Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr
SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH
Šifra projekta: 4-07-017
MODELIRANJE I OPTIMALNO UPRAVLJANJE NESTACIONARNIH STANJA
Glavni istraživač
: KURTANJEK, ŽELIMIR (24881) Suradnici
BAUMAN, INGRID (130254)
SINČIĆ, DINKO (78082)
BAUMAN, EGON (2645)
FUTAČ, DRAGUTIN (64736)
RUNAC, DOMAGOJ (184675)
ČURLIN-SABLJIĆ, MIRJANA (900739)
Tip istraživanja: temeljno Trajanje od: 01.01.91. do 30.12.95. Ukupno radova na projektu: 19
Radovi na projektu citirani u Current Contents: 6
Naziv ustanove: Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb (58) Odjel/Zavod: Zavod za procesno inženjerstvo Adresa: Pierottijeva 6, 41 000 Zagreb, CROATIA Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Komunikacija
teleFaks: 385 (0)41 418 230
E-mail: zkurt@mapbf.pbfrng.hr
Telefon: 385 (0)41 440 463
Sažetak: Projektom su obuhvaćena istraživanja mjerenja, matematičkog modeliranja i kompjutorskog upravljanja nestacionarnih procesa u procesnom (kemijskom, biokemijskom, prehrambenom) inženjerstvu. Iz kemijskog inženjerstva istražuju se nestacionarne pojave na površini metalnih katalizatora. Model reakcija je oksidacija CO na platini Pt kada dolazi do pojave graničnih ciklusa, površinskih valova i pseudokaotičnog vladanja. U biokemijskom inženjerstvu istražuju se nestacionarni matematički modeli biokemijskih reaktora i njihovo optimalno upravljanje. Matematički modeli zasnivaju se na metabolizmu mikroorganizama kao i modela s neuralnim mrežama. Ispituje se primjena on-line Kalmanovog algoritma za procjenu i upravljanje nemjerenih bioloških značajki. Iz područja prehrambenog inženjerstva provode se istraživanja matematičkih modela termofizičkih parametara, prijenosa topline i krioprotektorskog djelovanja za miofibilarne proteine srdele ( surimi ). Također se istražuje matematički model dinamike miješanja prahova i zrnatih materijala u različitim mehaničkim mješalicama koje imaju primjenu u kemijskoj, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.
Ključne riječi: matematičko modeliranje, optimalno upravljanje, procjena stanja i parametara, neuralne mreže, granični ciklus, oksidacija CO na Pt, fermentacija kvasca, termofizički parametri, entalpija, prijenos topline, diferencijalna termička analiza (DTA), smrzavanje, proteini ( surimi ), miješanje kruto/kruto
Ciljevi istraživanja: Cilj projekta je razvoj mjernih metoda,
matematičkih i kompjutorskih modela i primjena teorije upravljanja
dinamičkih sustava u procesnom inženjerstvu ( kemijskom, biokemijskom i
prehrambenom inženjerstvu). Težište istraživanja je na ispitivanju
dinamičkih svojstava nelinearnih sustava. Analiza nestacionarnog vladanja
kemijskih katalitičkih sustava daje doprinos boljem razumjevanju
katalitičke aktivnosti i mogućnosti unapređenja vođenja takovih procesa s
boljom selektivnosti i produktivnosti koja se nebi mogla postići klasičnim
upravljanjem stacionarnog stanja. Studija nestacionarnog vladanja
bioreaktora ima fundamentalan znastveni značaj u biotehnologiji.
Matematičko modeliranje intracelularnih stanja u svezi s procesima
prijenosa količine gibanja i energije u abiotičkoj fazi bioreaktora
omogućuje razvoj teorije upravljanja bioreaktora. Također je cilj istražiti
primjenu umjetenih neuralnih mreža za procjenu stanja i regulaciju
fermentacija. Cilj je ispitati različite strukture mreža i metode njihovih
adaptacija na primjerima bioreaktora. Očekuje se primjena tih rezultata u
industrijskoj proizvodnji pekarskog kvasca. Dio projekta je posvećen
istraživanjima nestacionarnih temperaturnih odziva miofibilarnih proteina
srdele (surimi) tijekom procesa smrzavanja. Namjera je da se analizom
kvantificira krioprotektorsko djelovanje različith aditiva koji se
primjenjuju u industrijskoj proizvodnji. Značajan cilj projekta je
ispitivanje dinamike miješanja krutih faza, zrnaca i praškova. Tijekom
procesa miješanja dolazi do vrlo složene interakcije između prijenosa
količine gibanja i fizičkih i kemijskih osobina krutih čestica. Rezultati
ovih studija imaju za cilj poboljšanje kvalitete proizvoda iz prehrambene i
farmaceutske industrije.
SURADNJA - USTANOVE
Naziv ustanove
: Chemical Engineering Department, The University
of Houston Tip ustanove: Gospodarstvena/Proizvodna Grad: 77204-4792 - Houston, TEXAS, USA
Naziv ustanove
: Department of Bioresorce Engineering, Oregon
State University Tip ustanove: Gospodarstvena/Proizvodna Grad: 97331-3906 - Corvallis, OREGON, USA
Naziv ustanove
: Department of Biology and Biomedical Sciences,
The University of Ulster at Coleraine Tip ustanove: Gospodarstvena/Proizvodna Grad: BT52 1SA - Coleraine, England/ N. Ireland
Naziv ustanove
: Food Refrigeration and Process Engineering
Research Centre, University of Bristol Tip ustanove: Sveučilište/Fakultet Grad: BS18 7DY - Langford/Bristol, England
Naziv ustanove
: Pliva/ Institut / Tvornica kvasca Tip ustanove: Državni institut Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Naziv ustanove
: PODRAVKA / Tvornica kvasca Tip ustanove: Državni institut Grad: 48300 - Koprivnica, Hrvatska
OSTALA POSTIGNUĆA
Naziv
: Konstrukcija mjernog uređaja za diferencijalnu termičku
analizu s on-line međusklopom za PC računalo i softwareom za određivanje
entalpije Tip proizvoda: Instrumentacija Autor(i): Želimir Kurtanjek
Naziv
: Mjerni uređaj s međusklopom za PC računalo i software za
impulsnu metodu s linijskim izvorom za određivanje koeficijenta toplinske
vodljivosti prehrambenih proizvoda Tip proizvoda: Instrumentacija Autor(i): Želimir Kurtanjel Ostali podaci o projektu.