Tip rada: Rad u časopisu
Naslov: Prvi znanstveno-istraživački i stručni rad u
poljoprivredi kod nas - povodom 90 godišnjice osnutka Kraljevskog višeg
gospodarskog učilišta i Kraljevskog Hrvatsko-Slavonskog zemaljskog
agrikulturnokemijskog zavoda u Križevcima
- Autori:
Jošt, Marijan (56322)
Jurić, Albin (157686)
Časopis: Agronomski glasnik
Volumen: 55
Godina: 1993
Stranice: od 359 do 369
Jezik: hrvatski
Sažetak: Od osnutka Kraljevskog gospodarskog učilišta u Križevcima
(1860), poljoprivredno školstvo, a s njime u vezi i stručni te
znanstveno-istraživački rad prolaze niz organizacijskih i kvalitetnih
promjena. Bilježeći stalni napredak u obimu i kakvoći, vrhunac znanstvenog
djelovanja Učilište postiže početkom ovog stoljeća (1900-1919. godine). U
tom periodu osnivaju se novi zavodi, a u stručnim glasilima publiciraju
značajne stručne rasprave i štampaju novi uđbenici. Stoga prisjetimo se tog
vremena, a poznavaoci stanja instituta danas, neka naprave korisnu im
usporedbu sa stanjem znanstvenog rada iste institucije pred 90 godina.
Tip rada: Rad u zborniku
Naslov: Variation of breadmaking quality traits within wheat
sister lines having the same HMW glutenin subunits composition
- Autori:
Jošt, Marijan (56322)
Fišter, Radojka
Vapa, Ljiljana
Javornik, Branka
- Urednici
- Javornik, Branka
- Bohanec, Borut
- Kreft, Ivan
Naslov zbornika: Proc. of Int. Colloquiun on Impact of plant biotechnology on agriculture
Jezik: engleski
Mjesto: Ljubljana, R. Slovenija
Godina: 1994
Stranice: od 273 do 279
Skup: International colloquium on Impact of Plant biotechnology on agriculture
Održan: od 05.12.94 do 07.12.94
Tip rada: Rad u zborniku
Naslov: VG-90-HP - nova visokokvalitetna krušna pšenica -
poboljšivaču pekarskoj industriji
- Autori:
Jošt, Marijan (56322)
Vodopivec, Stjepan
Fišter, Radojka
Skenderija, Maja
šebečić, Blaženka
Žanić, Dragica
- Urednici
- Katica, Dijana
Naslov zbornika: Hrvatska: biološki vrednijom hranom u Europu
Jezik: hrvatski
Mjesto: Zagreb
Godina: 1995
ISBN/ISSN: 953-6387-01-8
Stranice: od 147 do 153
Skup: Hrvatska biološki vrijednijom hranom u Europu
Održan: od 15.09.93
Sažetak: Kao rezultat usmjerenja našeg oplemenjivačkog programa na
stvaranje sorata poboljšane pekarske kakvoće, te sorata za uzgoj po
principima održive poljoprivrede, predstavljamo novu liniju pšenice
VG-90-HP, koja se nalazi u procesu priznavanja. To je visokokvalitetna
krušna pšenica (poboljšivač u pekarstvu), s najpogodnijom kompozicijom
subjedinica glutenina visoke molekularne mase (2*,7+9,5+10), povišenim
sadržajem bjelančevina (15-18%), povišenom sedimentacijom (50-70 ml), te
izvanrednim reološkim karakteristikama. VG-90-HP je pšenica skromnijih
zahtjeva prema gnojidbi, prikladna za vrlo kasne rokove sjetve, pa u vrlo
nepovoljnim uvjetima uzgoja nadmašuje standardne sorte čak i po urodu zrna.
Stoga je vrlo prikladna za uzgoj po principima održive poljoprivrede.
Ekonomski gledano, svoju slabiju rodnost financijski kompenzira manjim
ulaganjima i većom otkupnom cijenom.
Ključne riječi: pšenica, mlinarska i pekarska kakvoća, održiva poljoprivreda.
Tip rada: Rad u zborniku
Naslov: Rezultati oplemenjivanja pšenice na pekarsku kakvoću
- Autori:
Jošt, Marijan (56322)
Jošt, Milica (100670)
Srečec, Siniša
Fišter, Radojka
Žanić, Dragica
Mrazović, Božena
Savić, Nedeljko
- Urednici
- Jošt, Marijan (56322)
Naslov zbornika: Zbornik Okrugli stol o kakvoći pšenice kao sirovine u mlinarstvu i pekarstvu
Mjesto: Koprivnica
Godina: 1993
Stranice: od 10 do 15
Skup: Okrugli stol o kakvoći pšenice kao sirovine u mlinarstvu i pekarstvu
Održan: od 09.02.93
Sažetak: Oplemenjivanje na pekarsku kakvoću započeli smo u okviru
projekta "Stvaranje hibridne pšenice" još prije 20 godina. Neki rezultati
toga rada objavljeni su u Znanstvenoj smotri 1976. godine. Primjenom
relativno brzih i jeftinih metoda (Pelshenke test i NIR spektrofotometrija
bjelančevina) analiziran je veliki broj uzoraka i izdvojene su plus
varijante. Među naše tri prve priznate sorte (Pitoma, Široka i Sloboda), po
kvalitetnim karakteristikama isticala se sorta Pitoma. U drugom ciklusu
priznate su sorte Gorica, Cerera i Mila. Oplemenjivanje na kvalitetu
nastavlja se još intenzivnije. Pšenice zadnjeg ciklusa: VG-90-HP i Kž84
spadaju među naše najkvalitetnije pšenice.
Tip rada: Rad u zborniku
Naslov: Iskustava "Mlinara" u korištenju sorte Pitoma kao
poboljšivača u pekarstvu
- Autori:
Mrazović, Božena
Stipić, Marija
- Urednici
- Jošt, Marijan (56322)
Naslov zbornika: Zbornik Okrugli stol o kakvoći pšenice kao sirovine u mlinarstvu i pekarstvu
Jezik: hrvatski
Mjesto: Križevci
Godina: 1993
Stranice: od 16 do 17
Skup: Okrugli stol o kakvoći pšenice kao sirovine u mlinarstvu i pekarstvu
Održan: od 09.02.93
Sažetak: Još 1987. godine u poduzeću "Mlinar" izvršena je pokusna
industrijska meljava sorte Pitoma s ciljem ispitivanja brašna, te kvalitete
mlinarskih i pekarskih proizvoda. Kao standard za usporedbu koristila se
mješavina sorata zastupljenih na području Križevaca: Super Zlatna, Dukat,
Slavonija, Zlatna Dolina, Lonja i dr. Probnim mljevenjem utvrđena je veća
iskoristivost sorte Pitoma u odnosu na mješavinu sorata iz silosa, veći
postotak bijelih brašna (T-400 i T-500), te kvalitetne krupice. Krupica se,
zbog povišenog sadržaja karotina, odlikovala žutom bojom, toliko cijenjenom
kod potrošaća.
Tip rada: Rad u zborniku
Naslov: Oplemenjivanje bilja, proizvodnja hrane i održiva
poljoprivreda
- Autori:
Jošt, Marijan (56322)
- Urednici
- Cifrić, Ivan
Naslov zbornika: Socijalna ekologija (u štampi)
Jezik: hrvatski
Mjesto: Zagreb
ISBN/ISSN: 1330-0113
Skup: Hrvatska biološki vrijednijom hranom u Europu
Održan: od 11.03.93 do 13.03.93
Sažetak: Od oko 250 tisuća cvjetnica, čovjek za ishranu koristi oko
3 tisuće. Međutim samo njih dvadesetak čini najveći dio ljudske prehrane,
te je zbog toga ljudski rod vrlo ranjiv. U vrijeme prvih domesticiranih
biljaka svjetska je populacija iznosila 4 miljuna ljudi. Za toliko se danas
pučanstvo svijeta uveća svakih deset dana. Ako se ovaj trend porasta broja
stanovnika na zemaljskoj kugli zadrži i nakon 2000. godine, da bi se
prehranilo čovječanstvo, u prve dvije dekade slijedećeg stoljeća trebati će
proizvesti toliko hrane koliko se proizvelo u proteklih 10 tisuća godina. U
svjetlu ovih činjenica razmatrane su mogućnosti i perspektive održivog
razvoja poljoprivrede kao osnovnog izvora hrane.
Ključne riječi: domestikacija bilja, populacijska eksplozija, genetička erozija, zaštita okoliša, alternativne tehnologije
Tip rada: Rad u zborniku
Naslov: Izmeljavanje pšenice VG-90-HP u komparaciji sa smjesom
sorata Koprivničke regija
- Autori:
Salajec, Valent
- Urednici
- Jošt, Marijan (56322)
Naslov zbornika: Okrugli stol o kakvoći pšenice kao sirovine u mlinarstvu i pekarstvu
Jezik: hrvatski
Mjesto: Koprivnica
Godina: 1993
Stranice: od 19 do 19
Skup: Okrugli stol o kakvoći pšenice kao sirovine u mlinarstvu i pekarstvu
Održan: od 09.02.93
Sažetak: Podravkin mlin u Koprivnici je kapaciteta 60t/24 sata ili
2500 kg/sat. U mlinu tog kapaciteta trebalo je izvršiti pokusnu meljavu
relativno male količine, svega 2000 kg pšenice VG-90-HP. Proces meljave
trajao je ukupno 50 minuta. Bez zastoja i bez novih podešavanja valjaka.
Pračenjem procesa meljave uočeno je da se radi o pšenici bitno različitoj
od našeg standarda. Na II i III krupnjenju ova je pšenica dala dvostruko
više grisa od standarda. Bilo bi potrebno izvršiti podešavanje valjaka, pri
čemu bi se postiglo još veće izmeljavanje. Pokusna meljava pokazala je da
se radi o pšenici visoke hektolitarske mase, sa dosta staklavih zrna, što
znaći mnogo grisa, koja se dobro drobi i daje dobar prinos brašna.
Tip rada: Rad u zborniku
Naslov: Reološke i pekarske karakteristike pšenice poboljšivača
VG-90-HP.
- Autori:
Fišter, Radojka
Skenderija, Maja
- Urednici
- Jošt, Marijan (56322)
Naslov zbornika: Okrugli stol o kakvoći pšenice kao sirovine u mlinarstvu i pekarstvu
Jezik: hrvatski
Mjesto: Koprivnica
Godina: 1993
Stranice: od 20 do 24
Skup: Okrugli stol o kakvoći pšenice kao sirovine u mlinarstvu i pekarstvu
Održan: od 09.02.93
Sažetak: Standardnim metodama ispitane su reološke karakteristike
uzoraka brašna dobivenog mljevenjem na laboratorijskom mlinu Buhler.
Ispitivanje je izvršeno tjedan dana nakon žetve i na odležaloj pšenici.
Pšenica VG-90-HP odlikovala se povečanim vrijednostima za sve parametre
kakvoće. Pokusno pećenje kruha dalo je odlićan volumen kruha, izrazito
elastične i svjetlije sredine. Od ukupno 100 bodova po bodovnoj listi za
kruh postigao je 95 bodova u odnosu na 80 bodova za standard (smjesa sorata
područja).
Tip rada: Rad u zborniku
Naslov: Utjecaj nivoa ishrane dušikom na mlinarske i pekarske
karakteristike pšenica Pitoma i VG-90-HP
- Autori:
Žanić, Dragica
šebečić, Blaženka
- Urednici
- Jošt, Marijan (56322)
Naslov zbornika: Okrugli stol o kakvoći pšenice kao sirovina u mlinarstvu i pekarstvu
Jezik: hrvatski
Mjesto: Koprivnica
Godina: 1993
Stranice: od 25 do 27
Skup: Okrugli stol o kakvoći pšenice kao sirovine u mlinarstvu i pekarstvu
Održan: od 09.02.93
Tip rada: Magistarski rad
Naslov: Istraživanje steriliteta klasova pšenice (T.aestivum L.
em Thell) cv. Pitoma
- Autori:
Salajec, Valent
Fakultet: Agronomski fakultet Sveučilište u Zagrebu
Datum obrane: 03.02.94
Jezik: hrvatski
Broj stranica: 48
Sažetak: U pšenice (T.aestivum) cv. Pitoma uočena je pojava
deformiranih i djelimično sterilnih klasova, koji se u sjemenskoj
proizvodnji tretiraju kao atipični. Ova pojava je istraživana uporabom
metoda diferencialnog bojenja (Giemsa C-pruganje, bojenje bojenje
kromomicinom A3) te standardnim citološkim metodama (bojenje po Feuglen-u).
Citološkim analizama utvrđen je pad mitotskog indeksa, te povečanje
kromosomskuh aberacija (kromosomski mostovi, tripolarno diobeno vreteno,
restitucijska jezgra) pri atipičnim klasovima. Ove pojave povezujemo s
djelovanjem vanjskih faktora, u ovom slučaju s djelovanjem herbicida
Dicuran (R) forte 80 WP. Ne isključuje se ni mogućnost djelovanja
unutarnjih faktora, npr. heterozigotne 1B/1R kromosomske translokacije.
Tip rada: Kompjuterski program
Naslov: EHO - kompjutorski program za analizu poljskih pokusa
sijanih po metodi "pčelinjeg saća"(Fasoulas, 1988)
- Autori:
Jošt, Mario
Naručitelj: JOST sjeme-istraživanja
Depo ustanova: JOST sjeme-istraživanja
HW platforma: PC XT/AT/286,386,486
Operativni sistem: MS-DOS
Programski jezik: Pascal
Godina: 1991
Sažetak: Kompjuterski program EHO je namijenjen analizi poljskih
pokusa u oplemenjivanju bilja. Poljski pokusi sijani po metodi "pčelinjeg
saća"(Fasoulas, 1988) zahvaljujući rasporedu biljaka u pokusu omogućuju
korekciju rezultata s obzirom na heterogenost tla. Metoda je pogodna za
biljne vrste koje se siju na razmak, te omogućuje odabir najboljih
biljaka/potomstava u pokusu. Program zahvaljujući jednostavnom algoritmu
znatno ubrzava takav odabir.
Ključne riječi: oplemenjivanje bilja, poljski pokusi, metoda pčelinjeg saća,
Tip rada: Projekt
Naslov: Razvoj biotehničke osnove poljoprivredno-prehrambenog
sustava
- Autori:
Jošt, Marijan (56322)
Hrust, Vladimir
Ostojić, Zvonko
Štafa, Zvonimir
Rojc, Marijan
Naručitelj: Ministarstvo znanosti i tehnologije R. Hrvatske
Depo ustanova: Prehrambeno biotehnološki fakultet
Godina: 1991
Stranica ukupno: 42
Jezik: hrvatski
Ostalo: Broj projekta: 4-99-148 ali ga program ne prihvaća (projekat
ne postoji!?)
PROJEKAT JE U SASTAVU MAKROPROJEKTA:
Management i marketing poljoprivredno-prehrambenog sustava republike
hrvatske
Tip rada: Nova sorta
Naslov: Ozima pšenica sorta GORICA
- Autori:
Jošt, Marijan (56322)
Jošt, Milica (100670)
Odobrila ustanova: Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva R. Hrvatske
Depo ustanova: JOST sjeme-istraživanja
Datum odobrenja: 30.04.93
Broj rješenja: 525-06-93-02
Jezik: hrvatski
Tip rada: Nova sorta
Naslov: Ozima pšenica sorta CERERA
- Autori:
Jošt, Marijan (56322)
Jošt, Milica (100670)
Odobrila ustanova: Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva R. Hrvatske
Depo ustanova: JOST sjeme-istraživanja
Datum odobrenja: 30.04.95
Broj rješenja: 525-06-93-02
Jezik: hrvatski
Tip rada: Nova sorta
Naslov: Ozima pšenica sorta MILA
- Autori:
Jošt, Marijan (56322)
Jošt, Milica (100670)
Odobrila ustanova: Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva R. Hrvatske
Depo ustanova: JOST sjeme-istraživanja
Datum odobrenja: 30.04.93
Broj rješenja: 525-06-93-02
Jezik: hrvatski
Tip rada: Nova sorta
Naslov: Ozima pšenica, poboljšivač u pekarstvu - sorta DIVANA
- Autori:
Jošt, Marijan (56322)
Jošt, Milica (100670)
Odobrila ustanova: Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva R. Hrvatske
Depo ustanova: JOST sjeme-istraživanja
Datum odobrenja: 19.06.95
Broj rješenja: 525-02-95-02
Jezik: hrvatski
Tip rada: Pozvano predavanje
Naslov: Prijedlog za osnivanje privrednih učilišta
- Autori:
Jošt, Marijan (56322)
Ustanova: Poljoprivredni institut Križevci
Godina: 1995