Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr
SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH
Šifra projekta: 4-05-102
MOGUĆNOSTI PRESTRUKTURIRANJA PERADARSTVA REPUBLIKE HRVATSKE
Glavni istraživač
: TADIĆ, VERA (48944) Suradnici
KRALJ, MILAN (23255)
TIŠLJAR, MARINA (130726)
MILOTIĆ, ALDO (118916)
MANDIĆ, BOŽO (64582)
TADIĆ, MARKO (48955)
NEMANIČ, JOŽE (33282)
BODAKOŠ, DRAGUTIN (140685)
Tip istraživanja: razvojno Trajanje od: 01.06.91. do 01.06.93. Ukupno radova na projektu: 15
Radovi na projektu citirani u Current Contents: 1
Naziv ustanove: Veterinarski fakultet, Zagreb (53) Odjel/Zavod: Centar za peradarstvo Ekonomski odjel Adresa: Heinzelova 55 Grad: 10000 - Zagreb, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (0)41 23-21-67
teleFaks: 385 (0)41 23-20-36
Sažetak: Peradarstvo u Republici Hrvatskoj nije strukturirano na način da se ravnopravno uključi u međunarodnu utakmicu s razvijenim peradarstvima zapadne Europe, SAD, Kanade. Vertikalno i horizontalno je nedovoljno integrirano. Tradicionalni oblik proizvodnje i potrošnje mesa peradi i jaja ne omogućuje razvitak peradarstva Hrvatske u funkciji izvoznih mogućnosti Republike. Istraživanjem mogućnosti i oblika prestrukturiranja peradarstva Hrvatske utvrdit će se najoptimalniji model strukture proizvodnje mesa peradi i jaja za potrošnju na domaćem tržištu i konkurentan izvoz na tržišta razvijenih zemalja, prvenstveno EEZ-a. Kvantificirat će se poredbene prednosti peradarstva Hrvatske koje bi Republika mogla iskoristiti za uključivanje u jedinstveno tržište EEZ-a poslije 1.1.1993. godine.
Ključne riječi: Peradarstvo, prestrukturiranje, strategija razvoja
Ciljevi istraživanja: Cilj predloženog istraživanja je:
1.analizirati dugoročne trendove u razvitku peradarstva Hrvatske te
proizvodnje pojedinih peradarskih proizvoda; 2.komparativnom analizom
ocijeniti postignutu razinu razvijenosti peradarstva a osobito s gledišta
novih tehnologija držanja, ishrane, zdravstvene zaštite peradi;
3.definirati i istražiti kvantitativne i kvalitativne poredbene prednosti
Hrvatske za proizvode peradarstva; 4.utvrditi postojeće kapacitete za
peradarsku proizvodnju; 5.istražiti stupanj horizontalne i vertikalne
integracije u peradarstvu te odnose suradnje krupnih farmi i privatnih
gospodarstava (kooperacijska proizvodnja); 6.istražiti tendencije i
promjene potrošnje peradarskih proizvoda; 7.istražiti kvantitativne,
kvalitativne i regionalne promjene na svjetskom tržeštu peradarskih
proizvoda; 9.analizirati predviđene promjene u proizvodnji, potrošnji,
izvozu i uvozu mesa peradi i jaja u EEZ i poslije 01.01.1993. osobito s
gledišta hogijenskih i zdravstvenih zahtjeva, zaštite okoliša i dobrobiti
peradi u uzgoju i proizvodnji. Rezultati ovog istraživanja pomogli bi
peradarstvu Hrvatske da se optimalno prestrukturiramo i ekonomski
profitabilno pripremi za ulazak u EEZ odnosno međunarodnu utakmicu s
razvijenim peradarstvima. Ostali podaci o projektu.