Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr
SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH
Šifra projekta: 4-07-067
UTJECAJ EKSTRUDIRANJA NA TEHNOLOŠKE PARAMETRE PROIZVODA NA BAZI BRAŠNA
Glavni istraživač
: UGARČIĆ, ŽANETA (126592) Suradnici
MANDIĆ, MILENA (73571)
BOČKINAC, DRAGAN (81050)
PERIĆ, LJILJANA (900573)
Tip istraživanja: razvojno Trajanje od: 01.01.91. do 01.07.95. Ukupno radova na projektu: 31
Radovi na projektu citirani u Current Contents: 6
Naziv ustanove: Prehrambeno tehnoloski fakultet, Osijek (113) Odjel/Zavod: LABORATORIJ ZA PROCESE U PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI, LABORATORIJ ZA TEHNOLOGIJU KONZERVIRANJA I PRERADE VOĆA I POVRĆA Adresa: Vijenac Ivana Meštrovića 7 Grad: 31000 - Osijek, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (0)31 25 344
Telefon: 385 (0)31 55 16 15
teleFaks: 385 (0)31 54 26 721
Sažetak: Tehnologija eksrtudiranja primjenjuje se u svijetu već dugi niz godina. Ekstrudiranjem brašna raznih žitarica dobiva se široka paleta proizvoda, koji se koriste kao poluproizvodi ili gotovi proizvodi. U poluproizvode mogu se svrstati razne tjestenine i instant proizvodi, a u grupu gotovih proizvoda razne vrste cerealija za doručak, snacks i razni proizvodi, koji prženjem u ulju naknadno ekspandiraju. U našoj zemlji ovi proizvodi zastupljeni su u manjoj mjeri, osim raznih vrsta snacksa čija se proizvodnja zasniva na kukuruznom grizu. Zbog niske nutritivne vrijednosti kukuruznog griza, u svijetu se proizvodi cijela paleta ekstrudiranih proizvoda koji sadržavaju različite dodatke nutritivno vrujednih žitarica ili dijelova zrna pojedinih žitarica. Dosadašnja istraživanja kod nas, odnosila su se uglavnom na proizvode na bazi kukuruznog griza. Na osnovi kukuruznog griza i većeg broja različitih dodataka (brašno raznih žitarica u različitom udijelu, drobljena zrna žitarica, prirode arome), istraživanja će biti usmjerena na praćenje i utvrđivanje svih potrebnih varijabilnih parametara procesa eksrtuzije. Podaci dobiveni sa mjerno-regulacijskih sistema i PC-računala, povezanih s ekstruderom, biti će direktno i proporcionalno primjenjivi u industrijskom mjerilu. Osim temeljnih parametara samog procesa ekstruzije, utvrditi će se i osnovni tehnološko-ekonomski parametri u svezi s novim oblicima ekstrudata. Svi novi prizvodi biti će praćeni i kontrolirani tijekom procesa skladištenja.
Ciljevi istraživanja: Projekt ima za cilj utvrđivanje svih potrebnih
parametara za razvoj novih ekstrudiranih proizvoda na bazi kukuruznog
brašna, uz dodatak brašna drugih žitarica, kao npr. pšeničnog, raženog,
zobenog, sojinog, te drugih dodataka (klice, posija, arome i dr.). Osim
toga, ispitao bi se i utjecaj različitih temperatura i tlakova, te
vlažnosti na fizikalno-kemijska i organoleptička svojstva dobivenih
ekstrudata. Predviđeno je i ispitivanje utjecaja procesa ekstruzije na
kvalitetu aromatiziranih ekstrudata uz utvrđivanje i modifikaciju pratećih
tehnoloških parametara. Očekuje se, da ukupni rezultati istraživanja budu
bez potrebe za naknadnom probnom proizvodnjom, primjenjljivi u
industrijskoj proizvodnji novih proizvoda. Sva istraživanja provoditi će se
na sistemu vezanom za ekstruder, koji je projektiran tako, da se svi
rezultati i mjerljivi parametri mogu proporcionalno prenositi na velike,
industrijske ekstrudere.
SURADNJA - USTANOVE
Naziv ustanove
: IPK Osijek "Croatia" Poduzeće u društvenom
vlasništvu za promet i preradu žitarica Tip ustanove: Državni institut Grad: 31000 - Osijek, Hrvatska
Naziv ustanove
: "Sloboda" Poduzeće za proizvodnju keksa i kruha Tip ustanove: Državni institut Grad: 31000 - Osijek, Hrvatska
Naziv ustanove
: PIK Đakovo "Đakovština", Mlinovi i pekara Tip ustanove: Državni institut Grad: 54 300 - Đakovo, HRVATSKA
Naziv ustanove
: PPK Kutjevo, RJ "Požežanka" Tip ustanove: Državni institut Grad: Požega, Hrvatska
OSTALA POSTIGNUĆA
Naziv
: TORTELLINI I RAVIOLI I TJESTENINA ZA LAZAGNE Tip proizvoda: Tehnologija Autor(i): ŽANETA UGARČIĆ-HARDI, MARKO KRSTANOVIĆ, LJILANA PERIĆ
Naziv
: DIJETNI KRUH Tip proizvoda: Tehnologija Autor(i): ŽANETA UGARČIĆ-HARDI, FERIĆ VELIMIR Ostali podaci o projektu.