Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr
SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH
ifra projekta: 3-01-110
MODULACIJA LIPIDNIH MOLEKULA: UTJECAJ HRANE I OKOLINE
Glavni istraivač
: POPOVIĆ, MILIVOJ (38190) Suradnici
KRIANEC, DRAGICA (165696)
DELA, IVANČICA (86340)
ONDRUEK, VILKO (81772)
LUKAČIĆ, JASNA (182445)
Tip istraivanja: primjenjeno Trajanje od: 01.01.91. do 31.12.94. Ukupno radova na projektu: 20
Radovi na projektu citirani u Current Contents: 8
Naziv ustanove: Medicinski fakultet, Zagreb (108) Odjel/Zavod: Zavod za kemiju i biokemiju Adresa: 10 000 Zagreb, alata 3, Hrvatska Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (0)1-4566-940
teleFaks: 385 (0)1-272-050
Saetak: U ovom projektu ispitivan je učinak posebnih tipova prehrane na promjene sastava masnih kiselina u tkivima i tjelesnim tekućinama. Jedan od zadataka istraivanja bio je utvrđivanje utjecaja dijete sa niskim sadrajem masti (DNSM, "bezmasna dijeta") na stupanj nezasićenosti masnih kiselina. Pored toga praćene su promjene u stupnju nezasićenosti i moguće produljenje lanaca masnih kiselina izazvano prehranom bogatom srednjelančanim triacilglicerolima (STG dijeta). U sklopu projekta planirana su i dva dodatna smjera istraivanja o utjecaju: a)sastava n-3 i n-6 esencijalnih masnih kiselina u prehrani i b) lipofilnih ksenobiotika na masne kiseline različitih lipidnih klasa u takora. Sumirajući do sada dobivene rezultate moe se zaključiti: 1) DNSM uvjetuje značajnu desaturaciju (porast 16:1 n-7 masne kiseline) u pojedinim lipidnim klasama (TG, SMK, PC i PE). Ovaj efekt nije karakterističan za ukupne lipide ispitivanih tkiva takora (jetra, mozak, pluća i bubrezi) ukazujući na specifični utjecaj prehrane pri biosintezi pojedinih klasa lipida. 2) STG dijeta prouzročila je porast stupnja zasićenosti masnih kiselina, kao i vrlo blago produljenje lanaca masnih kiselina kod ispitivanih klasa lipida u spomenutim tkivima. Niti ovdje nisu uočene promjene u prosječnom sastavu ukupnih lipida potvrđujući zaključke dobivene za DNSM.
Ciljevi istraivanja: Cilj ovih istraivanja bio je ispitati
mogućnost promjena sastavamasnih kiselina (modulacija) utjecajem dijeta
raznih sastavamasti (ulja). Zbog toga su u ovom dijelu
istraivanjaprimijenjene dvije različite dijete: (a) dijeta sa
niskimsadrajem masti (DNSM) koja je sadravala 0.6% masti i (b) dijetasa
srednjelančanim triacilglicerolima (STG-dijeta) sa 18,7% STG.Nakon 14 dana
pokusa, analizirane su masne kiseline ukupnihlipida , kao i pojedinih
lipidnih klasa (TG= triacilgliceroli,SMK=slobodne masne kiseline,
PC=fosfatidilkolin iPE=fosfatidiletanolamin). Na temelju dobivenih
podataka bilo jemoguće usporediti efekte obiju dijeta DNSM i STG na
promjenusastava masnih kiselina u slijedećim tkivima: jetra, mozak, plućai
bubreg. Nađene razlike izraene su kao faktor nezasićenja(desaturacije,
DF) odnosno faktor zasićenja (saturacije, SF).Dobiveni rezultati upućuju
na to, da se pri DNSM (zvanom jo i"bezmasna dijeta") u svim pojedinačnim
ispitivanim lipidnimklasama mogao utvrditi porast 16:1 n-7 masne
kiseline.Istovremeno, primijećen je pad koncentracije
polinezasićenihmasnih kiselina u redu C-18 masnih kiselina. Ova činjenica
moglabi biti poticaj za inhibiciju medijatora ikozanoidnog reda. STGdijeta
prouzročila je prosječno zasićenje masnih kiselina uispitivanim lipidnim
klasama. Ovo je uglavnom bila posljedicaodređenog povećanja sadraja
palmitinske i stearinske kiseline.Najočitije se to odrazilo u frakciji PC
pluća, gdje je STG dijetaprouzročila porast palmitinske kiseline od 152%.
Daljnja su istraivanja pokazala, da se moe zapaziti "efekt priguivanja"
promjena sastava masnih kiselina. To moe vjerojatno stanici omogućiti
relativno nepromijenjenu fluidnost staničnih membrana. Promjena sastava
masnih kiselina u pojedinim lipidnim klasama zbile su se prema slijedećem
redu prvenstva: PE>PC>PI.
SURADNJA - USTANOVE
Naziv ustanove
: Institut fr Biochemie der Technischen
Universitaet Tip ustanove: Gospodarstvena/Proizvodna Grad: Graz, Austrija Ostali podaci o projektu.