SVIBOR - Projekt broj: 2-08-378

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Šifra projekta: 2-08-378


UTJECAJ OKOLINE NA KOROZIJU METALA


Glavni istraživač: PIRŠ, JOŽE (37306)Suradnici
Tip istraživanja: primjenjeno
Trajanje od: 01.01.91. do 31.12.93.

Ukupno radova na projektu: 17
Naziv ustanove: Tehnički fakultet, Rijeka (69)
Odjel/Zavod: ZAVOD ZA TEHNOLOGIJU I ORGANIZACIJU
Adresa: Narodnog ustanka 58
Grad: 51000 - Rijeka, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (0)51/32-844

Sažetak: Kod dosadašnjih istraživanja, vršili smo istraživanja površina prijeloma materijala koji su radili u agresivnoj okolini. Istraživanja površina prijeloma vršena su kod raznih materijala, od kojih je međutim bilo mnogo antikorozijskih čelika i čelika za primjenu kod morske tehnologije. Karakter površina prijeloma bio je različit čak unutar istovrsnih materijala i iste agresivne okoline, tako da smo primijetili i korozijski zamor i pukotinsku naponsku koroziju što nas je uputilo na daljnja istraživanja. Istraživanja su usmjerena ka proučavanju pukotinske naponske korozije i korozionog zamora (SCC/CF) na antikorozijskim čelicima za primjenu kod biomaterijala i materijala za izradu objekata morske tehnologije. Istraživanja vezana za materijale za područje morske tehnologije vezana su za problematiku konstrukcije i pogona velikih sistema. Dodatni podsticaj predstavlja činjenicu da međunarodne inženjerske asocijacije pridaju sve veću važnost faktora koji kontroliraju SCC/CF u novim postrojenjima, namijenjenim proizvodnji energije ili novih materijala. Stalno se pojavljuju novi SCC/CF fenomeni. Međutim, jedan od glavnih uzroka havarija još uvijek možemo smatrati da je rezultat djelovanja slučajnosti te se stoga mora posvečivati više pažnje i tim slučajnostima, koje mogu biti uzročnik havarija. Predložena istraživanja imaju i praktični karakter jer se boljim poznavanjem može smanjiti opasnost pojave SCC/CF za vrijeme proizvodnje, opreme i pogona od početnih faza pa do kraja.

Ključne riječi: pukotinska naponska korozija, korozijski zamor, sistem korozije ćelije, elektrokemijska mjerenja, metalografska istraživanja, Auger spektroskopija

Ciljevi istraživanja: Obzirom na predloženi projekt istraživanja pokušalo se detaljnije protumačiti korozioni zamor i pukotinsku naponsku koroziju iz jednostavnog razloga jer smo kod istraživanja praktičnih primjera stalno naišli na problem oksidacije i korozije korozionog zamora a u najnovije vrijeme i pukotinske naponske korozije. Smatrali smo da nije dovoljno da se o rezultatima tih istraživanja izvještava stručnu javnost nego da je potrebno tom problemu pristupiti na način da se određene pojave simuliraju u laboratorijskim uvjetima. Na osnovu analize većeg broja prelomnih površina koje smo dobili iz prakse moglo se zaključiti na uzroke nastanka havarije i pokušalo se dobiti prijelomne površine u laboratorijskim uvjetima. Na osnovu tih rezultata moglo bi se pristupiti izradi sistematizacije tih prijelomnih površina koje su rezultat djelovanja mehaničkih naprezanja i okoline i to bi predstavljalo vrijedan doprinos sistematizaciji pojave oštećenja od nastanka pukotina pa sve do preloma.


SURADNJA - PROJEKTI


  1. Naziv projekta: 2-08-378 UTJECAJ OKOLINE NA KOROZIJU METALA
    Naziv ustanove: Tehnički fakultet Rijeka
    Grad: 51000 - Rijeka, Hrvatska


SURADNJA - USTANOVE


  1. Naziv ustanove: Institut za elektroniko in vakumsko tehniko
    Tip ustanove: Sveučilište/Fakultet
    Grad: 61000 - Ljubljana, Slovenija

Ostali podaci o projektu.
MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Datum zadnje promjene: 04.12.95
Informacije: svibor@znanost.hr