SVIBOR - Radovi - projekt broj: 4-07-016

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Radovi objavljeni na projektu 4-07-016


Broj radova citiranih u CC: 3
Broj ostalih radova: 107
Ukupno objavljenih radova: 110


  1. Tip rada: Knjiga

    Naslov: Matematika za tehnološke fakultete

    Autori:
    Strunje, Mate
    Bradić, Tomislav
    Roki, Rajko (41446)
    Pečanić, J.
    Izdavač: Multigraf d.o.o.
    Broj stranica: 365
    Broj referenci: 18
    Jezik: hrvatski

  2. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Rezultati istraživanja sušenja voća i povrća u pokretnom sloju

    Autori:
    Bobić, Zoran (84992)
    Đaković, Zorislav (82025)
    Urednici
    Topić, M.
    Izdavač: 0
    Godina: 1991
    Stranice: od 6 do 11
    Broj referenci: 9
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Provedena su istraživanja sušenja voća i povrća u fluidiziranomsloju.Istraživanja su usmjerena na izučavanje aerodinamičkihsvojstava sloja,vremena i brzine sušenja.
    Ključne riječi: drying, fluidized bed, aerodynamic charecteristics of bed, time of drying, rate of drying, fruit, vegetables

  3. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Trendovi pri postupku sušenja

    Autori:
    Topić, M.
    Martinek, Mirjana (29142)
    Urednici
    Topić, M.
    Izdavač: 0
    Godina: 1991
    Stranice: od 12 do 16
    Broj referenci: 10
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: U ovom radu su prikazana postignuća u tehnologiji sušenja odinteresa za industriju.Nastojanja u tehnologiji sušenja biti ćeusmjerena prema postizanju: visoke energetske efikasnosti;povećanju brzine sušenja; bolje kontrole u cilju povećanjakvalitete i optimalnog kapaciteta; poboljšanja kvaliteteproizvoda; sneženju emisije u okoliš; sigurnijeg rada sauklanjanjem rizika od požara i eksplozije; fleksibilnih sustavakoji mogu biti korišteni za sušenje više različitih proizvoda pripromjenjivim proizvodnim brzinama; sposobnosti provođenja višepostupaka; razvojem postupaka kojima se daju posebna fizičkasvojstva proizvodu; razvoji sušara koje koriste više toplinskihizvora obuhvaćanjem zahtijeva za posebnim proizvodima i kod kojihse izbjegava rukovanje proizvodom kombinacijom operacija.
    Ključne riječi: sušenje,energetska efikasnost, povećanje brzine sušenja, fleksibilni sustavi,razvoj sušara

  4. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Postavljane energetske bilanse pri sušenju prehrambenih proizvoda

    Autori:
    Krišković, Dubravka (23551)
    Horvat, Dražen (110072)
    Urednici
    Topić, M.
    Izdavač: 0
    Godina: 1991
    Stranice: od 17 do 21
    Broj referenci: 6
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Primjenjujući energetsku bilansu važno je shvatiti, da tijekomprocesa sustav može pretvoriti energiju iz jednog u drugi oblik. Princip postavljanja svake energetske bilanse može se prikazatijednadžbom, u kojoj ukupna energija koja ulazi u sustav mora bitijednaka ukupnoj energiji koja napušta sustav. Energetska bilansa je provedena, uzevši u obzir samo onu fazusušenja, pri kojoj se promatra sušenje toplim zrakom kojim seuklanja samo gruba vlaga, a ne i higroskopna, odnosno sušenjeslobodne površine robe sa toplim zrakom.
    Ključne riječi: sušenje, energetska bilansa, prehrambeni proizvodi

  5. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Mjerenje i izbor mjernih uređaja pri sušenju prehrambenih proizvoda

    Autori:
    Futač, Dragutin (64736)
    Bauman, Ingrid (130254)
    Urednici
    Topić, M.
    Izdavač: 0
    Godina: 1991
    Stranice: od 22 do 28
    Broj referenci: 11
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Poznato je da prehrambena proizvode treba osušiti tako da u štovećoj mjeri zadrže prehrambene vrijednosti, sposobnostrehidracije, oblik, boju i organoleptička svojstva. Uz topotrebno je da se u procesu sušenja postigne optimalni energetskiutrošak, maksimalno iskorištenje i što manji troškovi održavanjasušare.Da bi se održali navedeni zahtjevi nužno je stalno mjeritiodgovarajuće veličine tj. temperaturu,vlažnost,protok medijakojim se suši te nakon ili u toku sušenja i mokrine i masuprehrambenog proizvoda. Točni rezultati mjerenja su nužni kako zapraćenje tako i za vođenje procesa sušenja u odabranoj sušari.Odabir metoda mjerenja pojedinih veličina i njihova kasnijaoptimalna realizacija svrha su ovog rada.
    Ključne riječi: sušenje, mjerenje, mjerni uređaji, teperatura, vlaga

  6. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Analiza eksperimatalnih rezultata

    Autori:
    Popadić, Mirna (50595)
    Urednici
    Topić, M.
    Izdavač: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
    Godina: 1991
    Stranice: od 29 do 30
    Broj referenci: 2
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Danas se nemože zamisliti istraživački rad bez planiranjapokusa.Pokusi nisu jeftini pa ih je potrebno pripremiti tako dadobijemo što kvalitetnije podatke, vodeći računa o ekonomičnostii o mogućnosti što jednostavnije obrade podataka. Za realizacijutakovih zahtijeva mateamtičke metode planiranja pokusa imajusredišnje mjesto. U ovom radu je dat načelan pregled korištenjatih metoda.
    Ključne riječi: matematika, planiranje pokusa, analiza eksperimatalinih rezultata

  7. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Vrednovanje sirovina i proizvoda sušenjem te njihova priparema za sušenje

    Autori:
    Grabarić, B.S.
    Urednici
    Topić, M.
    Izdavač: 0
    Godina: 1991
    Stranice: od 4 do 5
    Broj referenci: 9
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: U radu je dat pregled dosadašnjih istraživanja postupakablanširanja niza prehrambenih proizvoda.Posebno je posvećenjapažnja mogućnostima i metodama pri blanširanju voća i povrća.
    Ključne riječi: sušenje, priprema sirovine za sušenje, metode pripreme

  8. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Tehnologija ekstrudiranja u prehrambenoj industriji

    Autori:
    Topić, M.
    Martinek, Mirjana (29142)
    Urednici
    Topić, M.
    Goldoni, Luka (13763)
    Izdavač: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
    Godina: 1992
    Stranice: od 41 do 48
    Broj referenci: 13
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Tehnologija ekstrudiranja je na temelju široke primjene uproizvodnji hrane , postala važnom granom prehrambeneindustrije.Klasificiranje modela ili tipova ekstrudera vrši seprema geometrijskoj konfiguraciji mehaničkim, funkcionalnim ilitermodinamičkim karakterizacijama.Najsvrsishodnija jeklasifikacija prema fizikalnim parametrima i njihovom učinku nafizikalno kemijska i prehrambena svojstva proizvoda.Kao primjernaveden je učinak ekstrudiranja na proizvode meljave pšenicevariranjem mehaničke energije, temperature, tlaka i količine vodeu sirovini.
    Ključne riječi: ekstruzija,klasifikacija,meljava pšenice

  9. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Ekstrudirano pšenično brašno kao dodatak u proizvodnji kruha

    Autori:
    Martinek, Mirjana (29142)
    Topić, M.
    Urednici
    Topić, M.
    Goldoni, Luka (13763)
    Izdavač: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
    Godina: 1992
    Stranice: od 49 do 58
    Broj referenci: 10
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Ekstrudirano pšenično brašno, u cijelom nizu upotrebnihmogućnosti koristi se i kao dodatak u proizvodnji kruha.Obziromna promjene osnovnih sastojaka, postupkom ekstrudiranja, kaododatak utječe na parametre svojstava tehnološke kvalitetestandardnih brašna.U kojoj mjeri može služiti kao zamjena zapšenično brašno u proizvodnji standardnog kruha, a da bitno neutječe na kvalitetu, a naročito na smanjenje volumena proizvoda,bilo je predmetom ispitivanja ovog rada.
    Ključne riječi: ekstruzija, pšenično brašno, aditivi, kruh
    Ostalo:

  10. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Analitički model sistema za ekstruziju škrobova

    Autori:
    Popadić, Mirna (50595)
    Ćurić, Duška (20634)
    Topić, M.
    Urednici
    Topić, M.
    Goldoni, Luka (13763)
    Izdavač: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
    Godina: 1992
    Stranice: od 59 do 64
    Broj referenci: 4
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Postavljen je analitički model postupka za ekstruziju škroba naistosmjernom rotirajućem dvopužnom ekstruzionom kuhalu.Zaispitivanje točnosti postavljenog modela korišteni su rezultatidobiveni ekstruzijom pšeničnog škroba. Matematičko modeliranje procesa omogućuje lakšu optimizacijutehnološkog postupka u funkciji vođenja postupka ekstruzije.
    Ključne riječi: ekstruzija, analitički model, škrob

  11. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Određivanje mehaničkih svojstava ekstrudiranih proizvoda

    Autori:
    Bauman, Ingrid (130254)
    Topić, M.
    Urednici
    Topić, M.
    Goldoni, Luka (13763)
    Izdavač: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
    Godina: 1992
    Stranice: od 65 do 71
    Broj referenci: 5
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: U industriji pri proizvodnj koktel-peciva i sličnih namirnicapodaci o teksturi i strukturi proizvoda od posebne su važnosti.Pomoću test-karata moguće je ustanoviti gornje i donje graniceprhvatljivosti strukture i teksture.Međutim u preksi se kao važanproblem javlja mogućnost da se ovi nivoi kvalitete pretvore umjrljiva mehanička i fizička svojstva kao što su čvrstoća ižilavost. U ovom radu su prezentirana iskustva korištenja metodauobičajenih za određivanje čvrstoće i čilavosti plastike naekstruziju namirnica a prema DIN 51 222, DIN 53 453 i ISO 179.
    Ključne riječi: ekstrudirani proizvod,mehanička svojstva,uređaj za mjerenj udarne čvrstoće,mehanička čvrstoća,

  12. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Energetska bilansa pri ekstruziji prehrambenih proizvoda

    Autori:
    Krišković, Dubravka (23551)
    Horvat, Dražen (110072)
    Urednici
    Topić, M.
    Goldoni, Luka (13763)
    Izdavač: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
    Godina: 1992
    Stranice: od 72 do 76
    Broj referenci: 3
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: U radu je prikazana energetska bilansa pri ekstruzijiprehrambenih proizvoda i to pomoću unošenja mehaničke energijepotrebne za okretanje puža,prijelaz topline kroz obloguekstrudera i latentne topline u obliku ubrizgane pare u sastojkesmijese u komori za kondicioniranje.
    Ključne riječi: ekstruzija, energetska bilansa, mehanička energija, puž,komora za kondicioniranje

  13. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Ekstruziono kuhanje i enzimska hidroliza škroba

    Autori:
    Ćurić, Duška (20634)
    Karlović, Damir (20305)
    Goldoni, Luka (13763)
    Urednici
    Topić, M.
    Goldoni, Luka (13763)
    Izdavač: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
    Godina: 1992
    Stranice: od 77 do 82
    Broj referenci: 16
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Dosadašnja istraživanja procesa želatinizacije i likvefakciješkroba u dvopužnim ekstruderima visokotemperaturnim kratkimkuhanjem ukazuju na mogućnost korištenja ekstrudera kao sastavnogdijela kontinuiranog procesa hidrolize škroba,proizvodnjemaltodekstrina, glukoznih i maltoznih sirupa. Proces želatinizacije i likvefakcije škroba sa /bez enzima uekstruderu skraćuje vrijeme hidrolize škroba i Omogućavaproizvodnju velikog spektra sirupa različitog sastava isvojstava.
    Ključne riječi: ekstruzijsko kuhanje,enzimska hidroliza škroba,želatinizacija,likvefakcija,maltodekstrin,sirupi

  14. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Određivanje raspodjele veličine čestica u sirovinama koje se podvrgavaju ekstruziji

    Autori:
    Bauman, Ingrid (130254)
    Futač, Dragutin (64736)
    Urednici
    Topić, M.
    Goldoni, Luka (13763)
    Godina: 1992
    Stranice: od 83 do 88
    Broj referenci: 6
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Kod korištenja praškastih materijala,koji su većinom sirovineprocesu ekstruzije,neophodno je točno poznavanje karakteristikatih materijala,prvenstveno raspon veličuna česticsa i fizikalnekarakteristike vezane za taj raspon.Dan je kratak pregledgranulometrijskih metoda i kratak opis interpretavije rezultata snaglaskom na nove moderne metode mjerenja.No pritom se ne smijezaboraviti karakterizacija mješavine, pošto se realni sistemisastoje od viŠe komponenata.Potrebno je obratiti pažnju namaterijale koji se koriste i karakteristike koje mora imati samamješavina koja ide na ekstruziju kako bi se moglo poboljšatikvaliteta ulazne smijese.
    Ključne riječi: ekstruzija,raspodjela veližine čestica,smjese

  15. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Definiranje osnovnih parametara pri ekstruziji

    Autori:
    Horvat, Dražen (110072)
    Popadić, Mirna (50595)
    Đaković, Zorislav (82025)
    Bobić, Zoran (84992)
    Urednici
    Topić, M.
    Goldoni, Luka (13763)
    Izdavač: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
    Godina: 1992
    Stranice: od 89 do 95
    Broj referenci: 5
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Za definiranje uvijeta ekstruzije potrebno je utrvditi ulazneveličine postupka (brzinu okretanja pužnice,brzinu punjenja,temperaturu kučišta,oblik i veličinu sapnice) i veličine unutersistema (unos energije,temperatura i tlak ekstruzije, vlažnost ivrijeme zadržavanja) Korištena su mjerenja temperature, tlaka, viskoznosti i vremenazadržavanja snjese sirovina u različitim zonama pri raduekstrudera. Direktno ekspandiranje gotovih ekstrudiranih proizvoda dovelo jedo značajnog povećanja broja ovakvih proizvoda. kvaliteta ovakvihproizvoda može se kategorizirati obzirom na prhkost, teksturu iokus.
    Ključne riječi: ekstruzija, procesni paramtri (broj okretaja pužnice,brzina punjenja,temperatura kućišta, oblik i veličina sapnice),parametri sirovine,vrijeme zadržavanja,prhkost proizvoda, tekstura proizvoda,okus proizvoda

  16. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Određivanje fizikalnih kemijskih svojstava škroba i ekstrudiranih škrobnih proizvoda

    Autori:
    Goldoni, Luka (13763)
    Ćurić, Duška (20634)
    Karlović, Damir (20305)
    Urednici
    Topić, M.
    Goldoni, Luka (13763)
    Izdavač: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
    Godina: 1992
    Stranice: od 96 do 102
    Broj referenci: 51
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Karakteristike škroba i ekstrudiranih škrobnih proizvoda sadržanesu u njihovim fizikalnim i kemijskim svojstvima,koja proizilazeiz njihove strukture i sastava.Danas je standardizirano nizanlitičkih metoda i sa zadovoljavajućom preciznošću mogu seutvrditi svojstva svakog pojedinog proizvoda. u ovom radu naznačena su osnovna svojstva i metode određivanjapojedinačnih karakteristika prirodnih i modificiranih škrobova,te proizvoda hidrolize škroba dobivenih ekstruzijom.
    Ključne riječi: ekstruzija, fizikalna svojstva, kemijska svojstva, škrob, produkti škroba

  17. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Stanje i tendencije u prehrambenom procesnom inženjerstvu

    Autori:
    Bauman, Egon (2645)
    0,
    Krišković, Dubravka (23551)
    Urednici
    Karlović, Damir (20305)
    Krišković, Dubravka (23551)
    Štrucelj, Dubravka (48402)
    Topić, M.
    Izdavač: Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, EFAPTEM
    Godina: 1992
    Stranice: od 1 do 12
    Broj referenci: 18
    Jezik: engleski
    Ključne riječi: prehrambeno procesno inženjerstvo, razvoj, procesi, operacije, budućnost
    Ostalo: prvi autor Lovrić T.

  18. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Napredak u reologiji namirnica

    Autori:
    Grabarić, B.S.
    Urednici
    Karlović, Damir (20305)
    Štrucelj, Dubravka (48402)
    Topić, M.
    Krišković, Dubravka (23551)
    Izdavač: Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, EFAPTEM
    Godina: 1992
    Stranice: od 13 do 28
    Broj referenci: 50
    Jezik: engleski
    Ključne riječi: reologija, napredak, hrana, instrumenti za mjerenje viskoznosti

  19. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Prijelaz topline u prehrambenom inženjerstvu

    Autori:
    Topić, M.
    Urednici
    Karlović, Damir (20305)
    Krišković, Dubravka (23551)
    Štrucelj, Dubravka (48402)
    Topić, M.
    Izdavač: Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, EFAPTEM
    Godina: 1992
    Stranice: od 29 do 36
    Broj referenci: 5
    Jezik: engleski
    Ključne riječi: prijelaz topline, nenjutnovski fluidi, prisilna konvekcija

  20. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Napredak u ekstruziji prehrambenih proizvoda

    Autori:
    Karlović, Damir (20305)
    Urednici
    Karlović, Damir (20305)
    Krišković, Dubravka (23551)
    Štrucelj, Dubravka (48402)
    Topić, M.
    Izdavač: Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, EFAPTEM
    Godina: 1992
    Stranice: od 141 do 156
    Broj referenci: 4
    Jezik: engleski
    Ključne riječi: ekstruzija,klasifikacija,ekstruzija šećera,HT/ST

  21. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Napredak uređaja za ekstruziju namirnica

    Autori:
    Topić, M.
    Urednici
    Karlović, Damir (20305)
    Krišković, Dubravka (23551)
    Štrucelj, Dubravka (48402)
    Topić, M.
    Izdavač: Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, EFAPTEM
    Godina: 1992
    Stranice: od 157 do 159
    Broj referenci: 3
    Jezik: engleski
    Ključne riječi: ekstruzija,strojevi,klasifikacija

  22. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Sušenje

    Autori:
    Topić, M.
    Urednici
    Šeruga, Bernarda (74004)
    Izdavač: Leksikografski zavod "Miroslav Krleža"
    ISBN: 86-7053-026-0
    Godina: 1992
    Stranice: od 451 do 461
    Broj referenci: 5
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Vlačni zrak,entalpija,dijagram vlažnosti.Određivanje vlažnostizraka psihrometrom.Promjena stanja vlažnog zraka.Vlaga umaterijalu.Sušenje materijala.Određivanje vremena i brzinesušenja.Uređaji za sušenje.
    Ključne riječi: sušenje,vlaga,entalpija,zrak,vrijeme i brzina sušenja,uređaji

  23. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Prehrambeno - biotehnološki fakultet

    Autori:
    Tripalo, Branko (50483)
    Urednici
    Preml, T.
    Izdavač: Sveučilište u Zagrebu
    Godina: 1994
    Stranice: od 518 do 558
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Poglavlje sadrži podatke o razvitku i organizaciji nastavne, znanstvene i stručne djelatnosti Prehrambeno biotehnološkog fakulteta, te popise nastavnika od 1956. godine do 1994. godine, dekana, udžbenika, knjiga, skripata, doktora i magistara znanosti.

  24. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Modeli proračuna energije potrebne za ekstruziju

    Autori:
    Šeruga, Bernarda (74004)
    Krišković, Dubravka (23551)
    Časopis: Znan.prak.poljopr.tehnol.
    Broj: 3
    ISSN: 0352-1346
    Volumen: 22
    Godina: 1992
    Stranice: od 491 do 504
    Broj referenci: 5
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Postavljena su dva modela proračuna potrebne energije zaprocesekstruzije.Prvi model postavljen je za pojedina područja uekstruderu, za područje punjenja,miješanja i tsaljenja, tepodručje istiskivanja.Temperaturni i tlačni profil vrijedi zane-newtonski, ne-izotermalni model viskoziteta, stacionarnostanje i laminarno strujanje viskozne taline.Ovaj model proračunapotrebne enrgije postavljen je preko porasta temparaturematerijala, kao osnovne veličine stanja. Drugi, postavljeni model proračuna potrebne energije načinjen jepreko procesnih veličina (temeprature i tlaka), toplinskihsvojstava materijala (specifični toplinski kapacitet i toplinataljenja), te toplinskih gubitaka, promatrano na ulazu i izlazuiz ekstrudera.
    Ključne riječi: ekstruzija,energija,proračun

  25. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Istraživanje fizikalnih veličina u kemiji i biokemiji

    Autori:
    Topić, M.
    Grabarić, B.S.
    Časopis: Znan,prak.poljopr.tehnol.
    Broj: 1
    ISSN: 352 -9193
    Volumen: 31
    Godina: 1993
    Stranice: od 19 do 33
    Broj referenci: 24
    Jezik: engleski
    Sažetak: Navedene su preporuke IUPAC-a o iskazivanju fizikalnih veličina ijedinica u skladu s međunarodnim sustavom jedinica.Istaknute sunajčešće pogreške koje autoričine pri pisanju rukopisa iz kemijei biokemije te pri pisanju udžbenika s tih područja.
    Ključne riječi: fizikalne veličine, jedinice, IUPAC, kemija, biokemija

  26. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Istraživanje fizikalnih veličina u kemiji i biokemiji

    Autori:
    Grabarić, B.S.
    Tripalo, Branko (50483)
    Časopis: Prehrambeno-tehnol.biotehnol.rev.
    Broj: 1
    ISSN: 352-9193
    Godina: 1993
    Stranice: od 19 do 33
    Broj referenci: 24
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Navedene su preporuke IUPAC-a (International Union of Pure and Applied Chemistry) o iskazivanju fizikalnih veličina i jedinica u skladu s Međunarodnim sustavima jedinica (SI=Le Systeme International d'Unites). Istaknute su najčešće pogreškekoje autori čine pri pisanju rukopisa iz kemije i biokemije te pri pisanju udžbenikas tih područja.
    Ključne riječi: Fizikalne veličine, kemija, biokemija

  27. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Proizvodnja šećera u Hrvatskoj 1994. godine

    Autori:
    Karlović, Damir (20305)
    Rož, Stevan
    Časopis: CROS
    Broj: 1
    Volumen: 1
    Godina: 1995
    Stranice: od 5 do 10
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Ovo je prilog godišnjem izvješću hrvatskih šećerana koje uključuju proizvodnju šećerne repe, vremenske prilike, kakvoću korijena šećerne repe, digestiju, proizvodnju šećera, rezanaca, melase, kapacitete i ostvarenje kapaciteta šećerane i probleme pri proizvodnji.
    Ključne riječi: Šećerna repa, šećer, proizvodnja

  28. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Prerada sirovog tršćanog šećera u šećerani Virovitica

    Autori:
    Karlović, Damir (20305)
    Debelec, V.
    Časopis: CROS
    Broj: 1
    Volumen: 1
    Godina: 1995
    Stranice: od 10 do 14
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: U radu su data praktična iskustva pripreme tvornice za proizvodnju kao i opis tehnološkog procesa u pogonskim uvjetima proizvodnje.
    Ključne riječi: šećerna trska, prizvodnja šećera

  29. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Utjecaj procesa proizvodnje i skladištenja na kakvoču dehidriranih jabuka

    Autori:
    Hegedušić, Vesna
    Herceg, Zoran
    Rexhepi, Abdyl
    Časopis: Acta Alimentaria
    ISSN: 139 -3006
    Volumen: 24
    Godina: 1995
    Broj referenci: 14
    Jezik: engleski
    Sažetak: U ovom radu ispitivan je utjecaj oblika (ploške, štapići), te prethodne obrade jabuka na kakvoću dehidratiranih jabuka. Za vrijeme prerade ispitivan je kemijski sastav, nasipna volumna gustoća i organoleptičke karakteristike jabuka.
    Ključne riječi: osmodehidratacija, jabuka, kemijski sastav, skladištenje, organoleptička svojstva

  30. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Kemijski sastav i fizikalna svojstva smeđih šećera dobivenih iz šećerne repe (Beta vulgaris saccharifera)

    Autori:
    Karlović, Damir (20305)
    Klinčić, N.
    Ćurić, Duška (20634)
    Časopis: Podravka
    Broj: 7
    Volumen: 2
    Godina: 1990
    Stranice: od 175 do 178
    Jezik: hrvatski

  31. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Stanje i pravci razvoja proizvodnje i tehnologije kakao proizvoda, proizvoda sličnih čokoladi, krem i bombonskih proizvoda

    Autori:
    Goldoni, Luka (13763)
    Karlović, Damir (20305)
    Ćurić, Duška (20634)
    Časopis: Prehrambena industrija i biotehnologija
    Godina: 1990
    Stranice: od 237 do 253
    Jezik: hrvatski

  32. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Stanje i pravci razvoja industrije šećera

    Autori:
    Ćurić, Duška (20634)
    Goldoni, Luka (13763)
    Karlović, Damir (20305)
    Časopis: Prehrambena industrija i biotehnologija
    Godina: 1990
    Stranice: od 220 do 236
    Jezik: hrvatski

  33. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Kinetički modeli u tehnologiji ekstruzije

    Autori:
    Horvat, Dražen (110072)
    Topić, M.
    Bobić, Zoran (84992)
    Urednici
    Benčić, Zvonko
    Naslov zbornika: Zbornik radova modeli neizotermnih procesa,Hrvatskog društva za sustave
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1993
    ISBN/ISSN: 953-6065-02-9
    Stranice: od 56 do 62
    Skup: 2. kolokvij-Modeli neizotermnih procesa
    Održan: od 11.12.92 do 11.12.92
    Sažetak: Na osnovu prikazanih kinetičkih modela može se zaključiti da nepostoji samo jedan univerzalni kinetički model pomoću kojegmožemo opisati sve interakcije unutar jednog ekstruzijskogprocesa. Razlog tome je: -razlika u fizikalno-kemijskom sastyavu pojedinih sirovina joje sudjeluju u procesu ekstruzije (npr. granulometrijski sastav,viskoznost, itd.); -opći uvjeti pod kojima se sam proces ekstruzije odvija; -tip ekstrudera koji se koristi pri ekstruziji; -geometrijska konfiguracija pužnice ekstrudera itd. Unatoč svemu tome, kinetički modeli koji su prikazana, mogu seupotrebljavati pojedinačno, za svaki pojedini slučaj ili umeđusobnoj kombinaciji, za objašnjenje traženog kinetičkog odnosau toku ekstruzije. Naime,radi izrade mogućeg kinetičkog modela za pojedini procesekstruzije, nastoji se takav model pojednostaviti na navećimoguću mjeru, koristeći se određenim kinetičkim konstantama ipredpostavljajući da su odnosi procesnih parametara linearnoovisni. Pri tome se na jednostavan i zadovoljavajući način mogu prikazatiosnovne interakcije unutar pojedinih procesnih parametara i to uobliku poznatih kinetičkih jednadžbi, odnosno modela, a koji sumogući u toku procesa ekstruzije. Isto tako, treba napomenuti, da je jednako tako važno teorijskiznati ili eksperimentalno utvrditi utjecaj i međusobnu ovisnostmeđu pojedinim reakcijskim parametrima koji sudjeluju u tokuprocesa ekstruzije,kako bi konačni kinetički model imaozadovoljavajući oblik.
    Ključne riječi: ekstruzija, kinetički model, fizikalno-kemijski parametri

  34. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Modeli energetske bilance za ekstruder

    Autori:
    Šeruga, Bernarda (74004)
    Krišković, Dubravka (23551)
    Urednici
    Benčić, Zvonko
    Naslov zbornika: Zbornik radova modeli neizotermnih procesa, Hrvatskog društva za sustave
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    ISBN/ISSN: 953-6065-02-9
    Stranice: od 115 do 122
    Skup: 2. kolokvij-Modeli neizotermnih procesa
    Održan: od 11.12.94 do 11.12.94
    Sažetak: Postavljena su dva modela energetske bilance za procesekstruzije.Prvi model postavljen je za pojedina područja uekstruderu, za područje punjenja,mješanja i taljenja, te područjeistiskivanja.Temperaturni i tlačni profil vrijedi za ne-Nevtonski, neizotremni model viskoziteta,stacionarno stanje i laminarnostrujanje viskozne taline.Ovaj model energetske bilancepostavljen je preko porasta temperature materijala kao osnovneveličine stanja. Drugi postavljeni model energetske bilance, načinjen je prekoprocesnih veličina (temeperatura i tlak), toplinskih svojstavamaterijala (specifični toplinski kapacitet i toplina taljenja),te toplinskih gubitaka, promatrano na ulazu i izlazu izekstrudera.
    Ključne riječi: ekstruzija, model, energija,ekstruder

  35. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Model prijenosa topline tijekom smrzavanja i odmrzavanja surimija

    Autori:
    Futač, Dragutin (64736)
    Urednici
    Benčić, Zvonko
    Naslov zbornika: Zbornik radova modeli neizitermnih procesa,Hrvatsjog društva za sustave
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    ISBN/ISSN: 953-6065-02-9
    Stranice: od 92 do 98
    Skup: 2. kolokvij-Modeli neizotermnih procesa
    Održan: od 11.12.94 do 11.12.94
    Sažetak: Kod jednog dijela prehrambenih proizvoda, bez obzira da li seradi o poluproizvodu ili finom proizvodu trajnost se može očuvatijedino sniženjem temperature, tj. hlađenjem ilismrzavanjem.Surimi je iskošeno,usitnjeno i isprano riblje mesokojem se dodaju aditivi. To je poluproizvod koji služi za izraduraznih proizvoda tipa "Fishburger", anloga rakova i ostalihsličnih proizvoda. Surimi i proizvodi iz surimija također seskladište smrzavanjem. Dan je kratak pregled tehnolođkog postupkadobivanja surimija, te je ispitivana dinamika prijenosa toplineprilikom smrzavanja i odmrzavanja surimija. Ispitivanja supovedena na surimiju izrađenom iz bijele i plave ribe, koje seznatno razlikuju po sastavu. Izvršena su mjerenja temperature uuzorku valjkastog oblika tijekom smrzavanja surimija imerzijom iodmrzavanja u zračnom tunelu kod različitih brzina strujanjazraka.Predložen je model dinamike prijenosa topline tijekomsmrzavanja i odmrzavanja surimija,a u nastavku istraživanjapredviđa se razvoj kompjuterskog modela za procjenu termofizičkihparametara.
    Ključne riječi: prijelaz topline,model, smrzavanje, odmrzavanje, surimi

  36. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Utjecaj različitih geometriskih činbenika na fluidizirani sloj

    Autori:
    Bobić, Zoran (84992)
    Topić, M.
    Horvat, Dražen (110072)
    Đaković, Zorislav (82025)
    Naslov zbornika: 6th Mediterranean Congress on Chemical Engineering, Expoquimia 93
    Jezik: engleski
    Mjesto: Barcelona, Španija
    Godina: 1993
    Stranice: od 121 do 122
    Skup: 6th Mediterrenean Congress on Chemical Engienering
    Održan: od 18.10.93 do 20.10.93
    Ključne riječi: fluidizirani sloj, kolona, visina sloja, raspodjelna rešetka, tlak, brzina

  37. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Statička mješalica u prehrambenoj industriji

    Autori:
    Bauman, Ingrid (130254)
    Naslov zbornika: 6th Mediterranean Congress on Chemical Engineering, Expoquimia 93
    Jezik: engleski
    Mjesto: Barcelona, Španija
    Godina: 1993
    Stranice: od 123 do 124
    Skup: 6th Mediterrenean Congress on Chemical Engienering
    Održan: od 18.10.93 do 20.10.93
    Ključne riječi: mješanje krutine krutinom, statičko mješanje

  38. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Bioplin kao zamjenska energija u proizvodnji hrane

    Autori:
    Krišković, Dubravka (23551)
    Šeruga, Bernarda (74004)
    Naslov zbornika: Ekološko i energetsko gospodarenje otpadom
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Stubičke Toplice, Hrvatska
    Godina: 1993
    Stranice: od 102 do 104
    Skup: Ekološko i energetsko gospodarenje otpadom
    Održan: od 23.06.93 do 25.06.93

  39. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Alternativni izvori energije kao čimbenici zaštite čojvekove okoline

    Autori:
    Šeruga, Bernarda (74004)
    Naslov zbornika: II. zbornik ekoloških radova
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Osijek
    Godina: 1994
    Stranice: od 45 do 61

  40. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Mlijeko u ekstruziji

    Autori:
    Ćurić, Duška (20634)
    Karlović, Damir (20305)
    Goldoni, Luka (13763)
    Naslov zbornika: XXX. simpozij za mljekarsku industriju
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1992
    Skup: XXX. simpozij za mljekarsku industriju
    Održan: od 08.12.92 do 09.12.92

  41. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Proizvodnja kazeinata ekstruzijom

    Autori:
    Goldoni, Luka (13763)
    Karlović, Damir (20305)
    Ćurić, Duška (20634)
    Naslov zbornika: XXX. simpozij za mljekarsku industriju
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1992
    Skup: XXX. simpozij za mljekarsku industriju
    Održan: od 08.12.92 do 09.12.92

  42. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Fizičko-kemijske karakteristike liofiliziranih napitaka sirutke i soka rajčice

    Autori:
    Hegedušić, Vesna
    Vranić, Jasmina
    Maloku, Tahir
    Bobić, Zoran (84992)
    Naslov zbornika: XXXI. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Opatija
    Godina: 1994
    Stranice: od 23
    Skup: XXXI. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka
    Održan: od 16.02.94 do 18.02.94
    Ključne riječi: sirutka, liofilizacija, fizikalna svojstva

  43. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Matematički modeli za ekstruziju biopolimera

    Autori:
    Horvat, Dražen (110072)
    Topić, M.
    Bobić, Zoran (84992)
    Ćurić, Duška (20634)
    Naslov zbornika: SIXTH EUROPEAN CONGRESS ON BIOTECHNOLOGY
    Jezik: engleski
    Mjesto: Firenca, Italija
    Godina: 1993
    Stranice: od 32 do 0
    Održan: od 13.06.93 do 17.06.93
    Ključne riječi: ekstruzija, matematički model, kinetički model, biopolimeri

  44. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Višefunkcionalno eksperimentalno kreiranje optimalne enzimske konverzije škroba

    Autori:
    Popadić, Mirna (50595)
    Karlović, Damir (20305)
    Ćurić, Duška (20634)
    Topić, M.
    Horvat, Dražen (110072)
    Naslov zbornika: SIXTH EUROPEAN CONGRESS ON BIOTECHNOLOGY
    Jezik: engleski
    Mjesto: Firenca, Italija
    Godina: 1993
    Stranice: od 47 do 0
    Skup: Sixth European Congress on Biotechnology
    Održan: od 13.06.93 do 17.06.93
    Ključne riječi: škrob, želatinizacija, enzimska likvefakcija, višefaktorski plan

  45. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Enzimska konverzija kukuruznog škroba u maltodekstrine

    Autori:
    Ćurić, Duška (20634)
    Karlović, Damir (20305)
    Goldoni, Luka (13763)
    Horvat, Dražen (110072)
    Naslov zbornika: SIXTH EUROPEAN CONGRESS ON BIOTECHNOLOGY
    Jezik: engleski
    Mjesto: Firenca, Italija
    Godina: 1993
    Stranice: od 98 do 0
    Skup: Sixth European Congress on Biotechnology
    Održan: od 13.06.93 do 17.06.93
    Sažetak:
    Ključne riječi: dvopužni ekstruder, enzimska konverzija, kukuruzni škrob, maltodekstrini

  46. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Matematički model stacionarnog režima rada višestepene isparivačke stanice

    Autori:
    Ćurić, Duška (20634)
    Karlović, Damir (20305)
    Naslov zbornika: Zbornik radova I
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Opatija
    Godina: 1990
    Stranice: od 497 do 506
    Skup: Energija i zaštita čovjekove okoline
    Održan: od 18.04.90 do 21.04.90

  47. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Some Aspects of Starches Extrusion Modelling

    Autori:
    Ćurić, Duška (20634)
    Karlović, Damir (20305)
    Popadić, Mirna (50595)
    Tripalo, Branko (50483)
    Jezik: engleski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1991
    Skup: International Symposium of Food Extrusion Technology
    Održan: od 04.02.91 do 05.02.91

  48. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Application of HTST Exstrusion in Preparation of Starches

    Autori:
    Ćurić, Duška (20634)
    Karlović, Damir (20305)
    Goldoni, Luka (13763)
    Jezik: engleski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1991
    Skup: International Symposium of Food Extrusion Technology
    Održan: od 04.02.91 do 05.02.91

  49. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Optimiranje procesa enzimske hidrolize škroba pomoću Box i Wilsonovog plana

    Autori:
    Ćurić, Duška (20634)
    Ježek, Damir
    Karlović, Damir (20305)
    Roki, Rajko (41446)
    Naslov zbornika: Od uzorka do podatka informacije
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Opatija
    Godina: 1993
    Skup: Od uzorka do podatka informacije
    Održan: od 21.10.93 do 23.10.93

  50. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Teorijske osnove slojne i naplavne filtracije

    Autori:
    Tripalo, Branko (50483)
    Urednici
    Štefanić, Karlo
    Naslov zbornika: Program rada i zbornik sažetaka II. skupa hrvatskih pivovara i sladara
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Ludbreg, Hrvatska
    Godina: 1994
    Stranice: od 11 do 11
    Skup: Skup hrvatskih pivovara i sladara
    Održan: od 18.05.94 do 20.05.94

  51. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Multifactorial Experimental Design in Optimization of Starch Enzymatic Conversion

    Autori:
    Roki, Rajko (41446)
    Karlović, Damir (20305)
    Ćurić, Duška (20634)
    Tripalo, Branko (50483)
    Ježek, Damir
    Naslov zbornika: Abstract Books
    Jezik: engleski
    Mjesto: Firenca, Italija
    Godina: 1993
    Stranice: od 47
    Skup: Sixth European Congress on Biotechnology
    Održan: od 13.06.93 do 17.06.93

  52. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Enzymatic Conversion of Celulose Fibres in Twin-screw Extruder

    Autori:
    Ćurić, Duška (20634)
    Ježek, Damir
    Karlović, Damir (20305)
    Tripalo, Branko (50483)
    Naslov zbornika: Abstract Books
    Jezik: engleski
    Mjesto: Schlosse-seggau, Austria
    Godina: 1994
    Stranice: od 82
    Skup: Phsiology, Kinetics, Prosuction and Use of Biopolymers
    Održan: od 13.05.94 do 15.05.94

  53. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Dietary Fibre of Sugar Beet Pulp

    Autori:
    Ćurić, Duška (20634)
    Ježek, Damir
    Karlović, Damir (20305)
    Tripalo, Branko (50483)
    Naslov zbornika: Abstract Books
    Jezik: engleski
    Mjesto: Nice, Francuska
    Godina: 1995
    Stranice: od 69
    Skup: European Congress on Biotechnology
    Održan: od 19.02.95 do 23.02.95
    Ključne riječi: rezanci šećerne repe, dijetna vlakna, ekstruzija

  54. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Self-consistent Field Low Rank Perturbation Method

    Autori:
    Horvat, Dražen (110072)
    Živković P., Tomislav
    Urednici
    Živković P., Tomislav
    Naslov zbornika: Zbornik sažetaka Math/Chem/Comp
    Jezik: engleski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Skup: International Course & Conference on the Interfaces Among Maht/Chem/Comp
    Održan: od 26.06.94 do 01.07.94

  55. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Modelling One-dimensional Heat Conduction in Food Freezing Process

    Autori:
    Đaković, Zorislav (82025)
    Tripalo, Branko (50483)
    Bobić, Zoran (84992)
    Ježek, Damir
    Urednici
    Živković P., Tomislav
    Naslov zbornika: Math/Chem/Comp '94.
    Jezik: engleski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Skup: International Course & Conference on the Interfaces Among Maht/Chem/Comp
    Održan: od 26.06.94 do 01.07.94
    Ključne riječi: prijelaz topline, hrana, provođenje topline, procesi zamrzavanja

  56. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Determination of Thermophysical Parametres of Food in Food Freezing Process

    Autori:
    Đaković, Zorislav (82025)
    Tripalo, Branko (50483)
    Bobić, Zoran (84992)
    Ježek, Damir
    Urednici
    Graovac, Ante
    Naslov zbornika: Math/Chem/Comp '93.
    Jezik: engleski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1993
    Skup: International Course & Conference on the Interfaces Among Maht/Chem/Comp
    Održan: od 21.06.93 do 25.06.93
    Ključne riječi: hrana, toplinsk-fizički parametri, procesi zamrzavanja

  57. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Drying of Alfalfa in Fluidized Bed

    Autori:
    Tripalo, Branko (50483)
    Đaković, Zorislav (82025)
    Bobić, Zoran (84992)
    Horvat, Dražen (110072)
    Ježek, Damir
    Naslov zbornika: Abstract Book
    Jezik: engleski
    Mjesto: Nice, Francuska
    Godina: 1995
    Stranice: od 80
    Skup: European Congress on Biotechnology
    Održan: od 19.02.95 do 23.02.95
    Ključne riječi: suŠenje, lucerna, fluidizacijski sloj

  58. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Experimental Determination on Filter Medium Resistance in Pressure Filter

    Autori:
    Ježek, Damir
    Ćurić, Duška (20634)
    Tripalo, Branko (50483)
    Karlović, Damir (20305)
    Naslov zbornika: Abstract Book
    Jezik: engleski
    Mjesto: Nice, Francuska
    Godina: 1995
    Stranice: od 79
    Skup: European Congress on Biotechnology
    Održan: od 19.02.95 do 23.02.95
    Ključne riječi: tlačni filter, pomoćna filterska sredstva, otpori

  59. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Utjecaj oblika kolone na fluidizirani sloj

    Autori:
    Bobić, Zoran (84992)
    Tripalo, Branko (50483)
    Ježek, Damir
    Naslov zbornika: Synopsis-Abstract
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1993
    Stranice: od 234
    Skup: Skup hrvatskih kemičara
    Održan: od 10.02.93 do 11.02.93
    Ključne riječi: fluidizirani sloj, oblik kolone

  60. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Dobivanje topivih vlakana iz rezanaca šećerne repe

    Autori:
    Karlović, Damir (20305)
    Ježek, Damir
    Ćurić, Duška (20634)
    Tripalo, Branko (50483)
    Radeljak, Andrea
    Naslov zbornika: Zbornik sažetaka
    Jezik: engleski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 9
    Skup: Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
    Održan: od 15.06.94 do 17.06.94
    Ključne riječi: topiva vlakna, rezanci šećerne repe, enzimi, ekstruzija

  61. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Some Aspects of Spouted Beds of Grains

    Autori:
    Bobić, Zoran (84992)
    Tripalo, Branko (50483)
    Ježek, Damir
    Đaković, Zorislav (82025)
    Naslov zbornika: Zbornik sažetaka
    Jezik: engleski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 15
    Skup: Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
    Održan: od 15.06.94 do 17.06.94

  62. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Design of Spouted Bed Dryer

    Autori:
    Ježek, Damir
    Tripalo, Branko (50483)
    Đaković, Zorislav (82025)
    Bobić, Zoran (84992)
    Naslov zbornika: Zbornik sažetaka
    Jezik: engleski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 14
    Skup: Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
    Održan: od 15.06.94 do 17.06.94

  63. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Dinamika prijelaza topline tijekom smrzavanja i odmrzavanja surimija srdele

    Autori:
    Futač, Dragutin (64736)
    Kovačević, Dragan
    Naslov zbornika: Zbornik sažetaka
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 11
    Skup: Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
    Održan: od 15.06.94 do 17.06.94

  64. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Toplinsko opterećenje hladnjače za smrznute prehrambene proizvode

    Autori:
    Krišković, Dubravka (23551)
    Šeruga, Bernarda (74004)
    Naslov zbornika: Zbornik sažetaka
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 10
    Skup: Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
    Održan: od 15.06.94 do 17.06.94

  65. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Regulation of Air Temperature in Fluidized Bed Dryer

    Autori:
    Futač, Dragutin (64736)
    Kurtanjek, Želimir
    Bauman, Ingrid (130254)
    Naslov zbornika: Abstract Book
    Jezik: engleski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1991
    Skup: Simposium of Drying in Food Industry

  66. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Mixing in the Food Industry

    Autori:
    Bauman, Ingrid (130254)
    Naslov zbornika: Work Synopsis
    Jezik: engleski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1993
    Skup: Skup hrvatskih kemičara
    Održan: od 10.02.93 do 11.02.93

  67. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Miješanje praškastih materijala statičkim miješalima

    Autori:
    Bauman, Ingrid (130254)
    Naslov zbornika: Zbornik sažetaka
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Skup: Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
    Održan: od 15.06.94 do 17.06.94

  68. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Nutritional Value of Ready-to-eat Meals Heated with Microwaves

    Autori:
    Bauman, Ingrid (130254)
    Naslov zbornika: Abstract Book
    Jezik: engleski
    Mjesto: Beč, Austria
    Godina: 1995
    Stranice: od 30
    Skup: 7th European Nutrition Conference

  69. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Određivanje masenog udjela kave u proizvodima od kave i surogata kave

    Autori:
    Goldoni, Luka (13763)
    Ritz, Milena
    Filajdić, Mirko
    Naslov zbornika: Zbornik sažetaka
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 117
    Skup: Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
    Održan: od 15.06.94 do 17.06.94

  70. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Razlika u masi vreća sirove kave utvrđene vaganjem prije i nakon kamionskog transporta

    Autori:
    Goldoni, Luka (13763)
    Roki, Rajko (41446)
    Kozlek, Damir
    Naslov zbornika: Zbornik sažetaka
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 125
    Skup: Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
    Održan: od 15.06.94 do 17.06.94

  71. Tip rada: Patent

    Naslov: Slamaurenje, kondicioniranje odvlaženog zraka, sušenje i dimljenje kao dio tehnološkog procesa dimljenog šarana

    Autori:
    Mrša, Patris
    Bobić, Zoran (84992)
    Tripalo, Branko (50483)
    Ustanova prijave: Državni zavod za patente Republike Hrvatske
    Datum prijave: 05.05.93
    Registarski broj prijave: P930860A
    Zemlje u kojima je zaštićen: Hrvatska i zemlje EZ
    Jezik: hrvatski

  72. Tip rada: Doktorska dizertacija

    Naslov: Topologijski indeksi: teorija i primjena
    Fakultet: Prirodoslovno - matematički fakultet Sveučilište u Zagrebu
    Autor: HORVAT DRAŽEN
    Datum obrane: 17.06.92
    Jezik: hrvatski
    Broj stranica: 140
    Sažetak: Proučavana je osjetljivost međuzavisnosti na veličinu uzorka kod alkana.
    Ključne riječi: interkorelacija, topologijski indeks


  73. Tip rada: Doktorska dizertacija

    Naslov: Analiza stupnja izmješanosti prehrambenih praškastih materijala mješanjem statičkim mješalima
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu
    Autor: BAUMAN INGRID
    Datum obrane: 14.06.95
    Jezik: hrvatski
    Broj stranica: 137
    Sažetak: Svrha ovog rada bila je eksperimetalno i računski definirati primjenu statičkih mješala u svrhu namješavanja praškastih materijala.
    Ključne riječi: Mješanje krutina, statička mješala


  74. Tip rada: Doktorska dizertacija

    Naslov: Matematički model zamrzavanja polutekuće hrane ukapljenim dušikom, kao osnova za određivanje procesnih parametara
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu
    Autor: ĐAKOVIĆ ZORISLAV
    Datum obrane: 01.07.92
    Jezik: hrvatski
    Broj stranica: 83
    Sažetak: U ovom radu je postavljen matemetički model zamrzavanja hrane primjenom numeričkog postupka konačnih razlika implicitnom metodom.
    Ključne riječi: brzo zamrzavanje, ukapljeni dušik, matematički model


  75. Tip rada: Magistarski rad

    Naslov: Dinamika prijelaza topline tijekom smrzavanja i odmrzavanja surimija srdele, arbuna i skuše
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu
    Autor: FUTAČ DRAGUTIN
    Datum obrane: 08.02.94
    Jezik: hrvatski
    Broj stranica: 112
    Sažetak: U ovom radu pripravljen je surimi od tri vrste ribe iz Jadranskogmora, srdele, arbuna i skuše modificiranom metodom ulaboratorijskim uvjetima. izrađeni su eksperimentalni uređaji zasmrzavanje i odmrzavanje uzoraka surimija valjkastog oblika.Izveden je mjerni sklop za dinamičko mjerenj temperaturnihpromjena radi pračenja dinamike smrzavanja odnosno odmrzvanja surimija. Mjerni slog se sastojao od šest mjenih osijtilatemperature Pt 100, te Šest mjernih mostova koji su bilipriključeni na ulaze analogno-digitalnog (A/D) pretvornika, aizlaz A/D pretvornika bio je priključen na PC računalo. Izrađenje program za prikupljanje podataka, tako da su mjerni podaci sašest mjernih mjesta vizualizirani na monitoru računala izapisivani svakih deset sekundi. Izbaždareni su mjerni mostovi smjernim osijetilima, te se pokazalo da je svih šest mjernihkanala simetrično. Provedeno je snimanje ovisnosti brzinestrujanja zraka u tunelu za odmrzavanje o naponu motora puhala.Izvršene su kemijske analize sve tri vrste surimija. radiispitivanja eksperimentalnog uređaja i mjernog sloga najprije suprovedena mjerenja sa destilairanom vodom kao model materijalom.Rezultati su uspoređeni s literaturnim, a nakon te pozitivneprovjere, mjerenja su obavljena na uzorcima surimija. Pražena jedinamika smrzavanja i odmrzavanja surimija u realnomvremenu,arezultati su obrađeni programskim paketom LOTUS 123, te grafičkiprikazani u radu. Predloženi je matematički model smrzavanja iodmrzavanja. Eksperimentalno su određene brzine smrzavanja iodmrzavanja surimija, te su ti rezultati poslužili za uspoređenjes matematičkim modelom, što je uspješno provedeno.
    Ključne riječi: surimi, sardina, skuša, arbun, dinamika prijelaza topline, smrzavanje, odmrzavanje, mjerenje temperature, PC računalo


  76. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Proizvodnja vlakana iz rezanaca šećerne repe postupkom ekstruzije
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu
    Mentor: TRIPALO BRANKO
    Datum obrane: 02.06.95
    Broj stranica: 148
    Autor: Ježek dipl.ing. Damir
    Rad: Magisterij


  77. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Fizikalno kemijska svojstva jabuke sušene u fluidiziranom sloju
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu
    Mentor: HEGEDUŠIĆ VESNA
    Datum obrane: 28.11.92
    Broj stranica: 50
    Autor: Čulina Renata
    Rad: Diplomski rad


  78. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Priprema dehidratiranog napitka na bazi sirutke
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu
    Mentor: HEGEDUŠIĆ VESNA
    Datum obrane: 30.06.92
    Broj stranica: 54
    Autor: Pranjić Božica
    Rad: Diplomski rad


  79. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Priprema napitka na bazi sirutke
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu
    Mentor: HEGEDUŠIĆ VESNA
    Datum obrane: 02.07.92
    Broj stranica: 65
    Autor: Vlašić Marija
    Rad: Diplomski rad


  80. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Liofilizacija napitaka na bazi rajčice i sirutke
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu
    Mentor: HEGEDUŠIĆ VESNA
    Datum obrane: 30.11.93
    Broj stranica: 40
    Autor: Maloku Tahir
    Rad: Diplomski rad


  81. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Utjecaj procesnih parametara na kakvoću dehidratirane jabuke
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu
    Mentor: HEGEDUŠIĆ VESNA
    Datum obrane: 30.06.94
    Broj stranica: 49
    Autor: Herceg Zoran
    Rad: Diplomski rad


  82. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Utjecaj načina pripreme na kakvoću dehidratirane jabuke
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu
    Mentor: HEGEDUŠIĆ VESNA
    Autor: Rexhepi Abdyl
    Rad: Diplomski rad


  83. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Analiza rada jednopužnog ekstrudera
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu
    Mentor: TRIPALO BRANKO
    Autor: Strunje Joso
    Rad: Diplomski rad


  84. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Proračun gubitka topline i potrebne debljine izolacije spremnika u prehrambenoj industriji
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu
    Mentor: TRIPALO BRANKO
    Broj stranica: 37
    Autor: Vrdoljak Dragan
    Rad: Diplomski rad


  85. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Sušenje smrznutog krumpira u pokretnom sloju
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu
    Mentor: TRIPALO BRANKO
    Autor: Mrša dipl. ing. Patris
    Rad: Diplomski rad


  86. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Sušenje u fluidiziranom sloju komadića mrkve
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu
    Mentor: TRIPALO BRANKO
    Broj stranica: 46
    Autor: Škunca Blanka
    Rad: Diplomski rad


  87. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Ispitivanje postupka sušenja krumpira u fluidiziranom sloju
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu
    Mentor: TRIPALO BRANKO
    Autor: Kukavica Siniša
    Rad: Diplomski rad


  88. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Mikrovalno sušenje krumpira i ambalažnog papira
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu
    Mentor: TRIPALO BRANKO
    Broj stranica: 55
    Autor: Skansi Dino
    Rad: Diplomski rad


  89. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Utjecaj dimenzija i oblika kolone na aerodinamičke karakteristike
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu
    Mentor: TRIPALO BRANKO
    Autor: Meštrović Slaven
    Rad: Diplomski rad


  90. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Želatinizacija kukuruznog škroba HTST
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu
    Mentor: TRIPALO BRANKO
    Autor: Rodin Jordan
    Rad: Diplomski rad


  91. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Procesni parametri u postupku mljevenja kakao praha
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu
    Mentor: TRIPALO BRANKO
    Autor: Bezjak Siniša
    Rad: Diplomski rad


  92. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Energetska bilansa peterostepene isparivačke stanice za preradu rijetkog soka šećerne repe
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu
    Mentor: TRIPALO BRANKO
    Broj stranica: 47
    Autor: Sušilović Sanja
    Rad: Diplomski rad


  93. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Utjecaj uvjeta ekstruzije na fizikalno-kemijska svojstva škroba
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu
    Mentor: TRIPALO BRANKO
    Broj stranica: 45
    Autor: Ziberi Milaim
    Rad: Diplomski rad


  94. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Sušenje šarana
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu
    Mentor: TRIPALO BRANKO
    Broj stranica: 51
    Autor: Aljafari Raed
    Rad: Diplomski rad


  95. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Proračun brzine sušenja modelnog materijala
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu
    Mentor: TRIPALO BRANKO
    Broj stranica: 60
    Autor: Car Ana
    Rad: Diplomski rad


  96. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Prelaz topline prirodnom konvencijom od orebrene cijevi na zrak
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu
    Mentor: TRIPALO BRANKO
    Broj stranica: 36
    Autor: Majić Dražen
    Rad: Diplomski rad


  97. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Utjecaj oblika i gustoća čestica na stanje nasutog sloja
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu
    Mentor: TRIPALO BRANKO
    Broj stranica: 52
    Autor: Lozina Diana
    Rad: Diplomski rad


  98. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Određivanje koeficijenta istjecanja 25 % topline saharoze
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu
    Mentor: TRIPALO BRANKO
    Broj stranica: 58
    Autor: Ivanov Melita
    Rad: Diplomski rad


  99. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Utjecaj dimenzija cilindričnih kolona na aerodinamske karakteristike fluidiziranog sloja
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu
    Mentor: TRIPALO BRANKO
    Autor: Andrić Goran
    Rad: Diplomski rad


  100. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Aerodinamska ponašanja pokretnog sloja u kolonama različitih oblika i dimenzija
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu
    Mentor: TRIPALO BRANKO
    Broj stranica: 58
    Autor: Hrelić Aleksandra
    Rad: Diplomski rad


  101. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Ispitivanje ponašanja zrna pšenice u mlaznom sloju
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu
    Mentor: TRIPALO BRANKO
    Broj stranica: 41
    Autor: Momirović Predrag
    Rad: Diplomski rad


  102. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Proračun uređaja za kondicioniranje
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu
    Mentor: TRIPALO BRANKO
    Broj stranica: 44
    Autor: Sisgoreo Damir
    Rad: Diplomski rad


  103. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Ispitivanje toka sušenja krumpira u fluidiziranom sloju
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu
    Mentor: TRIPALO BRANKO
    Broj stranica: 78
    Autor: Grubić Marijana
    Rad: Diplomski rad


  104. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Sušenje krumpira različitih masa u fluidiziranom sloju
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu
    Mentor: TRIPALO BRANKO
    Broj stranica: 76
    Autor: Pavletić Ksenija
    Rad: Diplomski rad


  105. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Proračun komorne i tavanske sušnice pri sušenju bršna
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu
    Mentor: TRIPALO BRANKO
    Broj stranica: 36
    Autor: Bujas Antonio
    Rad: Diplomski rad


  106. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Proračun sustava za sušenje u fluidiziranom sloju
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu
    Mentor: TRIPALO BRANKO
    Broj stranica: 36
    Autor: Tomira Dražen
    Rad: Diplomski rad


  107. Tip rada: Studija/Elaborat

    Naslov: Utjecaj vremena stajanja i mješanja na uniformnost temperature u gotovim jelima

    Autori:
    Bauman, Ingrid (130254)
    Naručitelj: University of Bristol, Food Refrrigeration and Process Engineering Research Centre
    Depo ustanova: University of Bristol, Food Refrrigeration and Process Engineering Research Centre
    Godina: 1992
    Stranica ukupno: 16
    Jezik: engleski
    Ključne riječi: gotova jela, mikrovalna pečnica, mjerenje snage, raspodjela temparature

  108. Tip rada: Studija/Elaborat

    Naslov: Feasibility Study for the Construction of A Glucose Syrup Production Plant

    Autori:
    Karlović, Damir (20305)
    Sokol, Ante
    Tripalo, Branko (50483)
    Nušinović, Mustafa
    Naručitelj: INA-VINIL
    Godina: 1995
    Stranica ukupno: 23
    Jezik: engleski

  109. Tip rada: Studija/Elaborat

    Naslov: Izvješće o radu hrvatskih šećerana u kampanji 1992. godine

    Autori:
    Karlović, Damir (20305)
    Naručitelj: Udruga hrvatskih šećerana
    Depo ustanova: CROS
    Godina: 1993
    Stranica ukupno: 136
    Jezik: hrvatski


MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Informacije: svibor@znanost.hr