SVIBOR - Projekt broj: 3-01-003

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Šifra projekta: 3-01-003


METABOLIZAM JODA I TIREOIDNIH HORMONA U DEGENERATIVNO PROMIJENJENOJ ŠTITNJAČI


Glavni istraživač: SOLTER, MILJENKO (74594)Suradnici
Tip istraživanja: temeljno
Trajanje od: 30.04.91. do 30.04.96.

Ukupno radova na projektu: 4
Radovi na projektu citirani u Current Contents: 1
Naziv ustanove: Medicinski fakultet, Zagreb (108)
Odjel/Zavod: Zavod za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Klinika za unutarnje bolesti KB "Sestre milosrdnice"
Adresa: Vinogradska c. 29, Zagreb
Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (0)174-666/682

Sažetak: Na temelju spoznaje o jodnoj profilaksi u nas, istražit će se utjecaj unosa joda na sporadičnu gušavost. Ispitat će se utjecaj promjenjene sekrecije tireotropina na biosintezu hormona štitnjače u tkivu štitnjače. Ispitivanjem sposobnosti dejodinacije T4 u T3 i reverzni T3 u tireoidnom tkivu in vitro, nastojat će se rasvjetliti potencijal biosinteze hormona štitnjače u različitim patološkim tkivima štitnjače.

Ključne riječi: Jodna profilaksa, Sporadična gušavost, Hladni čvorovi štitnjače, Biosinteza hormona štitnjače, Supresija sekrecije TSH, Intratireoidna koncentracija hormona štitnjače, Intratireoidna dejodinacija tiroksina.

Ciljevi istraživanja: Namjerava se dalje istražiti utjecaj unosa joda na strumigeni potencijal u našoj populaciji naročito obzirom na lučenje TSH kao glavnog strumigenog principa, te na taj način potpunije objasniti odnos između unosa joda i razvoja sporadične gušavosti u nas. Spoznaje o biosintezi hormona štitnjače u degenerativno promjenjenom tkivu štitnjače namjeravaju se dopuniti ispitivanjem intratireoidne koncentracije hormona štitnjače u homogenatima tkiva štitnjače koja se extirpiraju bolesniku za vrijeme operacije. Zadatak je također istražiti neke pojedinačne procese u složenom slijedu biosinteze hormona štitnjače u tkivu hladnog čvora i drugim patološki promjenjenim tkivima štitnjače: konverzija T4 u T3 i rT3 u tkivu štitnjače ( dokazivanje aktivnosti 5 i 5' dejodinaze). Na taj način bi se testirala hipoteza da manje vrijedno tireoidno tkivo u uvjetima zadovoljavajuće ili čak povišene aktivnosti TSH ( uvjet je nazočnost receptora na TSH) stvara T3 u relativno večoj količini nego T4.

Ostali podaci o projektu.
MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Datum zadnje promjene: 03.10.95
Informacije: svibor@znanost.hr