Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr
SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH
Šifra projekta: 4-01-048
SPOREDNI POLJOPRIVREDNI PROIZVODI U FUNKCIJI PROIZVODNJE ZDRAVE HRANE I ZAŠTITE PRIRODE
Glavni istraživač
: BOŽAC, ROMANO (4943) Suradnici
MUŽIC, STJEPAN (32933)
RUPIĆ, VLATKO (41821)
ĐIKIĆ, MARIJA (9825)
HOMEN, BISERKA (16066)
Tip istraživanja: primjenjeno Trajanje od: 15.10.91. do 15.10.96. Ukupno radova na projektu: 5
Radovi na projektu citirani u Current Contents: 2
Naziv ustanove: Agronomski fakultet, Zagreb (178) Odjel/Zavod: Zavod za opće stočarstvo Adresa: Svetošimunska c.25, Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (041) 235-777
Sažetak: Proizvedena je putem tkiva serija čistih kultura Pleurotus pulmonarius. Izvršena je inokulacija štapića bujadi (Pteridium aquilinum) i proizveden micelij na zrnju pšenice. Pravilno pripremljena pšenična slama (supstrat) zasijana je micelijem i proizvedene su gljive. Nakon berbe gljiva preostali supstrat je posušen, mljeven i pripremljena je hrana za kuniće. Postavljen je hranidbeni eksperiment tijekom 90 dana sa 4 skupine po 15 kunića. Na kraju pokusa izvršena je kompletna hematološka slika Hyla kunića. Praćeni su hranidbeni parametri, kunići svih pokusnih skupina su normalno konzumirali hranu i napredovali u rastu. Na kraju eksperimenta kunići su zaklani, ocjenjena je kakvoća mesa, izvršeno je rasjecanje trupova na komercijalne dijelove, izvršena analiza organa grudne i trbušne šupljine, praćena je brzina razgradnje glikogena u m.l.dorsi i mišićima buta. Izvršena je osnovna kemijska analiza mesa, a istražena su i neka tehnološka svojstva mesa te analiza masnih kiselina u abdominalnoj i skapularnoj masti Hyla kunića.
Ciljevi istraživanja: Svakim danom rastu potrebe za hranom, a
posebice za namirnicama anaimalnog porijekla. Sama bitka za profitom
usmjerena je najčešće protiv samog čovjeka (zdravstveno, ekološki), jer je
uglavnom u suprotnosti s prirodnim zakonima. Čovjek svojom mudrošću mora
pomagati prirodne tokove, da se brže i efikasnije odvijaju. Ovo
istraživanje ima zadatak potvrditi kako se sporedni poljoprivredni
proizvodi (slama, kukuruzovina) racionalno mogu koristiti u zatvorenom
proizvodnom ciklusu, žitarice-gljive-meso, gdje nema otpada i zagađenja
životne sredine. Saprofitske gljive rastu na mrtvoj organskoj tvari i
enzimatskim sistemima razgrađuju gotovo neprobavljivu staničnu membranu
lignoceluloznih materijala. Nakon proraštavanja micelija na spomenutim
materijalima, vrši se berba gljiva, a ostatak supstrata (slama + micelij)
je obogaćen proteinima, a probavljivost poraste na 70% i više. Budući da
kakvoća ishrane spada u osnovne faktore o kojima ovisi kakvoća mesa,
odnosno post mortalne promjene, potrebno je bilo postaviti hranidbeni pokus
sa Hyla kunićima. U tom eksperimentu bilo je potrebno pratiti rast i
utrošak hrane, opće zdravstveno stanje, izvršiti istraživanje trupova,
organa, krvi i kakvoće mesa.
SURADNJA - USTANOVE
Naziv ustanove
: PLIVA Tip ustanove: Sveučilište/Fakultet Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Naziv ustanove
: NOVA BOLNICA Tip ustanove: Sveučilište/Fakultet Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Naziv ustanove
: ZAVOD ZA ZAŠTITU ZDRAVLJA Tip ustanove: Sveučilište/Fakultet Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska Ostali podaci o projektu.