Naslov: Upravljanje kreativnošću
Naslov: Informatički inženjering i menedžment
Naslov: Principi modernog menedžmenta
Naslov: Emerging Market Economies
Naslov: Inventivni menedžer
Naslov: Ocjena praga rentabilnosti u sustavu kontrolinga i
računovodstvene politike
Naslov: Računovodstveno obuhvaćanje troškova i učinaka
Naslov: Izvještavanje po segmentu u sustavu controllinga
hotelskog poduzeća
Naslov: Konta kao metoda obuhvaćanja računovodstvenih promjena
Naslov: Utjecaj analize troškova na donošenje odluka
računovodstvenih politika
Naslov: Standardna analiza financijskog poslovanja hotelskih
poduzeća
Naslov: Obrada teksta
Naslov: Programiranje i programski jezici
Naslov: Sustavna analiza i softversko inžinjerstvo
Naslov: Telematika
Naslov: Informacijska tehnologija
Naslov: Mikroračunala
Naslov: Osobna računala i lokalne mreže
Naslov: Poslovno odlučivanje podržano računalom
Naslov: Ciljevi i prioriteti restrukturacije hotelskih poduzeća u
Hrvatskoj
Naslov: Projekt management u hoteljerstvu
Naslov: Bilanične promjene na rashodima i prihodima
Naslov: Rashodi i prihodi u poslovanju poduzeća
Naslov: Porezna reforma i razvoj ugostiteljstva i turizma
Naslov: Osobine dobrog rukovoditelja
Naslov: Informacijski sustavi i menedžment
Naslov: Informacijsko društvo i poslovna informatika
Naslov: Perspektive informatike
Naslov: Računovodstveno obuhvaćanje troškova i učinaka
Naslov: Konta (računi) kao metoda obuhvaćanja računovodstvenih
promjena
Naslov: Bilančne promjene na rashodima i prihodima
Naslov: Rashodi i prihodi
Naslov: Menadžment i menadžer u hotelu
Naslov: Rekreacijski sadržaji u hotelu
Naslov: Sistemska i aplikativna potpora na osobnim računalima
Naslov: Operativni sustavi i obrada podataka
Naslov: Vrednovanje tehnologija i razvoj
Naslov: Informacijska tehnologija i marketing
Naslov: Informacijsko društvo i poslovna informatika
Naslov: Menadžer i informacijski sustav
Naslov: Managing People Accross Europe
Naslov: Emerging Market Economies
Naslov: Računovodstvene informacije i software na osobnim
kompjuterima
Naslov: Management Education In Europe
Naslov: Informacijski sistemi
Naslov: Osobna računala: kriza ili samo nova uloga?
Naslov: Mikroelektronička tehnologija i neka područja njezine
primjene
Naslov: Upravljački informacijski sustav - otvoreni sustav
Naslov: Novo ustrojstvo računovodstvenog informacijskog sustava u
hoteljerstvu Hrvatske
Naslov: Računovodstvene informacije u usluzi prehrane
Naslov: Interni obračun i rukovođenje hotelskim poduzećem u
sustavu controllinga
Naslov: Specifičnosti računovodstva u hoteljerstvu - Mećunarodni
računovodstveni standardi 14
Naslov: Sustav troškova i metode obračuna
Naslov: Upravljačko računovodstvo hotela
Naslov: Infomacijski sistem hotela
Naslov: Racionalizacija poslovanja hotela - osnove za povećanje
dobiti
Naslov: Analizom do poslovne odluke
Naslov: Značaj ekonomske analize u povećanju uspješnosti
hotelskog poduzeća
Naslov: Optimalni broj i struktura kadrova u hotelu
Naslov: Hotelski standardi rada
Naslov: Uključivanje hoteljerstva Hrvatske u internacionalni
sustav
Naslov: Međunarodna usporedba rezultata poslovanja poduzeća u
hoteljerstvu
Naslov: Teorija i praksa analize godišnjih financijskih izvješća
poduzetnika
Naslov: Druga generacija of RISC uređaja
Naslov: CeBIT Hannover 1992.
Naslov: Projekt NeXT - Steve Jobs
Naslov: CeBIT 1993: Uredsko poslovanje
Naslov: Revidirana metoda točka-etalon
Naslov: Politika amortizacije i oporezivanja dobiti u
hoteljerstvu
Naslov: Osobni kompjutori - temelj automatizacije poslovanja u
poduzećima
Naslov: Learning and Creativity in Knowledge Based Economy
Naslov: Kreativnost i kako je povećati
Naslov: Uvođenje Međunarodnih standarda u upravljanju kvalitetom
u hotelskom poslovanju
Naslov: Sustav obrazovanja kadrova za hotelijersko-turističko
gospodarstvo
Naslov: Interno računovodstvo hotelskog poduzeća kao instrument
"controllinga"
Naslov: Značenje računovodstvenih informacija za managere i
poduzetnike u hotelijerstvu
Naslov: Zainteresiranost učenika za naukovanje u opatijskom
hotelijerstvu
Naslov: Izobrazba za ugostiteljska zanimanja u obrazovnom sustavu
Njemačke
Naslov: Programe prilagoditi potrebama struke
Naslov: Razvoj turističke destinacije i megatrendovi u turizmu
Naslov: Controlling u hotelskom poduzeću
Naslov: Ocjena potencijala zaposlenih u trgovačkom društvu
Naslov: Kontroling - nužnost u upravljanju poslovnim rezultatom
poduzeća
Naslov: Geneza uloge računala u poslovnom odlučivanju
Naslov: Informacijski sustav trgovačkog poduzeća - nekoliko
praktičnih problema
Naslov: Programski jezici i alati za razvoj korisničke programske
podrške
Naslov: JAM - alat za razvoj korisničke programske podrške
Naslov: Sustavi za podršku odlučivanju
Naslov: Prikupljanje i prikaz podataka i informacija u sustavnoj
analizi
Naslov: Mogućnosti interneta u ekonomiji
Naslov: Poslovne komunikacije
Naslov: Prva računala s novom PowerPc arhitekturom,
Power-Macintosh
Naslov: Elektronička blagajna kao integralni dio informacijskog
podsustava maloprodaje
Naslov: Moderni sustavi obračuna troškova u unapređenju
poslovanja poduzeća
Naslov: Primjena mećunarodnih računovodstvenih standarada u
hoteljerstvu
Naslov: Hijerahija rukovoćenja i sumulativno nagraćivanje u
hoteljerstvu
Naslov: Utjecaj pretvorbe društvenih poduzeća u turizmu na
učinkovitost ponude sportsko-rekreacijskog sadržaja
Naslov: Granski kontni okvir za hoteljerstvo
Naslov: Uloga internog računovodstva hotelskog poduzeća u
pripremi informacija za management
Naslov: Mećunarodna usporedba rezultata poslovanja fakulteta
Naslov: Management - činitelj razvoja u hoteljerstvu
Naslov: Čimbenici izgradnje organizacijske strukture u
hoteljerstvu i management
Naslov: Igrališta za Golf - turističku ponudu Kvarnerske rivijere
Naslov: Hotelski proizvod Kvarnerske rivijere i promjene na
Europskom turističkom tržištu
Naslov: Fiskalna politika i razvoj obiteljskih soba i apartmana
Naslov: Management of Innovation
Naslov: Planiranje i obračun troškova u hotelijerstvu
Naslov: Računovodstveno planiranje i management u hotelijerstvu
Naslov: Interni obračun u sustavu Controllinga hotelskog poduzeća
Naslov: Turizam opatijske Rivijera
Naslov: Uniform System of Accounts for hotels kao faktor
uključivanja u Europsku Zajednicu
Naslov: Mjesto i uloga Opatije u strategiji rayvoja turizma
Hrvatske
Naslov: Jasna strategija - uspješno poduyetništvo
Naslov: Strategija razvoja turističke destinacije
Naslov: Management manifestacija kulture u hotelu
Naslov: Čimbenici kvalitete hotelskih usluga
Naslov: Hotelski standardi - temelj poslovne uspješnosti hotela
Naslov: Heureka putem interneta
Naslov: Informatička izobrazba novinara-istraživača
Naslov: Information Subsystem Solution In Retailing And Executive
POS Modules In Client/server Environment
Naslov: Utjecaj fiskalnog sustava na razvoj ugostiteljskog
gospodarstva
Fakultet: Hoteljerski fakultet Opatija Sveučilište u Rijeci
Datum obrane: 17.12.93
Jezik: hrvatski
Broj stranica: 0
Naslov:
Naslov: Poduzetništvo i management čimbenici uspješnosti
poslovanja hotelijerstva
Fakultet: Hoteljerski fakultet Opatija Sveučilište u Rijeci
Autor: CEROVIĆ ZDENKO
Datum obrane: 24.04.94
Jezik: hrvatski
Broj stranica: 320
Sažetak: Hrvatsko hotelijersko gospodarstvo zastalo je u svojem
razvoju, a na turističkom tržištu Europe smanjen je interes za putovanje u
hrvatske turističkr destinacije.Ukupna turistička potrošnja u hrvatskom
hotelijerstvu u dosadašnjem razdoblju, bila je manja za 37% u odnosu na
druge mediteranske turističke destinacije. Za pansionske usluge postizavane
su cijene adekvatne kvaliteti usluga koje su bile kao u nama konkurentnim
zemljama, dok su izvanpansionske usluge bile po kvaliteti i kvantiteti
daleko iza kvalitete ponude drugih turističkih destinacija. Razlog za
ovakva kretanja nalazi se u tvrdnji da je poduzetnička aktivnodt bila
tržišno nedefinirana, a managementu nije bila uvjetovana tržišna
konkurencija.
Organizacijske promjene uvjet su za poduzetničku organizaciju i managersku
aktivnost. Organizacijska struktura u hotelijerstvu uzazov je za
poduzetničku aktivnost ali i osnov za uspješan management hotela i hotelske
tvrtke. Nove moguće poduzetničke organizacije strukture projektirati će se
tako da se uvažavaju svi vanjski i unutarnji čimbenici koji utječu na
izgradnju organizacijske strukture hotela ili hotelijerske tvrtke.
Stalne promjene motiva putovanja i navika turista navode poduzetnika u
hotelijerstvu da stalno prati promjene na turističkom tržištu i da kreira
usluge hotela prema potrebama tržišta. uspješan je onaj hotel u kome su
posjetioci zadovoljni uz uvjet da se što manje troše raspoloživi resursi,
umijeće je uspješnog managera.
Ključne riječi: poduzetništvo u hotelijerstvu, management u hotelijerstvu, uspješno poslovanje hotela
Naslov: Posebnosti sustava odlučivanja u hotelijerstvu u funkciji
managementa
Fakultet: Hoteljerski fakultet Opatija Sveučilište u Rijeci
Autor: BRAJDIĆ IGOR
Datum obrane: 25.01.95
Jezik: hrvatski
Broj stranica: 307
Sažetak: Polazna je hipoteza za odlučivanje managementa u
hotelijerstvu ima niz posebnosti koje kao ograničavajući faktori uvjetuju
doseg mogućih mjera za njegovo poboljšanje.
Da bi se verificirala polazna hipoteza izmedju ostalog potrebno je
istražiti: a/ utjecaj veličine poduzeća i razina managementa na značajke
sadržaja i procesa odlučivanja, b/ značaj pojedinih funkcija managementa i
poslovnih finkcija u managerskoj praksi.
Empirijsko istraživanje se orjentiralo na hotelijerstvo Istarske i
Primorsko-goranske županije. Slijedeći metodologiju sustavnog pristupa
nakon analize poduzeća kao sustava izvršena je jedna od mogućih
dekompozicija takvog sustava na primjeru hotelijerstva uz prethodnu analizu
specifičnosti hotelijerstva kao sustava.
Istraživanju posebnosti procesa odlučivanja managementa u hotelijerstvu se
pristupilo sagledavanjem mogućnosti da se taj proces izdvoji kao zaseban
podsustav. Takav pristup odlučivanju izdvojio je (pod)sustav odlučivanja
kao podsustav sustava managementa samo u slučaju da se odlučivanju pristupi
kao odlučivanju u "užem smislu",tj. da se proces odlučivanja završava
donošenjem odluke.
Istaknuto je da poboljšanje sustava odlučivanja u svakom poduzeću neovisno
o djelatnosti mora slijediti jasnu metodologiju projektiranja novog sustava
i snimanja značajki postojećeg. U fazi projektiranja novog sustava
odlučivanja posebnu važnost ima identifikacija faktora koji utječu na
kvalitetu odlučivanja te mogućih mjera koje će na najefikasniji način
poboljšati postojeću razinu odlučivanja managementa. Faktori odlučivanja se
promatraju kroz sagledavanje odlučivanja kao rješavanja problemske
situacije sa nizom faza i podfaza. Kao moguće polazište u klasifikaciji
mjera predlaže se podjela mjera na opće i posebne. Od posebnih mjera kao
najznačajnije ističu se projektiranje i izgradnja kvalitetnog
informacijskog sustava, te razvoj i primjena znanstvenih metoda
odlučivanja.
Za kvalitetniji razvoj i implementaciju u hotelijerskoj djelatnosti
managementu orjentiranih informacijskih sustava (posebno tzv. Inteligentnog
sustava za podršku odlučivanju), koji su u svijetu u značajnoj mjeri već
izgradjeni za neuslužne djelatnosti, u promatranom području istraživanja
nisu ispunjeni osnovni preduvjeti, a to su: razvijen Klasični informacijski
sustav te njegova prva nadgradnja MIS. Nadalje je ograničavajući faktor
izuzetno niska razina informatizacije managementa, odnosno pretežito
izbjegavanje neposrednog korištenja računarske opreme kod svih razina
managementa u hotelijerstvu.
Rezultati istraživanja o odnosu managementa u hotelijerstvu prema
mogućnostima primjene i stvarnoj razini primjene znanstvenih metoda
odlučivanja ukazuju na mogućnost postavljanja hipoteze da postoje
ograničavajući faktori u razvoju i primjeni znanstvenih metoda odlučivanja
koji su neposredan izraz: a/ postojeće razine razvoja ne samo znanstvenih
metoda odlučivanja već i informatičkog alata (posebno "umjetne
inteligencije") kao bitne predpostavke za razvoj i implementaciju tih
metoda; b/ specifičnosti uže i šire sredine u kojoj se te metode
primjenjuju i za čije potrebe se te metode razvijaju.
No, i u okviru postojećih ograničenja postoji mogućnost ograničene primjene
i razvoja znanstvenih metoda odlučivanja usmjerenih na management u
hotelijerstvu i to razvojem Inteligentnog sustava za podršku odlučivanju,
odnosno ekspertnih sustava (kao jedan od produkata "umjetne inteligencije")
za područja specifična hotelijerskoj djelatnosti.
Ključne riječi: sustavni pristup, management, odlučivanje i problemska situacija, (pod)sustav odlučivanja, informacijski sustavi, znanstvene metode odlučivanja, hotelijerstvo kao sustav, sustav managementa u hotelijerstvu, postojeći sustav odlučivanja u hotelijerstvu Hrvatske, mjere za poboljšanje sustava odlučivanja u hotelijerstvu Hrvatske
Naslov: Strategija razvoja Sveučilištau Rijeci, dionica
Organizacijsko ustrojstvo institucija Sveučilišta u Rijeci
Naslov: Sustav obrazovanja kadrova za hotelijersko turističko
gospodarstvo
Ustanova: Hotelijerski fakultet Opatija
Godina: 1995
Naslov: Društveno-ekonomske pretpostavke razvoja
sprtsko-rekreacijske djelatnosti