Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr
SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH
Šifra projekta: 4-05-025
UČINAK PROTEINSKOG GENOTIPA NA MLIJEKO : KOLIČINA, MAST, PROTEIN, KAZEIN
Glavni istraživač
: LUKAČ-HAVRANEK, JASMINA (74232) Suradnici
MAGDALENIĆ, BRANKA (160590)
POLOVIĆ, VLASTA (168352)
PROHASKA, JOSIP (168326)
MIKAČIĆ, KARLO (171682)
UREMOVIĆ, ZVONIMIR (43860)
ANTUNAC, NEVEN (118470)
MILETIĆ, SILVIJA (31412)
SAMARŽIJA, DUBRAVKA (3286)
ŠĆURIC, MARIJA (168330)
POSAVI, MARIJAN (122360)
KIRIN, SLAVKO (168363)
Tip istraživanja: primjenjeno Trajanje od: 01.02.91. do 31.12.95. Ukupno radova na projektu: 13
Naziv ustanove: Agronomski fakultet, Zagreb (178) Odjel/Zavod: Zavod za mljekarstvo Adresa: Svetošimunska 25 Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (0)1 233-50-77 /2108
teleFaks: 385 (0)1 215-300
E-mail: icurik@srce.hr
E-mail: aneven@srce.hr
Telefon: 385 (0)1 233-50-77/2108
teleFaks: 385 (0)1 215-300
Sažetak: U poljoprivredno najrazvijenijim državama, količina proteina predstavlja najvrijedniju komponentu mlijeka. Nažalost, Hrvatska nije slijedila svoje susjede (poljoprivredno razvijene države Europe) i svoje mlijeko vrednuje na osnovi količine mlijeka i sadržaja mliječne masti. Međutim, vrijednost proteina nije samo kvantitativna već i kvalitativna pa su u zadnjem desetljeću istraživanja o polimorfnosti proteina mljeka u mnogim državama pobudila veliki interes. Pronađen je utjecaj određenih genetskih varijanti na proizvodne i tehnološke osobine mlijeka, a rezultati nisu jednoznačni. S povoljnijim preradbenim sposobnostima i večim randmanom u proizvodnji sira ističe se genetska varijanta k- kazein B i á-laktoglobulin B, ali treba istaknuti da postoje i drugačiji rezultati. U mnogim istraživanjima utvđena je i povezanost genetskih varijanti proteina mlijeka s proizvodnjom mlijeka i njegovih sastojaka, a kako se rezultati razlikuju od populacije do populacije konačan stav o ovoj povezanosti nije još definiran. Neka objašnjenja dozvoljavaju različite utjecaje istih genetskih varijanti, smatrajući te utjecaje svojstvom određene populacije. Našim istraživanjem željeli smo ispitati utjecaj polimorfnosti proteina mlijeka za najznačajnije pasminame goveda u Hrvatskoj te utvrditi da li i kako se ekonomski mogu iskoristiti ovi utjecaji.
Ciljevi istraživanja: Osnovni cilj našeg istraživanja je
procjeniti utjecaj polimorfnosti najznačajnijih proteina mlijeka u
goveda i istražiti, da li je moguće iskoristiti taj utjecaj za
poboljšanje proizvodnje mlijeka i mlijeka kao konzumnog proizvoda i osnovne
sirovine u mliječno prerađivačkoj industriji. Da bi ostvarili cilj
potrebno je; - iscrpno proučiti istraživanja drugih autora, - ispitati
frekvenciju gena i genotipova za gen lokuse proteina mlijeka kod značajnih
pasmina goveda u Hrvatskoj, - utvrditi utjecaj gena i genotipova proteina
mlijeka na mliječna proizvodna svojstva i sastav mlijeka u naših pasmina,
- proučiti povezanost polimorfizma proteina mlijeka s čimbenicima koji su u
korelaciji s mliječno proizvodnim svojstvima i sastavom mlijeka.
SURADNJA - PROJEKTI
Naziv projekta
: 4-05-027 Genetski polimorfizmi i zbirka gena
pasmina domaćih životinja u Hrvatskoj Naziv ustanove: Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za
specijalno stočarstvo Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
SURADNJA - USTANOVE
Naziv ustanove
: Laboratory of Dairy Science, Institute of Food
Science Swiss Federal Institute of Technology, prof. dr. Z. Puhan Tip ustanove: Sveučilište/Fakultet Tip suradnje: Sustavna razmjena informacija Grad: 8092 - Zurich, Swiss
Naziv ustanove
: Instituto Lattiero Caseario e di Biotechnologie
Agro-Alimentari di Thiene Tip ustanove: Državni institut Tip suradnje: Sustavna razmjena informacija Grad: 36016 - Thiene, Italia
Naziv ustanove
: Imunološki zavod, d.d. Rockfellerova 2 Tip ustanove: Gospodarstvena/Proizvodna Tip suradnje: Ostalo Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska Ostali podaci o projektu.