SVIBOR - Radovi - projekt broj: 5-99-289

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Radovi objavljeni na projektu 5-99-289


Broj radova citiranih u CC: 15
Broj ostalih radova: 120
Ukupno objavljenih radova: 135


  1. Tip rada: Knjiga

    Naslov: Upravljanje kreativnošću

    Autori:
    Srića, Velimir (44341)
    Urednici
    Valić, Branimira
    Izdavač: Školska knjiga
    ISBN: 86-03-00731-4
    Godina: 1993
    Broj stranica: 104
    Broj referenci: 32
    Jezik: hrvatski
    Ključne riječi: kreativnost, inovacija, menedžment

  2. Tip rada: Knjiga

    Naslov: Informatički inženjering i menedžment

    Autori:
    Srića, Velimir (44341)
    Urednici
    Prelog, Nenad
    Izdavač: DRIP - društvo za razvoj informacijske pismenosti
    ISBN: 86-81517-08-0
    Godina: 1991
    Broj stranica: 276
    Broj referenci: 192
    Jezik: hrvatski
    Ključne riječi: informatika, menedžment

  3. Tip rada: Knjiga

    Naslov: Principi modernog menedžmenta

    Autori:
    Srića, Velimir (44341)
    Urednici
    Lovrić, Radovan
    Izdavač: Zagrebačka poslovna škola
    ISBN: 86-7645-007-4
    Godina: 1992
    Broj stranica: 267
    Broj referenci: 68
    Jezik: hrvatski
    Ključne riječi: menedžment, upravljanje, odlučivanje, kontrola, organizacija

  4. Tip rada: Knjiga

    Naslov: Emerging Market Economies

    Autori:
    Srića, Velimir (44341)
    Urednici
    Garelli, Stephane
    Izdavač: IMD, World Economic Forum
    Godina: 1993
    Broj stranica: 450
    Broj referenci: 116
    Jezik: engleski
    Sažetak: Comparative analysis of emerging market economies is performed ona sample of 20 countries, of former Central and Eastern Europeancommunist countries, including Croatia. The analysis covers eightareas (population, management, economic status, infrastructure,government policies, internationalization, research anddevelopment) and is based on statistical data as well as on asurvey, consisting of 210 questions.
    Ključne riječi: tržišno gospodarstvo, Hrvatska, usporedna analiza, menedžment

  5. Tip rada: Knjiga

    Naslov: Inventivni menedžer

    Autori:
    Srića, Velimir (44341)
    Izdavač: Croma i Mep Consult
    Godina: 1995
    Jezik: hrvatski

  6. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Ocjena praga rentabilnosti u sustavu kontrolinga i računovodstvene politike

    Autori:
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Urednici
    Habek, Mladen
    Brkanić, Vlado
    Buzadžić, Miroslav
    Izdavač: Računovodstvo, revizija i financije
    Godina: 1993
    Stranice: od 84 do 122
    Broj referenci: 230
    Jezik: hrvatski

  7. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Računovodstveno obuhvaćanje troškova i učinaka

    Autori:
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Urednici
    Habek, Mladen
    Izdavač: Računovodstvo, revizija i financije
    Godina: 1993
    Stranice: od 379 do 421
    Broj referenci: 350
    Jezik: hrvatski

  8. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Izvještavanje po segmentu u sustavu controllinga hotelskog poduzeća

    Autori:
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Urednici
    Cicvarić, Ante
    Magaš, Dragan
    Radišić, Franjo
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Stipetić, Vladimir
    Izdavač: Hoteljerski fakultet Opatija
    ISBN: 1330-2515
    Godina: 1993
    Stranice: od 255 do 269
    Broj referenci: 23
    Jezik: hrvatski

  9. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Konta kao metoda obuhvaćanja računovodstvenih promjena

    Autori:
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Urednici
    Deželjin, Jadranka
    Izdavač: Savez računovodstvenih i financijskih radnika Hrvatske
    Godina: 1992
    Stranice: od 40 do 55
    Jezik: hrvatski

  10. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Utjecaj analize troškova na donošenje odluka računovodstvenih politika

    Autori:
    Avelini-Holjevac, Ivanka (1071)
    Urednici
    Habek, Mladen
    Brkanić, Vlado
    Buzadžić, Miroslav
    Izdavač: Računovodstvo, revizija i financije
    ISBN: 953-6121-02-6
    Godina: 1993
    Stranice: od 64 do 73
    Broj referenci: 7
    Jezik: hrvatski

  11. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Standardna analiza financijskog poslovanja hotelskih poduzeća

    Autori:
    Avelini-Holjevac, Ivanka (1071)
    Urednici
    Cicvarić, Ante
    Magaš, Dragan (187443)
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Radišić, Franjo
    Stipetić, Vladimir
    Izdavač: Hoteljerski fakultet Opatija
    ISBN: 1330-2515
    Godina: 1993
    Stranice: od 11 do 22
    Broj referenci: 9
    Jezik: hrvatski

  12. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Obrada teksta

    Autori:
    Ćurko, Katarina (172003)
    Urednici
    Panian, Željko (67585)
    Izdavač: DRIP - društvo za razvoj informacijske pismenosti
    Godina: 1993
    Stranice: od 88 do 117
    Broj referenci: 8
    Jezik: hrvatski
    Ključne riječi: standardne funkcije, WordStar, MS Word, WordPerfect

  13. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Programiranje i programski jezici

    Autori:
    Panian, Željko (67585)
    Urednici
    Prelog, Nenad
    Izdavač: DRIP - društvo za razvoj informacijske pismenosti
    ISBN: 65.011.56
    Godina: 1993
    Stranice: od 84 do 101
    Jezik: hrvatski

  14. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Sustavna analiza i softversko inžinjerstvo

    Autori:
    Panian, Željko (67585)
    Urednici
    Prelog, Nenad
    Izdavač: DRIP - društvo za razvoj informacijske pismenosti
    ISBN: 65.01156
    Godina: 1993
    Stranice: od 101 do 109
    Broj referenci: 6
    Jezik: hrvatski

  15. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Telematika

    Autori:
    Panian, Željko (67585)
    Urednici
    Prelog, Nenad
    Izdavač: DRIP - društvo za razvoj informacijske pismenosti
    ISBN: 65.011.56
    Godina: 1993
    Stranice: od 147 do 156
    Jezik: hrvatski

  16. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Informacijska tehnologija

    Autori:
    Birolla, Hugo (3773)
    Kliment, Antun
    Urednici
    Prelog, Nenad
    Izdavač: DRIP - društvo za razvoj informacijske pismenosti
    ISBN: 65.011.56
    Godina: 1993
    Stranice: od 30 do 63
    Broj referenci: 15
    Jezik: hrvatski

  17. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Mikroračunala

    Autori:
    Birolla, Hugo (3773)
    Urednici
    Prelog, Nenad
    Izdavač: DRIP - društvo za razvoj informacijske pismenosti
    ISBN: 65.011.56
    Godina: 1993
    Stranice: od 63 do 84
    Jezik: hrvatski

  18. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Osobna računala i lokalne mreže

    Autori:
    Birolla, Hugo (3773)
    Urednici
    Cicvarić, Ante
    Magaš, Dragan (187443)
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Radišić, Franjo
    Stipetić, Vladimir
    Izdavač: Računovodstvo, revizija i financije
    ISBN: 64.024 497.5
    Godina: 1993
    Stranice: od 279 do 288
    Jezik: hrvatski

  19. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Poslovno odlučivanje podržano računalom

    Autori:
    Ćurko, Katarina (172003)
    Urednici
    Cicvarić, Ante
    Magaš, Dragan
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Radišić, Franjo
    Stipetić, Vladimir
    Izdavač: Hoteljerski fakultet u Opatiji
    ISBN: 64.024 497.5
    Godina: 1993
    Stranice: od 269 do 279
    Broj referenci: 12
    Jezik: hrvatski
    Ključne riječi: podaci, informacije, računalo, odlučivanje

  20. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Ciljevi i prioriteti restrukturacije hotelskih poduzeća u Hrvatskoj

    Autori:
    Prohić, Mustafa (38980)
    Urednici
    Cicvarić, Ante
    Magaš, Dragan (187443)
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Radišić, Franjo
    Stipetić, Vladimir
    Izdavač: Hoteljerski fakultet Opatija
    ISBN: 64.024 497.5
    Godina: 1993
    Stranice: od 93 do 98
    Broj referenci: 7
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Hrvatka hotelska poduzeća nalaze se pred potrebom strateškogzaokreta u svom poslovanju, koji predstavalja kompleksnurekonstrukciju poduzeća shvaćenu kao proces trajnog inoviranjasvih elemenata poslovanja. U radu se razmatra problematikaciljeva i prioriteta restrukturacije. Prikazani su rezultatiistraživanja mišljenja rukovodećih i stručnih kadrova izhoteljerstva o ključnim faktorima poslovne uspješnosti ikonkurentske sposobnosti hotelskih poduzeća u Hrvatskoj u novimtržišnim uvjetima te o postojećem stanju ključnih područjaaktivnosti u hotelskom poslovanju.
    Ključne riječi: strateški menadžment, rekonstrukcija poduzeća

  21. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Projekt management u hoteljerstvu

    Autori:
    Cerović, Zdenko (187406)
    Urednici
    Cicvarić, Ante
    Magaš, Dragan (187443)
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Radišić, Franjo
    Stipetić, Vladimir
    Izdavač: Hoteljerski fakultet Opatija
    ISBN: 1330-2515
    Godina: 1993
    Stranice: od 49 do 56
    Jezik: hrvatski

  22. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Bilanične promjene na rashodima i prihodima

    Autori:
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Urednici
    Deželjin, Jadranka
    Izdavač: Savez računovodstvenih i financijskih radnika Hrvatske
    Godina: 1992
    Stranice: od 104 do 110
    Jezik: hrvatski

  23. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Rashodi i prihodi u poslovanju poduzeća

    Autori:
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Urednici
    Deželjin, Jadranka
    Izdavač: Savez računovodstvenih i financijskih radnika Hrvatske
    Godina: 1992
    Stranice: od 111 do 161
    Jezik: hrvatski

  24. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Porezna reforma i razvoj ugostiteljstva i turizma

    Autori:
    Magaš, Dragan (187443)
    Urednici
    Cicvarić, Ante
    Magaš, Dragan (187443)
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Radišić, Franjo
    Stipetić, Vladimir
    Izdavač: Hoteljerski fakultet Opatija
    ISBN: 130-215
    Godina: 1993
    Stranice: od 243 do 253
    Broj referenci: 9
    Jezik: hrvatski

  25. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Osobine dobrog rukovoditelja

    Autori:
    Magaš, Dragan (187443)
    Urednici
    Cicvarić, Ante
    Magaš, Dragan (187443)
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Radišić, Franjo
    Stipetić, Vladimir
    Izdavač: Hoteljerski fakultet u Opatiji
    ISBN: 130-215
    Godina: 1993
    Stranice: od 67 do 69
    Broj referenci: 9
    Jezik: hrvatski

  26. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Informacijski sustavi i menedžment

    Autori:
    Srića, Velimir (44341)
    Urednici
    Prelog, Nenad
    Izdavač: DRIP - društvo za razvoj informacijske pismenosti
    Godina: 1992
    Stranice: od 14 do 30
    Broj referenci: 22
    Jezik: hrvatski
    Ključne riječi: informacijski sustav, menedžment

  27. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Informacijsko društvo i poslovna informatika

    Autori:
    Srića, Velimir (44341)
    Urednici
    Prelog, Nenad
    Izdavač: DRIP - društvo za razvoj informacijske pismenosti
    Godina: 1992
    Stranice: od 1 do 14
    Jezik: hrvatski
    Ključne riječi: poslovna informatika, informacija, informacijsko društvo

  28. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Perspektive informatike

    Autori:
    Čerić, Vlatko
    Srića, Velimir (44341)
    Urednici
    Prelog, Nenad
    Izdavač: DRIP - društvo za razvoj informacijske pismenosti
    Godina: 1992
    Stranice: od 156 do 173
    Jezik: hrvatski
    Ključne riječi: informacijske tehnologije, razvoj, budućnost

  29. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Računovodstveno obuhvaćanje troškova i učinaka

    Autori:
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Urednici
    Habek, Mladen
    Izdavač: Računovodstvo, revizija i financije
    ISBN: 953-6121-04-2
    Godina: 1994
    Stranice: od 519 do 578
    Broj referenci: 35
    Sažetak: Ustrojstvo internog obračuna poslovanja temelji se na zahtjevima Zakona o računovodstvu i M4eđunarodnim računovodstvenim standardima. Praćenje prirodnih vrsta troškova usklađuje se sa zahtjevima eksternog izvješćivanja, a nnjihovo obuhvaćanje po mjestima i nosiocima prilagođava se pripremi upravljačkih informacija. Specifičnosti su internog obračuna u teorijskom i analitičkom prezentiranju metodološke podlogerazličitih prognostičkih upravljačkih informacija.Analitička osnovica primjene klasičnih i modernih sustava obračuna troškova i učinaka osnovica je njihova knjigovodstvenog obuhvaćanja i kontrole.
    Ključne riječi: klasični obračun, moderni obračun, sustav obračuna po standardnim troškovima, sustav obračuna po varijabilnim troškovima, kalkulacija, mjesto trška, nosioci troškova, fiksni troškovi, varijabilni troškovi

  30. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Konta (računi) kao metoda obuhvaćanja računovodstvenih promjena

    Autori:
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Urednici
    Deželjin, Jadranka
    Izdavač: Savez računovodstvenih i financijskih radnika Hrvatske
    Godina: 1994
    Stranice: od 63 do 74
    Jezik: hrvatski

  31. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Bilančne promjene na rashodima i prihodima

    Autori:
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Urednici
    Deželjin, Jadranka
    Izdavač: Savez računovodstvenih i financijskih radnika Hrvatske
    Godina: 1994
    Stranice: od 127 do 133

  32. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Rashodi i prihodi

    Autori:
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Urednici
    Deželjin, Jadranka
    Izdavač: Savez računovodstvenih i financijskih radnika Hrvatske
    Godina: 1994
    Stranice: od 135 do 202

  33. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Menadžment i menadžer u hotelu

    Autori:
    Cerović, Zdenko (187406)
    Urednici
    Blažević, Ivan (211097)
    Pavia, Nadia (90793)
    Izdavač: Hoteljerski fakultet Opatija
    ISBN: 953-6198-01-0
    Godina: 1994
    Stranice: od 37 do 46
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: U hotelijerstvu njeguje specifičan oblik menadžmenta, ali isto tako da svaki hotel i hotelska tvrtka mora primijeniti specifičan oblik, projektiran i organiziran po posebnim kriterijima. Menadžment u hotelijerstvu je uspješan, ako je sposoban stvoriti hotelski proizvod najvećih standarda i zadovoljiti posjetitelje hotela. Da bi uspjeh bio potpun, valja poznavati navike, potrebe i motive dolaska gosta, jer se upravo u otkrivanju potreba i gosta i zadovoljenju tih potreba krije tajna "uspješnog menadžmenta".
    Ključne riječi: menadžment, funkcije menedžmenta,menadžment u hotelijerstvu

  34. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Rekreacijski sadržaji u hotelu

    Autori:
    Cerović, Zdenko (187406)
    Urednici
    Blažević, Ivan (211097)
    Izdavač: Hoteljerski fakultet Opatija
    ISBN: 953-6198-01-0
    Godina: 1994
    Stranice: od 197 do 211
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Rekreacijski sadržaji mogu biti organizirani u samom hotelu, ali i u neposrednom okruženju, kao dio turističke ponude turističkog kraja. Bez obzira da li hotel ima karakter poslovnog hotela u gradu, ili je odmorišni hotel u turističkom kraju, on mora imati organiziranu ponudu i uslugu rekreacije.
    Ključne riječi: rekreacija u hotelu, hotelska usluga

  35. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Sistemska i aplikativna potpora na osobnim računalima

    Autori:
    Birolla, Hugo (3773)
    Izdavač: Računovodstvo, revizija i financije
    Godina: 1994
    Stranice: od 119 do 126
    Jezik: hrvatski

  36. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Operativni sustavi i obrada podataka

    Autori:
    Birolla, Hugo (3773)
    Izdavač: Računovodstvo, revizija i financije
    Godina: 1995
    Jezik: hrvatski

  37. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Vrednovanje tehnologija i razvoj

    Autori:
    Srića, Velimir (44341)
    Urednici
    Srića, Velimir (44341)
    Izdavač: Privredni vjesnik
    Godina: 1990
    Jezik: hrvatski

  38. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Informacijska tehnologija i marketing

    Autori:
    Srića, Velimir (44341)
    Izdavač: Informator
    Godina: 1990
    Jezik: hrvatski

  39. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Informacijsko društvo i poslovna informatika

    Autori:
    Srića, Velimir (44341)
    Urednici
    Panian, Željko (67585)
    Izdavač: DRIP - društvo za razvoj informacijske pismenosti
    Godina: 1991
    Stranice: od 1 do 10
    Jezik: hrvatski

  40. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Menadžer i informacijski sustav

    Autori:
    Srića, Velimir (44341)
    Urednici
    Srića, Velimir (44341)
    Izdavač: Poslovna knjiga
    Godina: 1994
    Jezik: hrvatski

  41. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Managing People Accross Europe

    Autori:
    Srića, Velimir (44341)
    Izdavač: Butherworth-Hineman
    Godina: 1994
    Jezik: engleski

  42. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Emerging Market Economies

    Autori:
    Srića, Velimir (44341)
    Izdavač: IMD, World Economic Forum
    Godina: 1994
    Jezik: engleski

  43. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Računovodstvene informacije i software na osobnim kompjuterima

    Autori:
    Srića, Velimir (44341)
    Izdavač: Računovodstvo, revizija i financije
    Godina: 1994
    Jezik: hrvatski

  44. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Management Education In Europe

    Autori:
    Srića, Velimir (44341)
    Izdavač: Efmd
    Godina: 1995
    Jezik: engleski

  45. Tip rada: Rad u knjizi

    Naslov: Informacijski sistemi

    Autori:
    Srića, Velimir (44341)
    Izdavač: Gospodarski vestnik
    Godina: 1995
    Jezik: hrvatski

  46. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Osobna računala: kriza ili samo nova uloga?

    Autori:
    Ćurko, Katarina (172003)
    Časopis: IBI - Informatorova birotika i informatika
    Broj: 4156
    ISSN: 0351-322
    Godina: 1994
    Stranice: od 9 do 11
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Suvremena osobna računala karakterizira: snažni mikroprocesori,veliki kapacitet i brzina rada RAMa i čvrstih diskova, razvijenaperiferija, itd. Tako razvijena arhitektura omogućava radvišekorisničkih operativnih sustava (kao što je npr. UNIX), teobilječje "osobno" gubi smisao. Na taj način operativni sustavodređuje kategoriju računala: sa DOSom to su prava osobnaračunala, s UNIXom ona postaju serveri ili radne stanice.
    Ključne riječi: osobno računalo, DOS, radna stanica, server, UNIX

  47. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Mikroelektronička tehnologija i neka područja njezine primjene

    Autori:
    Ćurko, Katarina (172003)
    Časopis: Ekonomski analitičar
    Broj: 2
    ISSN: 0350-381
    Godina: 1993
    Stranice: od 42 do 49
    Broj referenci: 9
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Mikroelektronika je područje koje se bavi proizvodnjom i razvojemminijaturnih elementa (čipova). Prodiranje i utjecajmikroelektroničke tehnologije osjeća se u svim sferama čovjekovogdjelovanja, pa se čak govori o novoj industrijskoj revoluciji.Ovaj rad je prikaz osnovnih obilježja mikroelektroničketehnologije i njene primjene u proizvodnji, infrastrukturi,znanosti, istraživanju i razvoju.
    Ključne riječi: mikroelektronika, čip, proizvodnja, infrasturktura, znanost, istraživanje, razvoj

  48. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Upravljački informacijski sustav - otvoreni sustav

    Autori:
    Ćurko, Katarina (172003)
    Časopis: Ekonomski analitičar
    Broj: 3
    ISSN: 0350-381
    Godina: 1992
    Stranice: od 32 do 40
    Broj referenci: 16
    Jezik: hrvatski
    Ključne riječi: otvoreni sustavi, ISO model, UNIX, Oracle

  49. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Novo ustrojstvo računovodstvenog informacijskog sustava u hoteljerstvu Hrvatske

    Autori:
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Časopis: Ugostiteljstvo i turizam
    Broj: 12
    Godina: 1992
    Stranice: od 19 do 25
    Broj referenci: 22
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Standardi su izuzetno značajni razvojni resurs ustrojstva novogobračunskog sustava u hospitality industrije Hrvatske. To nalažeširoki pristup standardizaciji u računovodstvenoj funkciji, kojase mora temeljiti na MRS-u, smjernicama EEZ-a i standardnimizvještajima koje definira Uniform System of Accouts for Hotels.Standardi u računovodstvenoj funkciji su kvalitetni činiteljprilagođavanja računovodstvneog informacijskog sustava našihhotelskih poduzeća mećunarodnim zahtjevima.
    Ključne riječi: profitni centri, interni rezultati, hrvatsko hoteljerstvo, račun dobiti i gubitka, kontni okvir, računovodstveni informacijski sustav, uniform system of accounts for hotels

  50. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Računovodstvene informacije u usluzi prehrane

    Autori:
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Časopis: Ugostiteljstvo i turizam
    Broj: 12
    Godina: 1992
    Stranice: od 42 do 48
    Broj referenci: 12
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Obračun po djelomićnim troškovima predstavlja osnovicu pripremeračunovodstvenih informacija za upravljanje procesnim funkcijamau hoteljerstvu. Specifičnosti su u pripremi i pružanju uslugaprehrane, gdje se racionalizacija uspješnosti može provestiuvođenjem odgovarajuće metodološke podloge za kontrolu utroška itroškova materijala i plaća izrade. Primjenjuju se metode BreakEven Analisis kao analitička podloga pripreme specifičnihpokazatelja koji čine okosnicu ocjene učinkovitosti u toj procesnoj funkciji.
    Ključne riječi: informacijski sustavi, prognostičke i računovodstvene informacije, učinci, doprinos pokrića, dobit, točka pokrića, zona dobitka

  51. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Interni obračun i rukovođenje hotelskim poduzećem u sustavu controllinga

    Autori:
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Časopis: Računovodstvo i financije
    Broj: 10
    ISSN: 0350-4506
    Godina: 1993
    Stranice: od 11 do 20
    Broj referenci: 19
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Rukovođenje hotelskim poduzećima mora se temeljiti na kvalitetnojinformacijskoj podlozi, ustrojenoj u sustav controllinga. Podcontrollingom se podrazumjeva sustav metoda i tehnika čija jezadaća da osiguraju informacije potrebne sustavu upravljanja ikontroli definiranih ciljeva poslovanja. U ovom sustavu seobjedinjuju i koordiniraju informacije računovodstvenog ineračunovodstvenih informacijskih sustava, potrebne u operativnomkao i u ostvarivanju upravljačke funkcije na svim hijerahijskimrazinama, posebno u složenim poslovnim sustavima.
    Ključne riječi: interni obračun, contolling u hoteljerstvu, planiranje usluga, suvremeni koncepti obračuna troškova, računovodstvene informacije, troškovi, učinci, parcialni rezultati

  52. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Specifičnosti računovodstva u hoteljerstvu - Mećunarodni računovodstveni standardi 14

    Autori:
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Časopis: Informator
    Broj: 4112
    Godina: 1993
    Stranice: od 20 do 22
    Broj referenci: 11
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Menedžment poduzeća je odgovoran da utvrdi koncepcijuizvješćivanja po segmentima djelatnosti u hoteljerstvu. Pri tomese uzimaju u obzir sličnosti i razlike u uslugama smještaja,prehrane, pića i izvanpansionskih usluga, njihoveprofitabilnosti, riziku, tržištima i sl. Na kvalitetuizvješćivanja po segmentu utječe ustrojstvo računovodstvatroškova hotelskih poduzeća i njegovih užih organizacijskihdijelova. Ono se mora temeljiti na odredbama MRS-a 14, 4.smjernici EEZ-a, propisima zemlje, kontnom okviru djelatnosti imeđunarodno prihvaćenom sustavu računa Uniform System of Accountsfor Hotels.
    Ključne riječi: izvještavanje po segmentima, međunarodni računovodstveni standard 14, hotelsko poduzeće, hotel, noćenje, odjeljenje, rezultat poslovanja, računovodstvo troškova.

  53. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Sustav troškova i metode obračuna

    Autori:
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Časopis: Računovodstvo i financije
    Broj: 5
    ISSN: 0340-4506
    Godina: 1992
    Stranice: od 2 do 8
    Broj referenci: 23
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Pregled sustava, oblika i metoda obračuna troškova prezentira sekroz njihov razvoj, međuzavisnost i uvjetovanost primjene uskladu sa povjesnom ulogom obračuna troškova u poslovnom sustavu.Izbor sustava obračuna ima veliko značenje u kontroli toškova irezultata, kao i u izradi prognostičkih upravljačkih informacijaza management, što nalaže poznavanje klasičnog obračuna postvarnim troškovima i punoj cijeni koštanja, uvođenje predviđenihtoškova u obračun, kao i osobitosti obračuna po djelomičnimtroškovima, te oblike i metode koje se u toj skupini mogu javiti.Kvalitet obračunu daju i standardni troškovi, ali uz svestranouvažavanje mogućnosti i ograničenja obračuna u koji se uključujespecifičai zahtjev pojedinog poslovnog sustava.
    Ključne riječi: sustav obračuna, stvarni troškovi, standardni troškovi, varijabilni troškovi, direct costing, standardni granični troškovi, pojedinačni troškovi, fiksni troškovi

  54. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Upravljačko računovodstvo hotela

    Autori:
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Časopis: Gospodarstvo Istre
    Broj: 1
    ISSN: 0353-2860
    Godina: 1992
    Stranice: od 55 do 62
    Broj referenci: 9
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: S jačanjem tržišne orijentacije, rukovodstvu hotela je nužnoosigurati što kvalitetniju infomacijsku osnovu upravljanja. Tuposebno mjesto zuzima računovodstvo troškova, koje ima zadatak dapripremi i pruža podatke i informacije o troškovima, prihodima irezultatima. Upravljačko računovodstvo troškova usmjeravarelevantne informacije predmetu odlučivanja. Kvalitetno je onoračunovodstvo troškova koje osigurava infomacijsku osnvicu zaodlučivanje u kraćim vremenskim razdobljima i po užim organizacijskim jedinicama. Preduvjet za to je uvođenjeintegralnog infomacijskog sustava, zasnovanog na zadovoljavajućojopremi (hardveru) i programima (softveru).
    Ključne riječi: računovodstveni informacijski sustav, hotel, upravljački sustav, računovodstvo troškova, financijsko računovodstvo, mjesto troška, područje odgovornosti

  55. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Infomacijski sistem hotela

    Autori:
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Časopis: Tourism and hospitality management
    Broj: 4
    ISSN: 0494-2639
    Godina: 1991
    Stranice: od 98 do 108
    Broj referenci: 11
    Jezik: hrvatski

  56. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Racionalizacija poslovanja hotela - osnove za povećanje dobiti

    Autori:
    Avelini-Holjevac, Ivanka (1071)
    Časopis: Tourism and hospitality management
    Broj: 1
    ISSN: 0494-2639
    Godina: 1991
    Stranice: od 9 do 12
    Jezik: hrvatski

  57. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Analizom do poslovne odluke

    Autori:
    Avelini-Holjevac, Ivanka (1071)
    Časopis: Računovodstvo i financije
    Broj: 6
    ISSN: 0350-4506
    Godina: 1991
    Stranice: od 95 do 97
    Jezik: hrvatski

  58. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Značaj ekonomske analize u povećanju uspješnosti hotelskog poduzeća

    Autori:
    Avelini-Holjevac, Ivanka (1071)
    Časopis: Informator
    Broj: 3887
    Godina: 1991
    Stranice: od 8 do 8
    Jezik: hrvatski

  59. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Optimalni broj i struktura kadrova u hotelu

    Autori:
    Avelini-Holjevac, Ivanka (1071)
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Časopis: Tourism and hospitality management
    Broj: 9
    ISSN: 0494-2639
    Godina: 1991
    Stranice: od 227 do 233
    Broj referenci: 22
    Jezik: hrvatski

  60. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Hotelski standardi rada

    Autori:
    Avelini-Holjevac, Ivanka (1071)
    Časopis: Tourism and hospitality management
    Broj: 6
    ISSN: 0494-2639
    Godina: 1991
    Stranice: od 174 do 179
    Broj referenci: 6
    Jezik: hrvatski

  61. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Uključivanje hoteljerstva Hrvatske u internacionalni sustav

    Autori:
    Avelini-Holjevac, Ivanka (1071)
    Časopis: UT - Revija za ugostiteljstvo i turizam, Zagreb
    Broj: 12
    Godina: 1992
    Stranice: od 26 do 27
    Broj referenci: 11
    Jezik: hrvatski

  62. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Međunarodna usporedba rezultata poslovanja poduzeća u hoteljerstvu

    Autori:
    Avelini-Holjevac, Ivanka (1071)
    Časopis: Računovodstvo, revizija i financije
    Broj: 6
    ISSN: 0353-8087
    Godina: 1993
    Stranice: od 63 do 69
    Broj referenci: 11
    Jezik: hrvatski

  63. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Teorija i praksa analize godišnjih financijskih izvješća poduzetnika

    Autori:
    Avelini-Holjevac, Ivanka (1071)
    Časopis: Računovodstvo, revizija i financije
    Broj: 10
    ISSN: 0353-8087
    Godina: 1993
    Stranice: od 24 do 36
    Broj referenci: 9
    Jezik: hrvatski

  64. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Druga generacija of RISC uređaja

    Autori:
    Birolla, Hugo (3773)
    Časopis: IBI - Informatorova birotika i informatika
    Broj: 42
    ISSN: 0351-322
    Godina: 1993
    Stranice: od 5 do 6
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Prelazak sa Reduced Set Instruction Computer-a na Reduced SetInstruction Computing i karakteristike drug generacije RISCuređaja.
    Ključne riječi: RISC, računalo, hardware, software, operativni sustav

  65. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: CeBIT Hannover 1992.

    Autori:
    Ćurko, Katarina (172003)
    Časopis: IBI - Informatorova birotika i informatika
    Broj: 3980
    ISSN: 0351-322
    Godina: 1992
    Stranice: od 1 do 5
    Jezik: hrvatski

  66. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Projekt NeXT - Steve Jobs

    Autori:
    Ćurko, Katarina (172003)
    Časopis: IBI - Informatorova birotika i informatika
    Broj: 4055
    ISSN: 0351-322
    Godina: 1993
    Stranice: od 10 do 13
    Broj referenci: 3
    Jezik: hrvatski

  67. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: CeBIT 1993: Uredsko poslovanje

    Autori:
    Ćurko, Katarina (172003)
    Časopis: IBI - Informatorova birotika i informatika
    Broj: 4087
    ISSN: 0351-322
    Godina: 1993
    Stranice: od 1 do 5
    Jezik: hrvatski

  68. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Revidirana metoda točka-etalon

    Autori:
    Ćurko, Katarina (172003)
    Časopis: Ekonomski analitičar
    Broj: 5
    ISSN: 0350-381
    Godina: 1993
    Stranice: od 37 do 43
    Broj referenci: 6
    Jezik: hrvatski

  69. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Politika amortizacije i oporezivanja dobiti u hoteljerstvu

    Autori:
    Magaš, Dragan (187443)
    Časopis: Gospodarstvo Istre
    Broj: 2
    Godina: 1994
    Stranice: od 205 do 220
    Jezik: hrvatski

  70. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Osobni kompjutori - temelj automatizacije poslovanja u poduzećima

    Autori:
    Birolla, Hugo (3773)
    Časopis: IBI - Informatorova birotika i informatika
    Broj: 43
    ISSN: 0351-322
    Godina: 1993
    Stranice: od 0 do 0
    Jezik: hrvatski

  71. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Learning and Creativity in Knowledge Based Economy

    Autori:
    Srića, Velimir (44341)
    Časopis: TMH Journal of Management
    Broj: 2
    Volumen: 3
    Godina: 1993
    Stranice: od 12 do 26
    Broj referenci: 8
    Jezik: engleski
    Sažetak: The article deals with aspects relating to learning andcreativity in the konwledge based economy. There are factorsblocking innovation that are described. A learning organizationshould be constantly receptive to new ideas and be willing to seethings from varied perspectives. A propriate infrastructure isalso essential to facilitate innovation.
    Ključne riječi: kreativnost, inovacija, menedžment

  72. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Kreativnost i kako je povećati

    Autori:
    Srića, Velimir (44341)
    Časopis: Napredak
    Broj: 134
    ISSN: 3702-5
    Volumen: 3
    Godina: 1993
    Stranice: od 296 do 309
    Broj referenci: 16
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Inovacija i kreativni pristup pokretači su napretka. Zato jevažan zadatak stimuliranje, prepoznavanje, upravljanje iintenziviranje inovacijskog potencijala. Članak se baviprincipima inovacijskog menedžmenta, s posebnim osvrtom napedagošku i obrazovnu primjenu.
    Ključne riječi: kreativnost, inovacija, menedžment

  73. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Uvođenje Međunarodnih standarda u upravljanju kvalitetom u hotelskom poslovanju

    Autori:
    Prohić, Mustafa (38980)
    Časopis: Tourism and hospitality management
    Broj: 01
    ISSN: 1330-7533
    Volumen: 01
    Godina: 1
    Stranice: od 177 do 185
    Broj referenci: 10
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: U uvjetima sve oštrije konkurencije na međunaroadnom tržištu, upravljanje kvalitetom postaje najznačajniji čimbenik poslovne uspješnosti hotela. Sustavni okvir za uvođenje djelotvornog upravljanja kvalitetom daju međunarodni standaradi sustava kvalitete. Uspješna primjena tih standarda, međutim, vrlo je složen proces i zahtjevat će unapređivanje svih aspekata rada u poslovanju hotela.
    Ključne riječi: sustavi kvalitete, Total Quality Management(TQM), hotelski management

  74. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Sustav obrazovanja kadrova za hotelijersko-turističko gospodarstvo

    Autori:
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Časopis: Tourism and hospitality management
    Broj: 01
    ISSN: 1330-7533
    Volumen: 01
    Godina: 1
    Stranice: od 163 do 176
    Broj referenci: 19
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Kadrovi su osnovni društveni i gospodarski resurs razvoja svake djelatnosti, pa tako i pojedinih segmenata u strukturi hotelijersko-turističkog gospodarstva. Iz te spoznaje proizlazi potreba ustroja obrazovnog sustava koji će postojećim i potencijalnim djelatnicima pružiti odgovarajuća znanja za što kvalitetnije uključivanje u sve segmente nastavnih planova, programa i obrazovnih profila sa stvarnim zahtjevima hotelijersko-turističkog gospodarstva, rezultiralo je inicijativom da se pri Ministarstvu turizma osnuje radno tjelo, sastavljeno od poznatih i priznatih stručnjaka, s ciljem da se predloži ustroj i funkcioniranje konzistentnog obrazovnog sustava.
    Ključne riječi: obrazovni sustav, hotelska industrija, hijerarhija obrazovnih institucija, nastavni programi

  75. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Interno računovodstvo hotelskog poduzeća kao instrument "controllinga"

    Autori:
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Časopis: Informator
    Broj: 4218
    Volumen: 41
    Godina: 1994
    Stranice: od 1 do 8
    Broj referenci: 19
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Računovodstvo troškova jest interno računovodstvo usmjereno zadovoljenju informacijskih zahtjeva internih korisnika, poglavito managera užih organizacijskih cjelina. rezultat suvremenog računovodstva troškova jesu prognostičke informacije o budućim troškovima, učincima i rezultataima. To nalaže preobrazbu klasičnog računovodstva i njegovo ustrojstvo na upravljačkim osnovama, u kojem se naglasak stavlja na računovodstveno planiranje, koji je značajan instrument controllinga.
    Ključne riječi: controlling, interni obračun troškova u učinaka, obračun po djelomičnim troškovima,Uniform System of Accounts for Hotels, obračun po varijabilnim troškovima,obračun po marginalnim troškovima

  76. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Značenje računovodstvenih informacija za managere i poduzetnike u hotelijerstvu

    Autori:
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Časopis: Informator
    Broj: 4248
    Volumen: 41
    Godina: 1994
    Stranice: od 1 do 8
    Broj referenci: 19
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Hotelsko je poduzeće složeni, dinamički, stohastički i otvoreni poslovni sustav kojim se mora upravljati. Upravljanje razumjeva odlučivanje i provođenje odluka sa svrhom da se sustav usmjeri ka optimalnom ponašanju, a prema unaprijed definiranom cilju. Sustavom se može upravljati samo na temelju preciznih, potpunih, razumljivih i pravovremenih poslovnih informacija. one moraju biti relevantne, tj. problemski usmjerene određenoj hijerarhijskog razini managementa u postupku donošenja određenih poslovnih odluka.
    Ključne riječi: prognostičke upravljačke informacije, budžet hotelskog poduzeća, računovodstveni informacijski sustav

  77. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Zainteresiranost učenika za naukovanje u opatijskom hotelijerstvu

    Autori:
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Časopis: UT - Revija za ugostiteljstvo i turizam, Zagreb
    Broj: 4
    Godina: 1994
    Stranice: od 57 do 58
    Jezik: hrvatski

  78. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Izobrazba za ugostiteljska zanimanja u obrazovnom sustavu Njemačke

    Autori:
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Časopis: Računovodstvo, revizija i financije
    Broj: 9
    Godina: 1994
    Stranice: od 168 do 170

  79. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Programe prilagoditi potrebama struke

    Autori:
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Časopis: UT - Revija za ugostiteljstvo i turizam, Zagreb
    Broj: 5
    Godina: 1995
    Stranice: od 21 do 23
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: O problematici ustroja obrazovnog sustava, nastavnim planovima i programima kao i o uvjetima u kojima djeluje srednje i visoko obrazovanje rasporavlja se na razini odgovarajućih Ministarstva, poslovnih udruženja, sveučilišta i obrazovnih institucija. Taj dijalog hvale je vrijedna i korisna aktivnost. Svrha je uklanjanje nedostataka u profiliranju, programniranju i realizaciji srednjo i visokoškoslih obrazovnih programa.

  80. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Razvoj turističke destinacije i megatrendovi u turizmu

    Autori:
    Magaš, Dragan
    Baban, Ljubomir
    Časopis: Tržište - časopis za tržišnu teoriju i praksu
    Broj: 1/2
    ISSN: 0353-4790
    Volumen: VII
    Godina: 1995
    Stranice: od 396 do 415
    Broj referenci: 1
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Definiranje turističke destinacije u uvjetima nužnog repozicioniranja hrvatskog turizma mora biti u funkciji stvaranja identiteta i kvalitete u ovisnosti o megatrendovima u turizmu.
    Ključne riječi: turistička destinacija, kvalitativni trendovi, novi gosti, imidž zemlje

  81. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Controlling u hotelskom poduzeću

    Autori:
    Avelini-Holjevac, Ivanka (1071)
    Časopis: TOURISM AND HOSPITALITY MANAGEMENT
    Broj: 1
    ISSN: 1330-7533
    Volumen: 1
    Godina: 1
    Stranice: od 23 do 31
    Broj referenci: 10
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Rezultate istraživanja treba shvatiti kao doprinos formiranju naše nove suvremene ekonomske terminologije iz područja upravljanja, konkretno upravljanja poslovnim rezultatom, kao i iniciranje promjena u upravljanju i organizaciji poduzeća. Controlling kao instrument upravljanja ima veliko značenje za uspješnost poslovanja hotelskih poduzeća i zavredjuje posebnu pažnju.
    Ključne riječi: management, upravljačka kontrola, analiza kao podloga za odlučivanje, operativni management

  82. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Ocjena potencijala zaposlenih u trgovačkom društvu

    Autori:
    Avelini-Holjevac, Ivanka (1071)
    Časopis: Računovodstvo, revizija i financije
    Broj: 9
    ISSN: 0353-8087
    Volumen: 5
    Godina: 1995
    Stranice: od 99 do 104
    Broj referenci: 6
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Prelazak na tržišne uvjete gospodarenja otkrio je osnovne slabosti poslovanja naših trgovačkih društava: nisku proizvodnost i visoke troškove poslovanja, a posljedica toga je niska profitabilnost. Pojavila se i neželjena pojava tržišnog poslovanja, a to je višak zaposlenika i nezaposlenost. Koliko će se proizvodnost rada stvarno povećati, ovisi o kvaliteti zaposlenih tj. o njihovu znanju, vještini i motiviranosti (poznati činitelju uspjeha: moći, htjeti i znati). Važan je činitelj proizvodnosti i kvaliteta upravljanja zaposlenima: planiranje zaposlenih (i karijere), ustrojstvo rada, stimuliranje i nagradjivanje, kontrola i analiza zaposlenih, poslovodjenje. Troškovi rada čine značajnu stavku u ukupnim troškovima društva, pa je s gledišta potrebe svodjenja troškova na potrebne troškove i eliminiranja svih nepotrebnih troškova vrlo važno stalno uskladjivati stvarni obujam poslovanja društva sa stvarno potrebnim brojem zaposlenih tj. poštovati standarde rada i troškova rada. To znači da svakodnevno treba znati koliko je potrebno zaposlenika za ostvarenje dnevnog zadatka,te planirati potreban broj zaposlenika prema planiranom tjednom ili mjesečnom obujmu poslovanja. Na taj se način racionalizira rad tj. snizuju se troškovi rada na optimalnu razinu. Prema tome, s gledišta uspješnosti poslovanja društva važno je da se utvrdi optimalan broj i struktura potrebnih zaposlenika, a mjerama politike zapošljavanja postigne i održi optimalan broj i strukturu. Analiza i ocjenjivanje zaposlenika je važan instrument upravljanja zaposlenicima, jer znatno pridonosi povećanju učinkovitosti tih vitalnih djelatnosti upravljanja trgovačkim društvima.
    Ključne riječi: management,politika zapošljavanja, analiza i ocjenjivanje obujma i strukture zaposlenih, analiza djelatnosti poslovodjenja, optimalizacija troškova rada

  83. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Kontroling - nužnost u upravljanju poslovnim rezultatom poduzeća

    Autori:
    Avelini-Holjevac, Ivanka (1071)
    Časopis: Računovodstvo, revizija i financije
    Broj: 9
    ISSN: 0353-8087
    Volumen: 4
    Godina: 1994
    Stranice: od 139 do 144
    Broj referenci: 10
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: U tržišnim uvjetima privredjivanja vrijedi jedno pravilo: opstati i biti uspješan. Uvjet da se to postigne jest biti brz, tj. brzo prihvaćati i prilagodjavati se promjenama. Naše gospodarstvo, njegova teorija i praksa doživljavaju velike promjene. Danas se oblikuje nova ekonomska terminologija u svim ekonomskim disciplinama. Iznesene rezultate istraživanja treba shvatiti kao doprinos formiranju naše nove suvremene ekonomske terminologije iz područja upravljanja, konkretno upravljanja poslovnim rezultatom kao iniciranje promjena u upravljanju i ustrojstvu poduzeća. Radi se o rezultatima istraživanja, koji su otvoreni za raspravu i uskladjivanje, jer je kontroling novost u našoj poslovnoj ekonomiji. Kontroling kao instrument upravljanja ima veliko značenje za uspješnost poslovanja poduzeća i zavredjuje posebnu pozornost. Nastojanje da se pronadje prikladan hrvatski naziv za controlling je istraživački poticaj (kao što je nekad to bio za termin Marketing).
    Ključne riječi: controlling, management

  84. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Geneza uloge računala u poslovnom odlučivanju

    Autori:
    Ćurko, Katarina (172003)
    Časopis: Ekonomski analitičar
    Broj: 3
    ISSN: 0350-381x
    Godina: 1994
    Stranice: od 36 do 43
    Broj referenci: 23
    Jezik: hrvatski

  85. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Informacijski sustav trgovačkog poduzeća - nekoliko praktičnih problema

    Autori:
    Ćurko, Katarina (172003)
    Časopis: Ekonomski analitičar
    Broj: 4
    ISSN: 0350-381x
    Godina: 1995
    Stranice: od 46 do 52
    Broj referenci: 6
    Jezik: hrvatski

  86. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Programski jezici i alati za razvoj korisničke programske podrške

    Autori:
    Ćurko, Katarina (172003)
    Časopis: Ekonomski analitičar
    Broj: 5
    ISSN: 0350-381x
    Godina: 1994
    Stranice: od 52 do 59
    Broj referenci: 9
    Jezik: hrvatski

  87. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: JAM - alat za razvoj korisničke programske podrške

    Autori:
    Ćurko, Katarina (172003)
    Časopis: Ekonomski analitičar
    Broj: 8/9
    ISSN: 0350-381x
    Godina: 1994
    Stranice: od 32 do 39
    Broj referenci: 4
    Jezik: hrvatski

  88. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Sustavi za podršku odlučivanju

    Autori:
    Ćurko, Katarina (172003)
    Časopis: Ekonomski analitičar
    Broj: 10
    ISSN: 0350-381x
    Godina: 1994
    Stranice: od 12 do 20
    Broj referenci: 8
    Jezik: hrvatski

  89. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Prikupljanje i prikaz podataka i informacija u sustavnoj analizi

    Autori:
    Ćurko, Katarina (172003)
    Časopis: Ekonomski analitičar
    Broj: 2
    ISSN: 0350-381x
    Godina: 1995
    Stranice: od 15 do 29
    Broj referenci: 13
    Jezik: hrvatski

  90. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Mogućnosti interneta u ekonomiji

    Autori:
    Birolla, Hugo (3773)
    Časopis: IBI - Informatorova birotika i informatika
    Broj: 45
    Godina: 1994
    Stranice: od 10 do 10
    Jezik: hrvatski

  91. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Poslovne komunikacije

    Autori:
    Birolla, Hugo (3773)
    Časopis: Računovodstvo, revizija i financije
    Broj: 3
    Godina: 1994
    Stranice: od 157 do 157
    Jezik: hrvatski

  92. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Prva računala s novom PowerPc arhitekturom, Power-Macintosh

    Autori:
    Birolla, Hugo (3773)
    Časopis: IBI - Informatorova birotika i informatika
    Broj: 47
    Godina: 1994
    Stranice: od 5 do 5
    Jezik: hrvatski

  93. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Elektronička blagajna kao integralni dio informacijskog podsustava maloprodaje

    Autori:
    Ćurko, Katarina (172003)
    Časopis: Računovodstvo, revizija i financije
    Broj: 9
    ISSN: 0353-8087
    Godina: 1995
    Stranice: od 129 do 134
    Broj referenci: 5
    Jezik: hrvatski

  94. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Moderni sustavi obračuna troškova u unapređenju poslovanja poduzeća

    Autori:
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Urednici
    Uremović, Vladimir
    Naslov zbornika: Vinodolski zbornik
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Crikvenica, Hrvatska
    Godina: 1993
    Stranice: od 155 do 157
    Skup: Razvoj općine Crikvenica
    Održan: od 24.04.92 do 25.04.92
    Sažetak: Problematiziraju se mogućnosti ustrojstva hotelskih poduzeća unovim uvijetima i uz prihvaćanje novih razvojnih resursa. To senameće kao rezultat potrebe za intenzivnijim uključivanjemhotelskih poduzeća u mećunarodnu podjelu rada. Uvoćenje novihmetoda i tehnika rukovoćenja, te priprema informacijske podlogeza odlučivanje, temelji se na suvremenim obračunima troškova irezultata, a uz podršku informatičke tehnologije.
    Ključne riječi: klasični sustavi obračuna, sustav obračuna po varijablama troškovima, hotelsko poduzeće, poslovno odlučivanje

  95. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Primjena mećunarodnih računovodstvenih standarada u hoteljerstvu

    Autori:
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Tadjanćević, Stjepan
    Urednici
    Winter, Vera
    Cota, Bogumil
    Gulin, Damir
    Janković, Vladimir
    Jurković, Ivan
    Kovačević, Božidar
    Orsag, Silvije
    Radić, Zvonimir
    Sertić, Miroslav
    Spajić, Ferdo
    Tadjančević, Stjepan
    Naslov zbornika: Zbornik simpozija "Računovodstvo i financije u poduzeću"
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1993
    Stranice: od 73 do 87
    Skup: Računovodstvo i financije u poduzeću
    Održan: od 03.06.93 do 05.06.93
    Sažetak: Specifičnost djelatnosti očituje se u iskazivanju internihposlovnih rezultata sukladno MRS-u 14. Visina i strukturainternih rezultata proizlazi iz strukture imovine i načina njenavrednovanja, te njena utjecaja na troškove i učinae. Međunarodnoprihvaćen sustav računa za vrednovanje internih rezultata posegmentu u hotelskim poduzećima poznat kao Uniform System ofAccoutins for Hotels.
    Ključne riječi: Međunarodni računovodstveni standardi 5 i 14, Prihod, Rashod, Rezultat, Imovina, Kapital, Obveze, Hoteljerstvo, Interni radni procesi, Uniform System of Accounts

  96. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Hijerahija rukovoćenja i sumulativno nagraćivanje u hoteljerstvu

    Autori:
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Urednici
    Andrić, Neda
    Radišić, Franjo
    Ferenčić, Drago
    Cerović, Zdenko (187406)
    Magaš, Dragan (187443)
    Naslov zbornika: Hotelska kuća '92
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Opatija
    Godina: 1992
    ISBN/ISSN: 0352-0242
    Stranice: od 250 do 262
    Skup: Hotelska kuća '92
    Održan: od 16.10.92 do 17.10.92
    Sažetak: Pretvorba vlasništva i uključivanje u tržišnu utakmicu pokriterijima Evropske ekonomske zajednice nalažu da se u našahotelska poduzeća uvede kvalitativno nov pristup rukovoćenju.Novo rukovodstvo mora biti inovatorsko i motivatorsko, tj.sposobno da uvede poboljšanja na polju produktivnosti, sigurnostii kvalitete učinka, čime doprinosi ostvarivanju boljeg ukupnogrezultata i imageu hotelskog poduzeća. Navedeno će se postići,ako se uvedu optimalni oblici motiviranja i simtimulativnognagrađivanja. Nagrade ne mora biti nužno novčana, a bit ćedjelotvorna samo ako motivira zaposlene na ostvarivanje boljihrezultata.
    Ključne riječi: rukovođenje, hijerahijske razine, stimulativno nagrađivanje, rzultatai, stručnost, autoritet, timski rad, Direct Costing, Break Even Analysis

  97. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Utjecaj pretvorbe društvenih poduzeća u turizmu na učinkovitost ponude sportsko-rekreacijskog sadržaja

    Autori:
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Urednici
    Bratuluci, Mato
    Relac, Mirko
    Vukonić, Boris
    Naslov zbornika: Razvoj turizma i šorta
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1992
    Stranice: od 12 do 20
    Skup: Zagrebački sajam športa
    Održan: od 21.04.92 do 24.04.92
    Sažetak: U uvjetima novog ustrojstva vlasništva veliko je ekonomskoznačenje sportsko-rekreacijske ponude, kao oblika izvanpansionskeponude u hoteljerstvu. No mjesto i uloga športske rekreacijesagledavaju se i u dosadašnjem ustrojstvu hotelskog poduzeća,gdje se ocijenjuje učinkovitost ove izvan pansionske ponude i uvjetima društvenog vlasništva. Elaboriraju se i noveorganizacijske i vlasničke forme koje će uslijediti nakonokončanja pretvorbe vlasništva, i nakon stvarne privatizacijehoteljerstva. Činioci koji će utjecati na stvarnu učinkovitostpojedinih sportsko rekreacijskih sadržaja, ovisno oorganizacijskoj formi i vlasničkom ustrojstvu, dio su modelau kojem se razrađuju teorijske postavke.
    Ključne riječi: pretvorba, privatizacija, športska rekreacija, izvanpansionska ponuda

  98. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Granski kontni okvir za hoteljerstvo

    Autori:
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Urednici
    Habek, Mladen
    Buzadžić, Miroslav
    Naslov zbornika: Novi računo. sustav utemeljen na mećunarodnim računovodstvenim standardima, RRIF
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1992
    Stranice: od 49 do 62
    Skup: Novi računovodstveni sustav utemeljen na međunarodnim računovodstvenim standardima
    Održan: od 17.12.92 do 18.12.92
    Sažetak: Specifičnost hoteljerstva treba prepoznati u sklopu odredbi MRS-ai smjernica EEZ-a, te inkorporirati u koncept novog granskogkontnog (računskog) okvira, u uvjetima kada se više ne propisujejedinstveni kontni (računski) plan zemlje. Nastavlja se na sustavračuna i računovodstvenih izvještaja za hoteljerstvo (UniformSystem of Accounts for Hotels), čije standarde treba ugraditi, dabi se rezultati hrvatskog hoteljerstva mogli izrađivati na istimpolazištima i uspoređivati na međunarodnom planu. Tomu jenajprimjereniji granski kontni okvir sastavljen po bilaničnomnačelu, kao i u razvijenim zemljama, te švicarskom modeluprilagođenom specifičnostima hoteljerstva.
    Ključne riječi: kontni (računski) okvir, hoteljerstvo, kontni (računski) plan, bilanično načelo, funkcionalno načelo, međunarodni računovodstveni stadardi, interni obračun

  99. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Uloga internog računovodstva hotelskog poduzeća u pripremi informacija za management

    Autori:
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Urednici
    Habek, Mladen
    Buzadžić, Miroslav
    Naslov zbornika: Razvojni resursi i suvremeni management u hoteljerstvu
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1992
    Stranice: od 147 do 159
    Skup: Razvojni resursi i suvremeni management u hoteljerstvu
    Održan: od 21.04.92 do 22.04.92
    Sažetak: Informacije za menadžment mogu se prema mećunarodnimračunovodstvenim standardima pripremiti na brojne različitenačine, ako se time prezentiraju rezultati poslovanja užihorganizacijskih dijelova (segmenat) za kraće vremenska razdoblja.Oni predstavljaju informacijsku osnovicu odlučivanja o konkretnimposlovnim problemima u hoteljerstvu. Kada se ove informacijeprezentiraju eksternim korisnicima, moraju se uskladiti szahtjevima MRS-a 5.
    Ključne riječi: interno računovodstvo, hotelsko poduzeće, menadžment, računovodstvene informacije, računovodstveni izvještaji hijerarhijske razine, uniform system of accounts for hotels

  100. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Mećunarodna usporedba rezultata poslovanja fakulteta

    Autori:
    Avelini-Holjevac, Ivanka (1071)
    Naslov zbornika: Razvojni resursi i suvremeni management u hoteljerstvu
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1993
    Stranice: od 121 do 131
    Skup: Razvojni resursi i suvremeni management u hoteljerstvu
    Održan: od 21.04.92 do 22.04.93

  101. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Management - činitelj razvoja u hoteljerstvu

    Autori:
    Cerović, Zdenko (187406)
    Urednici
    Andrić, Neda
    Radišić, Franjo
    Birolla, Hugo (3773)
    Cerović, Zdenko (187406)
    Magaš, Dragan (187443)
    Naslov zbornika: Hotelska kuća ž92
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Opatija
    Godina: 1992
    ISBN/ISSN: 0352-0242
    Stranice: od 243 do 249
    Skup: Međunarodni kongres hotelska kuća '92
    Održan: od 16.10.92 do 17.10.92

  102. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Čimbenici izgradnje organizacijske strukture u hoteljerstvu i management

    Autori:
    Cerović, Zdenko (187406)
    Urednici
    Habek, Mladen
    Buzadžić, Miroslav
    Naslov zbornika: Razvojni resursi i suvremeni management u hoteljerstvu
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Opatija
    Godina: 1993
    Stranice: od 59 do 74
    Skup: Razvojni resursi i suvremeni management u hoteljerstvu
    Održan: od 21.04.92 do 23.04.92

  103. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Igrališta za Golf - turističku ponudu Kvarnerske rivijere

    Autori:
    Cerović, Zdenko (187406)
    Naslov zbornika: Vinodolski zbornik br. 7
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Crikvenica, Hrvatska
    Godina: 1992
    Stranice: od 277 do 282
    Skup: Razvoj općine Crikvenica
    Održan: od 24.05.92 do 25.05.92

  104. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Hotelski proizvod Kvarnerske rivijere i promjene na Europskom turističkom tržištu

    Autori:
    Cerović, Zdenko (187406)
    Naslov zbornika: Marketing u Riječkoj privredi i prilagođavanje promjenama
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Rijeka
    Godina: 1991
    Stranice: od 81 do 95
    Skup: Okrugli stol - Društvo za razvoj marketing Rijeka

  105. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Fiskalna politika i razvoj obiteljskih soba i apartmana

    Autori:
    Magaš, Dragan (187443)
    Urednici
    Andrić, Neda
    Radišić, Franjo
    Ferenčić, Drago
    Cerović, Zdenko (187406)
    Magaš, Dragan (187443)
    Naslov zbornika: Hotelska kuća '92
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Opatija
    Godina: 1992
    ISBN/ISSN: 0352-242
    Stranice: od 320 do 326
    Skup: Hotelska kuća '92
    Održan: od 16.10.92 do 17.10.92

  106. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Management of Innovation

    Autori:
    Srića, Velimir (44341)
    Urednici
    Kaltnekar, Zdravko
    Naslov zbornika: Organization and Information Systems
    Jezik: engleski
    Mjesto: Bled, Slovenija
    Godina: 1992
    ISBN/ISSN: 86-81049-48-8
    Stranice: od 120 do 135
    Skup: International Conference on Organization and Information Systems
    Održan: od 31.08.92 do 02.09.92
    Sažetak: Innovation in business is based on creativity development. Theprinciples of innovation management, creative thinking andmethods to promote innovative ideas are covered in the article.Also some principles of creative activities control andapplication are presented.
    Ključne riječi: kreativnost, inovacija, menedžment

  107. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Planiranje i obračun troškova u hotelijerstvu

    Autori:
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Urednici
    Winter, Vera
    Cota, Bogumil
    Gulin, Damir
    Jurković, Ivan
    Krasić, Nikola
    Orsag, Silvije
    Santini, Ivan
    Sertić, Miroslav
    Spajić, Ferdo
    Spremić, Ivo
    Tadjančević, Stjepan
    Lajoš, Žagar
    Naslov zbornika: Računovodstvo, revizija i poslovne financije u funkciji poslovne politike poduze
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1994
    Stranice: od 139 do 159
    Skup: Računovodstvo i financije u poduzeću
    Održan: od 29.05.94 do 31.05.94
    Sažetak: Da bi se uspješno ustrojio sustav planiranja i obračuna troškova u hotelijerstvu, nije dovoljno poznavati samo tehniku obuhvaćanja troškova po prirodnoj vrsti, mjestima i nosiocima, sukladno izabranom sustavu obračuna. Hotelijerstvo je dinamična, stohastička i svijetu okrenuta djelatnost, što nalaže poseban pristup obračunima, kao instrumentu upravljanja u okviru integralnog informacijskog sustava podržanog računalom. Toj su djelatnosti potrebni takvi obračuni troškova koji će osigurati sporedbu rezultata na nacionalnom i međunarodnom planu.
    Ključne riječi: planiranje troškova,rezultata i likvidnosti, integralni informacijski sustav, računovodstveni informacijski sustav

  108. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Računovodstveno planiranje i management u hotelijerstvu

    Autori:
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Urednici
    Stipetić, Vladimir
    Naslov zbornika: Hotelska kuća 94
    Mjesto: Opatija
    Godina: 1994
    ISBN/ISSN: 0352-0242
    Stranice: od 256 do 266
    Skup: Hotelska kuća '94.
    Održan: od 20.10.94 do 21.10.94
    Sažetak: Poduzetnici i menedžeri na svim hijerarhijskim razinama mogu upravljati poslovnim sustavom samo temeljem preciznih, razumljivih i pravovremenih informacija.Posebno mjesto imaju prognostičke informacije o budućim prihodima, troškovima i rezultatima, koje može pripremiti i pružiti samo upravljačko računovodstvo ustrojeno u sustavu controllinga. Takve informacije se najcjelovitije prezentiraju u formi vrijednosnog plana-buđeta. U procesu buđetiranja polazi se od specifičnosti djelatnosti, načela računovodstvene teorije i metode, sustava i metoda obračuna troškova, odredbi Međunarodnih računovodstvenih standarda i smjernica EEZ-a, te kriterija međunarodnog uspoređivanja ostvarenih rezultata (Uniform System of Accounts for Hotels&Restaurants)
    Ključne riječi: budžetiranje, budžet, prognostičke informacije, upravljačke informacije

  109. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Interni obračun u sustavu Controllinga hotelskog poduzeća

    Autori:
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Urednici
    Winter, Vera
    Cota, Bogumil
    Gulin, Damir
    Jurković, Ivan
    Krasić, Nikola
    Orsag, Silvije
    Santini, Ivan
    Sertić, Miroslav
    Spajić, Ferdo
    Spremić, Ivo
    Tadjanćević, Stjepan
    Lajoš, Žagar
    Naslov zbornika: Računovodstvo, poslovne financije i revizija
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1995
    Stranice: od 235 do 249
    Skup: Računovodstvo i financije u poduzeću
    Održan: od 01.06.95 do 03.06.95
    Sažetak: Informacijski sustav internog obračuna temelji se na zakonitostima računovodstvene teorije i metode, kao i cjelokupni računovodstveni informacijski sustav, u okviru kojeg se ustrojava kao podsustav. Da bi se podaci i informacije pojedinih informacijskih sustava što pravilnije usmjerili njihovim korisnicima, preporuča se ustroj službe "Controllinga" u većim, ili radnog mjesta "Controllera" u manjim poslovnim sustavima.
    Ključne riječi: interni obračun, controlling,controller, obračun po graničnim planskim troškovima,

  110. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Turizam opatijske Rivijera

    Autori:
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Avelini-Holjevac, Ivanka (1071)
    Ilić, Sandra
    Urednici
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Naslov zbornika: Stopedeseta obljetnica turizma u Opatiji
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Opatija
    Godina: 1994
    ISBN/ISSN: 953-6198-03-7
    Stranice: od 62 do 137
    Skup: Stopedeseta obljetnica turizma u Opatiji
    Održan: od 21.10.94 do 21.10.94
    Sažetak: Turizam Opatijske rivijere je interakcija niza kvantitativnih i kvalitativnih veličina, koje čine dokumentacijsku osnovicu dostignutog stupnja razvoja i realna su podloga ocjene turističkih kretanja i ostvarenih rezultata. Oatijska rivijera je u svom stopedesetgodišnjem razvoju predstavljala specifičan segment turističke ponude, a perspektiva i strateški pravci razvoja definirani su joj i u globalnim dokumentima razvoja turizma Republike Hrvatske. Prezentirani relevantni podaci i informacije o Opatijskoj rivijeri čine nezaobilazno polazište za daljnja istraživanja i produbljivanje prezentirane građe.
    Ključne riječi: Turizam opatijske Rivijere, strateški pravci razvoja,

  111. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Uniform System of Accounts for hotels kao faktor uključivanja u Europsku Zajednicu

    Autori:
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Jezik: engleski
    Mjesto: Bratislava, Slovačka
    Godina: 1995
    Sažetak: Ustrojstvo računovodstvenog informacijskog sustava na postavkama modernih sustava obračuna troškova i rezultata, osigurava menedđmentu hotelskih poduzeća informacijsku osnovu donošenja poslovnih odluka, u bezpoštednoj utakmici na hirovitom turističkom tržištu. Tu posebno mjesto pripada uvođenju jedinstvenog računovodstvenog sustava praćenja i iskazivanja rezultata poslovanja poznat kao Uniform System of Account for Hotels. Njegovo uvođenje osigurava svakoj hotelskoj kući uspoređivanje sa sličnim u širem i užem okruženju, te s prosjekom grupacije pojedinog segmenta međunarodnog hotelijerstva. Metodološke postavke ovog sustava koristi i konzultanska tvrtka Horwath&Horwath International, u sastavljanju godišnjeg izvještaja Worldwide Hotel Industry, u kojem, iskazani podaci ne važe kao standardi, već predstavljaju srednje vrijednosti i podlogu za uspoređivanje sa određenim segmentom ili tipom hotela.
    Ključne riječi: Uniform System of Accounts for Hotels, moderni sustavi obračuna troškova,

  112. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Mjesto i uloga Opatije u strategiji rayvoja turizma Hrvatske

    Autori:
    Magaš, Dragan
    Urednici
    Magaš, Dragan (187443)
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Naslov zbornika: Godišnjak Hotelijerskog fakulteta Opatija
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Opatija
    Godina: 1994
    ISBN/ISSN: 953-6198-03-7
    Stranice: od 160 do 173
    Skup: Hotelska kuća '94.
    Održan: od 20.10.94 do 21.10.94
    Sažetak: Formiranje turističke ponude mora zemlji omogućiti pozicioniranje, a na temelju osnovnih strategijskih načela: - u odnosu na goste, - u odnosu na domicilno stanovništvo, - u odnosu na vodeće destinacije, - u odnosu na konkurenciju.
    Ključne riječi: ekologija, kultura, identitet destinacije
    Ostalo: Pregledni članak

  113. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Jasna strategija - uspješno poduyetništvo

    Autori:
    Magaš, Dragan (187443)
    Urednici
    Stipetić, Vladimir
    Naslov zbornika: Hotelska kuća 1994.
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Opatija
    Godina: 1994
    ISBN/ISSN: 0352-0242
    Stranice: od 249 do 255
    Skup: Hotelska kuća '94.
    Održan: od 20.10.94 do 21.10.94
    Sažetak: Hrvatski turistički proizvod tipičan je predstavnik tzv. proizvoda "sunca i mora" i to ga nude mediteranske zemlje, definirane kaokonkurentne, i koji je već ušao u fazu zrelosti, ovisno o pojedinačnoj destinaciji i u fazu pada. Inovacijom proizvoda, nalaženjem nove upotrebne vrijednosti ili usmjerenošću ka novim ciljnim segmentima, nastoji se revatilizirati potražnja.
    Ključne riječi: nova upotrebna vrijednost, ciljni segmenti, ideja vodilja
    Ostalo: pregledni članak

  114. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Strategija razvoja turističke destinacije

    Autori:
    Magaš, Dragan
    Urednici
    Luft, Hartmut
    Mazanec, Josef
    Novacka, Ludmila
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Stipetić, Vladimir
    Naslov zbornika: Tourism and Hospitality Management Beč, 1955.
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Opatija
    Godina: 1995
    ISBN/ISSN: 1330-7533
    Stranice: od 139 do 143
    Sažetak: Osnovna pretpostavka ostvarenja postavljenih ciljeva je svakako strategija razvoja izrađena na svim razinama (lokalnom, regionalnom, nacionalnom). U tom smislu težište se stavlja na: - kriterije za moguće definiranje turističkr destinacije i u skladu s tim, - na način izrade i provođenje strategije razvoja turističke destinacije, kao preduvjeta za operacionalizaciju postavljenih ciljeva strategije razvoja hrvatskog turizma na nacionalnoj razini.
    Ključne riječi: turistička destinacija, identifikacija, valorizacija, strategija razvoja hrvatskog turizma
    Ostalo: Međunarodna recenzija

  115. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Management manifestacija kulture u hotelu

    Autori:
    Cerović, Zdenko (187406)
    Naslov zbornika: Kultura i turistička ponuda
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Opatija
    Godina: 1995
    Skup: Međunarodni kongres "Kultura i turistička ponuda"
    Sažetak: Management kao kreator i realizator manifestacija kulture u hotelijerstvu nosioc je poslovnog uspjeha hotela. Kulturne manifestacije često su motiv odabira gosta da boravi upravo u odabranom hotelu ili turističkoj destinaciji. Manifestacije kulture doprinose uspješnosti poslovanja hotela, a gosta čine zadovoljnim. Oblikovanje manifestacija u kulturi poduzetnički je poduhvat managementa hotela. Kvaliteta hotelskih sadržaja čimbenik je povećanja hotelske potrošnje. Izvanpansionski sadržaji čimbenik su kvalitete ukupne ponude hotela. Cilj organiziranja manifestacija u poslovanju hotela je povećati broj posjetioca hotela, ali i povećati uspješnost poslovanja. Managerska aktivnost u organizaciji manifestacija čini poduzetnički poduhvat, u kome se isprepliću rizik za uspjehom s jedne strane i želja da gost u hotelu doživi očekivani nivo usluge za vrijednost koju je platio.
    Ključne riječi: Managemebt u hotelijerstvu, manifestacije kulture, manifestacije u hotelu

  116. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Čimbenici kvalitete hotelskih usluga

    Autori:
    Cerović, Zdenko (187406)
    Naslov zbornika: Pomorski zbornik
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Rijeka
    Godina: 1995
    ISBN/ISSN: 0554-6397
    Sažetak: Kretanje u potražnji za hotelskim uslugama na svijetskom turističkom tržištu pod snažnim su utjecajem stalnih promjena. Motivi, navike, potrebe i mogućnosti za korištenje hotelskih usluga stalno se mijenjaju. Kvaliteta ponude hotelskih usluga povećava se stalno, prateći potrebe i mogućnosti potencijalnih posjetioca. Poduzetništvo u hrvatskom hotelijerstvu ukoliko želi ostvariti cilj u ostvarenju konkurentske aktivnosti na turističkom tržištu, mora pratiti potrebe potencijalnih posjetioca. Hrvatsko hotelijerstvo u svojoj ponudi želi li pratiti i svjetska kretanja biti će obilježeno kvalitetom u ponudi usluga smještaja i kvaliteti usluga prehrane i pića.
    Ključne riječi: potražnja hotelskih usluga, poduzetništvo u hotelijerstvu, kvaliteta smještaja, kvaliteta prehrane i pića

  117. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Hotelski standardi - temelj poslovne uspješnosti hotela

    Autori:
    Avelini-Holjevac, Ivanka (1071)
    Urednici
    Stipetić, Vladimir
    Naslov zbornika: Hotelska kuća '94
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Opatija
    Godina: 1994
    ISBN/ISSN: 0352-0242
    Stranice: od 215 do 224
    Skup: Hotelska kuća '94.
    Održan: od 20.10.94 do 21.10.94
    Sažetak: Standard je propisana kvaliteta i mjerilo ostvarene kvalitete. Hotelski standardi čine temelj ukupne kvalitete hotelskih usluga i poslovne uspješnosti hotela. Oni odredjuju kategoriju hotela. Područje primjene standarda je veoma široko i obuhvaća sve hotelske aktivnosti, od nabave, proizvodno-uslužnog procesa, prodaje, marketinga i procesa upravljanja. Hotelski standardi obavezuju sve hotelsko osoblje, od portira do direktora. Proces standardizacije hotela je dugotrajan, složen i kontinuiran proces, realizaciju usvojenih standarda treba kontrolirati u svakodnevnoj praksi. Ekonomske koristi od uvodjenja i poštivanja standarda su mnogostruke: povećava se prihod hotela, povećava se profitabilnost hotela, smanjuju se troškovi hotela, povećava se kvaliteta usluga i zadovoljstvo gostiju, povećava se kvaliteta i efikasnost upravljanja hotelom, povećava se zadovoljstvo hotelskog osoblja. Istraživanje hotelskih standarda je veoma aktualno, jer naši hoteli trebaju u roku od tri godine (do 1996) uskladiti svoje hotelske standarde sa standardima propisanim novim Pravilnikom o klasifikacij, minimalnim uvjetima i kategorizaciji ugostiteljkih objekata, koji je stupio na snagu 1. siječnja 1994. godine.
    Ključne riječi: hotelski standardi, kvaliteta, proces standardizacije, kontrola standarda

  118. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Heureka putem interneta

    Autori:
    Birolla, Hugo (3773)
    Crnički, j
    Naslov zbornika: Zbornik radova Fakulteta organizacije i informatike
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Varaždin
    Godina: 1994
    Stranice: od II-1 do II-7
    Skup: V. međunarodni simpozij "Informacijski sustavi"
    Održan: od 12.12.94 do 13.12.94

  119. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Informatička izobrazba novinara-istraživača

    Autori:
    Birolla, Hugo (3773)
    Naslov zbornika: Zbornik radova, Hrvatsko komunikološko društvo i NONACOMA
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Dubrovnik
    Godina: 1994
    Stranice: od 108 do 111
    Skup: 6. međunarodni znanstveni skup "Istraživačko novinarstvo"
    Održan: od 15.12.94 do 17.12.94

  120. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Information Subsystem Solution In Retailing And Executive POS Modules In Client/server Environment

    Autori:
    Ćurko, Katarina (172003)
    Urednici
    Kalpić, Damir
    Hljuz Dobrić, Vesna
    Naslov zbornika: Proceedings of the 17th International Conference on Information Tecnology Interf
    Jezik: engleski
    Mjesto: Pula
    Godina: 1995
    ISBN/ISSN: 1330-10112
    Stranice: od 71 do 77
    Skup: The 17th International Conference on Information Tecnology Interfaces
    Održan: od 13.06.95 do 16.06.95

  121. Tip rada: Doktorska dizertacija

    Naslov: Utjecaj fiskalnog sustava na razvoj ugostiteljskog gospodarstva
    Fakultet: Hoteljerski fakultet Opatija Sveučilište u Rijeci
    Datum obrane: 17.12.93
    Jezik: hrvatski
    Broj stranica: 0


  122. Tip rada: Doktorska dizertacija

    Naslov:


  123. Tip rada: Doktorska dizertacija

    Naslov: Poduzetništvo i management čimbenici uspješnosti poslovanja hotelijerstva
    Fakultet: Hoteljerski fakultet Opatija Sveučilište u Rijeci
    Autor: CEROVIĆ ZDENKO
    Datum obrane: 24.04.94
    Jezik: hrvatski
    Broj stranica: 320
    Sažetak: Hrvatsko hotelijersko gospodarstvo zastalo je u svojem razvoju, a na turističkom tržištu Europe smanjen je interes za putovanje u hrvatske turističkr destinacije.Ukupna turistička potrošnja u hrvatskom hotelijerstvu u dosadašnjem razdoblju, bila je manja za 37% u odnosu na druge mediteranske turističke destinacije. Za pansionske usluge postizavane su cijene adekvatne kvaliteti usluga koje su bile kao u nama konkurentnim zemljama, dok su izvanpansionske usluge bile po kvaliteti i kvantiteti daleko iza kvalitete ponude drugih turističkih destinacija. Razlog za ovakva kretanja nalazi se u tvrdnji da je poduzetnička aktivnodt bila tržišno nedefinirana, a managementu nije bila uvjetovana tržišna konkurencija. Organizacijske promjene uvjet su za poduzetničku organizaciju i managersku aktivnost. Organizacijska struktura u hotelijerstvu uzazov je za poduzetničku aktivnost ali i osnov za uspješan management hotela i hotelske tvrtke. Nove moguće poduzetničke organizacije strukture projektirati će se tako da se uvažavaju svi vanjski i unutarnji čimbenici koji utječu na izgradnju organizacijske strukture hotela ili hotelijerske tvrtke. Stalne promjene motiva putovanja i navika turista navode poduzetnika u hotelijerstvu da stalno prati promjene na turističkom tržištu i da kreira usluge hotela prema potrebama tržišta. uspješan je onaj hotel u kome su posjetioci zadovoljni uz uvjet da se što manje troše raspoloživi resursi, umijeće je uspješnog managera.
    Ključne riječi: poduzetništvo u hotelijerstvu, management u hotelijerstvu, uspješno poslovanje hotela


  124. Tip rada: Doktorska dizertacija

    Naslov: Posebnosti sustava odlučivanja u hotelijerstvu u funkciji managementa
    Fakultet: Hoteljerski fakultet Opatija Sveučilište u Rijeci
    Autor: BRAJDIĆ IGOR
    Datum obrane: 25.01.95
    Jezik: hrvatski
    Broj stranica: 307
    Sažetak: Polazna je hipoteza za odlučivanje managementa u hotelijerstvu ima niz posebnosti koje kao ograničavajući faktori uvjetuju doseg mogućih mjera za njegovo poboljšanje. Da bi se verificirala polazna hipoteza izmedju ostalog potrebno je istražiti: a/ utjecaj veličine poduzeća i razina managementa na značajke sadržaja i procesa odlučivanja, b/ značaj pojedinih funkcija managementa i poslovnih finkcija u managerskoj praksi. Empirijsko istraživanje se orjentiralo na hotelijerstvo Istarske i Primorsko-goranske županije. Slijedeći metodologiju sustavnog pristupa nakon analize poduzeća kao sustava izvršena je jedna od mogućih dekompozicija takvog sustava na primjeru hotelijerstva uz prethodnu analizu specifičnosti hotelijerstva kao sustava. Istraživanju posebnosti procesa odlučivanja managementa u hotelijerstvu se pristupilo sagledavanjem mogućnosti da se taj proces izdvoji kao zaseban podsustav. Takav pristup odlučivanju izdvojio je (pod)sustav odlučivanja kao podsustav sustava managementa samo u slučaju da se odlučivanju pristupi kao odlučivanju u "užem smislu",tj. da se proces odlučivanja završava donošenjem odluke. Istaknuto je da poboljšanje sustava odlučivanja u svakom poduzeću neovisno o djelatnosti mora slijediti jasnu metodologiju projektiranja novog sustava i snimanja značajki postojećeg. U fazi projektiranja novog sustava odlučivanja posebnu važnost ima identifikacija faktora koji utječu na kvalitetu odlučivanja te mogućih mjera koje će na najefikasniji način poboljšati postojeću razinu odlučivanja managementa. Faktori odlučivanja se promatraju kroz sagledavanje odlučivanja kao rješavanja problemske situacije sa nizom faza i podfaza. Kao moguće polazište u klasifikaciji mjera predlaže se podjela mjera na opće i posebne. Od posebnih mjera kao najznačajnije ističu se projektiranje i izgradnja kvalitetnog informacijskog sustava, te razvoj i primjena znanstvenih metoda odlučivanja. Za kvalitetniji razvoj i implementaciju u hotelijerskoj djelatnosti managementu orjentiranih informacijskih sustava (posebno tzv. Inteligentnog sustava za podršku odlučivanju), koji su u svijetu u značajnoj mjeri već izgradjeni za neuslužne djelatnosti, u promatranom području istraživanja nisu ispunjeni osnovni preduvjeti, a to su: razvijen Klasični informacijski sustav te njegova prva nadgradnja MIS. Nadalje je ograničavajući faktor izuzetno niska razina informatizacije managementa, odnosno pretežito izbjegavanje neposrednog korištenja računarske opreme kod svih razina managementa u hotelijerstvu. Rezultati istraživanja o odnosu managementa u hotelijerstvu prema mogućnostima primjene i stvarnoj razini primjene znanstvenih metoda odlučivanja ukazuju na mogućnost postavljanja hipoteze da postoje ograničavajući faktori u razvoju i primjeni znanstvenih metoda odlučivanja koji su neposredan izraz: a/ postojeće razine razvoja ne samo znanstvenih metoda odlučivanja već i informatičkog alata (posebno "umjetne inteligencije") kao bitne predpostavke za razvoj i implementaciju tih metoda; b/ specifičnosti uže i šire sredine u kojoj se te metode primjenjuju i za čije potrebe se te metode razvijaju. No, i u okviru postojećih ograničenja postoji mogućnost ograničene primjene i razvoja znanstvenih metoda odlučivanja usmjerenih na management u hotelijerstvu i to razvojem Inteligentnog sustava za podršku odlučivanju, odnosno ekspertnih sustava (kao jedan od produkata "umjetne inteligencije") za područja specifična hotelijerskoj djelatnosti.
    Ključne riječi: sustavni pristup, management, odlučivanje i problemska situacija, (pod)sustav odlučivanja, informacijski sustavi, znanstvene metode odlučivanja, hotelijerstvo kao sustav, sustav managementa u hotelijerstvu, postojeći sustav odlučivanja u hotelijerstvu Hrvatske, mjere za poboljšanje sustava odlučivanja u hotelijerstvu Hrvatske


  125. Tip rada: Studija/Elaborat

    Naslov: Strategija razvoja Sveučilištau Rijeci, dionica Organizacijsko ustrojstvo institucija Sveučilišta u Rijeci

    Autori:
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Naručitelj: Sveučilište u Rijeci
    Depo ustanova: Sveučilište u Rijeci
    Godina: 1995
    Jezik: hrvatski

  126. Tip rada: Pozvano predavanje

    Naslov: Sustav obrazovanja kadrova za hotelijersko turističko gospodarstvo
    Ustanova: Hotelijerski fakultet Opatija
    Godina: 1995


  127. Tip rada: Ostalo

    Naslov: Društveno-ekonomske pretpostavke razvoja sprtsko-rekreacijske djelatnosti

    Autori:
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Vrsta rada: Studija mreža sportskih objekata i program razvoja općine Opatija1992.
    Jezik: hrvatski

  128. Tip rada: Ostalo

    Naslov: Standardi u procesnim funkcijama

    Autori:
    Panian, Željko (67585)
    Vrsta rada: Elaborat pretvorbe društvenog poduzeća Liburnia Riviera Hoteli Opatia

  129. Tip rada: Ostalo

    Naslov: Utvrćivanje praga rentabilnosti

    Autori:
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Vrsta rada: Elaborat pretvrobe društvenog poduzeća Liburnije Rivijera Hotel Opatija

  130. Tip rada: Ostalo

    Naslov: Informatizacija poslovnog sustava

    Autori:
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Vrsta rada: Elaborat pretvorbe društvenog poduzeća Liburnia Riviera Hoteli Opatija
    Jezik: hrvatski

  131. Tip rada: Ostalo

    Naslov: Motivacija zapošljavanja u hotelskim lancima

    Autori:
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Vrsta rada: Prikaz i prijevod članka iz časopisa Service Manager-NGZ, Ugostiti turizam 7-8
    Jezik: hrvatski

  132. Tip rada: Ostalo

    Naslov: Asortiman usluga i efikasnost ugostiteljske ponude Njemačke

    Autori:
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Vrsta rada: Prikaz i prijevod članka i časopisa Service Nanger-NGZ, Ugostit. i turizam br.10
    Jezik: hrvatski

  133. Tip rada: Ostalo

    Naslov: Izvanpansionska usluga u hotelu

    Autori:
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Vrsta rada: Prikaz i prijevod časopisa Service Manager-NGZ, Frankfurt an MeinUT, br. 4
    Jezik: hrvatski

  134. Tip rada: Ostalo

    Naslov: Oblici i metode edukacije osoblja u procesu pripreme i pružanja usluga prehrane

    Autori:
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Vrsta rada: referat, Savjetovanje "Zdrava i dijetalna prehrana u okviru sveukupne turističke

  135. Tip rada: Ostalo

    Naslov: Ugostiteljska ponuda Njemačke

    Autori:
    Peršić-Škalamera, Milena (36406)
    Vrsta rada: Prikaz i prijev. članka iz čas. Service Manager-NGZ, Frankf.aMainUT, br.5 1991


MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Informacije: svibor@znanost.hr