Naslov: Utjecaj brzine rada sijačice na kvalitetu sjetve šećerne
repe
Naslov: Pitanja mehanizacije sjetve mrkve i neki rezultati
istraživanja
Naslov: Utjecaj prikladnosti sjemena i brzine rada sijačice na
kvalitetu sjetve graška
Naslov: Utjecaj oblika sjemena i brzine kretanja sijačice na
raspored sjemena kod sjetve špinata
Naslov zbornika: Aktualni zadaci mehanizacije poljoprivrede
Godina: 1995
ISBN/ISSN: 953-6135-08-6
Stranice: od 121 do 136
Održan: od 07.02.95 do 10.02.95
Naslov: Utjecaj oblika sjemena i brzine kretanja sijačice na
raspored sjemena kod sjetve špinata
Naslov: Čimbenici kvalitete rada sijačice povrćarskih kultura
Fakultet: Agronomski fakultet Sveučilište u Zagrebu
Autor: ADLER NEVENKA
Datum obrane: 21.05.93
Jezik: hrvatski
Broj stranica: 132
Sažetak: U ovom se radu iznose rezultati istraživanja provedenih s
ciljemutvrđivanja utjecaja radne brzine sijačice na kvalitetu
sjetvekarakterističnih povrćarskih kultura graška, mrkve i špinata. Dabi se
moglo utvrditi kako krupnoća i oblik sjemena utječu napreciznost sjetve, za
istraživanja je uzeto sjeme navedenihkultura jer se ono razlikuje po
krupnoći i obliku. Utjecajrazličitih brzina kretanja na preciznost sjetve
utvrđivan je takoda je sjeme svake od istraživanih kultura sijano s pet
različitihbrzina kretanja. Na osnovi dobivenih rezultata može se
zaključitida s povećanjem brzine kretanja sijaćice dolazi do promjena
uvrijednosti pokazatelja kvalitete rada. Povećanje brzine kretanjapri
sjetvi sitnog sjemena smanjuje preciznost sjetve, a sjemeveće krupnoće
dopušta i veće brzine. Ukoliko je sjeme plosnato iizduženog oblika,
preciznost rasporeda je lošija nego kodokruglog sjemena. Povećanjem brzine
kretanja sijačice postotakzrna oštećenih sijačicom se povećava, a najveća
oštećenja sjemenasu utvrđena kod sjetve mrkve.
Ključne riječi: Sijačica, kvaliteta sjetve, brzina sjetve, oblik sjemena
Ministarstvo znanosti i tehnologije |
Engleski jezik |
Svibor početna stranica |
Abecedni popis |
Složeno po šifri projekta |
Složeno po ustanovi projekta |
Pretraživanje | Pomoć |