Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr
SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH
Šifra projekta: 4-05-015
UTJECAJ ENERGIJE OBROKA I GENETSKE OSNOVE NA ENERGETSKI STATUS KRAVA
Glavni istraživač
: UREMOVIĆ, ZVONIMIR (43860) Suradnici
PAVIĆ, VESNA (73942)
MIOČ, BORO (139212)
UREMOVIĆ, MARIJA (88566)
ČERNY, ZDRAVKO (7202)
LIKER, BRANKO (25893)
KATALINIĆ, IVAN (60653)
Tip istraživanja: primjenjeno Trajanje od: 01.01.91. do 31.12.95. Ukupno radova na projektu: 4
Radovi na projektu citirani u Current Contents: 1
Naziv ustanove: Agronomski fakultet, Zagreb (178) Odjel/Zavod: Zavod za specijalno stočarstvo Adresa: Svetošimunska 25 Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (0) 1 2335 777/2043
Sažetak: Visokomliječne krave su sklone pojavi metaboličkih i zdravstvenih poremećaja poslije telenja, uslijed proizvodnje veće količine energije u mlijeku od količine primljene hranom prije i nakon telenja. U prvom dijelu istraživanja je ustanovljen najpovoljniji način hranidbe, koji može poslužiti kao osnovica nove tehnologije proizvodnje mlijeka i čijom primjenom se može bolje iskoristiti genetski kapacitet za mliječnost i postići veći profit u proizvodnji mlijeka. Utjecaj obroka različite razine i koncentracije energije u pripremnoj fazi laktacije na rezultate proizvodnje mlijeka i zdravstveno stanje krava, je ocjenjen analizom sastojaka krvi glukoza, slobodne masne kiseline, kolesterol, aktivnost AST-a. U drugom dijelu istraživanja, analizom parametara krvi u ranoj dobi junica, koji utječu na stanje i intenzitet metabolizma je ustanovljena povezanost s proizvodnim sposobnostima istih životinja poslije telenja. Očekivani rezultati će omogućiti ranije predviđanje proizvodnih sposobnosti junica i na taj način uvođenje novih kriterija u selekciju visokomliječnih pasmina goveda.
Ciljevi istraživanja: Istraživanja u okviru projekta trebaju dati
doprinos formiranjunovih i učinkovitijih tehnologija u proizvodnji mlijeka
i metodau selekciji goveda. Zbog toga je cilj istraživanja bio: 1. da se
ustanovi najpovoljnija razina energije u obrocima zavisokomliječne
Holstein-friesian (HF) krave u pripremnoj fazilaktacije (suhostaj i 90
dana rane laktacije) i da se na tajnačin omogući učinkovitije
iskorištavanje proizvodnih kapacitetaza mliječnost HF krava. 2. da se
ustanovi mogućnost ranijeg predviđanja stanjametabolizma i proizvodnih
sposobnosti junica poslije telenja,određivanjem jačine povezanosti sa
sadržajem sastojaka krvi(glukoze, slobodnih masnih kiselina-SMK,
kolesterola, aktivnostGOT-a, hormona rasta, tiroksina, inzulina),
određenih u različitim stadijima razvoja junica. Istraživanja u projektu
su trebala doprinijeti pronalaženjuodgovarajućeg načina hranidbe krava u
razdoblju formiranjaproizvodnog kapaciteta za mliječnost i pronalaženju
obroka sodgovarajućom razinom energije, čijom primjenom se može
smanjitiučestalost metaboličkih i zdravstvenih poremećaja krava
upuerperiju. Bolje metaboličko i zdravstveno stanje je trebalorezultirati
boljom plodnosti krava i učinkovitijimiskorištavanjem nasljednom osnovom
određenog kapaciteta za mliječnost. Utvrđivanje povezanosti metabolizma
preko sastojaka krvi u ranojdobi junica i poslije telenja, s njihovim
sposobnostima, omogućitće uvođenje novih fizioloških kriterija u selekciju
goveda i ranije predviđanje proizvodnih sposobnosti junica.
SURADNJA - USTANOVE
Naziv ustanove
: VUPIK Vukovar Tip ustanove: Državni institut Tip suradnje: Zajedničko objavljivanje znanstvenih radova Grad: 56230 - Vukovar, Hrvatska
Naziv ustanove
: Mljekara "Pionir" Županja Tip ustanove: Državni institut Tip suradnje: Povremena razmjena informacija Grad: Županja, Hrvatska
OSTALA POSTIGNUĆA
Naziv
: Nova tehnologija visoke proizvodnje mlijeka. Tip proizvoda: Tehnologija Autor(i): Zvonimir Uremović, Marija Uremović
Naziv
: m
Naziv
: Nova metoda predviđanja proizvodnih sposobnosti junica Tip proizvoda: Tehnologija Autor(i): Prof.dr. Zvonimir Uremović, Prof.dr. Marija Uremović Ostali podaci o projektu.