Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr
SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH
Šifra projekta: 4-01-045
KONTROLA PLODNOSTI TLA U FUNKCIJI PROIZVODNJE ZDRAVSTVENO ISPRAVNE HRANE
Glavni istraživač
: ĆOSIĆ, TOMISLAV (85100) Suradnici
ĆUSTIĆ, MIRJANA (111003)
JURKIĆ, VESNA (128412)
ANIĆ, JELKA (632)
RENGEL, ZDENKO (114960)
ČOGA, LEPOMIR (158261)
POLJAK, MILAN (139462)
BIŠKO, ANTE (179534)
Tip istraživanja: primjenjeno Trajanje od: 01.01.91. do 15.12.95. Ukupno radova na projektu: 20
Radovi na projektu citirani u Current Contents: 10
Naziv ustanove: Agronomski fakultet, Zagreb (178) Odjel/Zavod: Zavod za ishranu bilja Adresa: Svetošimunska 25 Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Komunikacija
Sažetak: Izradom i primjenom jedinstvenog modela integralne kontrole plodnosti tla na četiri agroekološke lokacije biljne proizvodnje u hrvatskoj, ostvarit će se slijedeće znanstveno-stručne primjenjive gospodarske vrijednosti: 1. Utvrdit će se detaljan uvid u stanje opskrbljeniosti tala makrobiogenim (N,P,K,Mg,Ca), mikrobiogenim (Zn,Mn,Cu,B) hranivima te teškim metaliama (Cd,Pb). 2. Obradit će se osnovne fizikalna svojstva tla koja su od značaja za visokokvalitetnu i racionalnu biljnu proizvodnju. 3. Paralelno s ispitivanjem tla postaviti će se i test-gnojidbeni pokusi poradi testiranja utjecaja mineralnih gnojiva (NPK) i Ca-gnojiva na visinu i kvalitetu ratarskih proizvoda. 4. Temeljem tako prikupljenih podaka izradit će se kartogrami plodnosti tla koji će služiti jednostavnijem gospodarenju tlom. 5. Istraživanja su trajnog karaktera a periodični rezultati mogu se odmah rabiti.
Ciljevi istraživanja: Cilj predloženih istraživanja je utvrditi
stanje biljnih hraniva (makro i mikro hraniva) te teških metala u tlu i
biljnom materijalu poljoprivrednih kultura (zrna pšenice, kukuruza, silaže
i dr.)u odabrani agroekološkim rajonima Hrvatske i odgovoriti na pitanje da
li i gdje u postojećim agroekopodručjima postoje preduvijeti za proizvodnju
zdravstveno ispravne hrane. Dobiveni rezultati poslužit će
determinaciji stupnja degradacije ili pak povećanja plodnosti tla. Time bi
se ostvarile i predodžbe o mogućim pravcima intervencije u tlu poradi
proizvodnje zdravstveno ispravne hrane po važećim europskim normama.
Imajući to na umu predviđena ispitivanja u cijelosti bi mogla dati odgovor
na pitanje da li su naša tla degradirana i u kom stupnju, kontaminirana
teškim metalima, te da li se na njima može ostvarivati proizvodnja zdrave
hrane (gdje može a gdje eventualno nemože). Ostali podaci o projektu.