SVIBOR - Projekt broj: 1-09-123

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Šifra projekta: 1-09-123


OSNOVNA HIDROGEOLOŠKA KARTA REPUBLIKE HRVATSKE


Glavni istraživač: ŠARIN, ANTE (46130)Suradnici
Tip istraživanja: temeljno
Trajanje od: 01.01.95.

Ukupno radova na projektu: 109
Naziv ustanove: Institut za geološka istraživanja, Zagreb (181)
Odjel/Zavod: Zavod za hidrogeologiju i inženjersku geologiju
Adresa: Sachsova 2, P.B. 286
Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (0)1 519-146
Telefon: 385 (0)1 518-300 (centrala)
teleFaks: 385 (0)1 512-260
E-mail: b.biondic@magi.igi.hr

Sažetak: Hidrogeološka karta Republike Hrvatske temeljni je znanstveni Ť projekt za proučavanje podzemnih voda naše države. Podzemne vode Ť su jedan od najvrednijih prirodnih resursa Hrvatske, uz koji je Ť vezano više od 90% vodoopskrbe. Projekt uključuje obradu Ť postojećih podataka i nova terenska istražvianja prema usvojenim Ť Uputama. Za finalni prikaz koristi se GIS informatička Ť tehnologija (ARC/INFO), što projektu Osnovne hidrogeološke karte Ť osigurava aktuelnu svjetsku razinu. Cijeli teritorij Hrvatske Ť pokriven je sa 73 lista karata mjerila 1:100.000 (prema starom Ť Greenwichu), temeljne podloge Osnovne geološke karte, čiji se Ť podaci koriste pri hidrogeološkim istraživanjima. Hidrogeološki Ť informatički sustav (HGIS) sastoji se od grafičke podloge i banke Ť podataka o svim vodnim pojavama i objektima. Koncipiran je na Ť takav način da omogućuje daljnju programsku nadgradnju i Ť namjenske interpretacije. HGIS je tematski centar Informatičkog Ť sustava za okoliš Republike Hrvatske. Posebnu vrijednost Ť predstavljaju direktna terenska i laboratorijska istraživanja, Ť danas usmjerena na genetske promjene vode u podzemlju. Za svaki Ť list Osnovne hidrogeološke karte M 1:100.000 izgrađuju se Tumači, Ť kaji kao znanstveno vrijedni radovi prolaze vrlo detaljne Ť recenzije priznatih sturčnjaka za hidrogeologiju u Hrvatskoj. Ť Projekt je podijeljen u dva potprojekta, koji pokrivaju područje Ť genetski različitih tipova podzemne vode (Panonski bazen i Ť područje Dinarskog krša).

Ključne riječi: Osnovna hidrogeološka karta, podzemna voda, informatički sustav, GIS tehnologija, terenska i laboratorijska istraživanja, genetske promjene podzemne vode, Panonski bazen, Dinarski krš

Ciljevi istraživanja: Osnovna hidrogeološka karta Republike Hrvatske M 1:100.000 temeljna je podloga za izučavanje i upravljanje podzemnim vodama, a kao dio informatičkog sustava za okoliš Republike Hrvatske predstavlja jedan od osnovnih elemenata u očuvanju okoliša. Direktna terenska i laboratorijska istraživanja dio su temeljnih znanstvenih istraživanja, kojima se proučavaju i unapređuju saznanja o tom za Hrvatsku nadasve vrijdnom prirodnom resursu. Znanstveni projekt "Osnovna hidrogeološka karta M 1:100.000" osim bankama podataka iskayuje se grafički hidrogeološkim kartama i tumačima karata, pa su prema tome karte jedan od temeljnih interpretativnih formi ovog projekta. Tijekom dosadašnjeg rada završene su Osnovne hidrogeološke karte - listovi Ilirska Bistrica s tumačem, Split s tumačem, u završnoj fazi su listovi Zagreb, Cres, Slunj i Ogulin, a u istraživačkoj fazi listovi Trst, Labin, Crikvenica, Delnice, Primošten, Drniš, Sinj, Omiš, Imotski, Ston, Ivanić Grad, Varaždin, Rogatec i Novo Mesto. Očekuje se da će u 1995. godini biti završen list Cres sa tumačem, a u 1996. godini list Zagreb s tumačem. Radove izvode istraživači s popisa i tehničko osoblje Zavoda za hidrogeologiju i inženjersku geologiju. U sklopu projekta izvođena je "Hidrogeološka karta Jadranskog sliva 1:500.000" i "Hidrogeološka karta gornjeg toka rijeke Drave 1:200.000", kao i tematske hidrogeološke karte dijela teritorija Republike HRvatske M 1:200.000.

Ostali podaci o projektu.
MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Datum zadnje promjene: 07.11.95
Informacije: svibor@znanost.hr