SVIBOR - Projekt broj: 4-07-016

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Šifra projekta: 4-07-016


PRIJELAZ TOPLINE I MASE U PROCESIMA PROIZVODNJE HRANE


Glavni istraživač: TRIPALO, BRANKO (50483)



Suradnici
Tip istraživanja: primjenjeno
Trajanje od: 01.03.91. do 01.03.96.

Ukupno radova na projektu: 110
Radovi na projektu citirani u Current Contents: 3
Naziv ustanove: Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb (58)
Odjel/Zavod: Zavod za procesno inžinjerstvo
Adresa: Pijerottijeva 6
Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (0)1 440 050
teleFaks: 385 (0)1 418 230
E-mail: btripalo@mapbf.pbfrng.hr

Sažetak: Ispitivanja su provedena sa sirovinama (voće i povrće) Ť isjeckanim na komadiće pravilnih oblika, u obliku paste, te Ť suspenzijama voća i povrća.Određena je raspodjela veličine Ť čestica u krutoj smjesi i srednji promjer čestica, te osnovni Ť kemijski sastav. Sirovine su za sušenje pripremljene Ť blanširanjem. Sušenje se provodilo u laboratorijskim Ť sušionicima. Ť Provedena su istraživanja vezana na prijelaz topline i mase pri Ť ekstruziji cerealija, rezanaca šećerne repe, te prirodnih i Ť modificiranih škrobova. Analiziran je utjecaj načina pripreme Ť sirovina na ekstruziju. Praćenjem osnovnih radnih parametara kao Ť što je temperatura, tlak u pojedinim segmentima i sl., te Ť valorizacijom proizvoda postavljeni su optimalni radni uvijeti.

Ključne riječi: prijelaz topline i mase, sušenje, ekstruzija

Ciljevi istraživanja: Uzimajući u obzir ispitivanja ponašanja sloja, te prijelaz topline i analogiju između prijelaza topline i mase provodi seanaliza gibanja vlage u materijalu u tijeku sušenja i od nje na ogrijevno sredstvo. Obijedinjavajući dobivene podatke, te rezultate valorizacije svakog proizvoda izvedena su optimalna rješenja uređaja zasušenje jednog ili grupe proizvoda. Praćenjem osnovnih radnih parametara, te valorizacijom proizvodapostavljeni su optimalni radni uvijet pri ekstruziji prehrambenihproizvoda.

Ostali podaci o projektu.
MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Datum zadnje promjene: 18.10.95
Informacije: svibor@znanost.hr