SVIBOR - Radovi - projekt broj: 4-05-134

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Radovi objavljeni na projektu 4-05-134


Broj radova citiranih u CC: 0
Broj ostalih radova: 10
Ukupno objavljenih radova: 10


  1. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Rezultati ispitivanja hidrotermički obrađene soje sorte "Tisa" u hranidbi prasadi i brojlera

    Autori:
    Novoselović, Antun (33721)
    Jurković, Zorica (19534)
    Galonja, Marica (50581)
    Časopis: Znanost ipraksa u poljoprivredi i prehrambenoj tehnologiji
    Broj: 1
    ISSN: 0352-1346
    Volumen: 21
    Godina: 1991
    Stranice: od 25 do 36
    Broj referenci: 13
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Ispitivanjem je utvrđen sadržaj najvažnijih hranjivih tvari usirovoj i hidrotermički obrađenoj soji sorte "Tisa" kreiranoj uPoljoprivrednom institutu u Osijeku. Kemijskom analizom utvrđenje sadržaj tripsin inhibitora, aktivnost ureaze, aminokiselina,sadržaj sirovih proteina, masti, vlakana i nedušičnih tvari. Metaboličkim ispitivanjem utvrđeni su koeficijenti probavljivostii opća hranidbena vrijednost hidrotermički obrađene soje. Biološkim testom hidrotermički obrađene soje u hranidbi prasadi ibrojlera utvrđena je biološka vrijednost soje izražena krozprirast, konverziju hrane i klaoničku kvalitetu brojlera. Hidrotermički obrađena soja, sorta "Tisa" u hranidbi prasadi ibrojlera daje dobre rezultate mjeren kroz prirast i iskorištenjehrane, te kvalitetu mesa zaklanih brojlera.

  2. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Ispitivanje termički obrađene soje različitim tehničkim sistemima u hranidbi svinja u tovu

    Autori:
    Jurković, Zorica (19534)
    Novoselović, Antun (33721)
    Galonja, Marica (50581)
    Domaćinović, Matija (156720)
    Časopis: Poljoprivredne aktualnosti
    Broj: 3
    ISSN: 0350-6622
    Volumen: 39
    Godina: 1991
    Stranice: od 641 do 646
    Broj referenci: 6
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Istraživanjem je utvrđen sadržaj hranjivih tvari u termičkiobrađenoj soji (ekstrudirana, tostirana i hidrotermičkiobrađena), probavljivost i opća hranidbena vrijednost, biološkavrijednost u tovu svinja od 27-105 kg tjelesne mase, te klaoničkavrijednost (debljina slanine i mesnatost). U biološkom testu u tovu svinja kontrolna grupa hranjenastandardnom smjesom ostvarila je prosječni dnevni prirast od744,6 g, pokusna grupa hranjena smjesom s ekstrudiranom sojom696.7 g, dok su pokusne grupe hranjene tostiranom sojom ihidrtotermički obrađenom sojom ostvarile prosječni dnevni prirastod 701.9 g. Utvrđene razlike između kontrolne i pokusnih grupanisu signifikantne (p>0.05). Debljina slanine i mesnatost premaPravilniku također se nisu signifikantno razlikovale (p>0.05)između kontrolne i pokusnih grupa. Probavljivost hranjivih tvari termički obrađene soje utvrđena jediferncijalnim postupkom na tri pokusne svinje. Utvrđene razlikenisu statistički značajne.

  3. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Hidrotrmički obrađeni biljni ostaci u hranidbi preživača

    Autori:
    Novoselović, Antun (33721)
    Galonja, Marica (50581)
    Jurković, Zorica (19534)
    Jelenić, Ivanka (127863)
    Gasler, Marija (110316)
    Kach, Ivan (110320)
    Časopis: Stočarstvo
    Broj: 1
    ISSN: 0351-0832
    Volumen: 47
    Godina: 1993
    Stranice: od 77 do 80
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Kemijskim analizama utvrđena je koncentracija sirovih proteina,masti, vlakana i pepela u hidrotermički obrađenoj pšeničnoj slamii kukuruzovini. Metaboličkim ispitivanjem utvrđeni su koeficijenti probavljivostii opća hranidbena vrijednost termičćki obrađenih krmiva. Rezultati istraživanja pokazuju dase hidrotermičkom obradomhranidbena vrijednost slame povećava za 186%, a kukuruzovine za28%.

  4. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Hranidbena vrijednost hidrotermički obrađene pšenične slame i kukuruzovine

    Autori:
    Novoselović, Antun (33721)
    Galonja, Marica (50581)
    Jurković, Zorica (19534)
    Jelenić, Ivanka (127863)
    Gasler, Marija (110316)
    Kach, Ivan (110320)
    Časopis: Znanost ipraksa u poljoprivredi i prehrambenoj tehnologiji
    Broj: 2
    ISSN: 0352-1346
    Volumen: 22
    Godina: 1992
    Stranice: od 307 do 318
    Broj referenci: 9
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Kemijskim analizama je utvrđena koncentracija sirovih proteina,masti, vlakana i pepela u hidrotermički obrađenoj pšeničnoj slamii kukuruzovini. Metaboličkim ispitivanjem utvrđeni su koeficijentiprobavkljivosti i opća htranidbena vrijednost na ovnovima. Rezulti istraživanja pokazuju dase hidrotrmičkom obradom slanđmehranidbena vrijednost povećava za 186%, a kukuruzovine za 28%.

  5. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Probavljivost i hranjiva vrijednost sirovog i tostiranog ječma u hranidbi svinja

    Autori:
    Galonja, Marica (50581)
    Jurković, Zorica (19534)
    Novoselović, Antun (33721)
    Časopis: Znanost ipraksa u poljoprivredi i prehrambenoj tehnologiji
    Broj: 1
    ISSN: 0352-1346
    Volumen: 23
    Godina: 1993
    Stranice: od 134 do 146
    Broj referenci: 4
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Istraživanjem je utvrđen sadržaj hranjivih sastojaka u sirovoj itermički obrađenoj sorti ječma Sladoran (tostiranje,probavljivost i opća hranjiva vrijednost). Probavljivosthranjivih sastojaka utvrđena je direktnom metodom na tri pokusnesvinje. Na osnovu dobivenih rezultata može se zaključiti da je uodnosu na sirovi ječam , termičkom obradom ječma došlo dopovećanja opće hranjive vrijednosti.

  6. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Hidrotermi;ki obraĆena pŠeni;na slama u hranidbi tovne junadi

    Autori:
    Galonja, Marica (50581)
    Jurković, Zorica (19534)
    Novoselović, Antun (33721)
    Galonja, Marica (50581)
    Jurković, Zorica (19534)
    Časopis: Poljoprivreda/ Znanstveno stru;ni ;asopis
    Broj: 2
    ISSN: 1330-7142
    Volumen: 2
    Godina: 1996
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: BioloŠkim ispitivanjem hidrotermi;ki obraĆene pŠeni;ne slame u hranidbi tovne junadi ostvaren je prosje;ni dnevni prirast od 1416g i utroŠak hrane od 7.81 HJ/kg prirasta. Na osnovu rezultata bioloŠkog testa mo/e se zaklju;iti da koriŠtenje hidrotermi;ki obraĆene pŠeni;ne slame ima ekonomsku opravdanost i da se posti/u vrlo dobri proizvodni rezultati sa dobro sastavljenim obrokom u tovu junadi.

  7. Tip rada: Rad u časopisu

    Naslov: Probavljivost i hranidbena vrijednost hidrotermi;ki obraĆene sojine slame u hranidbi pre/iva;a

    Autori:
    Galonja, Marica (50581)
    Galonja, Marica (50581)
    Jurković, Zorica (19534)
    Novoselović, Antun (33721)
    Časopis: Poljoprivreda/ Znanstveno stru;ni ;asopis
    Broj: 2
    ISSN: 1330-7142
    Volumen: 2
    Godina: 1996
    Jezik: hrvatski
    Sažetak: Kemijskim analizama utvrĆena je koncentracija sirovih bjelan;evina, masti, vlakana i pepela u hidrotermi;ki obraĆenoj sojinoj slami. UtvrĆena je vrlo visoka koncentracija sirovih vlakana (53.81%) i niska koncentracija sirovih bjelan;evina (3.45%).Metaboli;kim ispitivanjem utvrĆeno je da hidrotermi;ka obrada pove'ava probavljivost i hranidbenu vrijednost sojine slame za 19.1%.

  8. Tip rada: Rad u zborniku

    Naslov: Hidrotermička obrada sojinog zrna - eksperimentalni rezultati

    Autori:
    Jelenić, Ivanka (127863)
    Novoselović, Antun (33721)
    Kach, Ivan (110320)
    Gasler, Marija (110316)
    Domaćinović, Matija (156720)
    Naslov zbornika: Zbornik- VII Međunarodno savjetovanje sušenja i skladištenja
    Jezik: hrvatski
    Mjesto: Zagreb
    Godina: 1991
    Stranice: od 136 do 139
    Skup: VII Međunarodno savjetovanje sušenja i skladištenja

  9. Tip rada: Doktorska dizertacija

    Naslov: Kompartivno istraživanje hranidbeno-biološke vrijednosti krmnog kvasca i termički obrađene soje
    Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki Sveučilište u Zagrebu
    Datum obrane: 28.01.93
    Jezik: hrvatski
    Broj stranica: 140
    Sažetak: Hranidbena i biološka vrijednost krmnog kvasca i termički obrađene soje osniva se na koncentraciji i probavljivostihranjivih sastojaka, te prisustvu toksičnih (antihranjivih tvari), što se najbolje procjenjuje biološkim pokusima na životinjama. Termički labilni antihranjivi sastojci prisutni u sirovoj soji mogu se denaturirati toplinskom obradom (ekstrudiranjem, mikronizacijom i hidrotermičkim postupkom), a kvaščeva biomasa ne sadrži takve sastojke. Probavljivost hranjivih sastojaka otpadnog pivskog kvasca i termički obrađene soje praćena je komparativno biološkimtestovima na svinjama. Najbolja probavljivost sirovih proteina postignutaje kod pivskog kvasca i ekstrudirane soje (90%), a biološkavrijednost pivskog kvasca i ekstrudirane, mikronizirane i hidrotermizirane soje iznosila je : 85, 76, 73 i 72%. Unatoč visokom biološkom ekvivalentu pivskog kvasca(BE/1.75) određenom u odnosu na sojinu sačmu sa 44% proteina, tržišna vrijednost pivskog kvasca (430 USD/t) nije ekonomski konkurentna aktualnoj tržišnoj cijeni termički obrađene soje (190 USD/t).Zato su eksperimentalno istražena uzgojna obilježja svinja tovljenihsa smjesama u kojima je sojina sačma zamijenjena samo termički obrađenom sojom ali ne i kvascem. Nije bilo signifikantne razlike u tjelesnoj masi, prirastu i konverziji hrane između istraživanih tretmana. Također nije bilo nekog vidljivog utjecaja tretmana na fizikalni kvalitet polutki. Međutim, zapažen je veći postotak nezasićenih masnihkiselina, naročito linolne i linolenske kiseline, u slanini svinjahranjenih obrađenom sojom.
    Ključne riječi: pivski kvasac, termički obrađena soja, biološki pokusi, hranidbeno-biološka vrijednost, kvaliteta mesa, komercijalna vrijednost


  10. Tip rada: Magistarski rad

    Naslov: U;inkovitost Polizym BX preparata u proizvodnji pile'eg mesa
    Fakultet: Poljoprivredni fakultet J.J.Strossmayer
    Autor: GALONJA MARICA
    Datum obrane: 21.12.94
    Jezik: hrvatski
    Broj stranica: 64



MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Informacije: svibor@znanost.hr