SVIBOR - Radovi - projekt broj: 4-05-025

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Radovi objavljeni na projektu 4-05-025


Broj radova citiranih u CC: 0
Broj ostalih radova: 13
Ukupno objavljenih radova: 13


  1. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Polimorfizam proteina mlijeka u odnosu na proizvodnju i sastav mlijeka

    Autori:
    Antunac, Neven (118470)
    Lukač-Havranek, Jasmina (74232)
    Čurik, Ino
    Samaržija, Dubravka (3286)
    Časopis: Mljekarstvo
    Broj: 11
    ISSN: 0026-704
    Volumen: 41
    Godina: 1991
    Stranice: od 297 do 302
    Broj referenci: 27
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Rad obuhvaća pregled rezultata većeg broja autora, glede polimorfizma proteina mlijeka. Utjecaj različitih genotipova ŕs1-, á-, k-kazeina i á-laktoglobulina je vezan za količinu mlijeka, mast i protein te uz postotak pojedinih sastojaka u mlijeku i njihov međusobni omjer. Cilj obuhvaćenog pregleda je utvrditi najpovoljnije genetske varijante proteina mlijeka na osnovu kojih je moguće poboljšati kvalitetu i proizvodne osobine mlijeka. Poznavanjem frekvencija određenih alela u populaciji krava, uz činjenicu da se ovi geni vezano nasljeđuju, najpovoljnije genetske varijante je moguće iskoristiti i u selekciji bikova koji se koriste za umjetno osjemenjivanje.

  2. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Polimorfizam proteina mlijeka u proizvodnji sira

    Autori:
    Samaržija, Dubravka (3286)
    Lukač-Havranek, Jasmina (74232)
    Čurik, Ino
    Antunac, Neven (118470)
    Časopis: Mljekarstvo
    Broj: 12
    ISSN: 0026-704
    Volumen: 41
    Godina: 1991
    Stranice: od 319 do 327
    Broj referenci: 42
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Preglednim člankom, "Polimorfizam proteina mlijeka u proizvodnji sira", izneseni su rezultati različitih autora o djelovanju polimorfizma na koagulaciona svojstva mlijeka, sinerezu sirnog gruša i randman sira. Glede koagulacionih osobina mlijeka BB varijantama á- i k- kazeina, BC varijanti ŕs1-kazeina i AA varijanti á- laktoglobulina pripisuje se povoljniji utjecaj. Postoji malo radova o djelovanju proteina mlijeka na sinerezu sirnog gruša. Razlog tome, vjerojatno je do danas nedovoljno objašnjen proces same sinereze. Preliminarnim radom utjecaja genetskih varijanti k-kazeina i á- laktoglobulina na sinerezu, McLean i Schaar (25) utvrdili su povoljniji utjecaj B varijanti. Veći randmani sira pripisuju se ŕs1-Cn BC, á-Cn A1A1 i k-Cn BB varijantama. Razlike između B-Lg genetskih varijanti na randman sira postoje, no one nisu statistički značajne (23). Bolji randman i kvalitetu sira moguće je ostvariti ako uvažavamo razlike između genetskih varijanti. Složenost samog tehnološkog procesa prerade mlijeka u sir zahtijeva daljnja istraživanja na ovom području.

  3. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Polimorfizam proteina mlijeka u goveda

    Autori:
    Lukač-Havranek, Jasmina (74232)
    Čurik, Ino
    Samaržija, Dubravka (3286)
    Antunac, Neven (118470)
    Posavi, Marijan (122360)
    Časopis: Stočarstvo
    Broj: 9
    ISSN: 0351-0832
    Volumen: 46
    Godina: 1992
    Stranice: od 277 do 306
    Broj referenci: 98
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Otkrićem novih tehnika (DNA-hibridizacija- RFLP, PCR, HPLC, imunološke metode koje koriste monoklonska antitijela, 2 dimenzionalna elektroforeza itd...) moguće je utvrditi postojanje, do danas nepoznatih, genetskih varijanti i tako proširiti naše saznanje o polimorfizmu proteina mlijeka. Razvoj elektroforetskih metoda, povećava efikasnost, smanjuje cijenu određivanja genetskih varijanti i na taj način daje mnogobrojne mogućnosti da se teoretsko saznanje o polimorfnosti iskoristi u stočarstvu. U ovom radu sistematizirani su podaci o genetskim varijantama proteina mlijeka u goveda: - ukratko je opisana biološka funkcija proteina koji pokazuju polimorfnost - dat je prikaz otkrića, do danas poznatih, genetskih varijanti - prikazana je primarna struktura po jedne genetske varijante za svaku frakciju kazeina, ŕ-laktoglobulina i á-laktoglobulina te njihova veza (razlike u aminokiselinama) sa ostalim genetskim varijantama. - prikazani su mogući filogenetski odnosi genetskih varijanti - iz literature su sakupljeni, tabelarno prikazani i razmatrani podaci o frekvencijama genetskih varijanti Polimorfizam genetskih varijanti proteina mlijeka moguće je u stočarstvu višestruko iskoristiti što nas obavezuje na određivanje genetskih varijanti proteina mlijeka za goveda Hrvatske.

  4. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Polimorfismo delle proteine del latte nella razza Simmental Croata

    Autori:
    Lukač-Havranek, Jasmina (74232)
    Čurik, Ino
    Samaržija, Dubravka (3286)
    Antunac, Neven (118470)
    Časopis: Scienza e Tecnica Lattiero - Casearia
    Broj: 3
    ISSN: 0390-6361
    Volumen: 44
    Godina: 1993
    Stranice: od 155 do 160
    Broj referenci: 25
    Jezik: talijanski
    Sažetak: Le frequenze geniche ai loci ŕs1-Cn, á-Cn, ŕs2-Cn, k-Cn e á-Lgsono state esaminate in 182 vacche appartenenti alla popolazione di Simmental Croata, sotto controllo funzionale ad opera delCentro di Selezioni Zootecnicha della Croazia. Dato che i lociŕs1-Cn, á-Cn, ŕs2-Cn e k-Cn sono situati in una porzione dicirca 200 kb della molecola DNA sul cromosoma 6 sono state calcolate anche le frequenze delle combinazioni alleliche. I risultati ottenuti con riferimento alle frequenze geniche, e particolarmente la presenza della k-Cn C, evidenziano un certorapporto tra la popolazione bovina Simmmental Croata, le razze Grigia Alpina e Bruna Alpina allevate in Italia, la Bruna ela Simmental della Germania e la razza Bruna della Slovenia.

  5. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Učinak proteinskog genotipa na mlijeko: količinu, mast, protein, kazein

    Autori:
    Lukač-Havranek, Jasmina (74232)
    Časopis: Stočarstvo
    Broj: 1
    ISSN: 0351-0832
    Volumen: 47
    Godina: 1993
    Stranice: od 69 do 70
    Broj referenci: 6

  6. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Genetski polimorfizmi proteina krvi i mlijeka nekih ppasmina goveda

    Autori:
    Barać, Zdravko
    Posavi, Marijan (122360)
    Kapš, Miroslav (122356)
    Lukač-Havranek, Jasmina (74232)
    Ernoić, Miljenko
    Gašpert, Zlata (13186)
    Časopis: Stočarstvo
    Broj: 11
    ISSN: 0351-0832
    Volumen: 46
    Godina: 1992
    Stranice: od 323 do 336
    Broj referenci: 84
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Proučeni su dosadašnji rezultati istraživanja genetskihpolimorfizma proteina krvi i mlijeka koji se odnose na pasmine uHrvatskoj (simentalsko, istarsko i slavonsko podolsko govedo).Različite rezultate u frekvencijama za Hb u istarskog goveda i Tfza panonskog podolca u odnosu na dosadašnja istraživanjavjerojatno su i rezultat značajno smanjenog broja ovih životinja.Frekvencija alela Hb, Tf, kazeina (ŕs1, ŕs2, á i k) iá-laktoglobulina hrvatskog simentalca slične su frekvencijama unjemačkog Fleckvieh, šo upućuje na filogenetsku sličnost.Istraživanje se nastavlja na većem broju životinja i za višepolimorfa.

  7. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Povezanost polimorfizma proteina mlijeka s mliječnim proizvodnim osobinama hrvatskog simentalca. I. Utjecaj genotipova

    Autori:
    Čurik, Ino
    Kapš, Miroslav (122356)
    Lukač-Havranek, Jasmina (74232)
    Antunac, Neven (118470)
    Samaržija, Dubravka (3286)
    Časopis: Stočarstvo
    Broj: 1
    ISSN: 0351-0832
    Volumen: 47
    Godina: 1993
    Stranice: od 15 do 22
    Broj referenci: 24
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Analizirana je povezanost ŕs1-kazeina (ŕs1-Cn), á- kazeina (á-Cn), k-kazeina (k-Cn) i á-laktoglobulina (á-Lg) s količinom mlijeka (kg), masti (kg) i sadržaj masti (%) u prvoj laktaciji za 195 krava hrvatskog simentalca. Genotipovi proteina mlijeka određeni su izoelektričnim fokusiranjem, PhastSystemom. Utvrđen je signifikantan utjecaj k-kazeina na količinu masti (kg), a á-laktoglobulina na količinu mlijeka (kg) i sadržaj masti (%). Signifikantno veća količina masti (kg) odnosno mlijeka (kg) u prvoj laktaciji povezana je sa BC k-kazein odnosno AB á- laktoglobulin genotipom, dok je signifikantno viši postotak masti u mlijeku utvrđen za BB á-laktoglobulin genotip. Uzročno-posljedična veza ovog utjecaja nije razjašnjena

  8. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Povezanost polimorfizma á-laktoglobulina s mliječnim proizvodnim osobinama prve laktacije hrvatskog simentalca. II Utjecaj gena

    Autori:
    Lukač-Havranek, Jasmina (74232)
    Čurik, Ino
    Kapš, Miroslav (122356)
    Antunac, Neven (118470)
    Samaržija, Dubravka (3286)
    Časopis: Stočarstvo
    Broj: 11
    ISSN: 0351-0832
    Volumen: 47
    Godina: 1993
    Stranice: od 419 do 423
    Broj referenci: 13
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Istraživan je utjecaj alela á- laktoglobulin lokusa u 195 uzoraka na količinu mlijeka i masti (kg) te sadržaj masti (%) prve laktacije hrvatskog simentalca. Za isti gen lokus procijenjen je udio aditivne u fenotipskoj varijanci. Prosječan efekt supstitucije alela B za A izračunat je gen supstitucijskim modelom. Aditivna genetska varijanca (ĺ2A) istih mliječnih proizvodnih osobina izračunata je formulom ĺ2A =2pq2. Signifikantan prosječan efekt supstitucije alela B za A utvrđen je za količinu mlijeka - 176,648 63,273 (P =0,006), masti 5,487 2,690 (P = 0,043) i sadržaj masti 0,041 0,013 (P = 0,003). Udio aditivne genetske varijance u fenotipskoj varijanci iznosio je 4,1% za količinu mlijeka (kg),2,2% za količinu masti (kg) i 4,9% za sadržaj masti.Povoljniji utjecaj alela A za količinu mlijeka i masti (kg) tealela B za sadržaj masti (%) i činjenica da se genotip BBsmatra poželjnijim u nekim tehnološkim osobinama mlijeka, ne daje odgovor na pitanje koji gen favorizirati u selekciji.

  9. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Analysis of inbreeding levels in croatian simmental cows

    Autori:
    Čurik, Ino
    Filipčić, Lidija
    Naslov zbornika: Proceedings of 17th International Conference on ITI "Information Technology Int
    Jezik: engleski
    Mjesto: Pula
    Godina: 1995
    Stranice: od 141 do 147
    Skup: XXX. Simpozij za mljekarsku industriju
    Održan: od 13.06.95 do 16.06.95

  10. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Polimorfizam proteina mlijeka i somatske stanice

    Autori:
    Samaržija, Dubravka (3286)
    Antunac, Neven (118470)
    Lukač-Havranek, Jasmina (74232)
    Čurik, Ino
    Urednici
    Volarić, Vera
    Čičmak, Juraj
    Tratnik, Ljubica
    Naslov zbornika: Zbornik sažetaka XXX. simpozij za mljekarsku industriju
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1992
    Stranice: od 23 do 24
    Skup: XXX. Simpozij za mljekarsku industriju
    Održan: od 08.12.92 do 09.12.92
    Sažetak: Istraživana je neovisnost između genetskih varijanti (ŕs1-Cn, á-Cn, k-Cn i á-Lg) proteina mlijeka i EC preporučene granične vrijednosti (500 000 /ml) broja somatskih stanica u kravljem mlijeku. Uzorci mlijeka (157) odabrani su iz populacije hrvatskog simentalca. Genetske varijante proteina odredili smo izoelektričkim fokusiranjem PhastSystem-om. Broj somatskih stanica utvrđen je fluorooptičkom elektronskom tehnikom brojanja instrumentom Foss 90 u istim uzorcima mlijeka. Testom neovisnosti R * C, gdje se R odnosio na genetske varijante, a C na broj somatskih stanica < 500 000 i > 500 000 u ml mlijeka uspoređivane su analizirane vrijednosti, a za svaki gen lokus izvršeno je testiranje obzirom na stvaran i korigiran (broj i stadij laktacije) broj somatskih stanica. Signifikantna razlika nije utvrđena niti za jedan ispitivani gen lokus. Iako, genetski polimorfizam i broj somatskih stanica znatno utječu na količinu, sastav i tehnološke osobine mlijeka njihovo je djelovanje neovisno.

  11. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Održljivost kao uvjet kakvoće mliječnih proizvoda

    Autori:
    Lukač-Havranek, Jasmina (74232)
    Hadžiosmanović, Mirza (15054)
    Urednici
    Rogelj, Irena
    Naslov zbornika: Mleko in mlečni izdelki
    Jezik: engleski
    Mjesto: Domžale, Slovenia
    Godina: 1995
    Stranice: od 72 do 72
    Skup: 1. Slovenski mednarodni kongres
    Održan: od 20.09.95 do 22.09.95
    Sažetak: U ukupnoj ocjeni kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda jedan od sastavnih elemenata koji određuju kvalitetu proizvoda je održljivost ili vijek trajanja . Kako kakvoća nije stvar izbora već uvjet za opstanak na tržištu zbog ukupnih ekonomskih razloga i uvjetima Europskih propisa valja inzistirati na objektivnim mogućnostima vijeka trajanja pojedinih mliječnih proizvoda. S obzirom na narav i mogućnosti čuvanja u smislu maksimalno dozvoljenog vremenskog roka, a u kojem neće doći do nepoželjnih promjena, koje su uvjetovane najčešće mikrobiološkim i fizikalno kemijskim čimbenicima. U tom je smislu održljivost posljedica svih faza proizvodnog lanca od proizvodnje, sakupljanja, prerade i korištenja mlijeka, uključujući i raspodjelu i prodaju mliječnih proizvoda te čuvanju u prodajnoj mreži uz odgovarajući nadzor i kontrolu. Kakvoču treba promatrati u skladu s maksimalnim zadovoljavanjem zahtjeva potrošača i poboljšanja materijalnih pokazatelja proizvođača. Najvažniju ulogu u postizavanju odgovarajuće održljivosti čine suvremene koncepcije upravljanja, kontrole i nadzora (TQM; QSA; GMP; LISA; HACCP), a u smislu propisa Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO: 9000, 9011, idr.)
    Ključne riječi: kakvoća mlijeka, održivost-vijek trajanja, kemijska i mikrobiološka kvaliteta, stabilnost

  12. Tip rada: Doktorska dizertacija

    Naslov: Povezanost polimorfizma proteina krvi i mlijeka s karakteristikama hrvatskog simentalca
    Fakultet: Agronomski fakultet Zagreb
    Autor: POSAVI MARIJAN
    Datum obrane: 14.04.94
    Jezik: hrvatski
    Broj stranica: 128
    Sažetak: U radu je istražena povezanost 7 polimorfnih lokusa, uključujući tri polimorfna proteina krvi i 4 polimorfna proteina mlijeka, s proizvodnim (laktacijska proizvodnja mlijeka i mliječne masti i % mliječne masti) i eksterijernim karakteristikama. Elektroforezom na na cellogel trakama određene su genetske varijante transferina, hemoglobina i postalbumina u 193 uzorka krvi simentalskih krava. Elektroforezom na poliakril-amidnom gelu s izoelektričnim fokusiranjem (PhastSystem) određene su genetske varijante polimorfnih proteina mlijeka (alfa-S1-Cn, beta-Cn, kapa-Cn i beta-Lg) za 276 simentalskih krava. Analizirana je povezanost proizvodnih i eksterijernih svojstava s polimorfnim proteinima krvi i mlijeka. Signifikantna povezanost polimorfnih lokusa s proizvodnim svojstvima utvrđena je za beta -kazein (količina mlijeka i mliječne masti) kapa -kazein (količina mlijeka) i beta -laktoglobulin (postotak mliječne masti). Neka od analiziranih eksterijernih svojstava signifikantno su povezana s genotipovima transferina, beta-kazeina, kapa-kazeina i beta laktoglobulina. Log-linear analizom nisu utvrđene signifikantne razlike između hrvatskog simentalca s jedne strane, te njemačkog i austrijskog Fleckvieh-a s druge strane, u frekvencijama pojedinih alela za sve istražene lokuse. Određivanje povezanosti marker gen lokusa i proizvodnih svojstava (QTL) otvara velike potencijalne mogućnosti.
    Ključne riječi: hrvatski simentalac, proteini krvi, proteini mlijeka, elektroforeza,polimorfizam, frekvencije gena, proizvodna svojstva, eksterijer


  13. Tip rada: Ostalo

    Naslov: Numerička analiza genetske strukture hrvatskog simentalca za gene proteina mlijeka

    Autori:
    Čurik, Ino
    Vrsta rada: Magistarska teza
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Magistarska teza dipl. ing. Ine Čurika biti će obranjena u prosincu 1995 na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, Biologija, Biometrika. Pod naslovom "Numerička analiza genetske strukture hrvatskog simentalca" u svojoj tezi dipl. ing. Ino Čurik detaljno je istražio populaciju hrvatskog simentalca za polimorfne gene proteina mlijeka i to: a) frekvenciju gena i genotipova u cijeloj populaciji (n=621, 6 lokusa); b) odnos parametara populacijske genetike populacije hrvatskog simentalca i ostalih populacija simentalaca; austrijski simentalac, mađarski simentalac, njemački simentalac, švicarski simentalac); c) analizirao strukturu populacije hrvatskog simentalca s obzirom na organizaciju uzgoja; d) analizirao utjecaj korištenja austrijskih i njemačkih bikova u uzgoju hrvatskog simentalca. U uvodu teze detaljno je opisao pregled literature iz tri odvojena područja; polimorfizam proteina mlijeka, genetska struktura populacije te nastanak i povijest kao i organizacijsku strukturu populacije hrvatskog simentalca.


MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Informacije: svibor@znanost.hr