Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr
SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH
Šifra projekta: 4-03-036
GENETSKI RESURSI,DETERMINACIJA I BANKA GENA VITIS SP.
Glavni istraživač
: FAZINIĆ, MELITA (11500) Suradnici
KAROGLAN, JASMINKA (155074)
IVANKOVIĆ, ZDENKO (17374)
BIŠOF, RUDOLF (3863)
VIČIĆ, MIRJANA (91400)
MLINARIĆ, ZDRAVKO (155063)
MEŽNARIĆ, DUNJA (108480)
MARIĆ, JASMINA (91354)
SCHUBERT, GERHARD (91391)
MIROŠEVIĆ, NIKOLA (31943)
KOZINA, BERNARD (121291)
MALETIĆ, EDI (155085)
HERJAVEC, STANKA (15504)
TUPAJIĆ, PAVICA (197264)
Tip istraživanja: primjenjeno Trajanje od: 01.01.91. do 01.01.01. Ukupno radova na projektu: 79
Radovi na projektu citirani u Current Contents: 8
Naziv ustanove: Agronomski fakultet, Zagreb (178) Odjel/Zavod: Zavod za vinogradarstvo Zavod za vinarstvo Adresa: Svetošimunska 25 Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 1 23 35 777
teleFaks: 385 1 23 35 777 12 28
teleFaks: 385 1 215 300
Sažetak: Istraživanja u vinogradarstvu i vinarstvu obuhvaćala su Ť
problematiku agrotehnike, te introdukciju klonskog materijala s Ť
ciljem unapređenja vinogradarsko vinarske proizvodnje. Na ovaj Ť
način realizirano je uključivanje Hrvatske u međunarodni projekt Ť
s ciljem znanstvene i primijenjene obrade najznačajnijih Ť
genotipova u Hrvatskoj s ravnopravnim udjelom u međunarodnom Ť
sustavu razmjene podataka, s ciljem upotpunjavanja svjetskih Ť
genplazmatskih podataka za vinovu lozu. Time je stvorena solidna Ť
osnova i za dobivanje novih kultivara klasičnim metodama i Ť
tehnikama kulture tkiva. Nadalje, rezultati primijenjenih Ť
istraživanja, značajna su
polazna osnova za razvojne programe iz područja vinogradarstva i Ť
vinarstva.
U vinima odabranih kultivara detaljno je istraživan kemijski Ť
sastav, s posebnim naglaskom na relevantne komponente aromatskog Ť
profila vina. Istraživan je utjecaj hiperoksidacije bijelih Ť
mošteva na kakvoću vina. U tijeku su istraživanja utjecaja Ť
malolaktičnih bakterija na kakvoću crnih vina. Prati se sastav Ť
hlapivih komponenti (alkoholi, esteri), te odnos vezanih kiselina Ť
(jabučna/mliječna) u spontanoj i dirigiranoj fermentaciji (čista Ť
kultura Leuconostoc oenos)
Ciljevi istraživanja: Na traženje FAO - a, 1979. godine pokrenuta je
inicijativa za očuvanje gen fundusa biljnih vrsta i kultivara u
svijetu.Organizaciju osnivanja gen banke za lozu preuzeo je O.I.V. Paris,
Agronomski fakultet, Zagreb, Zavodi za vinogradarstvo i vinarstvo, na
osnovi dotadašnjih istraživanja genetičkih resursa bili su registrirani
1989. godine pod znakom "JUG - 05 - ZGB."Na naše traženje dobivena je nova
registracija 1994. godine pod oznakom CRO - 01. Osim realizacije ovog
dijela projekta, nastavlja se dalje s inventarizacijom autohtonih i
udomaćenih kultivara Vitis viniferaL., te individualnom klonskom
selekcijom istih. Istraživanja suvremene tehnologije reprodukcije
bezvirusnih materijala, međusobni utjecaj podloga i plemki morat će se
vršiti i dalje. Istraživanja u vinarstvu obuhvaćala su utvrđivanje
relevantnih komponenti arome i kiselinskog sastava vina, a vezano uz
pojedine tehnološke postupke (hiperoksidacija) i enološka sredstva
(enzimski preparati, čiste kulture MLF a).
SURADNJA - USTANOVE
Naziv ustanove
: Institut za poljoprivredu i turizam Tip ustanove: Sveučilište/Fakultet Grad: 52440 - Poreč, Hrvatska Ostali podaci o projektu.