SVIBOR - Projekt broj: 3-01-019

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Šifra projekta: 3-01-019


UNAPREĐENJE KVALITETE RADA U ZDRAVSTVU


Glavni istraživač: IVANKOVIĆ, DAVOR (17352)Suradnici
Tip istraživanja: primjenjeno
Trajanje od: 01.01.91. do 31.12.94.

Ukupno radova na projektu: 10
Naziv ustanove: Medicinski fakultet, Zagreb (108)
Odjel/Zavod: Škola narodnog zdravlja "Andrija Štampar" Zavod za statistiku, epidemiologiju i informatiku
Adresa: Rockefellerova 4
Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (0)41 276822
teleFaks: 385 (0) 41 274742

Sažetak: Projekt se sastoji od dva s obzirom na ciljeve i metodologiju različita segmenta. Objedinjuje ih osnovni cilj sdržan u naslovu projekta. Jedan je segment posvećen razvoju kompjuteriziranih modula zdravstveno informacijskih sustava za ocjenu i praćenje kvalitete rada u zdravstvu kao i podršku odlučivanju na razini upravitelja doma zdravlja. Moduli imaju naglašeno analitički potencijal. Drugi se segment istraživanja odnosi na trajanje hospitalizacije kao mjere kvalitete zdravstvene zaštite . Pretpostavno , trajanje hospitalizacije povezano je s ishodom zdravstvene zaštite kao najjasnijom mjerom kvalitete zdravstevne zaštite. S druge je strane povezano sa socijalnim i ekonomskim troškovima zdravstvene zaštite. Trajanje hospitalizacije se u zadnje dvije dekade u prosjeku smanjuje, naročito u elektivnim kirurškim zahvatima. U našem istraživanju problem se izučava na primjeru elektivne histerektomije. Podaci se prikupljaju u dvije kliničke bolnice (planom istraživanja bile su obuhvaćene i dvije regionalne bolnice ali su sticajem ratnih okolnosti izostale iz sudjelovanja). Do sada je prikupljeno 139 ispitanica koje su podvrgnute praćenju u tri maha nakon operacije (10. dan, 6 tjedana i 3 mjeseca). Ovaj segment projekta ostavruje se u neformalnoj suradnji sa North West Thames Hysterectomy Study Team Londonske Škole za higijenu i tropsku medicinu.

Ključne riječi: zdravstvena zaštita, ocjena kvalitete, unapređenje kvalitete, zdravstveno informacijski sustav, analitički modul,sustav podrške odlučivanju, menadžment, trajanje hospitalizacije, informacije zdravstvene zaštite,

Ciljevi istraživanja: Razvoj modula za ocjenu i unapređenje kvalitete rada u zdravstvu kao dijelove kompjuteriziranog informacijskog sustava u zdravstvu kao i modula za podršku odlučivanja rukovoditelja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Utjecaj trajanja hospitalizacije na ishod bolesti. Istražiti stupanj do kojeg je proporcija ponovnog prijema u bolnicu valjan indikator kvalitete zdravstvene skrbi. Istražiti utjecaj različitih duljina trajanja hospitalizacije na socijalnu i ekonomski cijenu koštanja liječenja.

Ostali podaci o projektu.
MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Datum zadnje promjene: 13.10.95
Informacije: svibor@znanost.hr