (15-18%), povišenom sedimentacijom (50-70 ml), te izvanrednim reološkim karakteristikama. VG-90-HP je pšenica skromnijih zahtjeva prema gnojidbi, prikladna za vrlo kasne rokove sjetve, pa u vrlo nepovoljnim uvjetima uzgoja nadmašuje standardne sorte čak i po urodu zrna. Stoga je vrlo prikladna za uzgoj po principima održive poljoprivrede. Ekonomski gledano, svoju slabiju rodnost financijski kompenzira manjim ulaganjima i većom otkupnom cijenom.
    Ključne riječi: pšenica, mlinarska i pekarska kakvoća, održiva poljoprivreda.

  8. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Rezultati oplemenjivanja pšenice na pekarsku kakvoću

    Autori:
    Jošt, Marijan (56322)
    Jošt, Milica (100670)
    Srečec, Siniša
    Fišter, Radojka
    Žanić, Dragica
    Mrazović, Božena
    Savić, Nedeljko
    Urednici
    Jošt, Marijan (56322)
    Naslov zbornika: Zbornik Okrugli stol o kakvoći pšenice kao sirovine u mlinarstvu i pekarstvu
    Mjesto: Koprivnica
    Godina: 1993
    Stranice: od 10 do 15
    Skup: Okrugli stol o kakvoći pšenice kao sirovine u mlinarstvu i pekarstvu
    Održan: od 09.02.93
    Sažetak: Oplemenjivanje na pekarsku kakvoću započeli smo u okviru projekta "Stvaranje hibridne pšenice" još prije 20 godina. Neki rezultati toga rada objavljeni su u Znanstvenoj smotri 1976. godine. Primjenom relativno brzih i jeftinih metoda (Pelshenke test i NIR spektrofotometrija bjelančevina) analiziran je veliki broj uzoraka i izdvojene su plus varijante. Među naše tri prve priznate sorte (Pitoma, Široka i Sloboda), po kvalitetnim karakteristikama isticala se sorta Pitoma. U drugom ciklusu priznate su sorte Gorica, Cerera i Mila. Oplemenjivanje na kvalitetu nastavlja se još intenzivnije. Pšenice zadnjeg ciklusa: VG-90-HP i Kž84 spadaju među naše najkvalitetnije pšenice.

  9. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Iskustava "Mlinara" u korištenju sorte Pitoma kao poboljšivača u pekarstvu

    Autori:
    Mrazović, Božena
    Stipić, Marija
    Urednici
    Jošt, Marijan (56322)
    Naslov zbornika: Zbornik Okrugli stol o kakvoći pšenice kao sirovine u mlinarstvu i pekarstvu
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Križevci
    Godina: 1993
    Stranice: od 16 do 17
    Skup: Okrugli stol o kakvoći pšenice kao sirovine u mlinarstvu i pekarstvu
    Održan: od 09.02.93
    Sažetak: Još 1987. godine u poduzeću "Mlinar" izvršena je pokusna industrijska meljava sorte Pitoma s ciljem ispitivanja brašna, te kvalitete mlinarskih i pekarskih proizvoda. Kao standard za usporedbu koristila se mješavina sorata zastupljenih na području Križevaca: Super Zlatna, Dukat, Slavonija, Zlatna Dolina, Lonja i dr. Probnim mljevenjem utvrđena je veća iskoristivost sorte Pitoma u odnosu na mješavinu sorata iz silosa, veći postotak bijelih brašna (T-400 i T-500), te kvalitetne krupice. Krupica se, zbog povišenog sadržaja karotina, odlikovala žutom bojom, toliko cijenjenom kod potrošaća.

  10. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Oplemenjivanje bilja, proizvodnja hrane i održiva poljoprivreda

    Autori:
    Jošt, Marijan (56322)
    Urednici
    Cifrić, Ivan
    Naslov zbornika: Socijalna ekologija (u štampi)
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    ISBN/ISSN: 1330-0113
    Skup: Hrvatska biološki vrijednijom hranom u Europu
    Održan: od 11.03.93 do 13.03.93
    Sažetak: Od oko 250 tisuća cvjetnica, čovjek za ishranu koristi oko 3 tisuće. Međutim samo njih dvadesetak čini najveći dio ljudske prehrane, te je zbog toga ljudski rod vrlo ranjiv. U vrijeme prvih domesticiranih biljaka svjetska je populacija iznosila 4 miljuna ljudi. Za toliko se danas pučanstvo svijeta uveća svakih deset dana. Ako se ovaj trend porasta broja stanovnika na zemaljskoj kugli zadrži i nakon 2000. godine, da bi se prehranilo čovječanstvo, u prve dvije dekade slijedećeg stoljeća trebati će proizvesti toliko hrane koliko se proizvelo u proteklih 10 tisuća godina. U svjetlu ovih činjenica razmatrane su mogućnosti i perspektive održivog razvoja poljoprivrede kao osnovnog izvora hrane.
    Ključne riječi: domestikacija bilja, populacijska eksplozija, genetička erozija, zaštita okoliša, alternativne tehnologije

  11. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Izmeljavanje pšenice VG-90-HP u komparaciji sa smjesom sorata Koprivničke regija

    Autori:
    Salajec, Valent
    Urednici
    Jošt, Marijan (56322)
    Naslov zbornika: Okrugli stol o kakvoći pšenice kao sirovine u mlinarstvu i pekarstvu
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Koprivnica
    Godina: 1993
    Stranice: od 19 do 19
    Skup: Okrugli stol o kakvoći pšenice kao sirovine u mlinarstvu i pekarstvu
    Održan: od 09.02.93
    Sažetak: Podravkin mlin u Koprivnici je kapaciteta 60t/24 sata ili 2500 kg/sat. U mlinu tog kapaciteta trebalo je izvršiti pokusnu meljavu relativno male količine, svega 2000 kg pšenice VG-90-HP. Proces meljave trajao je ukupno 50 minuta. Bez zastoja i bez novih podešavanja valjaka. Pračenjem procesa meljave uočeno je da se radi o pšenici bitno različitoj od našeg standarda. Na II i III krupnjenju ova je pšenica dala dvostruko više grisa od standarda. Bilo bi potrebno izvršiti podešavanje valjaka, pri čemu bi se postiglo još veće izmeljavanje. Pokusna meljava pokazala je da se radi o pšenici visoke hektolitarske mase, sa dosta staklavih zrna, što znaći mnogo grisa, koja se dobro drobi i daje dobar prinos brašna.

  12. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Reološke i pekarske karakteristike pšenice poboljšivača VG-90-HP.

    Autori:
    Fišter, Radojka
    Skenderija, Maja
    Urednici
    Jošt, Marijan (56322)
    Naslov zbornika: Okrugli stol o kakvoći pšenice kao sirovine u mlinarstvu i pekarstvu
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Koprivnica
    Godina: 1993
    Stranice: od 20 do 24
    Skup: Okrugli stol o kakvoći pšenice kao sirovine u mlinarstvu i pekarstvu
    Održan: od 09.02.93
    Sažetak: Standardnim metodama ispitane su reološke karakteristike uzoraka brašna dobivenog mljevenjem na laboratorijskom mlinu Buhler. Ispitivanje je izvršeno tjedan dana nakon žetve i na odležaloj pšenici. Pšenica VG-90-HP odlikovala se povečanim vrijednostima za sve parametre kakvoće. Pokusno pećenje kruha dalo je odlićan volumen kruha, izrazito elastične i svjetlije sredine. Od ukupno 100 bodova po bodovnoj listi za kruh postigao je 95 bodova u odnosu na 80 bodova za standard (smjesa sorata područja).

  13. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Utjecaj nivoa ishrane dušikom na mlinarske i pekarske karakteristike pšenica Pitoma i VG-90-HP

    Autori:
    Žanić, Dragica
    šebečić, Blaženka
    Urednici
    Jošt, Marijan (56322)
    Naslov zbornika: Okrugli stol o kakvoći pšenice kao sirovina u mlinarstvu i pekarstvu
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Koprivnica
    Godina: 1993
    Stranice: od 25 do 27
    Skup: Okrugli stol o kakvoći pšenice kao sirovine u mlinarstvu i pekarstvu
    Održan: od 09.02.93

  14. Tip rada: Magistarski rad

    Naslov: Istraživanje steriliteta klasova pšenice (T.aestivum L. em Thell) cv. Pitoma

    Autori:
    Salajec, Valent
    Fakultet: Agronomski fakultet Sveučilište u Zagrebu
    Datum obrane: 03.02.94
    Jezik: hrvatski
    Broj stranica: 48
    Sažetak: U pšenice (T.aestivum) cv. Pitoma uočena je pojava deformiranih i djelimično sterilnih klasova, koji se u sjemenskoj proizvodnji tretiraju kao atipični. Ova pojava je istraživana uporabom metoda diferencialnog bojenja (Giemsa C-pruganje, bojenje bojenje kromomicinom A3) te standardnim citološkim metodama (bojenje po Feuglen-u). Citološkim analizama utvrđen je pad mitotskog indeksa, te povečanje kromosomskuh aberacija (kromosomski mostovi, tripolarno diobeno vreteno, restitucijska jezgra) pri atipičnim klasovima. Ove pojave povezujemo s djelovanjem vanjskih faktora, u ovom slučaju s djelovanjem herbicida Dicuran (R) forte 80 WP. Ne isključuje se ni mogućnost djelovanja unutarnjih faktora, npr. heterozigotne 1B/1R kromosomske translokacije.

  15. Tip rada: Kompjuterski program

    Naslov: EHO - kompjutorski program za analizu poljskih pokusa sijanih po metodi "pčelinjeg saća"(Fasoulas, 1988)

    Autori:
    Jošt, Mario
    Naručitelj: JOST sjeme-istraživanja
    Depo ustanova: JOST sjeme-istraživanja
    HW platforma: PC XT/AT/286,386,486
    Operativni sistem: MS-DOS
    Programski jezik: Pascal
    Godina: 1991
    Sažetak: Kompjuterski program EHO je namijenjen analizi poljskih pokusa u oplemenjivanju bilja. Poljski pokusi sijani po metodi "pčelinjeg saća"(Fasoulas, 1988) zahvaljujući rasporedu biljaka u pokusu omogućuju korekciju rezultata s obzirom na heterogenost tla. Metoda je pogodna za biljne vrste koje se siju na razmak, te omogućuje odabir najboljih biljaka/potomstava u pokusu. Program zahvaljujući jednostavnom algoritmu znatno ubrzava takav odabir.
    Ključne riječi: oplemenjivanje bilja, poljski pokusi, metoda pčelinjeg saća,

  16. Tip rada: Projekt

    Naslov: Razvoj biotehničke osnove poljoprivredno-prehrambenog sustava

    Autori:
    Jošt, Marijan (56322)
    Hrust, Vladimir
    Ostojić, Zvonko
    Štafa, Zvonimir
    Rojc, Marijan
    Naručitelj: Ministarstvo znanosti i tehnologije R. Hrvatske
    Depo ustanova: Prehrambeno biotehnološki fakultet
    Godina: 1991
    Stranica ukupno: 42
    Jezik: hrvatski
    Ostalo: Broj projekta: 4-99-148 ali ga program ne prihvaća (projekat ne postoji!?) PROJEKAT JE U SASTAVU MAKROPROJEKTA: Management i marketing poljoprivredno-prehrambenog sustava republike hrvatske

  17. Tip rada: Nova sorta

    Naslov: Ozima pšenica sorta GORICA

    Autori:
    Jošt, Marijan (56322)
    Jošt, Milica (100670)
    Odobrila ustanova: Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva R. Hrvatske
    Depo ustanova: JOST sjeme-istraživanja
    Datum odobrenja: 30.04.93
    Broj rješenja: 525-06-93-02
    Jezik: hrvatski

  18. Tip rada: Nova sorta

    Naslov: Ozima pšenica sorta CERERA

    Autori:
    Jošt, Marijan (56322)
    Jošt, Milica (100670)
    Odobrila ustanova: Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva R. Hrvatske
    Depo ustanova: JOST sjeme-istraživanja
    Datum odobrenja: 30.04.95
    Broj rješenja: 525-06-93-02
    Jezik: hrvatski

  19. Tip rada: Nova sorta

    Naslov: Ozima pšenica sorta MILA

    Autori:
    Jošt, Marijan (56322)
    Jošt, Milica (100670)
    Odobrila ustanova: Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva R. Hrvatske
    Depo ustanova: JOST sjeme-istraživanja
    Datum odobrenja: 30.04.93
    Broj rješenja: 525-06-93-02
    Jezik: hrvatski

  20. Tip rada: Nova sorta

    Naslov: Ozima pšenica, poboljšivač u pekarstvu - sorta DIVANA

    Autori:
    Jošt, Marijan (56322)
    Jošt, Milica (100670)
    Odobrila ustanova: Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva R. Hrvatske
    Depo ustanova: JOST sjeme-istraživanja
    Datum odobrenja: 19.06.95
    Broj rješenja: 525-02-95-02
    Jezik: hrvatski

  21. Tip rada: Pozvano predavanje

    Naslov: Prijedlog za osnivanje privrednih učilišta

    Autori:
    Jošt, Marijan (56322)
    Ustanova: Poljoprivredni institut Križevci
    Godina: 1995


MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Informacije: svibor@znanost.hr