SVIBOR - Projekt broj: 2-08-175

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Šifra projekta: 2-08-175


ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ SUSTAVA LOGISTIČKI INTEGRIRANE PROIZVODNJE


Glavni istraživač: TABORŠAK, DRAGUTIN (57090)Suradnici
Tip istraživanja: razvojno
Trajanje od: 09.04.91. do 09.04.95.

Ukupno radova na projektu: 116
Naziv ustanove: Fakultet strojarsva i brodogradnje, Zagreb (120)
Odjel/Zavod: Zavod za organizaciju rada
Adresa: Ivana Lučića 1
Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (0)1 61 11 944
Telefon: 385 (0)1 51 14 59
teleFaks: 385 (0)1 51 14 59

Sažetak: Stupanj automatizacije fleksibilnih proizvodnih sustava i uvođenje novih tehnologija u svim segmentima proizvodnog procesa izravno zavisi od stupnja razvoja logistike. S ekonomskog stajališta, kapitalom intenzivna proizvodnja zahtjeva veliku efikasnost i rentabilnost proizvodnih sustava, pri čemu veliku važnost ima logistika. Novi proizvodno-tehnološki i ekonomski uvjeti, a naročito integriranja, računalom podržane sve djelatnosti u poduzeću -poticaj su i razlog da se u okviru ovoga projekta prouči i ovlada novim (visokim) tehnologijama i dođe do novih spoznaja o logistici. Objekte istraživanja čine pojedini segmenti toka materijala i toka informacija, odnosno moduli proizvodnih sustava u metaloprerađivačkoj industriji. Softverska rješenja pojedinih segmenata i modula, te nekih metoda optimalizacije glavni su ciljevi ovoga projekta. Uz navedeno, određena pozornost posvećena je lingvističkoj obradi i pravno-ekonomskoj legislativi u svezi logistike.

Ključne riječi: AUTOMATIZACIJA FLEKSIBILNIH PROIZVODNIH SUSTAVA, ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ, LOGISTIKA, INFORMACIJSKI SUSTAV LOGISTIČKI INTEGRIRANE PROIZVODNJE

Ciljevi istraživanja: Glavni je cilj ovog projekta ovladavanje novim tehnologijama radi njihove primjene u projektiranju, uvođenju i upravljanju računalom integriranih sustava. Ciljevi imaju polazište u području logistike za proizvodne sustave s varijantnim proizvodnim programom. Radi ostvarenja, ciljevi su definirani kao dugoročni (čime se osigurava kontinuitet istraživanja) i kao kratkoročni. Važni dugoročni siljevi su: oblikovanje struktura i funkcija poduzeća s logističkom koncepcijom, promicanje visokih tehnologija, analiza automatiziranih tehničkih podsustava logistike (sa stajališta oblikovanja, primjene i efekata), analiza softvera za oblikovanje, upravljanje i vođenje logistički integrirane proizvodnje, leksikografska obrada logistike. Kratkoročni ciljevi su: stvaranje podloga za rješavanje konkretnih problema u pojedinim segmentima logističkog lanca, analiza modela organizacijskih struktura radi primjene i uvođenja logistike, rad na "modelu funkcija" i "modelu podataka" industrijskog poduzeća s logistički integriranom proizvodnjom uz razvoj sustava za potporu proizvodnji, proučavanje automatiziranih sustava toka materijala (naročito transporta i skladištenja), rad na nazivlju u području logistike, eksperimentalna provjera i implementacija metoda optimalizacije i softverske podrške u segmentima-modulima informacijskog i komunikacijskog sustava.

Ostali podaci o projektu.
MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Datum zadnje promjene: 12.10.95
Informacije: svibor@znanost.hr