SVIBOR - Projekt broj: 4-06-078

MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr

SVIBOR

SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH


Šifra projekta: 4-06-078


INTENZIVIRANJE MIRNOVODNOG RIBOGOJSTVA


Glavni istraživač: STEVIĆ, IVAN (100760)



Suradnici
Tip istraživanja: razvojno
Trajanje od: 01.01.91. do 31.12.93.

Ukupno radova na projektu: 25
Naziv ustanove: Poljoprivredni fakultet, Osijek (79)
Odjel/Zavod: Zavod za stočarstvo
Adresa: Trg Svetog Trojstva 3
Grad: 31000 - Osijek, Hrvatska
Komunikacija
Telefon: 385 (0) 31 124333
teleFaks: 385 (0) 31 128017

Sažetak: Istraživanja na ovom projektu provedene su na Ribnjačarstvu Ť "Grudnjak" PP "Orahovica" tijekom razdoblja 01.01.1991. - Ť 31.12.1995. godine. Obuhvatila su upoznavanje postojećeg stanja Ť ribnjačarske proizvodnje slavonsko-baranjske regije na modelu Ť jednog klasičnog šaranskog ribnjačarstva. Namjera je bila da se Ť definiraju uzroci pada proizvodnosti ribnjaka, siromašnosti Ť ponuđenog asortimana na tržištu, sve većoj zastupljenosti ribljeg Ť korova u proizvodnji i nedostatak uzgoja grabežljivih vrsta, te Ť linjaka. Istraživana je podobnost novih tehnoloških rješenja i Ť poboljšanja u proizvodnji ribe u odnosu na klasičnu, te njihova Ť primjena u širokoj proizvodnji. Istraživanja su obuhvatila Ť sljedeće strateške pravce: 1. razmnožavanje šarana, soma i Ť linjaka, usavršavanjem umjetnog mriješćenja i dobijanje visokih Ť proizvodnih rezultata, 2. uzgoj kvalitetnog krupnog šaranskog Ť mlađa (od postojećih 25 g/kom do 50-100 g dobijenih tijekom Ť istraživanja), 3. uzgoj somovskog mlađa po fazama: od ličinke do Ť mladunca (prosječne individualne mase do 3 g/kom), od mladunca do Ť jednogodišnjaka (200-300 g/kom) u polikulturi s 1- i 2-godišnjim Ť šaranom, 4. uzgoj konzumnog soma s prinosima od 50 kg/ha i više u Ť polikulturnom obliku uzgoja i 5. usavršavanje receptura riblje Ť hrane: primjena suvremenih dodataka (probiotici, enzimi, Ť esencijalne masne kiseline) ribljoj hrani i njihov učinak na Ť biotehnološke parametre i kvalitetu mesa šarana, soma i linjaka Ť uzgojenih intenzivnim načinom.

Ključne riječi: mirnovodno ribogojstvo, intenzivna proizvodnja, kavezni uzgoj, šaran, linjak, som, testiranje receptura, promotori rasta, Polizym, esencijalne masne kiseline, hranilice

Ciljevi istraživanja: Ova istraživanja imala su za cilj pronalaženje odgovarajućih metoda i tehnoloških rješenja koja će unaprijediti postojeću tehnologiju proizvodnju ribe, te osigurati više i ekonomski prihvatljive rezultate. Slavonsko-baranjski ribnjaci kronično su deficitarni u proizvodnji svih vrsta ribljeg mlađa, a poglavito šarana, soma i linjaka. Usavršavanje umjetnog mriješćenja navedenih vrsta riba, te primjena novijih, testiranih receptura hrane, uz poboljšanje distribucije i načina hranjenja, omogućili su (uz sve druge proizvodne čimbenike i tehnološke zahtjeve) znatno bolje rezultate od dosadašnjih koji su dobiveni klasišnom tehnologijom. Prosječni prinosi šaranskog mlađa u ovim istraživanjima iznosili su 1700 kg/ha, s prosječnom individualnom masom 89 g/kom, što je za 126% viša vrijednost od petogodišnjih prosječnih rezultata kod klasičnog uzgoja. Dodatak Polizyma u hrani od 0,5 - 1,5 g/kg poboljšao je biotehnološke parametre prirasta do 17% kod šarana i do 8,7% kod soma u kaveznom uzgoju. Različite razine linolinske masne kiseline (18:3w3) u hrani (0,5-2,0%) za soma i linjaka ukazuju da je za maksimalni rast ovih vrsta u inteniznom uzgoju potrebno osigurati 1-1,25% ove esencijalne kiseline za linjaka i do 1% za soma. Istraživanja se nastavljaju, a dosadašnji rezultati ukazuju na uspješnost proizvodnje ribe primjenom navedenih metoda.


SURADNJA - PROJEKTI


  1. Naziv projekta: 4-05-075 HRANA, HRANIDBA I ZOOTEHNIKA KAO ČINILAC STABILNOSTI STOČARSKE PROIZVODNJE SLAVONIJE I BARANJE
    Naziv ustanove: Poljoprivredni fakultet, Sveučilište u Osijeku
    Grad: 31000 - Osijek, Hrvatska


SURADNJA - USTANOVE


  1. Naziv ustanove: Institut za slatkovodno ribarstvo i hidrobiologiju
    Tip ustanove: Sveučilište/Fakultet
    Grad: Vodnany, Češka

  2. Naziv ustanove: Institut za ribarstvo
    Tip ustanove: Sveučilište/Fakultet
    Grad: Sarvasz, Mađarska

  3. Naziv ustanove: Tvornica stočne hrane "VALPOVKA", D.D.
    Tip ustanove: Državni institut
    Grad: 54550 - Valpovo, Republika Hrvatska

  4. Naziv ustanove: Tvornica zdravil "KRKA", d.o.
    Tip ustanove: Državni institut
    Grad: 68000 - Novo Mesto, Republika Slovenija

  5. Naziv ustanove: D.D. PK "Orahovica" - Radna jedinica Ribnjačarstvo "Grudnjak"
    Tip ustanove: Državni institut
    Grad: 54515 - Orahovica, Republika Hrvatska

Ostali podaci o projektu.
MZT Engleski jezik SVIBOR Abecedni popis Složeno po šifri projekta Složeno po ustanovi projekta Pretraga Pomoć
Ministarstvo znanosti
i tehnologije
Engleski
jezik
Svibor
početna stranica
Abecedni
popis
Složeno po
šifri projekta
Složeno po
ustanovi projekta
Pretraživanje Pomoć

Datum zadnje promjene: 16.10.95
Informacije: svibor@znanost.hr