Naslov: Rezultati ispitivanja hidrotermički obrađene soje sorte
"Tisa" u hranidbi prasadi i brojlera
Naslov: Ispitivanje termički obrađene soje različitim tehničkim
sistemima u hranidbi svinja u tovu
Naslov: Hidrotrmički obrađeni biljni ostaci u hranidbi preživača
Naslov: Hranidbena vrijednost hidrotermički obrađene pšenične
slame i kukuruzovine
Naslov: Probavljivost i hranjiva vrijednost sirovog i tostiranog
ječma u hranidbi svinja
Naslov: Hidrotermi;ki obraĆena pŠeni;na slama u hranidbi tovne
junadi
Naslov: Probavljivost i hranidbena vrijednost hidrotermi;ki
obraĆene sojine slame u hranidbi pre/iva;a
Naslov: Hidrotermička obrada sojinog zrna - eksperimentalni
rezultati
Naslov: Kompartivno istraživanje hranidbeno-biološke vrijednosti
krmnog kvasca i termički obrađene soje
Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Sveučilište u Zagrebu
Datum obrane: 28.01.93
Jezik: hrvatski
Broj stranica: 140
Sažetak: Hranidbena i biološka vrijednost krmnog kvasca i
termički
obrađene soje osniva se na koncentraciji i probavljivostihranjivih
sastojaka, te prisustvu toksičnih (antihranjivih tvari), što se
najbolje procjenjuje biološkim pokusima na životinjama. Termički
labilni antihranjivi sastojci prisutni u sirovoj soji mogu se
denaturirati toplinskom obradom (ekstrudiranjem, mikronizacijom i
hidrotermičkim postupkom), a kvaščeva biomasa ne sadrži takve
sastojke.
Probavljivost hranjivih sastojaka otpadnog pivskog kvasca i
termički obrađene soje praćena je komparativno biološkimtestovima
na svinjama. Najbolja probavljivost sirovih proteina postignutaje
kod pivskog kvasca i ekstrudirane soje (90%), a biološkavrijednost
pivskog kvasca i ekstrudirane, mikronizirane i hidrotermizirane
soje iznosila je : 85, 76, 73 i 72%.
Unatoč visokom biološkom ekvivalentu pivskog kvasca(BE/1.75)
određenom u odnosu na sojinu sačmu sa 44% proteina, tržišna
vrijednost pivskog kvasca (430 USD/t) nije ekonomski konkurentna
aktualnoj tržišnoj cijeni termički obrađene soje (190 USD/t).Zato
su eksperimentalno istražena uzgojna obilježja svinja tovljenihsa
smjesama u kojima je sojina sačma zamijenjena samo termički
obrađenom sojom ali ne i kvascem.
Nije bilo signifikantne razlike u tjelesnoj masi, prirastu i
konverziji hrane između istraživanih tretmana. Također nije bilo
nekog vidljivog utjecaja tretmana na fizikalni kvalitet polutki.
Međutim, zapažen je veći postotak nezasićenih masnihkiselina,
naročito linolne i linolenske kiseline, u slanini svinjahranjenih
obrađenom sojom.
Ključne riječi: pivski kvasac, termički obrađena soja, biološki pokusi, hranidbeno-biološka vrijednost, kvaliteta mesa, komercijalna vrijednost
Naslov: U;inkovitost Polizym BX preparata u proizvodnji pile'eg
mesa
Fakultet: Poljoprivredni fakultet J.J.Strossmayer
Autor: GALONJA MARICA
Datum obrane: 21.12.94
Jezik: hrvatski
Broj stranica: 64
Ministarstvo znanosti i tehnologije |
Engleski jezik |
Svibor početna stranica |
Abecedni popis |
Složeno po šifri projekta |
Složeno po ustanovi projekta |
Pretraživanje | Pomoć |