SVIBOR - Radovi - projekt broj: 4-07-017

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Radovi objavljeni na projektu 4-07-017


Broj radova citiranih u CC: 6
Broj ostalih radova: 13
Ukupno objavljenih radova: 19


  1. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Fundamentals of Nonlinear Systems

    Autori:
    Kurtanjek, Želimir (24881)
    Urednici
    Berovič, Marin
    Koloini, Tine
    Izdavač: "Boris Kidrič", Institut of Chemistry
    ISBN: 66-023-2-579
    Godina: 1991
    Stranice: od 285 do 298
    Broj referenci: 5
    Jezik: engleski
    Sažetak: Izložene su osnove teorije nelinearnih sustava u biotehnologiji.Dana je klasifikacija ulaznih procesnih i informacijskih veličinai veličina stanja i osnovne strukture sustava za upravljanjebioreaktora. Ispitani su uvjeti višestrukosti stacionarnih stanjabioreaktora a dinamičke karakteristike su ispitane u prostorustanja. Na primjeru kemostata određena je lokalna asimptotskastabilnost. Pokazano ja da se na osnovu modela kemostata u 3dimenzionalnom prostoru stanja mogu odrediti uvjeti Hopfovebifurkacije prijelaza stacionarnog stanja u autonomne oscilacije.
    Ključne riječi: nelinearni sustav, upravljanje, biotehnologija, stabilnost bioreaktora, kemostat, Hopfova bifurkacija, autonomne oscilacije

  2. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Mathematical Modeling and Optimization in Food Engineering

    Autori:
    Kurtanjek, Želimir (24881)
    Urednici
    Barbarić, Slobodan
    Izdavač: Prehrambeno biotehnološki fakultet
    Godina: 1992
    Stranice: od 192 do 200
    Broj referenci: 16
    Jezik: engleski
    Sažetak: Dan je prikaz sustava za upravljanje procesa u prehrambenojindustriji. Izveden je nestacionarni model uparivačke stanice stri stupnja za koncentriranje soka. Razmatran je proce termičkeobrade hrane za koji su izvedene bilance topline, mikroorganizamai B6 kao ključne komponente za određivanje kvalitete proizvoda.Dikutirana je primjena modela linearnog programiranja zaoptimiranje procesa.
    Ključne riječi: prehrambeno inženjerstvo, modeliranje, uparna stanica, termička obrada hrane, optimiranje, linearno programiranje

  3. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Optimal Nonsingular Control of Fed-Batch Fermentation

    Autori:
    Kurtanjek, Želimir (24881)
    Časopis: Biotechnology and Bioengineering
    ISSN: 0006-3592
    Volumen: 37
    Godina: 1991
    Stranice: od 814 do 823
    Broj referenci: 23
    Jezik: engleski
    Sažetak: Prikazan je novi jednostavan postupak za više varijabilnooptimiranja pritoka bioreaktora na osnovu postupka s ortogonalnimkolokacijama. Optimiranni su temperatura, koncentracija supstratau pritoku, program pritoka i trajanje fermentacije. Upotrebljenaje transformacija varijabli stanja i upravljačkih veličina takoda je singularni problem određivanja pritoka zamjenjen snesingularnim. Pokazana je jednostavnost postupka, visoka točnostza niski stupanja aproksimacije i efikasnost konvergencije.
    Ključne riječi: nesingularno optimalno upravljanje pritokom, Potryaginov optimalni princip, ferementacija s pritokom, ortogonalne kolokacije

  4. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: An Investigation of Surface Phenomena Associated With Oscillatory Oxidation of CO on Pt

    Autori:
    Kurtanjek, Želimir (24881)
    Froment, Gilbert
    Časopis: Chemical Engineering Science
    Broj: 12
    ISSN: 0009-2509
    Volumen: 46
    Godina: 1991
    Stranice: od 3189 do 3201
    Broj referenci: 31
    Jezik: engleski
    Sažetak: Analiziran je matematički model okidacije CO na uniformnoj ineuniformnoj površini. Ispitana je višestrukost stacionarnihstanja i vremenska i prostorna raspodjela stanja. Istražena jesinhronizacija stanja pomoću temperature, parcijalnog tlaka iznadpovršine i migracijom na površini. Migracija CO se predlaže kaoosnovni mehanizam, ali sinhronizacija stanja putem tlaka je nužnaza sinhronizaciju na površinama većim od 1 mm ili na nehomogenimpovršinama. Pokazano je da za neuniformne površine oscilacijetemperature amplitude manje od 10 K nisu dovoljne zasinhronizaciju. Također su ispitane brzine širenja površinskihvalova i pokazano je da je brzine od 0,1 m/s najrealističnija.
    Ključne riječi: okidacija CO na Pt, matematički model, oscilacije, valovi, kaos, sinhronizacija

  5. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Mathematical Model and Estimation of Kinetic Parameters for Production of Lactic Acid by Lactobacillus delbruckii

    Autori:
    Šušković, Jagoda
    Beluhan, Sunčica
    Beluhan, Damir
    Kurtanjek, Želimir (24881)
    Časopis: Chemical and Biochemical Engineering Quarterly
    Broj: 3
    ISSN: 0352-9568
    Volumen: 6
    Godina: 1992
    Stranice: od 127 do 132
    Broj referenci: 15
    Jezik: engleski
    Sažetak: Ispitan je proces proizvodnje prehrambene mlječne kiseline utresilici i bioreaktoru. Izvori ugljika su: fruktozni sirup,saharoza, glukoza; uz dodatak klica kao faktora rasta i CaCO3 zanetralizaciju mlječne kiseline. Tijekom fermentacija mjerene sukoncentracije produkta i produktivnih stanica mikroorganizma. Izpodataka izvedena je procjena kinetičkih parametara udiferencijalnim jednadžbama bilanci za supstrat, broj stanica iprodukt. Izveden model je upotrebljen za optimiranje proizvodnjeu šaržnom i polušaržnom bioreaktoru.
    Ključne riječi: Lactobacillus delbrueckii, mlječna kiselina, matematički model, kinetički parametri, optimizacija

  6. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Modelling and Control by Artificial Neural Networks

    Autori:
    Kurtanjek, Želimir (24881)
    Časopis: Automatika
    Broj: 3
    ISSN: 0005-1144
    Volumen: 33
    Godina: 1992
    Stranice: od 147 do 150
    Broj referenci: 11
    Jezik: engleski
    Sažetak: U radu se ukazuje na višestruke mogućnosti upotrebe umjetnihneuralnih mreža (ANN) za modeliranje procesa, procjenu parametarai stanje procesa, upravljanje nelinearnih sustava i razvojekspertnih sustava. Razmatran je opći MIMO sustav s proizvoljnimbrojem unutarnjih ili "sakrivenih" slojeva neurona. Primjenjen jePolak-Ribiere algoritam s Powellowom modifikacijom konjugiranihgradijenata kao najefikasniji postupak adaptacije (učenja)neuronske mreže. Dan je naglasak na primjenu ANN u biotehnologijisa primjerom određivanja biološke aktivnosti u procesufermentacije penicilina.
    Ključne riječi: umjetne neuralne mreže, ekspertni sustavi, modeliranje, upravljanje, biotehnologija

  7. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Matematičko modeliranje i upravljanje u biotehnologiji

    Autori:
    Kurtanjek, Želimir (24881)
    Časopis: Kemija u industriji
    Broj: 6
    ISSN: 0022-9830
    Volumen: 42
    Godina: 1993
    Stranice: od 195 do 203
    Broj referenci: 22
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Rad je pregled suvremenih istraživanja iz područja matematičkogmodeliranja i upravljanja u biotehnologiji. Sa sustavnog gledištarazmatrana je uloga mjernih sustava, modela matematičkog ikomjutorskog modeliranja, informacijskih sustava i automatskogupravljanja za razvoj biotehnologije. Izloženo je gledište Radnegrupe za mjerenja i automatizaciju Europske federacije zabiotehnologiju (Working Party on Measurements and Control/ EFB) oulozi mjernih sustava kao o području koje je "usko grlo" uinformacijskim i upravljačkim sustavima u biotehnologiji. Posebnoje istaknuta važnost dinamičkih mjerenih sustava upravljanihkompjutorom (FIA) i primjena ekspertnih sustava. Izložen jesustavni pristup modeliranju intracelularnih stanja.
    Ključne riječi: mjerenja, modeliranje, automatizacija, biotehnologija

  8. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: The Application of Linear Programming to the Low Fat and Low Cholesterol Loaf-type Meat Products

    Autori:
    Kunsheng, Zhang
    Hanser, Damir
    Kurtanjek, Želimir (24881)
    Roseg, Đuro
    Časopis: Journal of Tianjin University of Commerce
    Broj: 3
    ISSN: 1001-0262
    Volumen: 13
    Godina: 1993
    Stranice: od 11 do 18
    Broj referenci: 10
    Jezik: kineski
    Sažetak: U radu je prikazana upotreba linearnog programiranja ikomjutorski model za određivanje optimalnog sastava mesnihproizvoda s malim udjelom masnoće i kolesterola. Model jepodijeljen u dva dijela. U prvom dijelu se određuje optimalnakompozicija masnoće u kojoj je 46 % masnoće svinjskog mesazamjenjeno s uljema soje i palme, a zatim je provedenooptimiranje nemasne komponente proizvoda. Ukupni udio masnoće uproizvodu je manji od 12 %. Izvedena receptura zadovoljavatehnnološke uvjete proizvodnje a ima najmanju cijenu sirovina.
    Ključne riječi: linearno programiranje, tehnologija mesa, kolesterol, soja, palmino ulje

  9. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Modeling and Control of Baker's Yeast Fermentation by Use of Artificial Neural Networks

    Autori:
    Kurtanjek, Želimir (24881)
    Urednici
    Kecman, Vojislav
    Naslov zbornika: KOREMA 38
    Jezik: engleski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1993
    ISBN/ISSN: 86-81571-11-7
    Stranice: od 450 do 454
    Skup: 38 Međunarodni godišnji skup KoREMA
    Održan: od 26.04.93 do 29.04.93
    Sažetak: U radu je provedeno istraživanje upotrebe umjetnih neuralnihmreža (ANN) za modeliranje i upravljanje polušaržnog procesafermentacije pekarskog kvasca. Fermentacija je razmatrana kaonelinearni MIMO sustav dimenzije 9-og stupnja. Određen je ANN zarespiracijski kvocijent. ANN ima MISO strukturu s unaprijednompropagacijom signala i jednim unutarnjim slojem. Diskutirana jemogućonost upotrebe ANN za on-line adaptivnu regulaciju RQ.
    Ključne riječi: umjetne neuralne mreže, fermentacija kvasca, respiracijski kvocijent, regulacija

  10. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: State Estimation of Penicillin Production by ANN Model

    Autori:
    Kurtanjek, Želimir (24881)
    Urednici
    Glavič, Petar
    Naslov zbornika: Vodenje kemijskih procesov
    Jezik: engleski
    Mjesto: Maribor, Slovenija
    Godina: 1991
    Stranice: od 83 do 88
    Skup: Posvetovanje Vodjenje kemijskih procesov
    Održan: od 08.10.91 do 09.10.91
    Sažetak: Primjenjen je kompjutorski model proizvodnje penicilina upolušaržnom bioreaktoru. Simulacijom modela dobivena je bazapodataka koja je primjenjena za učenje neuralne mreže. Ispitanesu strukture mreža i postupci optimiranja.
    Ključne riječi: umjetna mreža, penicilin, modeliranje, optimiranje

  11. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Dinamičke karakteristike oksidacije CO na Pt

    Autori:
    Kurtanjek, Želimir (24881)
    Urednici
    Vasić-Rački, ĐurĐa
    Naslov zbornika: Sinopsisi XII Sastanak kemičara Hrvatske
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1991
    Stranice: od 231 do 232
    Skup: XII Sastanak kemičara Hrvatske
    Održan: od 14.02.91 do 15.02.91
    Sažetak: Analizirana je pojava temporalnih i spatijalnih struktura napovršini platine u reakciji oksidacije CO. Osnova analize sukinetički podaci dobiveni mjerenjem površinskih pojava tijekomadsorpcije, desorpcije i reakcije pri tlaku od < 1 ubar.Pretpostavljen je Langmuir-Hinshelwood mehanizam reakcije.Kompjuterska simulacija površinskih pojava pokazuje značajraspodjele " sticking " koeficijenta kisika na vladanjepovršinske reakcije i sinhronizacije pojave.
    Ključne riječi: oksidacija CO, Pt, površinske strukture, sinhronizacija

  12. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Određivanje termofizičkih parametara surimija diferencijalnom termičkom analizom ( DTA )

    Autori:
    Kovačević, Dragan
    Kurtanjek, Želimir (24881)
    Urednici
    Tripalo, Branko
    Trinajstić, Nenad
    Naslov zbornika: Sinopsisi XIII Skupa hrvatskih kemičara
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1993
    Stranice: od 337 do 338
    Skup: XIII Skup hrvatskih kemičara
    Održan: od 08.02.93 do 10.02.93
    Sažetak: Primjenjena je metoda diferencijalne termičke analize (DTA) zaodređivanje termofizičkih parametara i entalpije surimija tijekomprocesa smrzavanja i odmrzavanja. Uzorak surimija je priređen izSardina pilchardus moficiranom industrijskom metodom uz dodatak0, 4, 6 8 i 12 % sorbitola. Određene su slijedeće veličine:toplinski difuzivitet, specifična toplina i entalpija u područjuod -20 do 0 C.
    Ključne riječi: DTA, surimi, termofizički parametri, entalpija

  13. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Modelling and Control of Baker's Yeast Fermentation by Artificial Neural Networks

    Autori:
    Repić, Miroslav
    Kurtanjek, Želimir (24881)
    Naslov zbornika: Abstracts of Sixth European Congress on Biotechnology
    Jezik: engleski
    Mjesto: Firenze, Italija
    Godina: 1993
    Stranice: od 387 do 388
    Skup: Sixth European Congress on Biotechnology
    Održan: od 13.06.93 do 17.06.93
    Sažetak: Analizirana je upotreba ANN s statičkim neuronima za modeliranjpH, pEtOH, x tijekom industrijske proizvodnje pekarskog kvasca.Predložena je modularna MISO struktura. Primjenjen jeRibiera-Polack algoritam za minimiziranje varijance tijekomučenja. Diskutirana je primjena ANN modula za regulaciju procesa.
    Ključne riječi: umjetna neuralna mreža, pekarski kvasac, regulacija procesa

  14. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Određivanje entalpije smrznute hrane diferencijalnom termičkom analizom

    Autori:
    Kovačević, Dragan
    Kurtanjek, Želimir (24881)
    Urednici
    Butula, Ivan
    Naslov zbornika: Sinopsisir radova Ružičkini dani i Sastanak kemičara Slavonije i Baranje
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Belišće, Hrvatska
    Godina: 1993
    Stranice: od 63 do 64
    Skup: Ružičkini dani, Sastanak kemičara i tehnologa Slavonije i Baranje
    Održan: od 23.09.93 do 24.09.93
    Sažetak: Za određivanje entalpije tijekom odmrzavanja primjenjena jemetoda diferencijalne termičke analize. Za kvantitativnu analizui određivanje entalpije upotrebljen je postupak kolokacije ujednoj točki za aproksimaciju parcijalne diferencijalne jednadžbenestacionarnog prijenosa topline. Određene su temperaturesmrzavanja i entalpije uzoraka s različitim udjelima aditiva utemperaturnom intervalu od -25 C do O C. Pokazano je dobroslaganje izmjerenih vrijednosti s regresijskim modelima izliterature.
    Ključne riječi: smrznuta hrana, entalpija, diferencijalna termička analiza, krioprotektori

  15. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Statička mješala u prehrambenoj industriji

    Autori:
    Bauman, Ingrid (130254)
    Urednici
    Trinajstić, Nenad
    Naslov zbornika: Sinopsisi XIII Skupa hrvatskih kemičara
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1993
    Stranice: od 314 do 314
    Skup: XIII Skup hrvatskih kemičara
    Održan: od 10.02.93 do 11.02.93
    Sažetak: Svrha rada bila je ispitati primjenu statičkih mješala zanamješavanje suhih komponenata juha i mješanih začina čijekomponente se međusobno izuzetno razlikuju po gustoći igranulaciji. Varirani su odnosi veličina čestica kao i volumenipojedinih komponenata u smjesi. Najbolje mješavine dobivene su usmjesama gdje je krupnija komponenta u znatnom suvišku, s time daje u mješalu bio manji broj pregrada. To ukazuje na zaključak daje moguće promjenom oblika broja pregrada postići uvjete za svakipojedini sastav krutih čestica.
    Ključne riječi: statička mješalica, suhe juhe

  16. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Usporedba stupnja izmješanosti realnih i modelnih sistema u laboratorijskoj V-mješalici

    Autori:
    Bauman, Ingrid (130254)
    Naslov zbornika: Abstarkti III Jugoslavenskog simpoziujma o hemijskom inženjerstvu
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Novi Sad, Jugoslavija
    Godina: 1991
    Stranice: od 0 do 0
    Održan: od 16.01.91 do 18.01.91
    Sažetak: Ispitan je proces mješanja kvarcnog pijeska kao modelnogmaterijala u laboratorijskoj V mješalici. Ekesperimenti suprovedeni i s komponentama suhih juha kao realnim sustavom.Ispitivana je dinamika miješanja uzastopnim uzorkovanjem istatističkom analizom. Podaci ukazuju na pojavu razmješavanjatijekom rada s realnim komponentama.
    Ključne riječi: V-mješalica, suhe juhe, dinamika miješanja

  17. Tip rada: Sažetak u zborniku

    Naslov: Static Mixing In the Food Industry

    Autori:
    Bauman, Ingrid (130254)
    Urednici
    Miro, D. Pere
    Naslov zbornika: Abstracts 6th Mediterranean Congress on Chemical Engineering
    Jezik: češki
    Mjesto: Barcelona, Spain
    Godina: 1993
    Stranice: od 123 do 124
    Skup: 6th Meditteranean Congrees on Chemical Engineering
    Održan: od 18.10.93 do 20.10.93
    Sažetak: Provedena su eksperimentalna istraživanja miješanja u statičkojmješalici s kvarcnim pijeskom kao modelnim materijalom i realnimsmjesama od komponenata dehidriranih juha. Pokusi su provedeni uomjeru 1:1, 1:2 i 1:3. Svaki pokus je analizirangranulometrijski, izračunate su standardne devijacije i Lacyevindeks izmješanosti, a rezultati su prikazani grafički. Najboljirezultati su postignuti s mješavinama čiji je sastav u omjeru1:3.
    Ključne riječi: statička mješalica, kvarcni pijesak, dehidrirana juha, analiza miješanja

  18. Tip rada: Magistarski rad

    Naslov: Optimiranje humaniziranog mlijeka sa dodatkom proteina sirutke
    Fakultet: Prehrambeno biotehnološki fakultet Sveučilište u Zagrebu
    Datum obrane: 02.06.91
    Jezik: hrvatski
    Broj stranica: 78
    Sažetak: U radu se na osnovu matematičkog modela linearnog programiranjaoptmira sastav adaptiranog mlijeka za dojenčad uz dodatakproteina sirutke. Slatka sirutka je ugušćena na 1/15 volumenaultrafitracijom nd DDS modulu 20-1,8 LAB, tvrtke De DanskeSukkerfabrikker, s membrana tipa GR 60 PP ukupne površine od0,936 m2. Ulazni tlak bio je 6,5 bar, a izlazni 2,0 bar.Postignuta je količina proteina od 7%, laktoze 4%, masti 0,7% ipepela 0,7 %. Usporedba recepture optimirane pomoćuultrafiltracijom ugušćene sirutke i recepture dobiveneoptimiranjem u kojoj je kao izvor sirutkinih proteina korištenasirutka u prahu deminilarizirana ionskom izmjenom ilielektrodijalizom, pokazuje da je receptura s ultrafitriranomsirutkom 30% odnosno 45 % jeftinija.
    Ključne riječi: adaptirano mlijeko, sirutka, ultrafiltracija, linearno programiranje


  19. Tip rada: Mentorstvo

    Naslov: Optimiranje humaniziranog mlijeka sa dodatkom proteina sirutke
    Fakultet: Prehrambeno biotehnološki fakultet Sveučilište u Zagrebu
    Mentor: ADLER NEVENKA
    Broj stranica: 0
    Autor: Hanser Mr. sc. Damir
    Rad: Magisterij



MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Informacije: svibor@znanost.hr