Naslov: Utjecaj iona bakra i cinka na rast kvasca i specifičnu
brzinu alkoholne fermentacije
Naslov: Proizvodnja biomase kvasca u soku lucerne
Naslov: Vrednovanje soka iz prerade lucerne kao supsrata za uzgoj
kvasca
Naslov: Priprema starter kultura za pekarstvo
Naslov: Production of Yeast biomass in Alfalfa Juice
Naslov: Incorporation of Chrome Ion Yeast Cells
Naslov: Ugradnja cinkovih iona u kvaščeve stanice i njihov
utjecaj na kinetiku alkoholne fermentacije
Naslov: Utjecaj temperature na nastajanje organskih kiselina
tijekom fermentacije tijesta s L.brevis, S.uvarum, i C.krusei (u čistoj i
mješovitim kulturama
Naslov: Acculumulation of Selenium and Germanium in Saccharomyces
cerevisiae Yeast
Naslov: Cultivation pH Value as a Regulator of Starch degradation
efficiency by Amylolytic Yeast Candida ingeniosa
Naslov: Tehnološki postupak uzgoja pivskog kvasca Saccharomyces
uvarum za pekarstvo
Naslov: Priprema mješovitih starter-kultura za pekarstvo
Fakultet: Prehrambeno biotehnološki fakultet Sveučilište u Zagrebu
Autor: STEHLIK-TOMAS VESNA
Datum obrane: 03.05.95
Jezik: hrvatski
Broj stranica: 152
Sažetak: Cilj ovog rada bio je iznalaženje pogodne hranjive podloge
za optimalno razmnožavanje i proizvodnju metabolita bakterija L.brevis i
L.sanfrancisko. Sladni ekstrakt bio je osnovna podloga za komercijalni
ozgoj odabranih bakterija. Tilekom istraživanja, osnovnoj podlozi (sladni
ekstrakt) dodavane su različite tvari s ciljem povečanja brzine rasta
bakterija i proizvodnje metabolita (mliječna i hlapljive kiseline). U cilju
pronalaženja jednostavne hranjive podloge za proizvodnju starter-kultura u
pekarstvu, ispitivana je podloga sastavljena od smjese brašna i vode (1%5).
Dodatak sladnog ekstrakta ovoj podlozi osigurava postizanje boljih prinosa
mliječne kiseline i hlapljivih kiselina. Podloga se koristila za pripravu
mješovitih startera, t.j. bakterija i kvasaca. Utjecaj temperature i
čvrstoće tijesta za priređivanje kiselih tijesta, odnosno proizvodnju
organskih kiselina, ispitan je s čistim kulturama L.brevis i
L.sanfrancisko, te mješovitim kulturama bakterija i kvasaca. Utvrđeno je da
pri kiseljenju tijesta provedenom s mješovitom kulturom bakterije
L.sanfrancisko i kvasca S.uvarum, kod čvrstoče tijesta 180 i 200 i
temperature 30 i 35 C proizvedeno najviše mliječne kiseline, te drugih
organskih kiselina (maslačna, izomaslačna, valerijanska).
Ključne riječi: kiselo tijesto, starter-kulture u pekarstvu
Naslov: Ugradnja selena i germanija u stanice kvasca
Saccharomyces cerevisiae primjenom različitih procesa uzgoja
Fakultet: Prirodoslovno matematički fakultet Sveučilište u Zagrebu
Autor: POVIJAČ-GERŠIĆ LJILJANA
Datum obrane: 13.01.93
Jezik: hrvatski
Broj stranica: 108
Sažetak: Za ugradnju selena u kvaščevu biomasu odabran je šaržni
postupak s pritokom supstrata i natrij selenita, u aerobnim uvjetima. U tu
svrhu studiran je način pritoka supstrata (periodički odnosno
kontinuirani). Uzgojem pri optimalnim uvjetima okoline (30 C i pH=5,0)
ustanovljeno je da pritok melasnog supstrata i natrijevog selenita ima
značajan utjecaj na uspješnost tehnološkog postupka i kvalitetu kvaščeve
biomase obogaćene selenom. Pokazalo se da se kontinuiranim pritokom
melasnog supstrata i natrijevog selenita dodanog u supstrat postiže bolji
stupanj konverzije supstrata u kvaščevu biomasu (Yx/s=0,56) i
zadovoljavajuća ugradnja selena u kvaščevu biomasu (Yse/x=0,40). Pri
optimalnim uvjetima uzgoja proizvedena je kvaščeva biomasa s 2330 ug/g
ugrađenog organski vezanog selena u kvaščevu biomasu. S druge strane za
proivodnju kvaščeve biomase u koju je ugrađen organski vezan germanij
odabran je šaržni postupak bez pritoka supstrata. Tijekom uzgoja pri
temperaturi 28 C i pH=5,0 utvrđeno je da se germanij ugrađuje u kvaščevu
biomasu najbolje pri anaerobnim uvjetima. Isto tako je utvrđeno da
koncentracija šećera, količina inokuluma i koncentracija germanija u komini
na početku uzgoja imaju značajan utjecaj na ugradnju germanija u kvaščevu
biomasu. Proizvedeni produkt, kvasac obogaćen selenom i kvasac obogaćen
germanijem, zadržava sve kvalitete prehrambenog kvasca kao živežne
namirnice bogate B vitaminima i proteinima, te se mogu koristiti u
farmaceutske svrhe.
Naslov: Proizvodnja biomase kvasaca u soku lucerne
Fakultet: Prehrambeno biotehnološki fakultet Sveučilište u Zagrebu
Autor: MEHAK MILENA
Datum obrane: 23.11.91
Jezik: hrvatski
Broj stranica: 123
Naslov: Ugradnja selena i germanija u stanice kvasca
Saccharomyces cerevisiae primjenom različitih procesa uzgoja kvaščeve
biomase
Fakultet: Prirodoslovno matematički fakultet Sveučilište u Zagrebu
Mentor: GRBA SLOBODAN
Broj stranica: 108
Autor: Povijač-Geršić Ljiljana
Rad: Magisterij
Naslov: Utjecaj pH na brzinu rasta i prinos biomase amilolitičkog
kvasca Candida ingeniosa u škrobnoj podlozi
Fakultet: Prehrambeno biotehnološki fakultet Sveučilište u Zagrebu
Mentor: GRBA SLOBODAN
Datum obrane: 26.11.92
Broj stranica: 129
Autor: Batić magistar Martin
Rad: Magisterij
Naslov: Proizvodnja biomase kvasaca u soku lucerne
Fakultet: Prehrambeno biotehnološki fakultet Sveučilište u Zagrebu
Mentor: MATOŠIĆ SREĆKO
Datum obrane: 23.11.91
Broj stranica: 123
Autor: Mehak Milena
Rad: Magisterij
Naslov: Primjena odabranih starter kultura u pekarstvu
Fakultet: Prehrambeno biotehnološki fakultet Sveučilište u Zagrebu
Mentor: GRBA SLOBODAN
Datum obrane: 12.07.95
Broj stranica: 119
Autor: Mandić Krunoslava
Rad: Magisterij
Naslov: Priprema starter kultura za kisela tijesta
Fakultet: Prehrambeno biotehnološki fakultet Sveučilište u Zagrebu
Mentor: GRBA SLOBODAN
Datum obrane: 01.02.91
Broj stranica: 48
Autor: Galić dipl.inž. Neira
Rad: Diplomski rad
Naslov: Optimizacija podloge za uzgoj mješovitih starter kultura
za pekarstvo
Fakultet: Prehrambeno biotehnološki fakultet Sveučilište u Zagrebu
Mentor: GRBA SLOBODAN
Datum obrane: 05.10.93
Broj stranica: 52
Autor: Kljajić Tanja
Rad: Diplomski rad
Naslov: Utjecaj temperature i iskorištenja tijesta na nastajanje
organskih kiselina fermentacijom s bakterijom Lactobacillus brevis i
kvascima Saccharomyces uvarum i Candida krusei u čistoj i mješovitim
kulturama
Fakultet: Prehrambeno biotehnološki fakultet Sveučilište u Zagrebu
Mentor: GRBA SLOBODAN
Datum obrane: 25.01.94
Broj stranica: 66
Autor: Romac dipl.inž Saša
Rad: Diplomski rad
Naslov: Kinetika alkoholne fermentacije kvasca Saccharomyces
cerevisiae u melasnoj podlozi uz dodatak cinkovih iona i njihova ugradnja u
kvaščeve stanice
Fakultet: Prehrambeno biotehnološki fakultet Sveučilište u Zagrebu
Mentor: GRBA SLOBODAN
Datum obrane: 24.02.94
Broj stranica: 64
Autor: Alagić dipl.inž Jasmina
Rad: Diplomski rad
Naslov: Kinetika fermentacije bakterije Lactobacillus brevis i
kvasaca S.uvarum i C.krusei u čistoj i mješovitim kulturama
Fakultet: Prehrambeno biotehnološki fakultet Sveučilište u Zagrebu
Mentor: GRBA SLOBODAN
Datum obrane: 06.07.94
Broj stranica: 52
Autor: Duk Dijana
Rad: Diplomski rad
Naslov: Kinetika alkoholne fermentacije i ugradnja cinkovih iona
s različitim sojevima kvasca Saccharomyces cerevisiae
Fakultet: Prehrambeno biotehnološki fakultet Sveučilište u Zagrebu
Mentor: GRBA SLOBODAN
Datum obrane: 22.12.94
Broj stranica: 49
Autor: Erčić Sandra
Rad: Diplomski rad
Naslov: Odabir podloge za pripravu starter kultura za pekartvo
Fakultet: Prehrambeno biotehnološki fakultet Sveučilište u Zagrebu
Mentor: GRBA SLOBODAN
Datum obrane: 31.01.95
Broj stranica: 50
Autor: Grubeša Marija
Rad: Diplomski rad
Naslov: Priprema mješovitih starter-kultura za pekarstvo
Fakultet: Prehrambeno biotehnološki fakultet Sveučilište u Zagrebu
Mentor: GRBA SLOBODAN
Datum obrane: 03.05.95
Broj stranica: 152
Autor: Stehlik-Tomas Vesna
Rad: Doktorat
Naslov: Saccharomyces cerevisiae
Ministarstvo znanosti i tehnologije |
Engleski jezik |
Svibor početna stranica |
Abecedni popis |
Složeno po šifri projekta |
Složeno po ustanovi projekta |
Pretraživanje | Pomoć |