SVIBOR - Projekt broj: 4-07-067

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Šifra projekta: 4-07-067


UTJECAJ EKSTRUDIRANJA NA TEHNOLOŠKE PARAMETRE PROIZVODA NA BAZI BRAŠNA


Glavni istraživač: UGARČIĆ, ŽANETA (126592)



Suradnici
Tip istraživanja: razvojno
Trajanje od: 01.01.91. do 01.07.95.

Ukupno radova na projektu: 31
Radovi na projektu citirani u Current Contents: 6
Naziv ustanove: Prehrambeno tehnoloski fakultet, Osijek (113)
Odjel/Zavod: LABORATORIJ ZA PROCESE U PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI, LABORATORIJ ZA TEHNOLOGIJU KONZERVIRANJA I PRERADE VOĆA I POVRĆA
Adresa: Vijenac Ivana Meštrovića 7
Grad: 31000 - Osijek, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (0)31 25 344
Telefon: 385 (0)31 55 16 15
teleFaks: 385 (0)31 54 26 721

Sažetak: Tehnologija eksrtudiranja primjenjuje se u svijetu već dugi niz godina. Ekstrudiranjem brašna raznih žitarica dobiva se široka paleta proizvoda, koji se koriste kao poluproizvodi ili gotovi proizvodi. U poluproizvode mogu se svrstati razne tjestenine i instant proizvodi, a u grupu gotovih proizvoda razne vrste cerealija za doručak, snacks i razni proizvodi, koji prženjem u ulju naknadno ekspandiraju. U našoj zemlji ovi proizvodi zastupljeni su u manjoj mjeri, osim raznih vrsta snacksa čija se proizvodnja zasniva na kukuruznom grizu. Zbog niske nutritivne vrijednosti kukuruznog griza, u svijetu se proizvodi cijela paleta ekstrudiranih proizvoda koji sadržavaju različite dodatke nutritivno vrujednih žitarica ili dijelova zrna pojedinih žitarica. Dosadašnja istraživanja kod nas, odnosila su se uglavnom na proizvode na bazi kukuruznog griza. Na osnovi kukuruznog griza i većeg broja različitih dodataka (brašno raznih žitarica u različitom udijelu, drobljena zrna žitarica, prirode arome), istraživanja će biti usmjerena na praćenje i utvrđivanje svih potrebnih varijabilnih parametara procesa eksrtuzije. Podaci dobiveni sa mjerno-regulacijskih sistema i PC-računala, povezanih s ekstruderom, biti će direktno i proporcionalno primjenjivi u industrijskom mjerilu. Osim temeljnih parametara samog procesa ekstruzije, utvrditi će se i osnovni tehnološko-ekonomski parametri u svezi s novim oblicima ekstrudata. Svi novi prizvodi biti će praćeni i kontrolirani tijekom procesa skladištenja.

Ključne riječi: Ekstruzija, snacks, brašno žitarica, tehnološki parametri

Ciljevi istraživanja: Projekt ima za cilj utvrđivanje svih potrebnih parametara za razvoj novih ekstrudiranih proizvoda na bazi kukuruznog brašna, uz dodatak brašna drugih žitarica, kao npr. pšeničnog, raženog, zobenog, sojinog, te drugih dodataka (klice, posija, arome i dr.). Osim toga, ispitao bi se i utjecaj različitih temperatura i tlakova, te vlažnosti na fizikalno-kemijska i organoleptička svojstva dobivenih ekstrudata. Predviđeno je i ispitivanje utjecaja procesa ekstruzije na kvalitetu aromatiziranih ekstrudata uz utvrđivanje i modifikaciju pratećih tehnoloških parametara. Očekuje se, da ukupni rezultati istraživanja budu bez potrebe za naknadnom probnom proizvodnjom, primjenjljivi u industrijskoj proizvodnji novih proizvoda. Sva istraživanja provoditi će se na sistemu vezanom za ekstruder, koji je projektiran tako, da se svi rezultati i mjerljivi parametri mogu proporcionalno prenositi na velike, industrijske ekstrudere.


SURADNJA - USTANOVE


  1. Naziv ustanove: IPK Osijek "Croatia" Poduzeće u društvenom vlasništvu za promet i preradu žitarica
    Tip ustanove: Državni institut
    Grad: 31000 - Osijek, Hrvatska

  2. Naziv ustanove: "Sloboda" Poduzeće za proizvodnju keksa i kruha
    Tip ustanove: Državni institut
    Grad: 31000 - Osijek, Hrvatska

  3. Naziv ustanove: PIK Đakovo "Đakovština", Mlinovi i pekara
    Tip ustanove: Državni institut
    Grad: 54 300 - Đakovo, HRVATSKA

  4. Naziv ustanove: PPK Kutjevo, RJ "Požežanka"
    Tip ustanove: Državni institut
    Grad: Požega, Hrvatska


OSTALA POSTIGNUĆA


  1. Naziv: TORTELLINI I RAVIOLI I TJESTENINA ZA LAZAGNE
    Tip proizvoda: Tehnologija
    Autor(i): ŽANETA UGARČIĆ-HARDI, MARKO KRSTANOVIĆ, LJILANA PERIĆ

  2. Naziv: DIJETNI KRUH
    Tip proizvoda: Tehnologija
    Autor(i): ŽANETA UGARČIĆ-HARDI, FERIĆ VELIMIR

Ostali podaci o projektu.
MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Datum zadnje promjene: 16.10.95
Informacije: svibor@znanost.hr