SVIBOR - Projekt broj: 3-01-401

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Šifra projekta: 3-01-401


SUSTAV BIOMEDICINSKIH ZNANSTVENIH INFORMACIJA HRVATSKE


Glavni istraživač: BEKAVAC, ANAMARIJA (134850)Suradnici
Tip istraživanja: razvojno
Trajanje od: 01.01.86. do 31.12.95.

Ukupno radova na projektu: 14
Naziv ustanove: Medicinski fakultet, Zagreb (108)
Odjel/Zavod: Središnja medicinska knjižnica
Adresa: Šalata 3, p.p. 445
Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (0)41 423 420, 4566 936
teleFaks: 385 (0)41 424 001

Sažetak: Stvaranje jedinstvenog specijaliziranog sustava znanstvenog Ť informiranja za područje biomedicine oslanja se na ona obilježja Ť biomedicinskih znanosti po kojima su one isključivo međunarodno Ť odredljive. Cilj Sustava biomedicinskih znanstvenih informacija Ť Hrvatske je prevladavanje komunikacijskih barijera prema znanosti Ť u svijetu što je značajka znanstvene periferije. Stoga je u Ť osnovi Sustava poboljšanje informacijskih tokova, osiguranje Ť dostupnosti međunarodnih informacijskih izvora i bibliografska Ť kontrola domaćih publikacija. U okviru Sustava surađuje 28 Ť hrvatskih medicinskih biblioteka. Radom koordinira Središnja Ť medicinska knjižnica Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ť U radu na bibliografskoj bazi podataka izravno sudjeluje i Ť biblioteka Opće bolnice Sveti Duh iz Zagreba. Najznačajnije Ť aktivnosti projekta obuhvaćaju izgradnju baza podataka: 1. Ť Biomedicina Croatica, nacionalna bibliografska baza podataka koja Ť sadrži radove domaćih autora tiskane u zemlji i inozemstvu u svim Ť vrstama publikacija počev od 1986. Ukupno je obrađeno 17,162Ť bibliografskih jedinica s godišnjim prirastom od oko 3,000 Ť bibliografskih jedinica. Baza je strukturom slična MEDLINE bazi Ť (Bethesda, SAD) koja je u svijetu prihvaćena kao međunarodni Ť standard za područje medicine. Podaci se unose na engleskom Ť jeziku. Baza je dostupna preko CARNeta i u Središnjoj medicinskoj Ť knjižnici. 2. Centralni katalog medicinske periodike u hrvatskim Ť bibliotekama je faktografska baza podataka koja sadrži osnovne Ť podatke o oko 2,000 stranih i domaćih časopisa. Baza je dostupna Ť preko CARNet mreže.

Ključne riječi: znanstvena informacija, biomedicinska komunikacija, dostupnost publikacija, dostupnost informacija, nacionalna bibliografija, centralni katalog periodike, hrvatske medicinske biblioteke

Ciljevi istraživanja: 1. Osiguravanje brzog dotoka znanstvenih informacija i literature iz svjetskih izvora, te njihova racionalna nabava i korištenje. 2. Organiziranje informiranja o dostignućima medicinske znanosti i prakse objavljenim u Hrvatskoj, te prezentacija svjetskoj biomedicinskoj javnosti. Ad 1. Brz dotok informacija iz svjetskih izvora i njihovo efikasno korištenje odvija se u dvije faze: osiguravanje osnovne bibliografske informacije (bibliografske baze podataka) i osiguravanje primarnih dokumenata (knjige, časopisi, itd.). S obzirom na veliku zavisnost Hrvatske o uvozu biomedicinskih znanstvenih informacija, a time i velikih sredstava koja se u tu svrhu izdvajaju, nužna je organizirana suradnja svih znanstvenih i zdravstvenih institucija. Ad 2. Prikupljanje i obrada znanstvenih i stručnih biomedicinskih informacija objavljenih u Hrvatskoj omogućuje njihovu diseminaciju u zemlji i uključivanje u svjetske informacijske tokove.


SURADNJA - USTANOVE


  1. Naziv ustanove: Biblioteka Opće bolnice "Sv. Duh"
    Tip ustanove: Međunarodna organizacija
    Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska

Ostali podaci o projektu.
MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Datum zadnje promjene: 09.10.95
Informacije: svibor@znanost.hr