Tip istraživanja: primjenjeno Trajanje od: 01.01.91. do 30.06.96. Ukupno radova na projektu: 31
Naziv ustanove: Poljoprivredni institut, Osijek (73) Odjel/Zavod: Odjel za oplemenjivanje i sjemenarstvo strnih žitarica Adresa: Južno Predgrađe 17 Grad: 31000 - Osijek, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (0)31 12 65 53
Telefon: 385 (0)31 10 13 43
teleFaks: 385 (0)31 12 65 53
Sažetak: Stručnjaci Poljoprivrednog instituta u Osijeku su začetnici novogprograma rada na oplemenjivanju ječma, kojem se sve do današnjihdana pridavao mali značaj i dodjeljivala manja financijskasredstva, premda se radi o kulturi koja bi mogla imati dalekoveći značaj u proizvodnji nego je do sada imala. Oplemenjivanjemove kulture, u koju je uložen veliki napor, a relativno malasredstva zajednice, stvorene su u kratko vrijeme i s relativnomalim brojem istraživača sorte visokog potencijala rodnosti od 10tona po hektaru u širokoj proizvodnji (Sladoran, Rodnik, Rex)prvenstveno za industriju piva i slada, no i za ishranu stoke,gdje bi ječam kao jeftinija proizvodna kultura djelomično mogaozamijeniti kukuruz. Stoga bi trebalo nastaviti intenzivan rad naoplemenjivanju ove kulture stvaranjem novih genotipova,prvenstveno boljih kvaliteta za pivarsku industriju, odnosnoproteinske sorte za ishranu stoke uvećanim financiranjem, a štoće se višestruko vratiti iz proizvodnje. Hibridizacijom inajpogodnijim metodama oplemenjivanja na temelju rekombinacijegena moguće je stvoriti nove visoko prinosne sorte s genetskimpotencijalom rodnosti od preko 12 tona po hektaru zrna zaproizvodnju visokokvalitetnog slada odnosno visokoproteinskeječmove za ishranu stoke.
Ciljevi istraživanja: Cilj istraživanja je stvaranje novih
visokorodnih ivisokokvalitetnih sorti ozimog i jarog ječma
genetičkogpotencijala za prinos zrna preko 12 t/ha kod ozimog,
odnosnopreko 9 t/ha kod jarog ječma. Pored navedenog osnovnog
ciljaistraživanja, osobita pažnja posvećuje se procesu oplemenjivanjau
smjeru povećanja otpornosti na polijeganje, otpornost nabolesti i štetnike
i tolerantnost na nepovoljne okolinskečimbenike. Obzirom na višenamjensko
korištenje ječma oplemenjivanje jeusmjereno u cilju stvaranja sorti
slijedećih osobina: 1.stvaranje visokorodnih i kvalitetnih sorti ozimog i
jarogpivarskog ječma, 2. stvaranje visokorodnih sorti ozimog
dvorednogječma za dvonamjensko korištenje čije se zrno zavisno o
uvjetimaproizvodnje i primijenjenim agrotehničkim mjerama može
koristitikao - a/ pivarski ječam dobrog kvaliteta i b/ stočni ječam,
3.stvaranje visokorodnih sorti ozimog višerednog ječma
poboljšanihhranidbenih vrijednosti za ishranu stoke.
SURADNJA - PROJEKTI
Naziv projekta
: 4-01-056 Hrvatska banka biljnih gena Naziv ustanove: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
OSTALA POSTIGNUĆA
Naziv
: Danko- sorta ozimog dvorednog ječma Tip proizvoda: Ostalo Autor(i): Martinčić, J., Kovačević, J., Lalić, A.
Naziv
: Lunar-sorta jarog pivarskog ječma Tip proizvoda: Ostalo Autor(i): Martinčić, J., Kovačević, J., Lalić, A.
Naziv
: Lux- sorta jarog pivarskog ječma Tip proizvoda: Ostalo Autor(i): Martinčić, J., Kovačević, J., Lalić, A.
Naziv
: Astor-sorta jarog pivarskog ječma Tip proizvoda: Ostalo Autor(i): Martinčić,J., Kovačević, J., Lalić, A.
Naziv
: David-sorta ozimog dvorednog ječma Tip proizvoda: Ostalo Autor(i): Martinčić, J., Kovačević, J., Lalić, A.
Naziv
: Mihael- sorta ozimog dvorednog ječma Tip proizvoda: Ostalo Autor(i): Martinčić, J., Kovačević, J., Lalić, A.
Naziv
: Baranjac- sorta ozimog višerednog ječma Tip proizvoda: Ostalo Autor(i): Martinčić, J., Kovačević, J., Lalić, A.
Naziv
: Posavac- sorta ozimog višerednog ječma Tip proizvoda: Ostalo Autor(i): Martinčić, J., Kovačević, J., Lalić, A.
Naziv
: Favory- sorta jarog pivarskog ječma Tip proizvoda: Ostalo Autor(i): Martinčić, J., Kovačević, J., Lalić, A.
Naziv
: Vitez- sorta jarog pivarskog ječma Tip proizvoda: Ostalo Autor(i): Kovačević, J., Martinčić, J., Lalić, A.
Naziv
: Baltazar- sorta jarog pivarskog ječma Tip proizvoda: Ostalo Autor(i): Martinčić, J., Kovačević, J., Lalić, A.
Naziv
: Zvonimir - sorta ozimog dvorednog ječma Tip proizvoda: Ostalo Autor(i): Kovačević, J., Lalić, A., Martinčić, J. Ostali podaci o projektu.