SVIBOR - Projekt broj: 3-01-437

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Šifra projekta: 3-01-437


PSIHOSOCIJALNO PRILAGOĐAVANJE OBOLJELIH OD BOLESTI DIŠNOG SUSTAVA


Glavni istraživač: PAVLOVIĆ, MLADEN (35723)Suradnici
Tip istraživanja: primjenjeno
Trajanje od: 01.01.91. do 31.12.95.

Ukupno radova na projektu: 3
Naziv ustanove: Bolnica, Znanstvena jedinica za klinička medicinska istraživanja, Osijek (127)
Odjel/Zavod: Odjel za plućne bolesti
Adresa: J. Huttlera 4
Grad: 31000 - Osijek, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (0)54 555-222
Telefon: 385 (0)41 234-600

Sažetak: Svaka bolest, tjelesna ili psihička, remeti biopsiho-socijalni integritet ličnosti. Mijenjajući psiho-fizičku strukturu ličnosti bolesnika, bolest stavlja oboljelog u nove odnose prema okolini, a mijenja i stav okoline prema njemu. Sve veći broj bolesnika oboljelih od somatskih bolesti potencira značaj odgovarajućeg pristupa bolesnicima da bi im se pomoglo u mogućnosti kvalitetnijeg življenja. Autori su smatrali da poremećaji dišnog sustava mogu dobro poslužiti kao model za ispitivanje utjecaja psihološke elaboracije i značenja somatskog zbivanja na socijalnu funkcionalnost i kvalitetu života oboljelih. U tom slučaju obradili smo tri grupe od po 100 bolesnika - sa kroničnom opstruktivnom plućnom bolešću, sa plućnom tuberkulozom, te sa karcinomom pluća. Rezultati ovog istraživanja očitovali bi se u mogućnosti planiranja i provođenja odgovarajućih mjera i akcija usmjerenih postizavanju što bolje kvalitete življenja oboljelih od navedenih bolesti.

Ključne riječi: psihosocijalno prilagođavanje, kvaliteta života, kronična opstruktivna plućna bolest, plućna tuberkuloza, karcinom bronha

Ciljevi istraživanja: Radi procjene psihološko-socijalnog usklađivanja, odnosno socijalne funkcionalnosti i kvalitete života kod tih bolesti dišnog sustava tražili smo ovim istraživanjem odgovor na pitanja: 1. Ispitivanje ličnosti bolesnika poslije nastanka bolesti u odnosu na sposobnost osobe da prepozna i dade značenje simptomima bolesti, uoši njihovu ozbiljnost, te mogućnost prilagođavanja ličnosti u smislu: a) porodičnog, b) zdravstvenog, c) društvenog, d) emocionalnog, e) profesionalnog prilagođavanja nastaloj situaciji. 2. U odnosu na navedena tri oboljenja - utvrditi međusobnu povezanost vanjskih okolnosti u kojima bolesnik živi s obimom socijalne i fizičke onesposobljenosti oboljelog, te obima prilagođavanja njegove ličnosti shodno obrascima ponašanja sredine u kojoj bolesnik živi. Znanstveni doprinos ovog istraživanja bio bi u tome što je to prvo istraživanje ove vrste kod nas, s obzorom na teoretsko polazište, izbor uzorka i primjenjene instrumente.


SURADNJA - USTANOVE


  1. Naziv ustanove: Klinika za plućne bolesti "Jordanovac"
    Tip ustanove: Sveučilište/Fakultet
    Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska

Ostali podaci o projektu.
MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Datum zadnje promjene: 14.12.95
Informacije: svibor@znanost.hr