Tip rada: Rad u časopisu
Naslov: TECHNISCHE QUALITŽT DER MEHLMISCHUNGEN AUS VERSCHIEDENEN
WINTERWEIZENSORTEN TEHNOLOŠKA KVALITETA MJEŠAVINA BRAŠNA DOBIVENIH
MIJEŠANJEM RAZLIČITIHOZIMIH SORATA PŠENICE
- Autori:
Ugarčić, Žaneta (126592)
Hackenberger, Dubravka
Časopis: GETREIDE, MEHL UND BROT
Broj: 10
ISSN: 0367-4177
Volumen: 46
Godina: 1992
Stranice: od 298 do 300
Broj referenci: 4
Jezik: njemački
Sažetak: Najjednostavniji način poboljšanja kvalitete kruha je
primjenamješavine brašna od sorata pšenice različite kvalitete. U radu
suopisane promjene reoloških i pecivnih svojstava nastalih dodatkombrašna
lošije kvalitete, brašnima visoke tehnološke kvalitete.Ispitivanja su
obuhvatila brašna od osam ozimih sorata pšenicezadovoljavajuće kvalitete i
mješavine tih brašna s 30%-tnimdodatkom brašna lošije kvalitete. Reološka
svojstva tijestaispitana su na farinografu, a pecivna svojstva probnim
pečenjem.Za određivanje kvalitete kruha, a ispitana su i
organoleptičkasvojstva. Najmanja odstupanja farinografskih i
ekstenzografskihsvojstava pokazale su mješavine brašna proizvedene od
soratapšenice Ana i Pitoma, odnosno Ana i Marija. Rezultati probnihpečenja
pokazali su da su najmanja odstupanja u kvalitetizamjećena kod brašna od
sorata Žitarka, Đerdanka, Pitoma i Ana.Iz dobivenih rezultata može se
zaključiti, da dodatak brašnalošije kvalitete, različito utječe, kako na
pojedine parametrekvalitete, tako i na pojedinačne sorte pšenice.
Ključne riječi: Mješavinea brašna, ozime sorte pšenice, tehnološka kvaliteta brašna.
Tip rada: Rad u časopisu
Naslov: UTJECAJ EFIKASNOSTI RADA POJEDINIH STROJEVA MLINSKE
ČISTIONICE NA USPJEŠNOST ČIŠĆENJA PŠENICE
- Autori:
Ugarčić, Žaneta (126592)
Kordovan, Darko
Škrabal, Svjetlana
Časopis: ZNANOST I PRAKSA U POLJOPRIVREDI I PREHRAMBENOJ TEHNOLOGIJI
Broj: 3
ISSN: 0352-1346
Volumen: 22
Godina: 1992
Stranice: od 437 do 456
Broj referenci: 6
Jezik: hrvatski
Sažetak: U radu su prikazani rezultati analize efikasnosti rada
svakogpojedinog stroja uključenog u proces čišćenja u mlinu "Požežanka"u
Požegi. Ispitivanja su provedena u pet navrata (5 pokusa). Zasvaki pokus,
uzorci su uzimani svaka dva sata u procesu čišćenja200 000 kg pšenice i to
na izlazu iz svakog stroja i elevatora.Uzorci su ispitivani laboratorijski,
a određivao se udioprimjesa, sadržaj vlage i pepela. Rezultati ispitivanja
pokazalisu, da svi strojevi ne pokazuju isti stupanj iskorištenosti. Usvrhu
boljeg čišćenja pšenice i skraćenja procesa čišćenjapredložen je novi
dijagram čišćenja.
Ključne riječi: Čišćenje pšenice, mlinska čistionica.
Tip rada: Rad u časopisu
Naslov: STRATEGIJA OBNOVE I RAZVITKA PREHRAMBENE INDUSTRIJE
BAZIRANE NA PRERADI SIROVINA BILJNOG PORIJEKLA
- Autori:
Ugarčić, Žaneta (126592)
Pozderović, Andrija
Piližota, Vlasta
Časopis: ZNANOST I PRAKSA U POLJOPRIVREDI I PREHRAMBENOJ TEHNOLOGIJI
Broj: 3
ISSN: 0352-1346
Volumen: 22
Godina: 1992
Stranice: od 518 do 538
Broj referenci: 10
Jezik: hrvatski
Sažetak: Dominantno mjesto poljoprivredne proizvodnje u
privrednojstrukturi Istočne Hrvatske, odnosno Slavonije i Baranje
osiguravanajznačajniju sirovinsku osnovu u Republici Hrvatskoj za
razvitakprehrambene industrije prije svega u ovoj regiji.Premda su naovoj
regiji prije rata postojali značajni kapaciteti prehrambeneindustrije to
nije zadovoljavalo s obzirom na sirovinsku osnovu aniti s obzirom na
mogućnosti proizvodnje do sada manjezastupljenih poljoprivrednih proizvoda
a time i odgovarajućepreradbene prehrambene industrije. U radu se polazi od
analizesirovinske osnove za prehrambenu industriju, kapacitetaprehrambene
industrije, asortimana proizvoda te industrije prijerata i analize
sadašnjeg stanja. Na temelju tih analiza isuvremenih rješenja i znanja iz
područja prehrambene tehnologijepredložena je strategija obnove i razvitka
dijela prehrambeneindustrije kojeg obuhvaća ovaj referat. Osnovni zaključci
su daobnova prehrambene industrije mora biti u funkciji razvitka a ontreba
biti usmjeren prema povećanju stupnja finalizacijeprehrambenih proizvoda,
povećanju asortimana, povećanjuekonomičnosti, povećanju kvalitete proizvoda
prema evropskimstandardima i uvođenju novih tehnologija.
Ključne riječi: Prehrambena industrija, obnova i razvoj, sirovine biljnog porijekla.
Tip rada: Rad u časopisu
Naslov: PRILOG POZNAVANJU TEHNOLOŠKE KVALITETE NEKIH SORATA OZIME
PŠENICE I NJIHOVIH MJEŠAVINA
- Autori:
Hackenberger, Dubravka
Ugarčić, Žaneta (126592)
Časopis: ZNANOST I PRAKSA U POLJOPRIVREDI I PREHRAMBENOJ TEHNOLOGIJI
Broj: 1
ISSN: 0352-1346
Volumen: 23
Godina: 1993
Stranice: od 105 do 133
Broj referenci: 7
Jezik: hrvatski
Sažetak: U radu su ispitivana tehnološka, kemijska i reološka
svojstvasorata ozime pšenice Zrinka, Zagrepčanka Duga i Adrijana, kao
injihovih mješavina u svrhu poboljšanja kvalitete pojedinačnihsorata.
Najveći postotak izbrašnjavanja u pojedinačnimispitivanjima pokazala je
sorta Duga. Međutim, njezin utjecaj napovećanje prinosa brašna drugih
sorata bio je manji od sorteZrinka. Najveće povećanje sedimentacijske
vrijednosti brašna kaopokazatelja kvalitete glutena dobiveno je kod
mješavine sorteAdrijana sa sortom Duga. Prema farinološkim
pokazateljimakvalitete, miješanje sa sortom Duga kao najboljom dovelo je
dopoboljšanja kvalitete brašna i prelaska u višu kvalitetnu klasukod
mješavina sa sortama Zagrepčanka i Adrijana. Ekstenzografskaispitivanja
dala su najbolje rezultate miješanjem sorataZagrepčanka i Zrinka, koje su
se i pojedinačno pokazalenajboljima. Sorte Zrinka i Duga mogu se
upotrijebiti kao dodatakza poboljšavanje kvalitetnih svojstava brašna sorte
Zagrepčanka uomjeru 70:30.
Ključne riječi: Tehnološka kvaliteta pšenice, ozime sorte pšenica, mješavine pšenica.
Tip rada: Rad u časopisu
Naslov: PRIMJENA ENZIMA KOD PROIZVODNJE ETERIČNOG ULJA KAMILICE
CHAMOMILLA RECUTITA (L.) RAUSCHERT
- Autori:
Stanić, Rada
Vernački, Zdenka
Bočkinac, Dragan (81050)
Ribarić, Željko
Časopis: ZNANOST U PROIZVODNJI
Broj: 18
ISSN: 0351-2134
Volumen: 18
Godina: 1992
Stranice: od 106 do 111
Broj referenci: 14
Jezik: hrvatski
Sažetak: Izvedeni su pokusi primjenom enzima kod proizvodnje
eteričnogulja kamilice (chamomillae Matricariae aetheroleum) u
ciljudobivanja većeg i bržeg iskorištenja ulja u odnosu na kontrolniuzorak
bez enzima. Enzimatski predtretman kamilice, primijenjen usmislu lakšeg
izdvajanja ulja, rađen je u ovisnosti otemperaturi, količini enzima, pH i
vremenu djelovanja enzima.Nakon enzimatskog tretmana kamilice izvršeno je
izdvajanje uljadestilacijom pomoću vodene pare u laboratorijskim uvjetima.
Naosnovi izvedenih istraživanja i ostvarenih rezultata najvećeiskorištenje
ulja dobiveno je primjenom enzima pri temperaturi od45-50 C, pH=5, vremenu
djelovanja enzima 2 sata i količini enzimaod 1%. Ustanovljeno je također da
je kod navedenih uvjetaopppptimalno prekinuti proces nakon 8 sati, pri čemu
se dobije do95% moguće količine ulja u odnosu na maksimalno
dobivenukoličinu, i 8,3% ulja više u odnosu na kontrolni uzorak.
Ključne riječi: Eterično ulje kamilice, enzimi, destilacija
Tip rada: Rad u časopisu
Naslov: ISTRAŽIVANJE MOGUĆNOSTI AROMATIZACIJE EKSTRUDIRANIH
PROIZVODA NA BAZI KUKURUZNOG GRIZA AROMOM SIRA EMENTALERA
- Autori:
Hardi, Jovica
Ugarčić, Žaneta (126592)
Časopis: Podravka Koprivnica
Stranice: od 0 do 0
Jezik: hrvatski
Sažetak: U radu su istražene mogućnosti aromatizacije flipsa aromom
siraementalera direktnim postupkom i naknadnom aromatizacijomomatanjem
ekstrudiranog proizvoda u rotirajućem bubnju (eksternaaromatizacija). Za
aromatizaciju je primjenjena prirodnakoncentrirana aroma sira ementalera
proizvedena na proteinskomkoncentratu primjenom odabranih sojeva
mikroorganizama.Organoleptičkim tesrovima i headspace metodom
plinskekromatografije utvrđene su optimalne količine za postupakdirektne
aromatizacije 1-3%, a za postupak eksterne aromatizacije1-2%. Rezultati
rada pokazuju i potvrđuju mogućnost kvalitetnogprovođenja postupka
aromatizacije flipsa prirodnom koncentriranomaromom sira ementalera kako
postupkom direktne aromatizacije,tako i eksternom aromatizacijom. Pri tome
se daje prednostpostupku eksterne aromatizacije.
Ključne riječi: Ekstrudirani proizvodi, aromatizacija, aroma sira ementalera, plinska kromarografija
Tip rada: Rad u časopisu
Naslov: Pokusna proizvodnja durum pšenice u PPK Kutjevo d.d. i
njena primjena u proizvodnji tjestenine
- Autori:
Ugarčić, Žaneta (126592)
Šnajder, Antun
Časopis: Hrvatski pekar
Broj: 14
ISSN: 1330-1977
Volumen: 3
Godina: 1995
Jezik: hrvatski
Sažetak: Uradu su ispitani tehnološki parametri kakvoće Brevidur
pšenice, žetve 1992. i 1993. godine, a izvršene su i usporedbe kakvoće
proizvedene tjestenine od brašna obične pšenice i tjestenine proizvedene od
mješavine brašna obične i durum pšenice u omjeru 70:30. Na osnovu dobivenih
rezultata može se zaključiti, da proizvedena sorta durum pšenice Brevidur u
PPK Kutjevo, ima dobre uvjete uzgoja i predstavlja kvalitetnu sirovinu za
proizvodnju tjestenine, te da ima nesumljive prednosti u odnosu na obične
pšenice.
Ključne riječi: Durum pšenica, proizvodnja tjestenine, tehnološki parametri kakvoće pšenice
Tip rada: Rad u časopisu
Naslov: "Divom" do bolje tjestenine
- Autori:
Ugarčić, Žaneta (126592)
Časopis: Hrvatski pekar
Broj: 12
ISSN: 1330-1977
Volumen: 3
Godina: 1995
Stranice: od 5 do 7
Jezik: hrvatski
Sažetak: U radu je ispitana kakvoća brašna nove sorte pšenice "Diva"
i njena primjena u proizvodnji tjestenine. Dobiveni rezultati su pokazali
da je tjestenina proizvedena od ršenice od pšenice sorta "Diva" po svojim
svojstvima vrlo slična tjestenini dobijenoj od brašna durum pšenica. Nova
sorta pšenice "Diva" može se preporučiti kao namjenska sorta za proizvodnju
tjestenine.
Ključne riječi: Kakvoća brašna, nova sorta pšenice, durum pšenica, proizvodnja tjestenine
Tip rada: Rad u časopisu
Naslov: Proizvodnja punjene tjestenine
- Autori:
Ugarčić-Hardi, Žaneta
Časopis: Hrvatski pekar
Broj: 12
ISSN: 1330-1977
Volumen: 3
Godina: 1995
Stranice: od 7 do 9
Jezik: hrvatski
Sažetak: U radu je opisana proizvodnja nadjevene tjestenine
različitih oblika. Nadjevi su rađeni od mesa, mesnih prerađevina, sira i
povrća. Pri proizvodnji nadjevene tjestenine primjenjen je proces
pasterizacije a tjestenina je pakirana u modificiranoj atmosferi.
Ključne riječi: Punjena tjestenina, proces pasterizacije, modificirana atmosfera
Tip rada: Rad u časopisu
Naslov: Proizvodnja i kakvoća nekih specijalnih vrsti kruha i
peciva
- Autori:
Ugarčić-Hardi, Žaneta
Časopis: Hrvatski pekar
Broj: 14
ISSN: 1330-1977
Volumen: 3
Godina: 1995
Jezik: hrvatski
Sažetak: Potrošači kruha i peciva u Hrvatskoj najviše cijene bijeli
kruh, proizveden od pšeničnog brašna T-500, dok se nutritivno vrijednije
vrste kruha konzumiraju u manjoj mjeri. U svrhu upoznavanja potrošača s
nekim vrstama kruha i peciva povećane nutritivne vrijednosti , u radu su
isprobane nove recepture, tehnologija proizvodnje i svojstva za kruh i
pecivo: s pšeničnom klicom, sa sojinim brašnom, sa pšeničnim posijama i sa
raženim brašnom.
Ključne riječi: Kruh s pšeničnom klicom, kruh sa sojom, kruh s posijama, kruh sa raženim brašnom
Tip rada: Rad u časopisu
Naslov: Kakvoća brašna iz donacije
- Autori:
Ugarčić-Hardi, Žaneta
Časopis: Hrvatski pekar
Broj: 12
ISSN: 1330-1977
Volumen: 3
Godina: 1995
Stranice: od 16 do 18
Jezik: hrvatski
Sažetak: U radu su ispitana tehnološka, kemijska i reološka svojstva
brašna iz donacije (Italija, SAD) tipaT-500 i T-850. Također je ispitana i
fermentacijska aktivnost suhog kvasca dobivenog iz donacije.Kao kontrolni
poslužili su brašna i kvasci domaće proizvodnje. Rezultati ispitivanja su
pokazali, da su brašna iz donacije slabije kakvoće (kvalitetne grupe B2 i
C1) te se za proizvodnju kruha od ovih brašna moraju upotrijebiti ili
poboljšivači ili aditivi.
Ključne riječi: Kakvoća brašna, fermentacijska aktivnost kvasca
Tip rada: Rad u časopisu
Naslov: Sastav mišićnog i abdominalnog masnog tkiva s ozirom na
spol broilera
- Autori:
Kralik, Gordana
Lovrić, Tomislav
Karuza, ljiljana
Kušec, Goran
Časopis: ZNANOST I PRAKSA U POLJOPRIVREDI I PREHRAMBENOJ TEHNOLOGIJI
Broj: 1
ISSN: 0352-1346
Volumen: 24
Godina: 1994
Stranice: od 88 do 93
Broj referenci: 17
Jezik: hrvatski
Sažetak: U radu se prikazuje kemijski sastav bijelog (m. pectoralis
thoracicus) i crvenog mesa (mišići batka i nadbatka), kao i abdominalnog
masnog tkiva s obzirom na spol broilera. Istraživanje je provedeno s Ross
208 broilerima koji su zaklani u dobi od 42 dana. Rezultati istraživanja
udjela vode, masti, bjelančevina i pepela pokazali su da kemijski sastav
ovisi o vrsti mesa i spolu pilića. Ženski pilići imaju signifikantno više
(P<0,05) vode, a manje bjelančevina u bijelom mesu, a muški pilići više
bjelančevina u crvenom mesu. Analizom udjela masnih kiselina: miristinske
(C 14:0), palmitinske (C 16:0), palmitoleinske (C 16:1), stearinske (C
18:0), oleinske (C 18:1), linolne (C 18:2) i linolenske (C 18:3)
ustanovljeni su signifikantno (P<0,05) veći udjeli palmitinske i oleinske
kiseline u masnom tkivu ženskih u odnosu na muške broilere.
Ključne riječi: Broileri, mišićno tkivo, masno tkivo, spol, masne kiseline
Tip rada: Rad u časopisu
Naslov: Chemical Composition of Different Parts of Matricaria
chamomilla
- Autori:
Grgesina, Dragica
Lovrić, Tomislav
Karuza, ljiljana
Karuza, Ljiljana
Bočkinac, Dragan (81050)
Časopis: Prehrambeno-tehnološka i biotehnološka revija
Broj: 2-3
ISSN: 0352-9193
Volumen: 33
Godina: 1995
Stranice: od 111 do 113
Broj referenci: 21
Jezik: engleski
Sažetak:
U radu su određeni količina i sastav eteričnog ulja i flavonoida
kamilice s područja Slavonije. Navedeni pokazatelji kakvoće točno su
utvrđeni u cvijetu, pulvisu (žutim cvjetićima), laticama te stabljici i
listu. Količina eteričnog ulja određena je metodom po Clevengeru, a zatim
je sastav ulja ispitan plinskom kromatografijom.
Flavonoidi su određeni spektrofotometrijski, nakon
stvaranja kelata između flavonoidnih aglikona i Al3+-iona.
??
Ključne riječi: Matricaria chamomilla, flavonoidi, eterično ulje
Tip rada: Rad u zborniku
Naslov: SENSORI AND MICROBIOLOGICAL CHANGES OF PANCAKES DURING
THE STORAGE
- Autori:
Lovrić, Tomislav
Primorac, Ljiljana
Uzelac, Branko
Sudar, Rezica (73593)
- Urednici
- DE BARBER, C. BENEDITO
- COLLAR, C.
- MARTINEZ-ANAYA, M.A.
- MORELL, J
Naslov zbornika: PROGRES IN FOOD FERMENTATION
Jezik: engleski
Mjesto: VALENCIA, SPAIN
Godina: 1993
ISBN/ISSN: 84-604-7038-5
Stranice: od 576 do 581
Skup: EURO FOOD CHEM VII
Održan: od 20.09.93 do 22.09.93
Sažetak: Cilj ovog rada bio je ispitati trajnost palačinki kod
sobnetemperature i temperature hladnjaka, sa konzervansom i bezkonzervansa,
a u cilju proširenja distribucije i prodaje.Ispitana su dva konzervansa:
sorbinska kiselina ikalcij-propionat. Kontrolni uzorci su bile palačinke
bezkonzervansa. Trajnost palačinki je određena na osnovu rezultatasenzorske
ocjene i mikrobioloških analiza. Senzorska analiza jemetodom bodovanja,
prema ISO ITC 34/SC 12, 190E 1985, aocjenjivan im je izgled, miris, okus i
konzistencija. Ispitivanjeje provedeno na dvije serije uzoraka, a uzorci su
analiziraninaknadno. Palačinke bez konzervansa, čuvane na sobnoj
temperaturibile su ispravne 24 sata, senzorski i mikrobiološki; nakon
togaperioda utvrđena je prisutnost plijesni, kvasaca i povrećan
brojbakterija. Uzorci sa konzervansom senzorski su bili ispravni 48sati,
ali je broj ukupnih bakterija porastao nakon 24 sata.Palačinke bez
konzervansa i sa konzervansom čuvane u hladnjakubile su senzorski ispravne
5 dana; nakon toga vremena na površinisu se pojavili bijeli mjehurići. Kod
te temperature palačinke skonzervansom, kao i one bez, mikrobiološki su
bile ispravne čak i7 dana. Usprkos prisutnosti konzervansa trajnost
palačinki nijeprodužena, temperatura čuvanja je važniji faktor.
Ključne riječi: Palačinke, senzorske promjene, mikrobiološke promjene, skladištenje
Tip rada: Rad u zborniku
Naslov: Efficiency control of extruded product aromatization with
emmental cheese aroma by GC head space technoloque application
- Autori:
Hardi, Jovica
Ugarčić-Hardi, Žaneta
- Urednici
- Sontag, G.
Naslov zbornika: Proceedings of Euro food chem VIII
Jezik: engleski
Mjesto: Beč, ustrija
Godina: 1995
ISBN/ISSN: 3-900554-17X
Stranice: od 361 do 364
Skup: Current status and future trends
Održan: od 18.09.95 do 20.09.95
Sažetak: U radu su ispitane mogućnosti aromatizacije ekstrudiranih
proizvoda aromom sira ementalera, direktnim postupkom i naknadnom
aromatizacijom omatanjem ekstrudiranog proizvoda u rotirajućem bubnju
(eksterna aromatizacija). Za aromatizaciju je primjenjena prirodna
koncentrirana aroma sira ementalera proizvedena na proteinskom koncentratu
primjenom odabranih sojeva mikroorganizama. Za proizvodnju snack proizvoda
zadovoljavajuće senzorske kakvoće bilo je potrebno dodati 3% arome, pri
postupku direktne aromatizacije. Udio dodane arome pri postupku naknadne
aromatizacije iznosio je 1 do 2%. Rezultati rada potvrđuju mogućnost
proizvodnje kvalitetnih ekstrudiranih proizvoda , aromatizacijom prirodno
koncentriranom aromom sira ementalera, kako postupkom direktne
aromatizacije, tako i eksternom aromatizacijom. Pri tome se daje prednost
postupku eksterne aromatizacije.
Ključne riječi: Ekstrudirani proizvodi, aromatizacija, aroma sira ementalera, plinska kromatografija, head space analiza
Tip rada: Sažetak u zborniku
Naslov: The effect of pectin addition on the quality of baked
wheat products
- Autori:
Ugarčić-Hardi, Žaneta
Hackenberger, Dubravka
Halt, Marija
Perić, Ljiljana
- Urednici
- Boenke, A.
Naslov zbornika: The role of cereals in future nutrition
Jezik: engleski
Mjesto: Beč, ustrija
Godina: 1995
Stranice: od 59 do 59
Skup: ICC JUBILEE CONFERENCE 1995
Održan: od 21.05.95 do 24.05.95
Sažetak: Glavni sastojak balasnih tvari su celuloza, hemiceluloza,
lignin i pektin, a svaki od njih ima različita fiziološka djelovanja na
čovjeka. Uslijed velike sposobnosti apsorpcije i vezivanja vode, osim
značajnog utjecaja na probavu, ove tvari poboljšavaju i kakvoću pekarskih
proizvoda. Pektin se u prehrambenoj industriji upotrebljava kao želirajuće
sredstvo. Cilj ovog rada je bio određivanje utjecaja dodatka pektina u
proizvodnji krekera. Ispitani su uzorci brašna T-500 i T-850. Dodatak
pektina pšeničnom brašnu iznosio je 5, 10, 15 i 20%. Određivao se udio:
vode, pepela, proteina, škroba, masti i celuloze. Reološka svojstva
određena su Brabenderovim farinografom i ekstenzografom i amilografom. Od
senzorskih ispitivanja određivalo se: elastičnost sredine, poroznost, boja
i debljina kore. Dobijeni rezultati su pokazali da se dodatkom ad 10%
pektina pšeničnom brašnu proizvesti kreker zadovoljavajuće kakvoće.
Ključne riječi: Pektin, kakvoća pekarskih proizvoda
Tip rada: Sažetak u zborniku
Naslov: Utjecaj sastava lipida pšeničnog brašna na reološka
svojstva tijesta
- Autori:
Hackenberger, Dubravka
Ugarčić-Hardi, Žaneta
Dreisner, Georg
Perić, Ljiljana
- Urednici
- Lovrić, Tomislav
Naslov zbornika: 2.Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa,biotehnologa i nutricionista
Jezik: hrvatski
Mjesto: Zagreb
Godina: 1994
Stranice: od 50 do 50
Skup: 2.Hrvatski kongrs prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
Održan: od 15.06.94 do 17.06.94
Sažetak: Iako prisutni u malim količinama, lipidi u pšeničnom brašnu
zančajno utječu na tehnološku kvalitetu brašna. Ispitivanja su pokazala, da
polarni lipidi djeluju poyitivno, a nepolarni nagativno na tehnološka
svojstva tijesta. Ispitivanja su provedena na uzorcima ozime pšenice
različitih reoloških svojstava. Reološka svojstva tijesta ispitana su
farinografom i ekstenzografom. Lipidi su ekstrahirani smjesom kloroforma i
etanola na sobnojtemperaturi, te 2-propanolom na temperaturi75 C, a
odvajanje polarnih i nepolarnih lipida provedeno je metodom tankoslojne
kromatografije. Rezultati ispitivanja su pokazali, da je za procjenu
tehnološke kvalitete brašna bitan odnos polarnoh i nepolarnih lipida.
Ključne riječi: Pšenično brašno, reološka svojstva, lipidi
Tip rada: Sažetak u zborniku
Naslov: Processing value of Durum wheat produced in Croatia
- Autori:
Ugarčić-Hardi, Žaneta
Hackenberger, Dubravka
- Urednici
- Van der Kamp, Jan Willem
Naslov zbornika: Quality cereals in a changing world
Jezik: engleski
Mjesto: Hag, Norveška
Godina: 1994
Stranice: od P1.5
Skup: 14th ICC Congress
Održan: od 05.09.94 do 09.06.94
Sažetak: Poznato je da je najbolja sirovina za proizvodnju
tjestenine brašno od durum pšenice. Iako za uzgoj ove postoje uvijeti, u
Hrvatskoj se do sada nije uzgajala durum pšenica. Domaća tjestenina se
uglavnom proizvodi od brašna pšenice Triticum vulgare, što ima negativan
utjecaj na kakvoću proizvedene tjestenine. 1992. godine u Hrvatskoj se
počelo po prvi puta sa probnom proizvodnjom durum pšenice. U radu su
prikazani rezultati ispitivanja kvalitetnih parametara durum pšenice iz
žetve 1992. i 1993. godine. Određivalo se: hektolitarska masa, apsolutna
masa, staklavost, broj padanja, udio proteina, udio žutog pigmenta, udio
pepela kao i svojstva pri kuhanju. Dobijeni rezultati su pokazali, da je
durum pšenica uzgojena u hrvatskoj vrlo kvalitetna sirovina za proizvodnju
tjestenine.
Ključne riječi: Durum pšenica, proizvodnja tjestenine, kvalitativni faktori
Tip rada: Sažetak u zborniku
Naslov: Copper and Zinc Content in Human Milk of a Few Groups of
Nursing Women
- Autori:
Lovrić, Tomislav
Grgić, Jerica
Mandić, Zlatko
Hasenay, Damir
Grgić, Zlatko
Karuza, Ljiljana
Naslov zbornika: 7th European Nutrition Conference: Book of Abstracts
Jezik: engleski
Mjesto: Vienna, Austrija
Godina: 1995
Stranice: od 76 do 76
Skup: 7th European Nutrition Conference
Održan: od 24.05.95 do 28.05.95
Ključne riječi: Bakar, cink, majčino mlijeko
Tip rada: Sažetak u zborniku
Naslov: Kemijski sastav pojedinih dijelova kamilice (Matricaria
recutita L.)
- Autori:
Grgesina, Dragica
Karuza, Ljiljana
Lovrić, Tomislav
Bočkinac, Dragan (81050)
Klapec, Tomislav (900702)
- Urednici
- Lovrić, Tomislav
Naslov zbornika: 2. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
Jezik: hrvatski
Mjesto: Zagreb
Godina: 1994
Stranice: od 118 do 118
Skup: 2.Hrvatski kongrs prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
Održan: od 15.05.94 do 17.06.94
Sažetak:
U radu su određeni količina i sastav eteričnog ulja i flavonoida
kamilice s područja Slavonije. Navedeni pokazatelji kakvoće točno su
utvrđeni u cvijetu, pulvisu (žutim cvjetićima), laticama te stabljici i
listu. Količina eteričnog ulja određena je metodom po Clevengeru, a zatim
je sastav ulja ispitan plinskom kromatografijom.
Flavonoidi su određeni spektrofotometrijski, nakon
stvaranja kelata između flavonoidnih aglikona i Al3+-iona.
??
Ključne riječi: Matricaria recutita L., flavonoidi, eterično ulje
Tip rada: Sažetak u zborniku
Naslov: Odnos mjerenog i izračunatog aktiviteta vode Brie i
Camembert sireva
- Autori:
Sudar, Rezica (73593)
Primorac, Ljiljana
Jurković, Zorica
Mandić, Zlatko
- Urednici
- Lovrić, Tomislav
Naslov zbornika: 2. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
Jezik: hrvatski
Mjesto: Zagreb
Godina: 1994
Stranice: od 119 do 119
Skup: 2.Hrvatski kongrs prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
Održan: od 15.06.94 do 17.06.94
Sažetak: Aktivitet vode i topljivi kemijski sastojci (pepeo,
NaCl, topljivi dušik i neproteinski dušik) određeni su u 20 uzoraka mekih
sireva s plemenitim plijesnima, i to u vrstama Brie i Camembert. Linearnom
regresijom, tj. multiplom regresijom iz izmjerenog aktiviteta vode i
topljivih sastojaka izraženih u g/100 g vode, dobivene su jednadžbe iz
kojih se može izračunati aktivitet vode.
Ne postoji statistički značajna razlika između izmjerenog aktiviteta
vode i izračunatog iz dobivenih jednadžbi.
Najviša negativna korelacija nađena je između izmjerenog aktiviteta vode i
neproteinskog dušika (r=-0.54), a najviši koeficijent multiple
determinacije (R2=0.55) nađen je između aktiviteta vode i svih topljivih
komponenata.
Ključne riječi: Aktivitet vode, sir, Brie, Camembert
Tip rada: Sažetak u zborniku
Naslov: Work in the Nutrition Department of the Clinical Hospital
in Osijek During the War in Croatia
- Autori:
Adam-Perl, Marija
Mandić, Zlatko
Naslov zbornika: 7th European Nutrition Conference
Jezik: engleski
Mjesto: Vienna, Austrija
Godina: 1995
Stranice: od 81 do 81
Skup: 7th European Nutrition Conference
Održan: od 24.05.95 do 28.05.95
Ključne riječi: Bolnica, prehrana, rat
Tip rada: Ostalo
Naslov: Projekt usluga podrške privatnim seoskim gospodarstvima
- Autori:
Ugarčić-Hardi, Žaneta
Perić, Ljiljana
Vrsta rada: Rad na popularizaciji struke
Jezik: hrvatski
Sažetak: Programi su namjenjeni seoskim gospodarstvima u cilju
pomoći razvoja malih i srednjih gospodarstava.Program obuhvaća modele
prerade žitarica, obuhvaća proizvodnju kruha, proizvodnju peciva,
tjestenine, punjene tjestenine, proizvodnju tuljacaza sladoled i
proizvodnju ekstrudiranih proizvoda. U svim programima definirana je
potrebna oprema i prostor za definirani kapacitet, investicijska ulaganja,
te svi potrebni normativi i bilance.