SVIBOR - Projekt broj: 2-05-368

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Šifra projekta: 2-05-368


IZOLACIJSKI SUSTAV ELEKTRIČNIH ROTACIONIH STROJEVA


Glavni istraživač: FIRINGER, VLADIMIR (12014)Suradnici
Tip istraživanja: primjenjeno
Trajanje od: 01.02.91. do 31.12.94.

Ukupno radova na projektu: 17
Radovi na projektu citirani u Current Contents: 2
Naziv ustanove: Končar, Institut za elektrotehniku, Zagreb (8)
Odjel/Zavod: Institut za elektrotehniku
Adresa: 41000 Zagreb, Baštijanova b.b.
Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (0)336666

Sažetak: Provedena su teoretska i eksperimentalna istraživanja u cilju osvajanja novih izolacijskih sustava električnih rotacijskih strojeva. Istraživano je i razrađeno više varijanti izolacijskog sustava visokonaponskih velikih strojeva i njihovih komponenti te izolacijski sustav namijenjen za supravodljive strojeve. Izolacijski sustavi visokonaponskih velikih strojeva do nazivnog napona 24 kV temeljeni su na bazi traka od tinjčevog papira na staklenoj tkanini. Sustavi su izrađeni tzv. VPI (vacuum-pressure impregnation) s poroznom tinjčevom trakom i RR (resin ritch) postupkom s predimpregniranom tinjčevom trakom s epoksidnim vezivom. Razrađena je još varijanta sustava do 11 kV RR postupkom s elstičnim glavama namota. Za omogućavanje razrade sustava provedena su dodatna teoretska i praktična istraživanja na materijalima i komponentama sustava, njihovoj sistematizaciji i katalogiziranju, izrada modela sustava i realnih elemenata namota, ispitivanja modela i elemenata namota te razmatranja zahtjeva u određenim vrstama pogona.

Ključne riječi: Električni strojevi, visokonaponski rotacijski strojevi, supravodljivi strojevi, izolacijski materijali, izolacijski sustavi

Ciljevi istraživanja: Cilj projekta je potpuno usvajanje izolacijskih sustava velikihvisokonaponskih rotacijskih strojeva. Sustav glavne izolacijestatora se temelji na trakama od tinjčevog papira na nosiocu odstaklene tkanine. Dvije glavne varijante takovog sustava koje sekoriste u svijetu a usvojene su i kod nas, su na bazi korištenjapredimpregnirane trake s epoksidnim vezivom i ujedno impregnantomu tzv. RR postupku te poroznih tinjčevih vrpca s naknadnimimpregniranjem vakuum-tlađnim tzv. VPI postupkom. U tom ciljukompleksno su sagledani problemi vezani na materijale, njihovumeđusobnu kompatibilnost, tehnologiju izoliranja, impregniranja iotvrdnjavanja, stavljanja električnih zaštita, analize kvalitete i pouzdanosti gotovog izolacijskog sustava te njegove postojanosti, vijek trajanja u normalnim ili ostalim okolišnim ipogonskim uvjetima. Korištenje detaljno izučavanog i potpuno definiranogvisokonaponskog izolacijskog sustava omogućava se postizavanjevrhunske svjetske kvalitete i pouzdanosti, inače veoma delikatnogdijela složenog proizvoda kakvi su veliki generatori. U okviru projekta teoretski je još razrađen izolacijski sustavza supravodljive strojeve na bazi tzv. superizolacije, kao i optimiranje keramičkih materijala, kakvi se koriste i za uvode u velike električne strojeve.


OSTALA POSTIGNUĆA


 1. Naziv: TEHNIČKI OPIS KG-VPI IZOLACIJSKOG SUSTAVA
  Tip proizvoda: Tehničke specifikacije
  Autor(i): Antolić Nada, Polak Josip

 2. Naziv: TEHNIČKI OPIS KG-RR IZOLACIJSKOG SUSTAVA
  Tip proizvoda: Tehničke specifikacije
  Autor(i): Antolić Nada, Polak Josip

 3. Naziv: TEHNIČKI OPIS KG-ELASTIK IZOLACIJSKOG SUSTAVA
  Tip proizvoda: Tehničke specifikacije
  Autor(i): Antolić Nada, Polak Josip

Ostali podaci o projektu.
MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Datum zadnje promjene: 25.10.95
Informacije: svibor@znanost.hr