Naslov: Poznavanje, prerada i uzgoj ljekovitog bilja
Naslov: Promjene arome nekih sorti jabuka tijekom skladištenja od
berbe do prerade u bistri sok
Naslov: Promjene arome i boje pri proizvodnji i skladištenju
usitnjenog hrena
Naslov: Stabilnost pelatiziranih umaka, juha i pirea špinata kod
temperatura smrzavanja
Naslov: Zadržavanje boje i arome soka crnog ribizla tijekom
koncentriranja hiperfiltracijom
Naslov: Reološka i termofizička svojstva modelnih sladolednih
smjesa
Naslov: Reološka svojstva smjesa nekih hidrokoloida pri niskim
temperaturama
Naslov: Utjecaj cross-flow filtracije na parametre kvalitete vina
Naslov: Utjecaj sadržaja suhe tvari, brzine smicanja i brzine
hlađenja na reološka svojstva kaše jabuke kod niskih temperatura i tijekom
smrzavanja
Naslov: Bistrenje vina s različitim vrstama
polivinilpolipirolidona
Naslov: Određivanje alkohola i kiselina u koncentriranim voćnim
sokovima
Naslov: Odnos mjerenog i izračunatog aktiviteta vode brie i
camembert sireva
Naslov: Reološka i termofizička svojstva modelnih smjesa za
sladoled
Naslov: Reološka svojstva smjesa nekih hidrokoloida pri niskim
temperaturama
Naslov: Proučavanje promjena reoloških svojstava smjesa
hidrokoloida i škrobova pri niskim temperaturama
Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu
Autor: ŠUBARIĆ DRAGO
Datum obrane: 25.05.94
Jezik: hrvatski
Broj stranica: 137
Sažetak: U radu su proučavana reološka svojstva hidrokoloida (brašno
sjemenke rogača, guar, karagen, agar, pektin i
karboksimetilceluloza), smjesa hidrokoloida (brašno sjemenke
rogača : karboksimetilceluloza, brašno sjemenke rogača : pektin,
brašno sjemenke rogača : karagen, guar : pektin, guar :
karboksimetilceluloza i guar : karagen, u omjerima 1 : 1, 1 : 2
i 2:1), škrobova (pšenice, riže, kukuruza, krumpira i tapioke)
i smjesa škrobova i hidrokoloida, pri niskim temperaturama.
Cilj rada je bio da se istraži međudjelovanje među
hidrokoloidima, odnosno među hidrokoloidima i škrobovima, pri
niskim temperaturama. Mjerenje reoloških svojstava (smičnog
naprezanja i prividne viskoznosti) otopina hidrokoloida i otopina
smjesa hidrokoloida obavljeno je u temperaturnom području od 5
do -5 řC, a otopina škrobova i smjesa škrobova i hidrokoloida
pri 0 řC. Mjerenja su obavljena primjenom rotacionog
viskozimetra, u području brzine smicanja od 72 do 1312 s-1.
Na osnovi izmjerenih vrijednosti izračunati su reološki parametri
navedenih sustava (indeks strujanja, koeficijent konzistencije,
koeficijent tiksotropije i koeficijent razaranja tiksotropne
strukture). Najveće međudjelovanje među hidrokoloidima
zabilježeno je kod galaktomananskih hidrokoloida i karagena,
osobito pri nižim temperaturama.
Dodatkom hidrokoloida otopinama škrobova dobile su se
otopine znatno veće konzistencije od one kod samih škrobova, što
znači da je među hidrokoloidima i škrobovima postojalo određeno
međudjelovanje.
Ključne riječi: hidrokoloidi, škrobovi, reološka svojstva, međudjelovanje, niske temperature
Naslov: Proučavanje promjena reoloških svojstava smjesa
hidrokoloida i škrobova pri niskim temperaturama
Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu
Mentor: PILIŽOTA VLASTA
Datum obrane: 25.05.94
Broj stranica: 137
Autor: Šubarić Drago
Rad: Diplomski rad
Naslov: Utjecaj tehnološke obrade na mikrofloru hrena
Fakultet: Prehrambeno tehnološki J.J. Strossmayera
Mentor: PILIŽOTA VLASTA
Datum obrane: 21.12.92
Broj stranica: 73
Autor: Moslavac diplomirani inženjer Tihomir
Rad: Diplomski rad
Naslov: Korelacija fizikalno kemijskih komponenata i senzorskih
karakteristika sira trapista tijekom zrenja
Naslov: Proizvodnja voćnih aroma iz prirodnih supstrata s pomoću
mikroorganizama
Naslov: Utjecaj tipa membrane i procesnih parametara na
koncentriranje arome jabuke iz kondenzata voda-aroma reverznom osmozom
Ministarstvo znanosti i tehnologije |
Engleski jezik |
Svibor početna stranica |
Abecedni popis |
Složeno po šifri projekta |
Složeno po ustanovi projekta |
Pretraživanje | Pomoć |