SVIBOR - Radovi u CC - projekt broj: 4-07-011
MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE
Strossmayerov trg 4, HR - 10000 ZAGREB
tel.: (01) 459 44 44, faks: (01) 459 44 69
E-mail: ured@znanost.hr
SVIBOR - Prikupljanje podataka o projektima u RH
Radovi citirani u Current Contents na projektu 4-07-011
Broj radova citiranih u CC: 5
Broj ostalih radova: 27
Ukupno objavljenih radova: 32
Naslov: Odabir soja kvasca Saccharomyces cerevisiae za
industrijsku primjenu
- Autori:
Grba, Slobodan (14222)
Stehlik-Tomas, Vesna (44734)
Časopis: Prehrambeno-tehnol. biotehnol. rev,
ISSN: 0352-9193
Volumen: 29
Godina: 1991
Stranice: od 39 do 41
Broj referenci: 9
Jezik: hrvatski
Sažetak:
U radu je testirano nekoliko sojeva kvasaca Saccharomyces cerevisiae
izoliranih iz uzoraka suhog aktivnog kvasca inozemnih proizvođačai svježeg
pekarskog kvasca. Izoliranim i odabranim sojevima kvasca S.cerevisiae nakon
umnožavanja na tresilici u glukoznoj i melasnoj podlozi, određeni su
prinosi biomase kvasaca, fermentacijska aktivnost i ploiditet prema
koncentraciji DNA u kvaščevim stanicama. Kao kontrolni soj kvasca
S.cerevisiae upotrebljen je diploidni soj pod oznakom D-7. Iako su svi
ispitivani sojevi kvasaca imali dobar prirast biomase na glukoznoj i
melasnoj podlozi, veću fermentacijsku aktivnost pokazali su sojevi kvasca
izolirani iz uzoraka suhog aktivnog kvasca. Također je utvrđeno,
određivnajem koncentracije DNA u biomasi kvasaca, da su većina izoliranih
sojeva poliploidi (triploidi)
Naslov: Enhancement of biomass and fermentation activity of
surplus brewers yeast in fed-batch process
- Autori:
Strel, Biserka
Grba, Slobodan (14222)
Marić, Vlado
Časopis: Apll. Microbiol. Biotechnol
ISSN: 0175-7598
Volumen: 39
Godina: 1993
Stranice: od 53 do 57
Broj referenci: 18
Jezik: engleski
Naslov: Utjecaj temperature na nastajanje organskih kiselina u
fermentaciji tijesta s Lactobacillus brevis, Saccharomyces uvarum i Candida
krusei (u čistim i mješovitim kulturama)
- Autori:
Grba, Slobodan (14222)
Stehlik-Tomas, Vesna (44734)
Šehović, Đurđica
Romac, Saša
Časopis: Prehrambeno-tehnol. biotehnol. rev,
Broj: 1
ISSN: 0352-9193
Volumen: 33
Godina: 1995
Stranice: od 43 do 46
Broj referenci: 13
Jezik: engleski
Sažetak: Istraženi su uvjeti fermentacije tijesta s bakterijom
L.brevis u čistoj i mješovitim kulturama s kvascima S.uvarum i C.krusei
radi proizvodnje optimalne količine mliječne i octene kiseline te drugih
kiselina kojima se poboljšavaju svojstva tijesta. Navedene kiseline daju
kruhu aromatičniji okus i produljuju mu trajnost te smanjuju mrvljenje i
kvarenje. Utvrđeno je da je kiseljenjem tijesta s bakterijom L.brevis pri
iskorištenju 200 (odnos tijesta i brašna x 100) nastala maksimalna količina
mliječne kiseline kad se fermentacija odvijala pri 30-35 C (0,76 %). U tim
uvjetima temperatura fermentacije nije utjecala na proizvodnju octene
kiseline. Najveće koncentracije octene i mliječne kiseline dobivene su s
mješovitom kulturom L.brevis i C.krusei pri 30 C (0,9 % mliječne kiseline
i 0,2 % octene kiseline. Fermentacijom tijesta s mješovitom kulturom
bakterije L.brevis i kvasca S.uvarum postignuti su najbolji rezultati
proizvodnje organskih kiselina. Naime, kiseljenjem tijesta pri 25-35 C, uz
mliječnu kiselinu (0,7 %) i octene kiseline (0,2 %), ustanovljene su
koncentracije i-maslačne, valerijanske, i-valerijanske te neidenficiranih
kiselina.
Naslov: Uzgoj kvasaca Candida tropicalis 212 i Candida utilis 49
u soku lucerne
- Autori:
Mehak, Milena (51414)
Lončar, Linda
Matošić, Srećko (71284)
Grba, Slobodan (14222)
Časopis: Prehrambeno-tehnol. biotehnol. rev,
Broj: 1
ISSN: 0352-9193
Volumen: 32
Godina: 1994
Stranice: od 7 do 12
Broj referenci: 25
Jezik: engleski
Sažetak: Sok lucerne, otpadni proizvod pri obradi zelene biljne
mase, ispitan je kao hranidbena podloga za uzgoj krmnih kvasaca iz roda
Candida. Sastav je hranidbene podloge optimiran dodatkom melase, koja je
mjesto vodom razrijeđena sokom lucerne. Oba ispitivana kvasca Candida
tropicalis 212 i Candida utilis 49 pokazala su vrlo slične kinetičke
zakonitosti rasta i asimilacije supstrata (u=0,228 1/h, Y x/s = 0,614 g/g).
Da bi se postigla bolja ekonomičnost procesa uzgoja kvaščeve biomase,
provedeni su i pokusi u toplinski nesteriliziranoj hranidbenoj podlozi.
Hranidbena je podloga dezinficirana samo s otopinom natrij-hipoklorita (y =
2 g/L). Dobiveni rezultati upućuju na mogućnost relativno jednostavnog i
ekonomičnog procesa proizvodnje kvaščeve biomase na mjestu dobivanja soka
lucerne.
Naslov: Prehrambena tehnologija i biotehnologija u razvoju
Hrvatske
- Autori:
Grba, Slobodan (14222)
Lovrić, Tomislav
Marić, Vlado
Časopis: Prehrambeno-tehnol. biotehnol. rev,
Broj: 2-3
ISSN: 0352-9193
Volumen: 32
Godina: 1994
Stranice: od 53 do 59
Jezik: engleski
Sažetak: Neke su osnovne odrednice bile odlučujuće za shvačanje
uloge prehrambene tehnologije i biotehnologije u Hrvatskoj. To su: opće
tendencije u proizvodnji i prometu hrane, ljekova i biološki aktivnih
supstancija u proizvodno-tehnološkom i prirodnom okruženju, te specifični
uvjeti trenutka i opredjeljenja na kojima se zasniva razvoj Hrvatske u
budućem razdoblju. Naime, očekuje se da će prehrambena tehnologija, a
posebice biotehnologija čije razvojne funkcije u svjetskim razmjerima
postaju sve značajnije, naći odgovarajuće mjesto u strategiji razvoja
Hrvatske. Prerada poljoprivrednih proizvoda ima veliko značenje za
cjelokupnu poljoprivrednu proizvodnju, za što veću valorizaciju tih
proizvoda, za snabdjevanje pučanstva jeftinom hranom, ali bolje kakvoće te
za izvoz specifičnih prehrambenih i biotehnoloških proizvoda. Da bi se to
postiglo, mora se proizvoditi po sve strožijim normama, tj. suvremenom i
racionalnom tehnologijom u proizvodnji i distribuciji. Usvojivši, iako u
ponekim segmentima sa zakašnjenjem, tehnologije razvijenih zemalja u
proizvodnji hrane i bioloških aktivnih pripravaka, Hrvatska ima priliku
iskoristiti u znatno većoj mjeri nego prije prednosti koje joj daje
geografski položaj, klimatski i agroekološki uvjeti te struktura
gospodarstva u kojima poljoprivredno-prehrambeni sustav i turizam zauzimaju
vrlo istaknuto mjesto. U Hrvatskoj, uz prijeko potrebnu interdisplicinarnu
suradnju, postoji solidna intelektualna osnovica za ubrzani razvitak
prehrambenog sustava i njegova uključenja u suvremene tijekove. Prema tome,
vrlo je važna uloga znanstveno-nastavnih institucija, a posebno značenje u
tome ima Prehrambeno-biotehnološki
Informacije: svibor@znanost.hr