SVIBOR - Radovi u CC - projekt broj: 3-01-110
MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE
Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr
SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH
Radovi citirani u Current Contents na projektu 3-01-110
Broj radova citiranih u CC: 8
Broj ostalih radova: 12
Ukupno objavljenih radova: 20
Naslov: Modification of protein-gliadine by phosphine PH3
- Autori:
Biočić-Steiner, Ivka (78315)
Bešlo, Drago
Časopis: Acta Pharmaceutica
ISSN: 1330-0075
Volumen: 44
Godina: 1994
Stranice: od 265 do 268
Jezik: engleski
Sažetak:
Ključne riječi: protein-gliadin, fosfin PH3, pesticid, podjedinice, SDS-elektroforeza
Naslov: Effect of different diet on lung fatty acid modification
- Autori:
Biočić-Steiner, Ivka (78315)
Glavaš-Obrovac, Ljubica
Martinović, Valerija
Popović, Milivoj (38190)
Časopis: Croatica Chemica Acta
Broj: 1
ISSN: 0011-1643
Volumen: 69
Godina: 1996
Broj referenci: 18
Jezik: engleski
Sažetak: Utjecaj različitih dijeta na promjenu sastava masnih
kiselina pluća
Učinak dijeta sa različitim sadržajem masti na sastav masnih kiselina pluća
proučavan je na Fischer štakorima hranjenim sa dvije pokusne polusintetske
izokalorične dijete koje sadrže različiti sastav masti: dijeta s niskim
sadržajem masti ("low fat diet" LFD) i dijeta sa srednjelančanim
triacilglicerolima ("medium chain triacylglycerols diet", MCTD).
Učinak pripravka MCT na fosfo- i neutralne lipide pluća odražava se u
promjeni stupnja zasićenosti, izraženog kao indeks zasićenosti (RSi) MCTD
prema CD (kontrolna dijeta). Zasićenost se povećala u neutralnim lipidima
za 70%, u fosfatidilkolinskoj frakciji za 152.6%, a u drugim fosfolipidima
za 39.5%.
Rezultati o sastavu masnih kiselina u lipidima, dobiveni korištenjem LFD,
pokazali su da dolazi do nezasićenja izraženog kao indeks desaturacije
(RDi) LFD prema CD, koji je u frakciji fosfatidilkolina bio 1.95.
Primijećena desaturacija posljedica je primijenjene LFD, koja sadrži manju
količinu nužnih masnih kiselina, što znatno utječe na pretvorbu palmitinske
kiseline u palmitooleinsku kiselinu. LFD bi mogla biti korisna kao
ugljikohidratna dijeta u posebnim kliničkim slučajevima samo ako je
obogaćena određenom količinom nužnih masnih kiselina, posebice linolenskom
kiselinom.
Ključne riječi: triacilgliceroli, prehrana sa niskim sadržajem masti, modifikacija masnih kiselina, pluća
Naslov: Medium-chain triacylglycerols effect fatty acid
modification in rat's kidney
- Autori:
Glavaš-Obrovac, Ljubica
Biočić-Steiner, Ivka (78315)
Delaš, Ivančica (86340)
Popović, Milivoj (38190)
Časopis: Croatica Chemica Acta
Broj: 1
ISSN: 0011-1643
Volumen: 69
Godina: 1996
Broj referenci: 30
Jezik: engleski
Sažetak: Utjecaj dijete sa srednjelančastim triacilglicerolima na
lipide bubrega štakora
Cilj ovog istraživanja je bio ispitati utjecaj dijete sa kratkolančastim
triacilglicerolima (MCTD) na lipide bubrega. Ispitane su promjene masnih
kiselina u pojedinim lipidnim klasama bubrega štakora. Dvije grupe štakora
soja Fischer hranjene su 14 dana sa dvije različite dijete, koje su bile
izoenergetske (MCTD 32 kJ/g, CD 35 kJ/g).
Ukupni lipidi izolirani su iz tkiva bubrega, te razdijeljeni na pojedine
lipidne frakcije tankoslojnom kromatografijom. Ustanovljeno je da nema
značajnijih promjena u raspodjeli lipidnih klasa u ukupnim lipidima tkiva
bubrega primjenom MCTD. Dobiveni rezultati pokazuju da nema promjena u
koncentraciji neutralnih lipida, ali su primijećene blage promjene
koncentracija pojedinih lipidnih klasa neutralnih lipida. Koncentracija
kolesterola i kolesterol estera opada za 14% primjenom MCTD, dok se u isto
vrijeme koncentracija triacilglicerola i slobodnih masnih kiselina povećava
za 4%. Primjenom MCTD omjer kolesterol/fosfolipidi opada (17%). Dobiveni
rezultati su pokazali da primjenom MCTD dolazi do zasićenja u masnim
kiselinama svih ispitivanih lipidnih klasa, koje je u ovom radu izraženo
kao faktor zasićenja (Si). Faktor zasićenja u sfingomijelinskoj frakciji,
kao najviše zastupljenoj u tkivu bubrega, iznosio je 385%.
Oba spomenuta podatka (C/P omjer, Sf), kao i neki drugi izneseni u ovom
radu, ukazuju na mogućnost da MCTD utječe na fluidnost membrane, iako u
ovom trenutku nije moguće prosuditi da li takvi efekti mogu mijenjati
fiziološku funkciju bubrega.
Ključne riječi: srednjelančasti triacilgliceroli, bubreg, sastav masnih kiselina prehrana
Naslov: Cross-linking, stabilization and detection of
glycoproteins
- Autori:
Barbarić, Slobodan
Česi, Vlasta
Delaš, Ivančica (86340)
Gebauer, Branka
Heimgartner, U.
Kozulić, Branko
Mosbach, K.
Časopis: Acta Pharmaceutica
ISSN: 1330-0075
Volumen: 44
Godina: 1994
Stranice: od 353 do 365
Broj referenci: 38
Jezik: engleski
Sažetak: Poprečno povezivanje, stabilizacija i detekcija
glikoproteina
Ustanovljeno je da se ugljikohidratni ostaci kod raznih glikoproteina mogu
modificirati kemijskim i enzimskim putem pri čemu dolazi do nastajanja
aldehidnih grupa koje mogu reagirati s različitim reagensima. Opisano je
intra- i intermolekulsko poprečno povezivanje preko ugljikohidratnih lanaca
kod glikoenzima i imunoglobulina, pri čemu se kao reagensi za poprečno
povezivanje koriste različiti dihidrazidi. Ovaj postupak koristi se i pri
proučavanju prostornog rasporeda šećernih lanaca kod glikoenzima. Pokazano
je da kod nekih glikoenzima nakon provedene oksidacije ugljikohidratnog
dijela molekule, te poprečnog povezivanja s bifunkcionalnim reagensom,
dolazi do znatne stabilizacije enzima. Stabilizacija se također može
postići u reakciji između oksidiranog šećernog i proteinskog dijela iste
glikoproteinske molekule. Za detekciju glikoproteina vezanih na čvrste
nosače koriste se novi polimerni hidrazidi, pri čemu oni služe kao most
između označenog, obično oksidiranog glikoenzima (alkalna fosfataza,
peroksidaza), i glikoproteina. Polimerni hidrazidi služe i za detekciju
antigena koji su preko šećernih lanaca vezani na antitijela.
Ključne riječi: oksidirani glikoproteini, hidrazidni reagensi
Naslov: Lung fatty acid manipulations in low fat diet
- Autori:
Biočić-Steiner, Ivka (78315)
Glavaš-Obrovac, Ljubica
Delaš, Ivančica (86340)
Popović, Milivoj (38190)
Časopis: Acta Pharmaceutica
Broj: 4
ISSN: 1330-0075
Volumen: 45
Godina: 1995
Broj referenci: 24
Jezik: engleski
Sažetak: Specifičan sastav masnih kiselina u glicerofosfatidima
pluća, posebno fosfatidilkolinu, je vrlo važan za fiziološku funkciju
pluća. Zbog toga vrlo važno je odrediti moguće egzogene čimbenike koji mogu
utjecati na strukturne promjene masnih kiselina lipida pluća štakora.
Hrana, kojom su hranjene pokusne životinje-štakori soja Fischer, je bila
punovrijedna (15 kJ/g s.t.) i proteinsko-ugljikohidratnog tipa (proteini
11.94%, ugljikohidrati 75.33%, masti 0.66% na suhu tvar). Kontrolna grupa
pokusnih životinja je hranjena standardnom hranom za pokusne životinje (CD)
prema modelu Laboratorija Unilever Co. Vlaardingen,te je također bila
energetski punovrijedna. Nakon 14-dnevnog režima ishrane pokusne životinje
su žrtvovane. Iz izoliranih pluća izdvojeni su ukupni lipidi ekstrakcijom
sa smjesom otapala kloroform:metanol (2:1, 1:1, 1:2 v/v). Određena je
količina ukupnih lipida pluća (TL) LFD-grupe (0.54 mg TL/mg proteina) i
kontrolne grupe (0.35 mg TL/mg proteina) pokusnih životinja. Ukupni lipidi
su tankoslojnom kromatografijom razdvojeni na pojedine lipidne frakcije:
triacilglicerole (TG), slobodne masne kiseline (FFA), fosfatidilkolin (PC),
fosfatidiletanolamin (PE), cerebrozide (CRB) i sfingomijelin (SPH). Sastav
masnih kiselina ispitivanih lipidnih frakcija određen je
plinskokromatografskom metodom.
Rezultati kvalitativne i kvantitativne analize masnih kiselina lipidnih
frakcija pokazuju: povećano nezasićenje u C16 masnim kiselinama frakcije PC
(95.6%), PE (143.5%) i u TG (66%). U C18 masnim kiselinama, efekt
nezasićenja je znatno manji, a najjače je izražen u frakciji SPH (30.8%).
Dobiveni rezultati pokazuju da hrana s niskim sadržajem masti stimulira
nezasićenje u masnim kiselinama glicerofosfatida pluća, te ima utjecaj na
sastav plućnog surfaktanta i staničnih membrana.
Ključne riječi: hrana sa niskim sadržajem masti, pluća, masne kiseline, nezasićenje
Informacije: svibor@znanost.hr