SVIBOR - Radovi - projekt broj: 4-05-049

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Radovi objavljeni na projektu 4-05-049


Broj radova citiranih u CC: 2
Broj ostalih radova: 2
Ukupno objavljenih radova: 4


  1. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: KOMINE MASLINE U TOVU PILIĆA

    Autori:
    Rupić, Vlatko (41821)
    Huskić, Lina
    Vranešić, N.
    Mužic, Stjepan (32933)
    Božac, Romano (4943)
    Stipić, Nikola (44914)
    Vešnik, Ferdinand (51971)
    Časopis: Krmiva
    Broj: 5
    ISSN: 0023-4850
    Volumen: 34
    Godina: 1992
    Stranice: od 175 do 184
    Broj referenci: 18
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Istražena je mogućnost upotrebe različitih količina osušenekomine maslina u hranidbi tovnih pilića do 50 dana. Osušenekomine maslina potjecale su iz klasičnog postupka (tješnjenja)dobivanja maslinova ulja. Pokus je proveden sa 119 muških pilićaJATA Domžale, podijeljenih u tri skupine, kontrolna 39 i dvijepokusne s po 40 pilića. Do dobi od 30 dana pilići su hranjenipočetnom, a nakon toga završnom krmnom smjesom. Kontrolna skupinahranjena je komercijalnom krmnom smjesom, prva pokusna dobivalaje u smjesi 5% komine, a druga pokusna 10% komine. Tijekomcijelog pokusnog razdoblja pilići prve i druge pokusne skupine(P1 i P2) bili su lakši i postigli su manje priraste od pilićakontrolne skupine, a utrošili su i nesignifikantno manje hrane uodnosu na piliće kontrolne skupine. Konverzija hrane bila jepodjednaka u pilića svih skupina. Različite količine komine u hrani nisu utjecale na broj i MCVeritrocita, koncentraciju hemoglobina, veličinu hematokrita ikoncentraciju ukupnog kolesterola krvne plazme. Početne krmnesmjese s kominom masline nisu utjecale na koncentraciju ukupnihbjelančevina krvne plazme, dok je u dijelu hranidbe sa završnimkrmnim smjesama zabilježen signifikantan pad plazmatskihbjelančevina. U razdoblju hranidbe početnom krmnom smjesom sa 10%komine, zabilježena je smanjena količina ukupnih masti, dok je uzavršnom dijelu tova utvrđena u obje skupine (p1 i P2) većakoncentracija ukupnih masti krvne plazme u odnosu na kontrolnuskupinu. Različite količine komine u početnoj hrani nisu utjecalena trigliceride krvne plazme, dok je završna hrana imalaznačajnog utjecaja na povećanje plazmatskih triglicerida.Rezultati istraživanja općenito pokazujuu da se komine maslinamogu upotrebljavati u hrani za piliće, međutim manji prirastipokusnih skupina upućuju na potrebu daljnjih hranidbenihistraživanja.

  2. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: TEHNOLOŠKA VRIJEDNOST KOMINA MASLINA S PODRUČJA ISTRE

    Autori:
    Vešnik, Ferdinand (51971)
    Rupić, Vlatko (41821)
    Černy, Tajana (7193)
    Urednici
    Katić, Zvonko
    Naslov zbornika: "ZRNKO 93"
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Stubičke toplice, Hrvatska
    Godina: 1993
    Stranice: od 154 do 163
    Skup: "Zrnko 93" IX Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja
    Održan: od 28.02.93
    Sažetak: Istraživana su tehnološka svojstva komina masline u ciljudefiniranja njene vrijednosti kao sirovine za proizvodnju stočnehrane. Izneseni podaci odnose se na karakteristike kominadobijenih u pogonima za proizvodnju ulja tiještenjem icentrifugiranjem u istarkom proizvodnom području
    Ključne riječi: pšenica, radioactivity, strontium, caesium

  3. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: KOMINA MASLINE KAO KOMPONENTA U PROIZVODNJI STOČNE HRANE

    Autori:
    Vešnik, Ferdinand (51971)
    Rupić, Vlatko (41821)
    Černy, Tajana (7193)
    Naslov zbornika: Zbornik X MEĐUNARODNO SAVJETOVANJE TEHNOLOGA SUŠENJA I SKLADIŠTENJA
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Stubičke toplice, Hrvatska
    Godina: 1994
    Stranice: od 200 do 207
    Skup: "ZRNKO 94" x MEĐUNARODNO SAVJETOVANJE SUŠENJA I SKLADIŠTENJA
    Održan: od 18.01.94 do 21.01.94
    Sažetak: U radu se iznose rezultati određivanja fizikalnog i kemijskog sastava cjelovite komine masline i dviju izdvojenih mehaničkih faza, mesnog tkiva ploda (mesocarpa) i čvrstih dijelova koštica (endocarpa). Analizirana komina potječe iz ekstraktivnog postupka proizvodnje maslinova ulja. Utvrđeno je da odvojeni mesocarp iz komine sadrži znatno veću razinu hranidbenih komponenti od cjelovite nativne komine. U suhoj supstanci mesocarpa bilo je prosječno: 9,3% bjelančevina, 9,6 % masti, 41,2 % NET-a, 3,4 % mineralnih tvari i 29,2 % vlaknina. Suha supstanca endocarpa sastojala se uglavnom od sirovih vlakana (99,0) ostalo su mineralne tvari.
    Ključne riječi: maslina, plod, komina, stočna hrana, fizikalni i kemijski sastav


MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Informacije: svibor@znanost.hr