SVIBOR - Projekt broj: 5-10-219

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Šifra projekta: 5-10-219


EFIKASNOST KINEZIOLOŠKIH TRETMANA U PERIODU OD 07.DO 10 GODINE


Glavni istraživač: KATIĆ, RATKO (106770)Suradnici
Tip istraživanja: temeljno
Trajanje od: 01.01.95.

Ukupno radova na projektu: 17
Naziv ustanove: Fakultet prirodoslovno matematičkih znanosti i odgojnih područja, Split (177)
Odjel/Zavod: ZAVOD ZA FIZIČKU KULTURU
Adresa: TESLINA 12
Grad: 21000 - Split, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (0)21 587-133

Sažetak: PROJEKT JE LONGITUDINALNOG KARAKTERA I TEŽI UTVRĐIVANJU Ť KARAKTERISTIKA RAZVOJA MORFOLOŠKIH I MOTORIČKIH SPOSOBNOSTI Ť UČENIKA OSNOVNE ŠKOLE 1. DO 4. RAZREDA, OBZIROM NA VOLUMEN RADA Ť IVRSTU AKTIVNOSTI, A KROZ NASTAVU TJ. I ZDR. KULTURE ILI Ť DODATNU REALIZACIJU NEKE OD KINEZIOLOŠKIH AKTIVNOSTI (ATLETIKA, Ť GIMNASTIKA, ŠP. IGRE). U TU SVRHU UZORAK OD 500 DJEČAKA I UZORAK OD 500 DJEVOJČICA Ť PODIJELJENI SU NA PO 3 SUBUZORKA : UČENICI KOJI POHAĐAJU NASTAVU Ť T.Z.K. PO AKTUALNOM PLANU I PROGRAMU, UČENICI KOJI POHAĐAJU Ť NASTAVU T.Z.K. PO POSEBNO IZRAĐENOM PROGRAMU I SUBUZORAK UČENIKA Ť KOJI UZ POSTOJEĆU NASTAVU T.Z.K. IMAJU JOŠ I DODATNO DVA SATA Ť TJEDNO NEKU OD ŠPORTSKIH AKTIVNOSTI. NA SVIM UZORCIMA PRIMJENJEN Ť JE SKUP OD 14 MORFOLOŠKIH MJERA (ZA PROCJENU MORFOLOŠKIH Ť KARAKTERISTIKA) I SKUP OD 12 MOTORIČKIH TESTOVA (ZA PROCJENU Ť MOTORIČKIH I FUNKCIONALNIH SPOSOBNOSTI) OSAM PUTA U VREMENSKIM Ť INTERVALIMA OD PO ŠEST MJESECI. EFIKASNOST POSEBNO PROGRAMIRANE Ť NASTAVE TJELESNE I ZDRAVSTVENE KULTURE KAO I ŠKOLSKIH ŠPORTSKIH Ť AKTIVNOSTI, NASUPROT REDOVNE NASTAVE, ANALIZIRANA JE PUTEM METODA Ť ZA ANALIZU KVANTITATIVNIH, KVALITATIVNIH I STRUKTURALNIH PROMJENA Ť UZ TEHNIKE DISKRIMINATIVNE, KANONIČKE, FAKTORSKE I TAKSONOMSKE Ť ANALIZE.

Ključne riječi: UČENICI OSNOVNE ŠKOLE, TJELESNA I ZDRAVSTVENA KULTURA, ŠPORTSKE AKTIVNOSTI, MORFOLOŠKE KARAKTERISTIKE, MOTORIČKE I FUNKCIONALNE SPOSOBNOSTI, TRETMANI, ANALIZE PROMJENA

Ciljevi istraživanja: GLOBALNI CILJ PROJEKTA JE ANALIZA MORFOLOŠKOG, MOTORIČKOG I FUNKCIONALNOG RAZVOJA DJECE POSEBNO ZA OBA SPOLA U NAJMLAĐOJ ŠKOLSKOJ DOBI OVISNO O PRIMJENI RAZLIČITIH PROGRAMSKIH SADRŽAJA TJELESNE I ZDRAVSTVENE KULTURE KAO I S OBZIROM NA TJEDNI VOLUMEN RADA. IZ OVOGA PROIZLAZE I OSNOVNI CILJEVI PROJEKTA : - POKAZATI KAKVI SE EFEKTI MOGU POSTIĆI U TRANSFORMACIJI ODREĐENIH MOTORIČKIH SPOSOBNOSTI I POŽELJNIH MOTORIČKIH KARAKTERISTIKA I REALIZACIJI NASTAVNIH SADRŽAJA KOD UČENIKA 1. DO 4. RAZREDA OSNOVNE ŠKOLE. I TO POSTOJEĆIM FONDOM TJELESNE I ZDRAVSTVENE KULTURE OD TRI SATA TJEDNO, AKO SE OSIGURA KADROVSKA I MATERIJALNA OSNOVA RADA, A PROGRAMIRANJE OBAVLJA NA TEMELJU DEFINIRANOG POČETNOG STANJA, HOMOGENIZACIJE GRUPA I ZAKONITOSTI NA KOJIMA SE TEMELJI SPORTSKI TRENING. - DA SE UTVRDI KARAKTER STRUKTURALNIH TRANSFORMACIJA MORFOLOŠKIH I MOTORIČKIH DIMENZIJA U PERIODU OD 7. DO 10. GODINE, KAO POSLIJEDICA PROVOCIRANE MATURACIJE. OČEKUJE SE DA ĆE DOBIVENI REZULTATI POKAZATI KAKO JE POTREBNO OSIGURATI EFIKASNU REALIZACIJU NASTAVE T.Z.K. KAO I OPĆENITO POVEĆANJE BROJA SATI TJELESNE AKTIVNOSTI U TIJEKU TJEDNA. DOBIJENI REZULTATI PRUŽIT ĆE DODATNE INFORMACIJE O UTJECAJU RAZLIČITIH PROGRAMSKIH SADRŽAJA T.Z.K. NA TRANSFORMACIJU RELEVANTNIH DIMENZIJA PSIHOSOMATSKOG STATUSA DJECE, A ŠTO JE OD IZUZETNE VAŽNOSTI KAKO ZNANSTVENE TAKO I PRAKTIČNE.


SURADNJA - USTANOVE


 1. Naziv ustanove: ANTROPOLOŠKI INSTITUT
  Tip ustanove: Državni institut
  Tip suradnje: Sustavna razmjena informacija
  Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska

 2. Naziv ustanove: FAKULTET ZA FIZIČKU KULTURU
  Tip ustanove: Sveučilište/Fakultet
  Tip suradnje: Sustavna razmjena informacija
  Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska


OSTALA POSTIGNUĆA


 1. Naziv: ŠPORTSKE ŠKOLE (ATLETIKA, GIMNASTIKA, BORILAČKI ŠPORTOVI)
  Tip proizvoda: Ostalo

 2. Naziv: ŠPORTSKI KAMP
  Tip proizvoda: Ostalo

Ostali podaci o projektu.
MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Datum zadnje promjene: 29.09.95
Informacije: svibor@znanost.hr