SVIBOR - Radovi u CC - projekt broj: 3-01-110

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Radovi citirani u Current Contents na projektu 3-01-110


Broj radova citiranih u CC: 8
Broj ostalih radova: 12
Ukupno objavljenih radova: 20


Naslov: Modification of protein-gliadine by phosphine PH3

Autori:
Biočić-Steiner, Ivka (78315)
Bešlo, Drago
Časopis: Acta Pharmaceutica
ISSN: 1330-0075
Volumen: 44
Godina: 1994
Stranice: od 265 do 268
Jezik: engleski
Sažetak:
Ključne riječi: protein-gliadin, fosfin PH3, pesticid, podjedinice, SDS-elektroforeza

Naslov: Effect of different diet on lung fatty acid modification

Autori:
Biočić-Steiner, Ivka (78315)
Glavaš-Obrovac, Ljubica
Martinović, Valerija
Popović, Milivoj (38190)
Časopis: Croatica Chemica Acta
Broj: 1
ISSN: 0011-1643
Volumen: 69
Godina: 1996
Broj referenci: 18
Jezik: engleski
Sažetak: Utjecaj različitih dijeta na promjenu sastava masnih kiselina pluća Učinak dijeta sa različitim sadržajem masti na sastav masnih kiselina pluća proučavan je na Fischer štakorima hranjenim sa dvije pokusne polusintetske izokalorične dijete koje sadrže različiti sastav masti: dijeta s niskim sadržajem masti ("low fat diet" LFD) i dijeta sa srednjelančanim triacilglicerolima ("medium chain triacylglycerols diet", MCTD). Učinak pripravka MCT na fosfo- i neutralne lipide pluća odražava se u promjeni stupnja zasićenosti, izraženog kao indeks zasićenosti (RSi) MCTD prema CD (kontrolna dijeta). Zasićenost se povećala u neutralnim lipidima za 70%, u fosfatidilkolinskoj frakciji za 152.6%, a u drugim fosfolipidima za 39.5%. Rezultati o sastavu masnih kiselina u lipidima, dobiveni korištenjem LFD, pokazali su da dolazi do nezasićenja izraženog kao indeks desaturacije (RDi) LFD prema CD, koji je u frakciji fosfatidilkolina bio 1.95. Primijećena desaturacija posljedica je primijenjene LFD, koja sadrži manju količinu nužnih masnih kiselina, što znatno utječe na pretvorbu palmitinske kiseline u palmitooleinsku kiselinu. LFD bi mogla biti korisna kao ugljikohidratna dijeta u posebnim kliničkim slučajevima samo ako je obogaćena određenom količinom nužnih masnih kiselina, posebice linolenskom kiselinom.
Ključne riječi: triacilgliceroli, prehrana sa niskim sadržajem masti, modifikacija masnih kiselina, pluća

Naslov: Medium-chain triacylglycerols effect fatty acid modification in rat's kidney

Autori:
Glavaš-Obrovac, Ljubica
Biočić-Steiner, Ivka (78315)
Delaš, Ivančica (86340)
Popović, Milivoj (38190)
Časopis: Croatica Chemica Acta
Broj: 1
ISSN: 0011-1643
Volumen: 69
Godina: 1996
Broj referenci: 30
Jezik: engleski
Sažetak: Utjecaj dijete sa srednjelančastim triacilglicerolima na lipide bubrega štakora Cilj ovog istraživanja je bio ispitati utjecaj dijete sa kratkolančastim triacilglicerolima (MCTD) na lipide bubrega. Ispitane su promjene masnih kiselina u pojedinim lipidnim klasama bubrega štakora. Dvije grupe štakora soja Fischer hranjene su 14 dana sa dvije različite dijete, koje su bile izoenergetske (MCTD 32 kJ/g, CD 35 kJ/g). Ukupni lipidi izolirani su iz tkiva bubrega, te razdijeljeni na pojedine lipidne frakcije tankoslojnom kromatografijom. Ustanovljeno je da nema značajnijih promjena u raspodjeli lipidnih klasa u ukupnim lipidima tkiva bubrega primjenom MCTD. Dobiveni rezultati pokazuju da nema promjena u koncentraciji neutralnih lipida, ali su primijećene blage promjene koncentracija pojedinih lipidnih klasa neutralnih lipida. Koncentracija kolesterola i kolesterol estera opada za 14% primjenom MCTD, dok se u isto vrijeme koncentracija triacilglicerola i slobodnih masnih kiselina povećava za 4%. Primjenom MCTD omjer kolesterol/fosfolipidi opada (17%). Dobiveni rezultati su pokazali da primjenom MCTD dolazi do zasićenja u masnim kiselinama svih ispitivanih lipidnih klasa, koje je u ovom radu izraženo kao faktor zasićenja (Si). Faktor zasićenja u sfingomijelinskoj frakciji, kao najviše zastupljenoj u tkivu bubrega, iznosio je 385%. Oba spomenuta podatka (C/P omjer, Sf), kao i neki drugi izneseni u ovom radu, ukazuju na mogućnost da MCTD utječe na fluidnost membrane, iako u ovom trenutku nije moguće prosuditi da li takvi efekti mogu mijenjati fiziološku funkciju bubrega.
Ključne riječi: srednjelančasti triacilgliceroli, bubreg, sastav masnih kiselina prehrana

Naslov: Cross-linking, stabilization and detection of glycoproteins

Autori:
Barbarić, Slobodan
Česi, Vlasta
Delaš, Ivančica (86340)
Gebauer, Branka
Heimgartner, U.
Kozulić, Branko
Mosbach, K.
Časopis: Acta Pharmaceutica
ISSN: 1330-0075
Volumen: 44
Godina: 1994
Stranice: od 353 do 365
Broj referenci: 38
Jezik: engleski
Sažetak: Poprečno povezivanje, stabilizacija i detekcija glikoproteina Ustanovljeno je da se ugljikohidratni ostaci kod raznih glikoproteina mogu modificirati kemijskim i enzimskim putem pri čemu dolazi do nastajanja aldehidnih grupa koje mogu reagirati s različitim reagensima. Opisano je intra- i intermolekulsko poprečno povezivanje preko ugljikohidratnih lanaca kod glikoenzima i imunoglobulina, pri čemu se kao reagensi za poprečno povezivanje koriste različiti dihidrazidi. Ovaj postupak koristi se i pri proučavanju prostornog rasporeda šećernih lanaca kod glikoenzima. Pokazano je da kod nekih glikoenzima nakon provedene oksidacije ugljikohidratnog dijela molekule, te poprečnog povezivanja s bifunkcionalnim reagensom, dolazi do znatne stabilizacije enzima. Stabilizacija se također može postići u reakciji između oksidiranog šećernog i proteinskog dijela iste glikoproteinske molekule. Za detekciju glikoproteina vezanih na čvrste nosače koriste se novi polimerni hidrazidi, pri čemu oni služe kao most između označenog, obično oksidiranog glikoenzima (alkalna fosfataza, peroksidaza), i glikoproteina. Polimerni hidrazidi služe i za detekciju antigena koji su preko šećernih lanaca vezani na antitijela.
Ključne riječi: oksidirani glikoproteini, hidrazidni reagensi

Naslov: Lung fatty acid manipulations in low fat diet

Autori:
Biočić-Steiner, Ivka (78315)
Glavaš-Obrovac, Ljubica
Delaš, Ivančica (86340)
Popović, Milivoj (38190)
Časopis: Acta Pharmaceutica
Broj: 4
ISSN: 1330-0075
Volumen: 45
Godina: 1995
Broj referenci: 24
Jezik: engleski
Sažetak: Specifičan sastav masnih kiselina u glicerofosfatidima pluća, posebno fosfatidilkolinu, je vrlo važan za fiziološku funkciju pluća. Zbog toga vrlo važno je odrediti moguće egzogene čimbenike koji mogu utjecati na strukturne promjene masnih kiselina lipida pluća štakora. Hrana, kojom su hranjene pokusne životinje-štakori soja Fischer, je bila punovrijedna (15 kJ/g s.t.) i proteinsko-ugljikohidratnog tipa (proteini 11.94%, ugljikohidrati 75.33%, masti 0.66% na suhu tvar). Kontrolna grupa pokusnih životinja je hranjena standardnom hranom za pokusne životinje (CD) prema modelu Laboratorija Unilever Co. Vlaardingen,te je također bila energetski punovrijedna. Nakon 14-dnevnog režima ishrane pokusne životinje su žrtvovane. Iz izoliranih pluća izdvojeni su ukupni lipidi ekstrakcijom sa smjesom otapala kloroform:metanol (2:1, 1:1, 1:2 v/v). Određena je količina ukupnih lipida pluća (TL) LFD-grupe (0.54 mg TL/mg proteina) i kontrolne grupe (0.35 mg TL/mg proteina) pokusnih životinja. Ukupni lipidi su tankoslojnom kromatografijom razdvojeni na pojedine lipidne frakcije: triacilglicerole (TG), slobodne masne kiseline (FFA), fosfatidilkolin (PC), fosfatidiletanolamin (PE), cerebrozide (CRB) i sfingomijelin (SPH). Sastav masnih kiselina ispitivanih lipidnih frakcija određen je plinskokromatografskom metodom. Rezultati kvalitativne i kvantitativne analize masnih kiselina lipidnih frakcija pokazuju: povećano nezasićenje u C16 masnim kiselinama frakcije PC (95.6%), PE (143.5%) i u TG (66%). U C18 masnim kiselinama, efekt nezasićenja je znatno manji, a najjače je izražen u frakciji SPH (30.8%). Dobiveni rezultati pokazuju da hrana s niskim sadržajem masti stimulira nezasićenje u masnim kiselinama glicerofosfatida pluća, te ima utjecaj na sastav plućnog surfaktanta i staničnih membrana.
Ključne riječi: hrana sa niskim sadržajem masti, pluća, masne kiseline, nezasićenje


MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Informacije: svibor@znanost.hr