Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr
SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH
Šifra projekta: 4-03-113
OPLEMENJIVANJE GENETSKIH KAPACITETA POLJOPRIVREDNIH KULTURA JADRANSKOG PODRUČJA R. HRVATSKE
Glavni istraživač
: MALEŠ, PETAR (27612) Suradnici
KATALINIĆ, VIŠNJA (110963)
HARTL, DANIELA (122266)
MLADAR, NIKOLA (32090)
ŠIMAC, LJUBICA (46703)
MILOŠ, BOŠKO (104810)
KOVAČEVIĆ, IVICA (112864)
KAČIĆ, SONJA (19683)
PERKO, SVETOSLAV (36241)
PELICARIĆ, VLADIMIR (36046)
ŠKARIĆ, ZDRAVKO (47186)
GUGIĆ, MIRKO (134914)
JUG-DUJAKOVIĆ, MARIJA (110952)
PEZO, IVAN (37084)
MILUN, VESNA (118290)
JERKOVIĆ-ŽANIĆ, KATJA (170591)
PERICA, SLAVKO (138075)
ROGOŠIĆ, JOZO (900298)
Tip istraživanja: primjenjeno Trajanje od: 01.01.91. do 15.12.95. Ukupno radova na projektu: 66
Radovi na projektu citirani u Current Contents: 5
Naziv ustanove: Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split (91) Odjel/Zavod: - Adresa: Put Duilova 11, 21000 Split Grad: 21000 - Split, Hrvatska
Komunikacija
teleFaks: 385 (0)21 554-616
Telefon: 385 (0)21 554-616
E-mail: URED@KRS.HR
Sažetak: Iz autohtonih populacija sorti vinove loze izdvojeni su tipovi s pozitivnim svojstvima. Uvođenjem u uvjete "in vitro" istraženi su činbenici koji utječu na uspješnist kultiviranja. Obavljena je identifikacija vrsta i sojeva kvasaca na grožđu i u vinu. Utvrđen je i sadržaj procijanidina. Obavljena su komparativna istraživanja domaćih i introduciranih sorti masline, utvrđena najbolja razdoblja za berbu aktinidije. Primjenom hraniva (N, K, B, N-NO3 i N-N-NH4) pokušava se utvrditi njihova ravnoteža kao i utjecaj na rast i rodnost. Istražuju se metode integralne zaštite od bolesti i štetnika, posebno na maslini. Utvrđena je gospodarska vrijednost biljnih zajednica makije, pašnjaka i travnjaka kao krmna osnova za razvoj stočarstva. Obavljena je klasifikacija tala, te utvrđena zagađenost teškim metalima.
Ključne riječi: jadranske kulture, maslina, aktinidija, vinova loza, domaće i uvezene sorte, komparativna istraživanja, kultura tkiva, mikropropagacija, sjemenka, peteljka, kvasci, fermentacija, procijanidini, mikro i makro hranjiva, integralna zaštita bilja, klasifikacija tala, neuralna mreža, gospodarska vrijednost makije
Ciljevi istraživanja: Općenit cilj znanstveno istraživačkog zadatka
jest stvaranjenovih kvalitetnijih sorata iz autohtonih, udomaćenih
iintroduciranih populacija vinove loze, masline i aktinidije,zatim
istraživanje njihovih bioloških, tehnoloških i kemijskihsvojstava. Na
osnovu dobivenih rezultata cilj je odabrati one sorte koje su
najprikladnije za uzgoj u našem podneblju. Za daljnje umnožavanje
izdvojenih klonova cilj nam je dobivanjezdravog biljnog materijala odnosno
uspostavljanje uzgoja vinove loze i masline in vitro: mikropropagacijom,
indukcijomadventivnih izdanaka, somatskom embriogenezom te
utvrđivanjestupnja juvenilizacije. U tehnologiji prerade grožđa cilj je
identifikacija poželjnihvrsta i sojeva kvasaca pri fermentaciji,
istraživanje uloge kvasaca iz dvaju klimatski različitih vinogorja na
kvalitetu crvenih vina, te odrediti sastav isadržaj procijanidina u
različitim sortama grožđa. U ishrani bilja cilj je proučiti utjecaj N, K i
B, kao i N-NO3 iN-NH4 na rast i rodnost, uključivši utjecaj dodanih
hraniva naparametre dijagnosticiranja stanja pojedinog hranjivog
elementa. U zaštiti bilja cilj je utvrditi prikladnost pojedinih IPM
-metoda u praćenju štetnika na maslini, te utvrditi atraktivnostdomaćih i
uvezenih sorti masline na pojedine štetnike i bolesti( Dacus oleae, Prays
oleae, Verticilium dahliae, Pseudomonas savastanoi, Sphaeropsis
dalmatica). U ispitivanju biljnog pokrova - makije, travnjaka i pašnjaka
cilj je utvrditi vrijednost, florni sastav, primarnu produkciju, kemijski
sastav iprobavljivost raznih biljnih zajednica - kao krmnoj osnovi za
razvoj stočarstva. U pedološkim ispitivanjima cilj je iznaći ekološke
pokazatelje koji su bitni za procjenu kvaliteta tla i okoliša, kao i
klasifikacija tala ovisno o namjeni klasifikacije..
SURADNJA - USTANOVE
Naziv ustanove
: PK IMOTA, Imotski Tip ustanove: Državni institut
Naziv ustanove
: DALMACIJAVINO Grad: 21000 - Split, Hrvatska
Naziv ustanove
: Prehrambeno-biotehnološki fakultet - Zagreb Tip ustanove: Sveučilište/Fakultet Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Naziv ustanove
: Međunarodno udruženje polifenolista Tip ustanove: Državna uprava
Naziv ustanove
: FAO Interregional cooperative research network
on olives, working group on production techniques and productivity Tip ustanove: Državna uprava
Naziv ustanove
: Mediterranean Institute of Chania, Greece Tip ustanove: Sveučilište/Fakultet
Naziv ustanove
: Subtropical Plants and Olive Trees Institute of
Chania, Greece Tip ustanove: Sveučilište/Fakultet
Naziv ustanove
: Fakultet tehnologije i kemijskog inženjerstva,
Zavod za analitičku kemiju Tip ustanove: Sveučilište/Fakultet Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Naziv ustanove
: INA Kutina, Odjel primjene gnojiva, Kutina Tip ustanove: Državni institut
Naziv ustanove
: Prirodoslovno matematički fakultet Tip ustanove: Sveučilište/Fakultet Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Naziv ustanove
: Agronomski fakultet Tip ustanove: Sveučilište/Fakultet Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Naziv ustanove
: PAR RAC Tip ustanove: Other Grad: 21000 - Split, Hrvatska