SVIBOR - Projekt broj: 6-06-026

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Šifra projekta: 6-06-026


ČOVJEKOVA USPJEŠNOST U SLOŽENIM ZADACIMA


Glavni istraživač: ŠVERKO, BRANIMIR (48786)Suradnici
Tip istraživanja: temeljno
Trajanje od: 01.04.91. do 01.04.94.

Ukupno radova na projektu: 24
Radovi na projektu citirani u Current Contents: 1
Naziv ustanove: Filozofski fakultet - Humanističke znanosti, Zagreb (130)
Odjel/Zavod: Odsjek za psihologiju
Adresa: Ivana Lučića 3
Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (0)1 6 120 216
Telefon: 385 (0)1 6 120 187
teleFaks: 385 (0)1 6 120 037
E-mail: bsverko@filozof.ffzg.hr
E-mail: zjerneic@filozof.ffzg.hr

Sažetak: Glavno ispitivanje analiziralo je (1) faktorsku strukturu uratka u simultanim zadacima, (2) njegovu povezanost s kognitiv nim osobinama i (3) dobne razlike u simultanom uratku. Kompjutorizirani zadaci izbornih reakcija i slijeđenja primjenjivani su pojedinačno i u kombinacijama od po dva zadatka istodobno. U jednom pokusu bilo je 98 studenata, koji su ispitani i nizom klasičnih testova. U drugom pokusu bilo je 80 vozača kamiona, u dobi od 20 do 61 g. U trećem pokusu, provedenom na 112 studenata, istraživanje smo proširili i na područje visokog stupnja uvježbanosti. Analiza rezultata je pokazala da simultani uradak, u usporedbi s pojedinačnim, ima neke osobitosti: u faktorskoj analizi definira vlastite faktore, ima veću povezanost s kognitivnim osobinama, i brže se pogoršava sa starenjem. Sve to upućuje na postojanje posebne sposobnosti simultanog djelovanja. Ostala ispitivanja bavila su se učinkovitošću sustava javnog uzbunjivanja i ergonomskim aspektima novih tehnologija. Budući je ispitivanje javnog sustava uzbunjivanja ukazalo na mnoge njegove nedostatke, razrađen je prijedlog poboljšanog sustava, koji je 1993. i službeno uveden u praksu.

Ključne riječi: Složeni zadaci, Višestruki zadaci, Simultano djelovanje, Struktura sposobnosti, Kognitivne sposobnosti, Osobine ličnosti, Izborno reagiranje, Slijeđenje, Dobne razlike, Nova tehnologija, Signali uzbunjivanja

Ciljevi istraživanja: Suvremeni operator, npr. pilot ili kontrolor leta, često obavlja složene zadatke s više istodobnih aktivnosti. Pojam 'složeni zadatak' označava ovdje svaki višestruki zadatak s dva ili više komponentnih zadataka koje treba obaviti praktički simultano. Glavni je cilj projekta istražiti: (1) faktorsku strukturu uratka u simultanim zadacima, na niskoj i visokoj razini uvježbanosti, (2) njegovu povezanost s kognitivnim sposobnostima i crtama ličnosti, i (3) dobne razlike u sposobnosti simultanog djelovanja. Pretpostavljeno je da će simultani uradak, u usporedbi s pojedinačnim, imati drugačiju faktorsku strukturu, izraženiju povezanost s kognitivnim sposobnostima i naglašeniju degradaciju sa starenjem. To bi podržalo pretpostavku da se istodobnim zadavanjem dijagnostičkih zadatka mogu zahvatiti neke dodatne osobine kandidata i tako proširiti valjanost dijagnostičkog postupka. Dodatni cilj projekta je bio analizirati neke ergonomijske aspekte novih tehnologija i ispitati učinkovitost Hrvatskog javnog sustava uzbunjivanja, te predložiti njegovo poboljšanje.


SURADNJA - USTANOVE


 1. Naziv ustanove: Stožer Civilne zaštite Republike Hrvatske
  Tip ustanove: Ustanova kojoj osnovna djel. nije znans
  Tip suradnje: Povremena razmjena informacija
  Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska

 2. Naziv ustanove: Zavod za prometnu medicinu i psihologiju prometa
  Tip ustanove: Međunarodna organizacija
  Tip suradnje: Povremena razmjena informacija
  Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska

Ostali podaci o projektu.
MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Datum zadnje promjene: 10.10.95
Informacije: svibor@znanost.hr