Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr
SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH
Šifra projekta: 4-05-049
MOGUĆNOSTI UPOTREBE KOMINE MASLINE U HRANIDBI DOMAĆIH ŽIVOTINJA
Glavni istraživač
: RUPIĆ, VLATKO (41821) Suradnici
ČERNY, TAJANA (7193)
VEŠNIK, FERDINAND (51971)
TRUŠČEK, ESTELA (153136)
Tip istraživanja: primjenjeno Trajanje od: 30.04.91. do 30.04.96. Ukupno radova na projektu: 4
Radovi na projektu citirani u Current Contents: 2
Naziv ustanove: Agronomski fakultet, Zagreb (178) Odjel/Zavod: Zavod za opće stočarstvo Adresa: Svetošimunska c.25, Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (041) 235-777
Sažetak: Istraživanja se odnose na doradu komine masline i na njezinu upotrebu u hranidbi domaćih životinja. Od industrijskog otpada potrebno je načiniti vrijednu sirovinu za prehranu različitih vrsta životinja. Hranidbena istraživanja odnose se na upotrebe različitih količina dorađene komine maslina u hranidbi peradi, svinja, preživača i kopitara. Istraživanja bi se provela sa stokom za uzgoj i tov. U istraživanjima s kominom masline pratila bi se proizvodna svojstva, zatim fiziologija i patologija hranidbe pokusnih životinja. Za svaku spomenutu vrstu životinja pratio bi se utjecaj različitih količina komina maslina iz hrane na kvalitetu mesa tih životinja
Ključne riječi: plod masline, komina (trop) masline, fizikalno-kemijski sastav komine, hranidba stoke, hranidbeni, biokemijski i hematološki pokazatelji, patološke promjene na stoci, kvaliteta mesa.
Ciljevi istraživanja: Radi dorade komine masline odredit će se
tehnološka vrijednost komine, izabrati prihvatljive metode prerade i
konzerviranja kako bi se komina masline pretvorila u trajan proizvod za
hranidbu životinja.
SURADNJA - USTANOVE
Naziv ustanove
: ULJARE Tip ustanove: Državni institut Grad: 52390 - Buje, Croatia