SVIBOR - Projekt broj: 2-13-114

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Šifra projekta: 2-13-114


OPTIMALIZACIJA PROSTORA ZA SUSTAV ODGOJA I OBRAZOVANJA


Glavni istraživač: AUF-FRANIĆ, HILDEGARDE (1045)Suradnici
Tip istraživanja: primjenjeno
Trajanje od: 01.01.91. do 30.12.94.

Ukupno radova na projektu: 50
Naziv ustanove: Arhitektonski fakultet, Zagreb (54)
Odjel/Zavod: Katedra za arhitektonsko projektiranje
Adresa: Kačićeva 26
Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (01) 4561-263
Telefon: 385 (01) 4561-222 / 161
Telefon: 385 (01) 4561-222 / 263
teleFaks: 385 (01) 440-839

Sažetak: Istraživanje sustava zgrada za odgoj i obrazovanje definira niz načela od važnosti pri programiranju i projektiranju objekata za taj sustav. Kroz analizu pedagoškog programa i metode odgoja i obrazovanja definira se prostorni okvir mogućih pedagoških situacija te se ustanovljavaju nužni prostorno-funkcionalni i tehničko-higijenski uvjeti prostora za odgoj i edukaciju. Za dječje jaslice i vrtiće te osnovne škole elaborirani su osnovni elementi za programiranje, planiranje i projektiranje potrebnih prostora.Unutar projekta provedena je inventarizacija zgrada za odgoj i obrazovanje, čija sustavna obrada kategorizira objekte ponamjeni, kapacitetu, autoru, lokaciji, vremenu nastanka i izvoru podataka. Postignuća ovog istraživanja korisna su za arhitektonsku edukaciju i za arhitektonsku i graditeljsku praksu,a osnov su za daljnje unapređivanje edukativne sredine kao i za buduće analize interakcija alternativnih programa i pripadajuće izgrađene okoline. Istraživanja alternativnih prostornih modela za odgoj i obrazovanje vrlo je značajno i poticajno, jer pokušava uspostaviti narušeni kontinuitet alternativnog obrazovanja u našoj sredini, inicirati uvođenje novih pedagoških i prostornih programa i pronaći odgovarajuće prostorno funkcionalne kriterije projektiranja i oblikovanja. Pluralitet pedagoških programa i metoda mora biti slijeđen i analizom potrebnih prostora, bili oni novo zasnovani ili naslijeđeni.

Ključne riječi: odgoj, obrazovanje, arhitektura objekata za odgoj i obrazovanje, program - prostor, prostor - korisnik, dječje jaslice i vrtići, osnovne škole, srednje škole, visoke škole, edukativna sredina, alternativni programi, novi prostorni modeli

Ciljevi istraživanja: Promjene ukupnih društvenih prilika u nas izazivaju promjene usustavu obrazovanja, koje su u skladu s modernim načelima odgojai obrazovanja ujedinjene Europe i svijeta. Odgojno-obrazovni sustav treba predložiti programe, koji svojim kvalitetama, fleksibilnosti i sveobuhvatnošću omogućuju pluralizam programa, individualni izbor i kreativni izraz. Pedagoški programi osnova su formiranja pokazatelja za prostorno, funkcionalno i oblikovno istraživanje arhitektonsko-prostornih konceptualnih modela. Analize modela i polaznih premisa imaju za cilj iznalaženje kriterija za optimalno planiranje, programiranje, dimenzioniranje, te funkcionalno organiziranje prostora u odgoju i obrazovanju. Istraživanje obuhvaća cjelokupni sustav odgoja i obrazovanja, od predškolskog odgoja do visokoškolskog obrazovanja. Unutar svakog segmenta u sustavu obrazovanja treba analizirati i specifične oblike prostora, te sustav socijalnog standarda djece i omladine.


SURADNJA - PROJEKTI


 1. Naziv projekta: 2-13-114 Optimalizacija prostora za sustav odgoja i obrazovanja
  Naziv ustanove: The Berlage Institute Amsterdam
  Grad: Amsterdam, Netherlands


SURADNJA - USTANOVE


 1. Naziv ustanove: The Berlage Institute Amsterdam
  Tip ustanove: Gospodarstvena/Proizvodna
  Tip suradnje: Sustavna razmjena informacija
  Grad: Amsterdam, Netherlands

 2. Naziv ustanove: Tehnical University Delft, Faculty of Architecture
  Tip ustanove: Gospodarstvena/Proizvodna
  Tip suradnje: Sustavna razmjena informacija
  Grad: Delft, Nizozemska

Ostali podaci o projektu.
MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Datum zadnje promjene: 10.10.95
Informacije: svibor@znanost.hr